Hirdetés
- Hardverbálák rakodása nélkül nincs hétvége
- Riasztó topik
- Locsolkodás helyett hardverekre feni a fogát az ünnepi nyúl
- Kormányok / autós szimulátorok topikja
- NVIDIA GeForce RTX 4060 / 4070 S/Ti/TiS (AD104/103)
- Milyen videókártyát?
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 7***(X) "Zen 4" (AM5)
- Vezetékes FEJhallgatók
- Egér probléma
- Soundbar, soundplate, hangprojektor
Új hozzászólás Aktív témák
-
Gino20
őstag
válasz
ctrlaltdel13 #300 üzenetére
A teljesen csupasz helyiséget belakni, amivel a lecsengés javulna. Kiemelésre valóban ott az EQ. Használom is.
-
Gino20
őstag
És végül az egész falat burkoltad valami kemény anyaggal? Ez így nem szintén egy nagy reflexiós felület?
Én vízszintesen fogom rögzíteni a mondjuk 5x10-es gerendát, majd abba a 10cm-es gyapot, arra fekete textil és arra függőlegesen fa lécezés, így a gyapot tud érvényesülni. -
Gino20
őstag
Neeem sajnos. Ez csak a nappalink és abból a kulából próbálom kihozni a legtöbbet.
Erről van szó [link] Na persze nem feltétlen ilyen méretű, formájú és gyönyörű lila panelokkal(csak a programban ez van)
77"-os TV van, ami marad is. Kb 2.3m lesz a nézési távolság, így ezzel "beérem". -
Gino20
őstag
Néztem a linket. Vannak ám szép helyiségek
.
A csupasz falakkal valamit kezdeni szeretnék szóval ha nem panel, akkor kb a teljes helyiséget előtétfalazhatnám, hogy abba "elrejtsek" panelokat, diffuzorokat, de ehhez milliók kellenek meg egy cég vagy minimum egy asztalos műhely asztali gépekkel és fél tucat mondjuk kézi festol géppark, na meg némi kompetencia(hogy ne csak "lécezett" fal legyen mindenhol) és akkor még ott vannak olyan problémák, hogy adott falon radiátor, klíma,...
Amit tervezek készíteni azt Én nem utólagos kezelésnek hívom, hanem eleve így tervezem. Fronton tudok építeni előtétfalat, de jobb oldalon és hátul print panel szerintem baromi mutatós lesz (főleg a csupasz falak helyett) és ez mögé fogom "elrejteni" a falba épített 30 fokban döntött surround dobozokat, ami szerintem szintén fontos. Jól néznek ki ezek a lapos dobozok, főleg amik print szövettel vannak bevonva, de falra merőlegesen a halg pozíciómban csúnyán csorbulna a magas tartomány.
Biztosan lehetne ezt máshogyan is csinálni, de nekem már ez is egy csoda lesz, ahová maximum 3db SUB-ot tudnék elhelyezni, fronton ~100-150cm-re egymástól 2db-ot és jobb hátul 1db-ot, így szerintem 2db lesz (front baloldal és jobb hátul) -
Gino20
őstag
Na igen, a szó szoros értelemben ott tartok, hogy beletettem már jó pár "órácska" tervetést, hogy a jelenlegi pocsék elrendezésből, hogy tudom kihozni a lehető leges legjobbat. Még 3D-be is megrajzoltam, hogy asszony faktornak is eladható legyen. Ehhez a leendő médiafalat növelni fogom falazással (vagyis a mostani helyiségek közötti átjárót szűkítem) és 90 fokkal elfordítom a jelenlegi elrendezést, majd ezt követően félig DIY megoldást kap a surround (félig = kész falba építhető XY sugárzó + DIY doboz) + az atmos is épített DIY kb 17 literes zárt dobozba fog kerülni, a pusztán csak álmenyóba bevágás helyett, szóval abszolút úgy gondolom, hogy a lehetőségeket kimaxolom, de mégsem tudok majd 4db SUB-ot integrálni a helyiségbe.
