Hirdetés
- Apple asztali gépek
- Gigantikus leépítéssel építené újra az Intelt a cég új vezére
- Nem indul és mi a baja a gépemnek topik
- ASUS notebook topic
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 / 3 5***(X) "Zen 3" (AM4)
- Azonnali VGA-s kérdések órája
- Az Intel szerint a régebbi processzoraikat keresik az ügyfeleik
- Házimozi belépő szinten
- Melyik tápegységet vegyem?
- Kezdő fotósok digitális fényképei
Új hozzászólás Aktív témák
-
Quetz
őstag
Arra gondoltam, hogy a magas tartományban általában jó a helzyet és ott könnyű túltolni a dolgokat. Amint az ábra mutatja, a Dolby követelményszint 200Hz-től egyenletes átvitelt vár el. Részletesebben itt írnak róla: Dolby Facility Approval Requirements
-
m3ss
veterán
ahhoz a radiator takarohoz link esetleg? van ilyen natur fabol? pont ilyeneket nezegetek most.
amugy a kepen levo kanapen van az elsodleges hallgatoi? a surroundok ilyen magassagbol meg beforditas nelkul igy jol ervenyesulnek neked? en az egyik surroundommal bajban vagyok, kicsit tul magasan van, de a nagyobb gond a fotelem fejtamlaja, elegge bearnyekolja..nem nagyon tudok mit csinalni vele. -
python1
veterán
Lényeg a lényeg, annyira jól sikerült a megvalósítás, hogy a szomszédos helyiségben, ami a háló, a basszus hangok eltűntek, kb 6dB-t csökkent, vagyis annyival hangosabban tudok úgy mozizni, hogy nem zavarom a másik szobában a páromat.
Előtte, szinte 5-percenként szakította rám az ajtót, hogy halkítsam a cuccot, már a váláson gondolkodtam erősen, aztán megléptem szerencsére ezt a megoldást.
Nyilván most egy nagy reflexiós felületet is kaptam, vagyis maradt, de egyelőre amit szerettem volna elérni vele, az megvalósult.
Nincs hiányérzetem, vagyis késztetésem további akusztikai kezelésekre. -
Gino20
őstag
És végül az egész falat burkoltad valami kemény anyaggal? Ez így nem szintén egy nagy reflexiós felület?
Én vízszintesen fogom rögzíteni a mondjuk 5x10-es gerendát, majd abba a 10cm-es gyapot, arra fekete textil és arra függőlegesen fa lécezés, így a gyapot tud érvényesülni. -
Gino20
őstag
Néztem a linket. Vannak ám szép helyiségek
.
A csupasz falakkal valamit kezdeni szeretnék szóval ha nem panel, akkor kb a teljes helyiséget előtétfalazhatnám, hogy abba "elrejtsek" panelokat, diffuzorokat, de ehhez milliók kellenek meg egy cég vagy minimum egy asztalos műhely asztali gépekkel és fél tucat mondjuk kézi festol géppark, na meg némi kompetencia(hogy ne csak "lécezett" fal legyen mindenhol) és akkor még ott vannak olyan problémák, hogy adott falon radiátor, klíma,...
Amit tervezek készíteni azt Én nem utólagos kezelésnek hívom, hanem eleve így tervezem. Fronton tudok építeni előtétfalat, de jobb oldalon és hátul print panel szerintem baromi mutatós lesz (főleg a csupasz falak helyett) és ez mögé fogom "elrejteni" a falba épített 30 fokban döntött surround dobozokat, ami szerintem szintén fontos. Jól néznek ki ezek a lapos dobozok, főleg amik print szövettel vannak bevonva, de falra merőlegesen a halg pozíciómban csúnyán csorbulna a magas tartomány.
Biztosan lehetne ezt máshogyan is csinálni, de nekem már ez is egy csoda lesz, ahová maximum 3db SUB-ot tudnék elhelyezni, fronton ~100-150cm-re egymástól 2db-ot és jobb hátul 1db-ot, így szerintem 2db lesz (front baloldal és jobb hátul) -
Gino20
őstag
Na igen, a szó szoros értelemben ott tartok, hogy beletettem már jó pár "órácska" tervetést, hogy a jelenlegi pocsék elrendezésből, hogy tudom kihozni a lehető leges legjobbat. Még 3D-be is megrajzoltam, hogy asszony faktornak is eladható legyen. Ehhez a leendő médiafalat növelni fogom falazással (vagyis a mostani helyiségek közötti átjárót szűkítem) és 90 fokkal elfordítom a jelenlegi elrendezést, majd ezt követően félig DIY megoldást kap a surround (félig = kész falba építhető XY sugárzó + DIY doboz) + az atmos is épített DIY kb 17 literes zárt dobozba fog kerülni, a pusztán csak álmenyóba bevágás helyett, szóval abszolút úgy gondolom, hogy a lehetőségeket kimaxolom, de mégsem tudok majd 4db SUB-ot integrálni a helyiségbe.
Röviden: tervezhetek Én bármit, de szó szerint elértem a helyiségem fizikai korlátatit."annál jobb megoldást boltban nem kapni"
Ha csak HM, akkor még talán el is tudom hinni, de Én stereo-ra is szoktam használgatni a rendszert....."Pont így vagyok az akusztikai panelekkel, szüksèges rossz"
Szükséges rossz?
Én is az EQ híve vagyok (csak te Cavern és meg Dirac), de ez azért elég erős kijelentésnek tűnik.... -
-
Gino20
őstag
Jelenleg nem jutok el fatelepre, de a "bármelyik fatelepen lehet gyalult léceket kapni 4-5m-es hoszban" azt vakon is arra tippelném, hogy ez nem az az áru, ami mondjuk 2x3cm vékony nyíl egyenes csíkocska, aminek csak a hosszát vágom méretre a kis kézi körfűrészemmel, hanem lehet kell hozzá egy fél asztalos műhely (asztali körfűrész, gyalugép...). Persze lehet tévedek, amint lesz időm elmegyek a környéken pl a Skandináv vagy a Zatik fatelepre.
Ez a filc vajon hangáteresztő anyag? Én ugye "akusztikai" falat építenék és arra keresek olyan szövetet, ami jó kiporzás ellen.
Soudal ragasztót "elmentettem"ha valamelyik fázishoz majd kellene.
#278m3ss:
"es lehet akusztikailag az 1 cm amugy is ertelmetlen"
Az eddig olvasottak alapján teljes mértékben az (értelmetlen) -
m3ss
veterán
koszi a tippeket
ez a filc amit linkeltel viszont vekony, 1mm. az obi / pratikeres megoldas mogott vagy 5-10 mm vastag merevebb filc/anyag van. mondjuk a merevseg a lecek miatt nem igazan szamit, es lehet akusztikailag az 1 cm amugy is ertelmetlen
de jo lenne akkor mar vmi vastagabb. tuzogepezest gondolom hatulrol gondoltad. az kicsit megbonyolitja a lecek kozotti tavolsag kimereset, de azert nem megoldhatatlan
tuzogep eleg eros amugy, hogy belemenjen a lecekbe? en a leceket is ragasztani akartam, de lehet ez a jobb otlet.
ez a fix allt utolag mennyire nehez eltavolitani a falrol?
mennyezetre is raktam multkor epitesi ragasztoval diszlecet, ilyen akril szeru kemenyre kot, es attol felek ha le akarom szedni majd orulet lesz.. -
BIGi75
senior tag
Amikor legutóbb linkeltél mérést a HIFI topikban ott szép egyenletes 3-400ms RT60ad volt 100Hz felett, ami mozira kiváló. Inkább úgy tűnt, hogy szub tartományban lenne még tennivalód és/vagy diffúzorokkal javítani még a teret közép/magas frekvencián ha szükségét érzed. Biztos hogy ilyen vékony szélessávú elnyelőpanelekben kell gondolkodnod?
-
orbano
félisten
A hangelnyelés fizikájából adódóan nem tudod megkerulni a vastagságot/faltól való távolságot. Ezek akkor működnek, amikor a levegő molekulák gyorsak. A falnál ugye 0, és negyed hullámhossznyi távolságon maximális, és ez alapvetően meghatározza az effektív frekit. Minden egyéb másodlagos. Acoustic modeling oldalon ott a porous absorber kalkulátor, azzal kb tudsz becsülni. Ellenállás 3-25k közötti érték.
-
orbano
félisten
Ez rettenetesen tré, zenehallgatásra nem alkalmas, ez arra való, hogy beszélgetni, meg dolgozni jó legyen egy ilyen térben. Az 50mm-es panel is csak kompromisszumosan jó, illik ahhoz is hagyni 50mm légrést, vagy eleve 100mm-es panelt készíteni/venni.
És tök mindegy milyen csoda anyagból van, vagy nincs, meg hány kg/m3, a vastagságot nem tudod megkerülni semmivel. Aki mást sugall, az átver. -
python1
veterán
Üdv!
Nos, kaptam árajánlatot a Halq panelekre, 4db 600x900mm-es dark grey DehalQ panel 9mm vastagságban, 67 124+ áfa.
Teljesen tökéletes lenne számomra, kérdés, hogy tényleg érne-e valamit, kicsit vékonynak találom a 9mm vastagságot, de szerintem hívni fogom még őket, mert tényleg érdekel. -
orbano
félisten
KR acoustic-tól tudsz venni kész kőzetgyapot paneleket, amik működnek is és nem drága. Ez a halQ nekem gyanús, nem sok hasznos adat van az oldalukon, de legalább van pár tárgyi tévedés. Plusz 27mm-es panelokat mutogatnak ott, ami legfeljebb irodai használatra jó a beszédhang és a háttérzaj javítására, zenehallgatáshoz kifejezetten káros.
-
Joe123
senior tag
Ebből mennyiséget bepakolni egy vagyon lenne. Én sem szimpatizálok a gyapottal lakótérben. Találtam olyan anyagot, amit újrafeldolgozott farmerekből csinálnak, az elvileg elég jó, de csak USA-ban kapni. Illetve van valami francia cucc is, de hogy itthon elérhető-e valami ilyesmi, azt sajna nem tudom, pedig engem is érdekelne. Ez a francia, farmerből készült cucc:
-
orbano
félisten
Nem a sűrűség számít, hanem a levegő mozgásával szembeni ellenállás. Ez a két érték csak azonos anyagoknál korrelál egyenesen arányosan.
Plusz ez 8mm, szóval a semminél még valamennyivel rosszabb is. Kb. 10kHz felett valahol elnyelhet valamit, alatta a vékonysága, felette a sűrűsége miatt nem jó semmire.Van kőzetgyapot helyett gyapjúból azt hiszem hangszigetelő anyag, de itthon nem tudom mennyire kapható. Esetleg akusztikai szivacs anyagok is vannak méregdrágán, de ugye ott meg a kipárolgásokról nem tudsz semmit. Én tuti maradnék a kőzetgyapotnál, évek óta a fejem fölött lógnak és nem irritál (érezném, ha így lenne, mert volt, hogy szaladgáltam velük csomagolatlanul, és akkor napokig égett a szemem).
-
denesdr
addikt
Próbáld meg a legfrissebb nem beta REW-vel [link] , nálam ez van fent.
Tényleg tök durva, hogy ez a két panel is mit művelt, igaz nem nagy szobáról beszélünk, emiatt arányaiban már ez is jelentős felület.
A frekimeneten nem sokat változtatott a két panel, de mégis egész más a hang. -
BIGi75
senior tag
Jó kis video, az alap mondanivalóját sajnos sokan figyelmen kívül kihagyják (többek között én is) és a szobát optikailag és életvitel szempontjából funkcionálisan rendezik be. Ez természetes egy többfunkciós helyiségnél, csak néha olyan hallgatói pozíciót eredményez amit nehéz vagy lehetetlen korrigálni. Elgondolkodtató. Na de nekem is érik egy dedikált szoba, amiben már az optikában és az életvitelszerű funkcionalitásban lesz majd kompromisszum
.
-
orbano
félisten
Köszi
Fogtam bútorok csomagolását és mindenféle mintázatokban eléraktam az abszorbereknek, több-kevesebb sikerrel
Elsőre telibe, de az megfogtam legnagyobb melepetésemre a mélyeket is, úgyhogy először elkezdtem kilyuggatni mindenféle random méretben, aztán függőleges csíkokra vágtam 1D BAD stílusban.
Sajnos nem jártam sikerrel, a közép-magas lecsengést nem tudtam megjavítani, inkább csak másmilyen lett. Az a tippem hogy még vékonyabb csíkokra kell vágni, plusz a plafonon lévő panelokba is kell tenni megfelelő méretűeket.
Illetve meg kell várnom amíg a szélvihar alábbhagy, mert tönkrevágja a méréseket. -
orbano
félisten
A membrán csapdáknál egy zárt üreged van, amit a membrán választ el a szobától, belól csillapítóanyaggal. Ez ugye nyomást konvertál sebességgé. Na most ha a földre leraksz egy gumilapot, az akusztikailag a padló részle lesz, mivel nem porózus. Ha van alatta valami szivacs, akkor már oké, _valamit_ biztos hozhat, de nekem eléggé homeopátiásnak tűnik úgy is. De majd mérd ki, nagyon kíváncsi vagyok rá. Én úgy voltam vele hogy túl drága a gumilap hogy kísérletezzek
-
orbano
félisten
Ezt a szőnyeg alá gumilap dolgot valaki mondja már el nekem hogyan működik! Fapacitól hallottam én is, de nem értem. Ha a kemény padlóra rátesze legy gumilapot, majd arra egyszőnyeget, akkor mi történik a semmin kívül? Azon agyalok hogy ha ez működne, akkor ki vesződne vastag panelokkal, 2 centiben meg van oldva
És több száz oldal fórum, cikkek, white paperek, tucatnyi óra videó, előadás, podcast, és még sehol nem jött elő ez a dolog.
ami viszont előjött, hogy a függöny, szőnyeg azért veszélyes, mert csak a magas frekiket húzzák le, ami azért annyira nem előnyös egy bizonyos szint után, ha közben a mélyekkel ne mkezdünk semmit.Gratula amúgy, nekem kocsiban ez sosem jött össze DSP-vel
-
python1
veterán
Évek múltán, ma sikerült összehozni normálisabb fázist a hangsugárzóknak, teljesen más lett a hang, most már minden a helyére került.
Na szóval, még lesz 2 nagy függöny, és egy nagy kanapé, szőnyeg, szőnyeg alatt 3mm-es gumiörlemény, hogy csillapodjon a basszus arról az oldalról is. Viszont az érdekes, hogy a falak teljesen csupaszok, nincs bútor, és mégis eléggé hallgatható a mozi hangja, azért innen már nehezebb továbblépni érdemben. -
orbano
félisten
Ezt a párnafa távolságos dolgot nem értem, elmagyaráznád máshogy?
Nagyon belegondolva nem is annyira meglepő, mármint a a basszuscsapdák és a mélyhanggátlás ugyanazon elven Működnek. Ami az egyik oldalon hangszigetelés, az a másik oldalon basszuscsapdaKözben megjöttek a képek: na ez szép munka, jó látni, hogy más is kellően elborult
Hogyhogy 3 azonos hangfal van elöl? Ez milyen config? Elsőre azt hittem flush mountoltad a hangfalakat, na az lett volna igazán szép
-
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Crative Gigaworks S750 7.1 szett+ Sb X-fi titanium karival
- Asus ROG STRIX Z590-F GAMING WIFI Alaplap
- Samsung Xcover 4 STRAPA-Okostelefon, Garanciával, Üzletből
- Samsung Galaxy Xcover 4s 3G/32GB , Androidos Strapatelefon, Üzletből
- AMD Ryzen 9 9950X 16-Core 4.3GHz ( 64M Cache, Up to 5.7 GHz) AM5 Box Processzor! BeszámítOK
- iKing.Hu - Apple iPhone 12 Pro Max - Silver - Használt, megkímélt
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 5700X 16/32/64GB RAM RTX 4060Ti 8GB GAMER PC termékbeszámítással
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 5 4500 16/32/64GB RAM RX 6500 XT 4GB GAMER PC termékbeszámítással
- Új! Targus - USB-C Dual HDMI 4K HUB - 2 HDMI-vel. Saját töltő nélkül 2 monitorral (120Hz)
- Azonnali készpénzes Sony Playstation 4 Slim / PS4 Pro felvásárlás személyesen/csomagküldéssel
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest