Hirdetés
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- HiFi műszaki szemmel - sztereó hangrendszerek
- iPad topik
- Kettő együtt: Radeon RX 9070 és 9070 XT tesztje
- A kínai routerek mellőzését kéri az amerikai kongresszusi bizottság
- 3D nyomtatás
- AMD GPU-k jövője - amit tudni vélünk
- TCL LCD és LED TV-k
- AMD Navi Radeon™ RX 9xxx sorozat
- Megkapja az FSR 4-et a PlayStation 5 Pro
Új hozzászólás Aktív témák
-
válasz
bolcsodal #27956 üzenetére
"Ésszerűbbé kellene tenni magát az államot is. Racionalizálni kell a közalkalmazotti szférát is, ahogy epésen megjegyezted. Viszont ehhez kell kezdeni valamit a vállalkozói kedv, adózási morál, munkaadói járulékok stb. lényegtelen kispolgári vonatkozásaival"
Ebben teljesen egyetértek veled. A hatékonyabban, jobb költségkihasználtsággal, kisebb költségekkel működő állam egy nagyon fontos lépés lenne. Az állam túl sokat költ "saját magára".
"Elárulom lassan odáig fajulnak a dolgok, hogy csak azok adóznak rendesen, akik az államtól kapják a fizetésüket."
Van annyi igazság abban, amit írsz, hogy jellemzően ők azok, akik nem tudják megúszni az adózást, és semmilyen közterhet. Nincs igazad abban, hogy jellemzően a magas jövedelemmel rendelkezők (a közalkalmazotti és köztisztviselői fizetés felett jóval magasabban keresők) azok, akik az adóbevételekhez túlnyomó többségben járulnak hozzá. Másrészt, ha belegondolsz, az állam által adott fizetésből levont adó valójában - nagyon leegyszerűsítve - az állam egyik zsebéből a másikba történő átcsoportosítást jelenti. Az állam ad az alkalmazottjának fizetést, amiből levon saját magának adót. Ezért én nem becsülném túl a közfoglalkoztatottak közteherfizetését. Másrészt - egyáltalán nem lebecsülve, vagy lekicsinyelve a tanárok, hivatalnokok stb munkáját - abból amit ők végeznek, nem lesz GDP növekedés. Ez azt hiszem elég egyértelmű. Az ő munkájuknak máshol van a haszna, de nem itt.
"Szerintem te valami vallási fanatikus vagy. Senki nem kérdőjelezi meg, amit hajtogatsz. Engem az érdekelne, hogy miből valósítsuk meg ezt, mint a társadalom hasonlóan értékes tagjai?"
Nem vagyok az, csak mindig visszatérünk ezekhez a butaságokhoz. Sajnos nem tudok neked komoly, problémát megoldó választ adni arra, hogy miből valósítsuk meg, ezt el kell ismernem. Írhatnék erre valami hiper-demagóg dumát (mint hogy költözzenek össze a nyugdíjasok, vagy vegyük el tőlük a pénzük felét) de ez ugyanúgy nem lenne megoldás, mint amit én javasolni tudnék. Mindössze ahogy korábban is írtam, problémásnak tartom, hogy az állam olyasmikre költ, mint MOL részvények visszavásárlása (pont egyébként a magánnyugdíjpénztár pénzből), amikor ennél fontosabb dolgokra nincs pénz. Persze ez rangsor kérdése, én a rászorulók ellátását, oktatást, egészségügyet fontosabbnak tartom (bár anyagi haszna közvetlenül nincs) mint stadiont építeni vagy mol-t venni.
Vannak egyébként érdekes megoldások amiket a világban erre láttam. Például Japánban a magánnyugdíjpénztárak nagybefektetőknek számítanak, de igaz ez egyébként az USA magán nyugdíjbiztosítóira is. Hatalmas pénzek fölött rendelkeznek, és nincs megkötve a kezük, hogy csak állampapírba lehet befektetni. Ezt úgy kell elképzelni, hogy vállalatokba fektetnek be, a gazdaságot ezáltal igencsak felpörgetik. Sajnos nálunk nem engedték ezt meg a magánnyugdíjpénztáraknak (bár lehet hogy szerencsére? nálunk könnyen lehet, hogy visszaélés lett volna a vége). Nem csak nagyvállalatokba, kis és közepes vállalkozásokba. Volt alkalmam például együtt utazni egy csapat kanadai nyugdíjassal, teljesen átlagemberek voltak. Az volt a hobbijuk, hogy utaztak, akkor éppen jöttek velünk Kanadából Olaszországba. Ott és akkor a repülőtéren úgy nagyon mélyen elgondolkoztam azon, hogy milyen párhuzamot lehet vonni az ottani és az itthoni nyugdíjasok között. Milyen hobbija van egy átlag magyar nyugdíjasnak... Figyeli az akciós reklámújságokat, hogy hol van leértékelés.
Sajnos ez a befektetéses ötlet sem jó ötlet a részemről, mert a mi problémánkat nem oldja meg se 5-10, se 10-20 sőt 30 éven belül sem. Sajnos az ebbe az irányba ható kedvező változást elpuskázták a magánnyugdíj-pénzek államosításával. Mint ahogy azt is többször írtam már, a nyugdíjrendszer strukturális átalakításához kb. 40 éves átfutás szükséges. Ebből 15 körülbelül eltelt, mire államosították az egészet. Az a dühítő, hogy már "csak" 25 évet kellett volna kibírni ahhoz, hogy egy sokkal színvonalasabb rendszerre álljon át a rendszer, a mi gyerekeinknek már jó lett volna. Viszont ezzel kis túlzással azt mondom, hogy sajnos kb. egy generációt veszítettünk, még akkor is ha újra hozzákezdenek átalakítani.De most per pillanat jó megoldást nem tudok. Csak rossz megoldásokat látok. Viszont van, amelyik megoldást rosszabbnak tartom más rossz megoldásoknál, erről szólnak azok amiket a témában írtam.
Új hozzászólás Aktív témák
A topikban szabad hirdetni ezen szabályokkal.
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- HiFi műszaki szemmel - sztereó hangrendszerek
- iPad topik
- Steam topic
- Kettő együtt: Radeon RX 9070 és 9070 XT tesztje
- Elemlámpa, zseblámpa
- A fociról könnyedén, egy baráti társaságban
- A kínai routerek mellőzését kéri az amerikai kongresszusi bizottság
- 3D nyomtatás
- Sweet.tv - internetes TV
- További aktív témák...
- Eladó vadonatúj Erazer P60i Gamer Laptop RTX 4060 16GB/512GB i5-12450H 2025.03 vásárlás
- Nintendo Switch Lite Grey
- Lenovo Gamer PC , i5 12400F , RTX 3060 , 16GB RAM , 512GB SSD
- Új Zsír Lenovo Yoga 7 x360 Érintős Hajtogatós Laptop Tab 16" -40% i7-1260P 16/1TB 2,5K Intel Iris Xe
- LG 27GS60QC-B - 27" Ívelt - 2560x1440 - 180Hz 1ms - AMD FreeSync - Bontatlan - 2 Év Gyári Garancia
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest