Keresés

Új hozzászólás Aktív témák

• Taci

addikt

válasz sztanozs #5140 üzenetére

Ha az általad írt lekérdezés által visszaadott össz-elemszámot szeretném megtudni (a belső limit nélkül - hogy később tudjak vele számolni, a belső limit meddig nyújtózkodhat - szóval a belső Select-et ezért veszem ki, plusz ugye nem kell rendezni sem (Order By), és a végén lévő Limit sem kell)), akkor jelen tudásom szerint azt így kérdezném:

SELECT COUNT(*) AS result_count FROM
    (SELECT i.item_id FROM items AS i 
    INNER JOIN items_categories AS c ON i.item_id=c.item_id
    WHERE 
      c.category_id NOT IN (1,3,13,7,20) AND
      i.item_id NOT IN (117,132,145,209,211)
    GROUP BY i.item_id) AS t

Van esetleg ennek hatékonyabb, gyorsabb, jobb módja?

Ezt találtam még:
    SELECT COUNT(DISTINCT item_id) AS result_count FROM
    (SELECT i.item_id FROM items AS i
    INNER JOIN items_categories AS c ON i.item_id=c.item_id
    WHERE
    c.category_id NOT IN (1,3,13,7,20) AND
    i.item_id NOT IN (117,132,145,209,211)) AS t

Itt elvileg a Distinct kiváltja a Group By-t.

Viszont sajnos Count-hoz a phpMyAdmin nem ír lekérdezési időt, így nem tudom, melyik a gyorsabb. Vagy jobb.

Ebben kérnék tanácsot.
    Köszönöm.

• Taci

addikt

válasz sztanozs #5140 üzenetére

:Y Na azért ez így hasít...
    0.0096 seconds

Ezek szerint akkor nem kell "archiválni"? Akármekkorára is dagad a tábla, jobb egyben tartani? Vagy van egy határ valahol, ahol már szeletelni kell?

GROUP BY i.item_id, i.item_date
    Itt miért kell az _id után a _date is, ha csak azért van a Group By, hogy egy-egy _id csak egyszer szerepeljen? (Csak szeretném megérteni.)

Illetve még egy dolog jár ezzel a lekérdezéssel kapcsolatban a fejemben:

Ez egy nagyon jó és gyors lekérdezés. Azt hogyan lehetne legoptimálisabban megoldani, hogy ha a visszaadott rekordok száma kisebb, mint 4, akkor megnézze LIMIT 1000 helyett 2000-re is? Mert ha 2000-ben a talált rekordok száma nagyobb egyenlő mint 4, akkor onnan kell az eredmény, és akkor a következő görgetős lekérdezéshez is már a 2000-et kell használni, mert az 1000 nem volt elég.
    Ehhez elég gyors ez a lekérdezés már, úgy gondolom, hogy kettő egymás után is beleférjen, ha kell.

Hogy a gyorsabb/jobb?
    1) Futtatom a query-t, aztán számoltatom php-ben a rekordok számát, és ha kisebb, mint 4, akkor jöhet az újabb query 2000-re?
    2) Vagy előbb "üresen" csak egy Count, és az eredmény függvényében a valós (rekordokat visszaadó) lekérdezés?
    3) Vagy van valamilyen COUNT-os utasítás (esetleg feltételes is) hozzá, amivel ezt még SQL-oldalon meg lehetne oldani? Ami akár egy lekérdezésen belül visszaadja, hogy az 1000-es limittel mennyi rekordot adna vissza, és ha 4-nél kevesebbet, akkor egyből futtatja 2000-re?

Egy Count biztosan sokkal gyorsabb, mint az összes érintett mezőt visszaadni, és azt számoltatni, csak ezért jutott eszembe a kérdés.

Új hozzászólás Aktív témák