Új hozzászólás Aktív témák
-
Vladi
nagyúr
válasz
leviske #1643 üzenetére
Már írtam a másik topikba, hogy:
su -
Utána meg indítasz egy kate-et mondjuk és szerkeszted ami kell.
"Nem értem miért"...
Hát ez az, hogy nem érted.
Hagyományosan Linuxban megkülönböztetünk sima usert és rootot.
A sudo-t arra találták ki, hogy sima usernek lehessen vele lokálisan magasabb jogosultságot adni.
A kezdőknek szánt ubuntuban meg letiltották a root fiókot. Majd az első usert felvették a sudoer csoportba és annak adtak teljes jogot. Így ott elvileg sose tudsz rootként futtatni semmit. Gyakorlatilag a user jogait emeled meg sudo-val.A suse meg - ha jól tudom - még a klasszikus vonalat követi. (Mint a legtöbb disztró de ezt most hagyjuk.
)
Ezért írtam, hogy
su -
és utána:
program
Ez a legegyszerűbb mód.(#1644) SLD:
Nagy ügy. Én meg 4 éve. Meg 2 éve friss utubnut. -
SLD
tag
válasz
leviske #1643 üzenetére
Itt nagy kavar van
su -> felhasználóváltásra való, ha nem adsz meg paramétert ált. a root a default
sudo -> egy parancs idejéig root jogokkal ruház fel (már ha jól van beállítva)
A többiről amit felsoroltál még nem hallottam...Ha meg nem megy grafikusan, akkor használj nano-t
Vagy ajánlhatom a vi(m)-et is, de azért legutóbb is leszedték a fejem, szóval inkább nano
Amúgy meg persze, hogy csak a terminálban ad jogot, épp arra való, hogy aki nem ért hozzá az ne piszkáljon semmit a drag & drop-alNa, de visszaadom a szót Vladi-nak, mert én úgy 2 éve láttam utoljára SüSü-t.
Új hozzászólás Aktív témák
- Kaspersky, BitDefender, Avast és egyéb vírusírtó licencek a legolcsóbban, egyenesen a gyártóktól!
- Assassin's Creed Shadows Collector's Edition PC
- Jogtiszta Windows - Office & Vírusirtó licencek- Azonnal - Számlával - Garanciával - Nint.hu
- PC Game Pass előfizetés
- Windows, Office licencek kedvező áron, egyenesen a Microsoft-tól - Automata kézbesítés utalással is!
- Legjobb kijelzős! ThinkPad T14s Gen 2 i5-1135G7 16GB 512GB FHD - 400nit! magyarbill 1 év garancia
- CSX 2x2GB (4GB) DDR 800 MHz kit
- ÚJ OMEN Transcend 14 - 14"2.8K OLED 120Hz - Ultra 7 155H - 16GB - 1TB - RTX 4060 - Win11 - 3 év gari
- MSI CreatorPro Z16P RTX A5500 TOUCH! (vapor chamberrel)
- Acer TravelMate P214 i3-1115G4 16GB 512GB 14" FHD 1év garancia
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft.
Város: Budapest