Röviden: tervezhetek Én bármit, de szó szerint elértem a helyiségem fizikai korlátatit."annál jobb megoldást boltban nem kapni"
Ha csak HM, akkor még talán el is tudom hinni, de Én stereo-ra is szoktam használgatni a rendszert....."Pont így vagyok az akusztikai panelekkel, szüksèges rossz"
Szükséges rossz?
Én is az EQ híve vagyok (csak te Cavern és meg Dirac), de ez azért elég erős kijelentésnek tűnik.... -
-
Gino20
őstag
Jelenleg nem jutok el fatelepre, de a "bármelyik fatelepen lehet gyalult léceket kapni 4-5m-es hoszban" azt vakon is arra tippelném, hogy ez nem az az áru, ami mondjuk 2x3cm vékony nyíl egyenes csíkocska, aminek csak a hosszát vágom méretre a kis kézi körfűrészemmel, hanem lehet kell hozzá egy fél asztalos műhely (asztali körfűrész, gyalugép...). Persze lehet tévedek, amint lesz időm elmegyek a környéken pl a Skandináv vagy a Zatik fatelepre.
Ez a filc vajon hangáteresztő anyag? Én ugye "akusztikai" falat építenék és arra keresek olyan szövetet, ami jó kiporzás ellen.
Soudal ragasztót "elmentettem"ha valamelyik fázishoz majd kellene.
#278m3ss:
"es lehet akusztikailag az 1 cm amugy is ertelmetlen"
Az eddig olvasottak alapján teljes mértékben az (értelmetlen) -
Gino20
őstag
Azokat már pár hónapja néztem és nem emlékszem, de lehet az sem valódi fa, hanem csak furnérozott valami. Ma face természetesen bedobált egy halom ilyen hirdetést és egyik oldalon láttam, a mögötte lévő fekete réteg meg valami műanyag granulátum alapú cucc, ami szövethatású, de valójában baromi kemény. Na ilyet akusztika kezelésre inkább nem választok
(ugye nekem lenne mögötte egy 10cm-es "gyapot fal", de ezzel a kész panellal kb be le is zárnám). Zatikban találtam pár jónak tűnő lécet, ami tud ~270cm-t, de 240 és alatta jóval több opció volt. Nézd meg esetleg.
-
Gino20
őstag
Köszi a tippet. Ez nekem inkább tűnik mondjuk kerítéslécnek (lehet tévedek). Ilyen gyalult vörösfenyőt vettem a kerítéshez, de Én magam válogattam össze, mert voltak benne olyan kacskák, ami falhoz nem lenne jó, na meg ezekhez még jó lenne egy asztali körfűrész is
, de találtam az oldalon olyat, ami akár jó lehet [link] [link] [link] . Van ilyen üzlet a közelben. Na majd elmegyek megnézem személyesen is.
-
Gino20
őstag
válasz
fererencz89 #267 üzenetére
hmmm pedig azt írja tölgyfából készültek, persze az még lehet darált/préselt furnérozott MDF.
#268m3ss: Obi / praktiker esetén 240cm a magasság. Nekem ez kevés. Amit linkeltem az 270cm, ha esetleg ez neked is fontos. Amúgy nekem nem szimpatikus a hátulja akusztika szempontjából. Az a vékony inkább 1cm és elég tömör, kemény filc / szivacs szerű valami. Az nekem inkább tűnik reflexiós pontnak, mint hangáteresztő anyagnak és így bukom a terv szerint 10cm-es gyapot falat.
#269BIGi75: Vakuljak meg Bauhaus és praktikerben nem láttam olyan kemény és megmunkált gyalult lécet, ami alkalmas lenne erre a célra. Google-n keresgélve találtam Én is olyan fatelepet, ahol van olyan amit linkelsz, de ezek mind max 200cm hosszúak. Ha oda megyek, hogy nekem ez kell 270cm-ben az gyanítom horror lenne az egyedi méret és megrendelés miatt, de lehet, hogy ez lesz és kérek egy ajánlatot.
Szövetre és nyomtatásra esetleg valakinek tipp?
-
Gino20
őstag
Sziasztok!
Kezd élesedni a helyiségem átépítése és lenne 1-2 kérdésem.
A terv, hogy a leendő front fal kap egy 10cm-es előtétfalat. Vízszintesen mondjuk 5x10cm-es gerendák (10cm lenne a mélység) majd ebbe gyapot, majd ezt fedném valami vastag fekete vászonnal és "lécezni" szeretném.
Na itt jön az első kérdés. Tud valaki ajánlani nem csillagászati áron olyan helyet, ahol lehet venni valami keményfából leszabott "vékony" lécet? OBI, Praktiker, fatelepen kb csak építőipari anyagot látok, de ez a száradásból, deformálódásból, vetemedésből adódóan nem alkalmas ilyen fal építésére. Valami ilyesmire gondolok [link] csak ennek a hátulján (praktiker, bauhaus alapján) van majd 1cm vastag, nagyon tömör filc, szivacs szerű anyag és elég sűrűn is van rakva. Én ennél egy fokkal ritkásabban gondoltam, hogy ne az egész fal egy diffúzor fal legyen.
Vagy jó ez szerintetek? Vagy ha nem, akkor vajon megéri ezt megvenni és csíkokra vágni majd valahogy lefaragni róla ezt az ~1cm-es anyagot?(pl éles sniccer). Így kb ~2000e Ft lenne darabja és egy 260cm-es falat szeretnék vele "burkolni".
A másik: tervezek oldalra és hátulra is pár darab "hagyományos" akusztikai panelt, ami mondjuk 60x120cm körbe keret, bele 10cm-es gyapot és ezt vonnám be valami vastag szövettel, hogy ne tudjon kiporozni. Ezzel kapcsolatban, ami felmerült bennem, hogy tudtok olyan anyagot ajánlani, amire akár lehet nyomtatni? Ha igen tudtok olyan céget, aki vitt anyagra nyomtat? -
Gino20
őstag
Nem gondoltam volna, hogy ez akkora gond.
Mélyet miniDSP-vel fogom kezelni. Ez inkább arról szólna, hogy ne egy hatalmas reflexiós felület legyen a karton menyó. Ha nem tévedek a menyón elhelyezett 5-10cm-es panelok sem a mélyet hivatottak kezelni, de lehet rossz a gondolatmenet#138Joe123:
Köszi, hogy figyelmeztetsz rá. Felmerült bennem a dolog, de nem igazán futtatam végig a gondolatot. Jelenleg van párazáró fólia.
Manapság azt a fémes tűkörfóliát szoktam látni, hogy azzal zárják. Ha egy ilyet rárakok, akkor gyanítom ott vagyok ahol a part szakad és pár panel felszerelése a meglévő menyóra célravezetőbb megoldás lenne. -
Gino20
őstag
Lehet nem jól fogalmaztam
.
Az a vékony beton fent van a padláson és alatta a 15cm-es fagerendák, közte üveggyapot és alulról meg kartonnal zárva.
Ha leszedném egy sávban a kartont, majd kiszedném a ~90cm széles, 15cm magas gerendaközök közül az üveggyapotot majd ide tennék be közetgyapotot, akkor a betonból nem "maradna" semmi (az fent lenne a padlástérben, ahogy most is) csak annyi történne, hogy alulról nem zárnám vissza gipszkarton táblákkal.
A csatolt rajz nem kőbevésett. Ez azért készült, hogy Én is, de leginkább nejemnek meg tudjam mutatni, hogy ez térben, valóságban, hogy is nézhetne ki
szóval ha eljutok az átépítésig, akkor mérni fogok (még nem tudok, de majd remélhetőleg megtanulom - UMIK-om van a Dirac miatt)
Az elhelyezés alatt mire gondolsz? panelok? mert a helyiségből ennél többet már tényleg nem lehet kihozni
-
Gino20
őstag
Üdv!
Úgy fest, hogy tavasszal átépítem a nappalit, hogy a jelenlegi botrányos elrendezhetőség/hallgatási pozíció a "helyére" kerüljön plusz a nejemnek is találtam pár jelentős pozitívumot (e nélkül veszett fejsze lenne az egész), így megvan az engedély.
A mostani oldalsó falat felhízlalom 210 cm-ről ~260cm-re és ez lesz a leendő front fal, amit tervezek kezelni ~15cm kerettel és ebbe gyapot, majd ezt fedném valami DIY léces megoldással (valami ilyesmit kellene elképzelni [link] csak esetleg ritkábban fázva).
Jobb oldalon fix teraszajtó (nem nyitható – nem ott van a terasz) plusz ablak és egy 200 radiátor szóval sok felület nem marad, de a radiátor felett a hátsó saroknál azért lesz pár m2, amit tudok kezelni valami panellal.
Bal oldalon nyitott lesz a nappali további részei felé. Ezzel nem tudok mit kezdeni, elfüggönyözni nem szeretném. A jelenlegi front falat meg beépítem menyóig valami "rusztikus" gardrób szekrénnyel.
Hátul a HM térben lesz egy ajtó (gyerekszoba), de itt is akad pár m2, amit tudok kezelni 1-2 panellal.Mennyezet esetén eszembe jutott egy extrém megoldás
méghozzá az, hogy a ~260cm szélességben leszedem a kartont a leendő frontól a hátsó falig vagyis megkeresem a 260cm környékén levő fagerendát (a gerenda a 390cm-es átlókat fogja át), majd a fagerendák közül kiszedem ezt a tessék-lássék üveggyapotozást (mikor beépítettem az atmos sugárzót, láttam, hogy mi van ott) majd ennek a helyére a gerendák közé tennék kőzetgyapotot és ezt fedném telibe valami nagyon sűrű vászonnal, hogy ne tudjon átporozni a gyapot és ezt fedném szintén valami léces megoldással meg persze ebbe valahogy ismét bele kellene építenem az atmost - valami "fészekbe"
Van ennek vajon értelme vagy teljesen felesleges és elég lenne az elsődleges reflexiós pontba tenni egy sor panelt?
Így nincs kidudorodó elem(ek) a menyón. Amúgy ez egy 1 szintes könnyű szerkezetes családi ház, de anno úgy csináltuk, hogy a fa födém telibe lett zsaluzva és az egész födém kapott 4-5cm betont szóval ha pl leszedem a karton és kiszedem az üveggyapotot, akkor nem az van, hogy fellátok a padlástérbe.
Valójában valami ilyesmiről lenne szó [link]
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Milyen autót vegyek?
- BestBuy topik
- Építő/felújító topik
- EAFC 25
- Apple iPhone 16 - ígéretek földje
- Hardverbálák rakodása nélkül nincs hétvége
- A fociról könnyedén, egy baráti társaságban
- További aktív témák...
- Crative Gigaworks S750 7.1 szett+ Sb X-fi titanium karival
- Asus ROG STRIX Z590-F GAMING WIFI Alaplap
- Samsung Xcover 4 STRAPA-Okostelefon, Garanciával, Üzletből
- Samsung Galaxy Xcover 4s 3G/32GB , Androidos Strapatelefon, Üzletből
- AMD Ryzen 9 9950X 16-Core 4.3GHz ( 64M Cache, Up to 5.7 GHz) AM5 Box Processzor! BeszámítOK
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i5 12400F 16/32/64GB RAM RX 7600 XT 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- Csere-Beszámítás! RTX Számítógép játékra! I7 6700 / RTX 2060 6GB / 32GB DDR4 / 250SSD+500HDD
- Honor Pad X8 64GB, Wi-Fi, 1 Év Garanciával
- Honor Magic 7 Pro 512GB / 12GB RAM / Fekete / Független / Újszerű állapot / 3 év gyári garanciával!
- Apple IPhone 13 Pro Max 256GB,Újszerű,Dobozával,12 hónap garanciával
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest