Új hozzászólás Aktív témák
-
n00n
őstag
Sziasztok!
Tanácsot szeretnék kérni. Angoltudásom a középfok körül van (van nyelvvizsgám), ennek nagy része az általános iskolás emelt angol csoportból származik, majd gimiben és főiskolán kb 0 tanulás. Lassan 5 éve egy multinál dolgozom, ahol amennyi angolra szükségem van, azt megugrom. Viszont kezd kicsit unalmas lenni a munkakör és gondolkodom a váltásban, viszont olyan terület érdekel, ahova jóval erősebb angol kellene. Szeretném magam képezni és 1-2 éven belül elérni egy olyan szintet, hogy ez ne jelentsen gondot. A probléma, hogy nem fix munkaidőben dolgozom, van, hogy este derül ki, hogy másnap mi a beosztásom, így nagyon macera a tanárhoz járás. Ez kb félév múlva rendeződni fog, de addig is szeretnék foglalkozni vele. Van valami online tanfolyam, ami az írás, olvasás, fogalmazásra megy rá? A net tele van ilyenekkel, de tapasztalatokra lennék kíváncsi. -
b0bcat
addikt
válasz
BonFire #3848 üzenetére
"Sok-sok év alatt rám ragadt néhány, de már feladtam a velük való harcot."
Nem kell túlzásba vinni ezeket.A nagyon alap phrasal verb-öket érdemes megtanulni (ezek általában a könnyebbek, a kevésbé elrugaszkodott és felfoghatatlan jelentésűek), de nem kell túlzásba vinni a dolgot, mert nagyon sok van belőlük, és leginkább a kollokviális nyelvhasználatban fordulnak elő.
Ha pedig az ember nyelvterületre vetődik, akkor úgyis a komplett dialektust meg kell tanulnia, és abba már a PV-ök is beleférnek...
-
BonFire
veterán
válasz
ReSeTer #3847 üzenetére
Ha az 1. fajtára gondoltál, a hosszas gyakorlás rendbeteszi őket. A gyakoribbakat legalábbis. Nem is állna rá a nyelvem, hogy a "look at me" helyett olyasmit mondjak, például, hogy "look to me" vagy hasonlót.
Nekem a phrasal verb a különleges állat, pont azért, mert ahogy b0bcat is mondja, ezeknek az igéknek változik a jelentésük, és a prepozíció alapján semmilyen rendszer nincs rá, hogy kikövetkeztessük, mit is jelent. Sok-sok év alatt rám ragadt néhány, de már feladtam a velük való harcot. Soha nem fogom olyan természetességgel használni őket, mint az anyanyelvűek, mert a főként autodidakta tanulmányaim során ez mindig valahogy elkerült, vagy huszadrangú kérdés volt.
Mostanra, amikor már gyakorlatilag mindent értek, szeretném ezeket is érteni és használni, de valahogy már nem megy. -
b0bcat
addikt
válasz
philoxenia #3845 üzenetére
Na, akkor tegyük rendbe ezt a témát!
1. Léteznek úgynevezett vonzatos igék az angolban, amelyek azért különlegesek, mert valamilyen prepozíciót (más néven elöljárószót, magyar szemmel lényegében "igekötőt") vonzanak maguk után, azonban nem tekintendők phrasal verb-nek.
Példa: shout at somebody = kiabál valakivel
2. Léteznek úgynevezett phrasal verb-ök az angolban, amelyek olyan különleges "igekötős igék", amelyek a vonzatos igékhez hasonlóan egy igéből és egy utána tett prepozícióból állnak, ám ezek többnyire mást jelentenek együtt, mint ami az alap igéből illetve a prepozícióból következne.
Példa: fall out with somebody = összeveszik valakivel
(Ez pont egy vonzatos phrasal verb.
A "with" a vonzat.)
-
b0bcat
addikt
válasz
BonFire #3843 üzenetére
Nem tudok róla, hogy lenne a phrasal verb megnevezésnek magyar megfelelője.
Sok phrasal verb magyar fordítása valamilyen igekötős ige, mint amiket te is írtál példaként, ennek ellenére nem nevezhetjük őket egyszerűen igekötős igéknek, mert nem minden esetben fordíthatók annak.
Tehát a phrasal verb mint szófaj felfogható a vonzatos és az igekötős igék egyfajta furcsa szerelemgyerekének, ami egy külön kategóriát képvisel az angol nyelvben.
Az imént rápillantottam a Gugli találatokra, és láttam, hogy több angolos honlapon hibásan vonzatos igeként magyarítják, úgyhogy a jelek szerint te is valamilyen forrásból gondoltad, hogy ez a helyes magyar szakkifejezés rá.
-
b0bcat
addikt
válasz
BonFire #3841 üzenetére
Apró, de fontos korrekció: a phrasal verb nem egyenlő a vonzatos igével.
Vonzatos ige pl. az "arrive", ami után "at" vagy "in" prepozíció állhat vonzatként, de sem az "arrive at", sem az "arrive in" nem phrasal verb.
A phrasal verb egy ige és egy prepozició kombója, amelyek többnyire együtt mást jelentenek, mint az ige (vagy a prepozíció) eredetileg.
Jó példa erre a "take off", ami - egyebek mellett - a repülőgépre értendő, hogy "felszáll", miközben a "take" jelentése "vesz, visz".
(Igaz, az "off" gyakran használatos indulás kifejezésére.)
Sőt, maguk a phrasal verb-ek is lehetnek vonzatosak: pl. "get on (well) + with" = jól kijön valakivel.
-
BonFire
veterán
válasz
ReSeTer #3840 üzenetére
A szókincsfejlesztés egy bizonyos szint fölött elég nehéz, hiszen a "fontos" és gyakran használt szavakat már mind tudod. Olyanokat pedig elég nehéz megjegyezni, amivel csak szórványosan találkozol. Jó, én tudom, mit jelent az "ajar", könyvekben és költeményekben találkozom is vele, de általános beszélgetésben azért én is előnyben részesítem az "open"-t.
Szókincsfejlesztésre ezért én leginkább az olvasást ajánlom. Irodalmat. Lehet ponyva is, nem kell, hogy szépirodalom legyen. És megtanulhatsz olyan szinonimákat, mint például az "emerge" és használhatod a "show up" helyett.
"Ami a gyengém az a ige + at/for/of stb kombinációk megtanulása...nincs bennük semmi logika."
Ezeket phrasal verbnek (vonzatos ige) hívják, és jól látod: nem sok logika van benne magyar fejjel. Persze vannak, amelyek ugyanarra a kaptafára épülnek, mint a magyarok. Pl.:
break down – letörik; break into – betör; break out – kitör; burn down – leég; call up – felhív stb. Ezeket a vonzatosakat kell elsősorban gyakorolni, mert pont úgy épülnek fel, ahogy mi használjuk ezeket az igekötős szerkezeteket.
A start off-ot meg a get along-ot meg kell tanulni egyesével.
Egy jó tanács: ne úgy próbáld tanulni, hogy egy igének az összes vonzatát, mert akkor keverni fogod. Inkább vonzatok szerint: on, along, out, off, up stb. Így egyszerűbb.
-
ReSeTer
senior tag
Köszi a kódot!
Más kérdés:
Eljutottam arra a szintre már több éve, hogy tudom a nyelvtant, megértem angol feliratosan a filmek 80%-át, de megragadtam ezen a szinten. Lassan tudok csak írni szöveget, egyáltalán nem vagyok benne biztos, hogy az úgy jó. Igazából szöveget tudok értelmezni legjobban.
A szavak tanulása kínszenvedés, memrise-t próbáltam de egyszerűen kínszenvedés.Ami a gyengém az a ige + at/for/of stb kombinációk megtanulása...nincs bennük semmi logika.
Ti hogy jutottatok el vizsgaszintig (b2) miután megtanultátok az elméletet?
-
arcsin
senior tag
válasz
Imilenni #3834 üzenetére
(#3834) Imilenni Huh Sikerült, igen
Postára adás előtt bescannelve elküldték e-mailben a bizonyítványt. Ez azért is volt jó, mert így az államkincstárnál eltudtam indítani az online vizsgadíj visszaigénylést. Az összeg hamarabb érkezett meg a számlámra, mint a magyar postával a nyelvvizsga
Nekem tetszett hogy gépes összességében, kicsit személytelen a társalgási rész, hogy csak egy bejátszással beszélgetek, de meglehet szokni
Mindenképp 2-3 próbavizsgát érdemes lenyomni az éles előtt.
Akit érdekel, iTolc-os felkészítő könyvekre van kupon, amivel ingyenesek lesznek kosárba tétel után.
"Kedves Résztvevők,
Köszönjük, hogy részt vettetek a LIVE alkalmunkon!
Az alábbi kuponkóddal ingyenesen juthatsz hozzá felkészítő könyveinkhez:
4HP6SBWQ
Itt éred el a könyveket: https://blog.itolc.hu/termekkategoria/kiadvany/Az eredeti poszt ITT.
-
Di Natale
senior tag
Tudtok ajánlani valami jó nyelvtan gyakorló munkafüzetet? Amiben mindennap tudnék 15-20 percet gyakorolni?
-
Jules_HUN
újonc
Köszönöm mindenkinek!
-
-
Jules_HUN
újonc
Ez így van, de a továbbtanuláshoz nélkülözhetetlen
-
Jules_HUN
újonc
*UPDATE:
Újraszámolták és csodák-csodájára meglett
-
Jules_HUN
újonc
Köszönöm a válaszaitokat.
Beadtam az újraszámolási kérelmem. Sajnos a fellebbezésnél nem lehet újraszámolást igényelni azt automatikusan elutasítják(fellebbezésénél csak azt, ha vizsgaközben volt valami zavaró tényező stb. ), így hát az újraszámolást kellet igényelni ami pénzbe kerül, de hátha találnak egy pontot
Ez a procedúra kb. mennyi időt vesz igénybe?
-
b0bcat
addikt
válasz
Jules_HUN #3819 üzenetére
Úgy tudom, a jelenlegi szabály az, hogy ha az egyik vizsgarész 60% alatti, de a másik 60% feletti, és a teljes átlag legalább 60%, akkor megadják a C típusú nyelvvizsgát rá. Tavaly volt így az egyik diákom, bár egy másik vizsgaközpontnál.
Én idáig azt gondoltam, hogy ez nem nyelvvizsgaközpontonként eltérő szabályozás, de lehet, hogy mégis az.
-
Mercutio_
félisten
válasz
Jules_HUN #3819 üzenetére
Nem tudom most hogy van de régen lehetett betekintést kérni, mentél egy olyan tanárral aki szokott nyelvvizsgát javítani és tudja mi számít 1 hibának (és esetleg a javító mégis több külön hibaként kezelte) és vele mint kísérő megnézed, aztán megmondja mit jelölj meg.
De ahogy előttem írták: 1 pontnál mindenképp kérd a felülvizsgálatot jelezve, hogy az írásbeli részre vonatkozóan. -
Jules_HUN
újonc
Sziasztok, ne haragudjatok, hogy ide írok, de a "Nyelvvizsga topik" nem nagyon pörög... A kérdésem a következő lenne: ORIGÓ-n nyelv-vizsgáztam most májusban online(angol komplex-középfok) ma kaptam meg az eredményt. Az a hülye helyzet állt elő, hogy a szóbelim meglett, viszont az írásbelim 1p-on múlott .....
,ha indítványozok újra számolást, akkor ez kihat a szóbelire is, vagy csak a kérdéses területre?
Most értitek nem szívesen járnék úgy, hogy nagy elszámolgatásukban a szóbelim kevesebbet kapna és akár bukó.
Valakinek van ilyen fajta tapasztalata? Előre is köszönöm a válaszokat
-
lumpy92
aktív tag
Szervusztok!
Az lenne a kérdésem, hogy léteznek-e még szótár programok, mint régen? Anno CD-n lehetett megvásárolni.
Ahogy most nézem, az Akadémiai Kiadónak van megvásárolható 1 éves licensze, viszont én jobban örülnék egy örök, offline megoldásnak.
Angol-magyar; magyar-angol műszaki szótárról lenne szó. -
philoxenia
MODERÁTOR
-
arcsin
senior tag
Még egy online felkészítő az iTolctól. Van mellékelve egy vizsgasor is szóbeli, írásbelihez egyaránt.
Ma kérdezte valaki pont Facebookon:
Sziasztok!
Egy olyan kérdésem lenne, hogyha az első éles vizsgát megcsinálom, de a kiértékelés után azt a választ kapom, hogy nem sikerült akkor még él az ingyenes második éles vizsga?Szia! Akkor él a második lehetőség, ha az első vizsga megírása végén NEM adod be! Ha már beadtad, azzal elfogadod az első kiértékelését.
-
philoxenia
MODERÁTOR
Bár én is "idősebb korosztály" vagyok, azért lenne egy ilyen vizsga rokonszenves, mert itthonról megcsinálható ezek szerint a felkészüléssel együtt. Igazából nekem szükségem nincs vizsgára, a "nyelvtudásom" is csak a saját életem megkönnyítésére jó, de szeretnék valami komolyabb visszajelzést róla, aminek tétje is van.
-
arcsin
senior tag
válasz
philoxenia #3806 üzenetére
Mindenféle szintű nyelvvizsga elérhető, komplex és csak írásbeli vagy szóbeli is. Vannak online próbavizsgák ingyenesen kiértékelik a "magnóhallgatást", meg a feleletválasztósokat is.
A fb-csoportban inkább az idősebb korosztálynak vannak problémái a vizsgával. próbavizsgákkal. Pld.: hogy kell kitenni teljes képernyős módba a böngészőt, ha az f11-re nem reagál. (fn+F11 et pedig nem értik meg), a digitális szótár helyett kézit szeretnének használni.. ami lassabb milliószor. Néha tényleg fogom a fejem hogy miért is választotta valaki ezt a fajta vizsgát.Szóval egyszer a próbavizsgákkal készülök más részből pedig van elérhető videós felkészítő, B2-es gyakorlófüzet amiben a legtöbb témakört, nyelvtani dolgot átveszik. Nagyon vizsgaorientált ez a kis pdf. Szövegértéshez, beszédkészséghez vannak benne "vizsgafeladatok". Én is barátomat vontam be pár feladatba, de nem bánta, ha minden jól megy meg fogja próbálni a C1-et még nyár előtt. Meg persze azért angolul olvasok . Mostanában pld Cory Doctorow-ot olvasok ebook readeren . Van beépített szótár rajta, plusz a szavakból készít nekem szótanuló kártyákat. Youtubeon is csak angolul nézek videókat amúgy is (nem sértés, de a magyar youtubereket nem szeretem.).
LetThemTalk TV ami kifejezetten angol nyelvtani csatorna.
Az első szóbelimkor lefagytam a gép előttAzt szerintem érdemesebb gyakorolni 3-4x mielőtt élesben nekiugrik az ember.
-
b0bcat
addikt
válasz
philoxenia #3806 üzenetére
A szokásos szinteken (A2, B1, B2 és C1) van, angolból és németből. Hogy érted a felkészülést? Vannak próbavizsga anyagaik a honlapon.
-
philoxenia
MODERÁTOR
Ez milyen szintű vizsga és hogyan készülhetsz fel rá?
-
arcsin
senior tag
Ez a 2 lehetőség inkább ilyen megérzésen alapszik. A végén hogyha úgy érzed nem ment jól akkor a vizsga végén ki kell választani hogy nem adod le, megpróbálod legközelebb vagy pedig leadod slusszpassz. Legalább is így mondták a FB-csoportban. Ha úgy érzed nem sikerült a 40% sem 2-3 vizsgarészen akkor lehet érdemesebb másikat próbálni.
Nekem a hivatalos levél az amitől félek. A valóságban sem egy általam kedvelt levélváltási forma. Inkább az olyan.. fél-hivatalos ami jól megy, de persze ráfekszem.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Honor 200 Pro - mobilportré
- S.T.A.L.K.E.R. 2: Heart of Chornobyl
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Kerékpárosok, bringások ide!
- Mikrotik routerek
- sziku69: Szólánc.
- Épített vízhűtés (nem kompakt) topic
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
- Fujifilm X
- Május 27-én Párizsban tart bemutatót a Realme
- További aktív témák...
- Apple Watch Nike S6 44mm Space Gray LTE, ajándék új szíjakkal, üvegfóliával és ütésálló tokkal!
- BenQ MW523 3D DLP Projektor, 3000 ANSI lumen, 143 óra üzemidő + 2db 3D szemüveg + Ingyen posta
- 16" macbook pro m1pro.
- (új, bontatlan) Kingston 8GB DDR4 3200Mhz CL22 (Foxpost:+1400Ft)
- Új állapotú ASUS TUF Gaming A15 FA507NU - Ryzen 5 7535HS, 15.6FULL HD 144Hz, 1TB SSD, 32GB
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 5 7600X 16/32/64GB RAM RTX 4060Ti 8GB GAMER PC termékbeszámítással
- AKCIÓ! Lenovo Legion Slim 5 Gamer notebook - R7 7435HS 16GB RAM 1TB SSD RTX 4070 8GB GDDR6 WIN11
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i5 12400F 16/32/64GB RAM RTX 4060 8GB GAMER PC termékbeszámítással
- Intel Core i7-13700K Processzor
- DDR5 8/ 16/ 32GB 4800-5600MHz SODIMM laptop RAM, több db- számla, garancia
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest