Hirdetés
- Milyen monitort vegyek?
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 7***(X) "Zen 4" (AM5)
- Vezeték nélküli fülhallgatók
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- SSD kibeszélő
- Melyik tápegységet vegyem?
- ASUS notebook topic
- Nem csalás, nem ámítás: megérkeztek a Xiaomi notebookjai
- NVIDIA GeForce RTX 5070 / 5070 Ti (GB205 / 203)
- Kompakt vízhűtés
-
PROHARDVER!
Mielőtt kérdeznél valamit olvasd el az alábbi Téma összefoglalót!
Új hozzászólás Aktív témák
-
Partz
senior tag
-
-
Partz
senior tag
válasz
demmer123 #29380 üzenetére
Akkor nézzük a másik oldalról. Kalibrálással foglalkozom, vettem hozzá egy nem olcsó műszerparkot, szoftvereket plusz a folyamatosan bővülő naprakész tudás (új szabványok, hdr, stb). Kijövök a kis kocsimmal házhoz, benzin, utazási idő és még a készülékkel töltött estleges pár órás "bohóckodás". Fél napja rámegy erre egy embernek, ne adj isten még alkalmazottat is fizet. Félreértés ne essék, nem ezzel foglalkozom. Csak vállalkozói szemmel sokszor látom kliensektől ezt fajta hozzáállást. "Mé ilyen drága?" Bele se gondolnak sokan mennyi, idő, energia, pénz van az ilyen dolgokban.
Félve kérdezem meg ezek fényében, szerinted mennyinek kéne lennie egy ilyen dolognak? Nem akarod magad szarrá keresni, csak hogy minimálisan megérje. Itt közel nem arról van szó, hogy Pista bácsi 1000 Ft-os órabéren dolgozik, ezt kéne megérteni.
BBéci
Én meglepődnék, ha olcsóbban elvállalná.
-
Partz
senior tag
Qled az oled utáni következő nagy lépés. Ez alatt nem a ma használt lcd tévés megoldásokat kell érteni. Itt fórumon erről ment egy kis eszmecsere. De ez is egy jó kiinduló cikk.
Pontosan még nem árulta el a Sony (bár nem szokásuk, ez csak tesztekből szokott kiderülni), itt van egy hivatalos rövid ismertető. Amit még tudni vélnek a 100"-os modellben állítólag több mint 5.000 zóna lesz, de ez méret arányosan csökken.
-
Partz
senior tag
válasz
gyeniko #24508 üzenetére
Más a tévében használt android rendszer és ami telefonokon fut. Közel nem lehet rá annyi mindent letölteni mint telefonra. Pl DigiOnline-t úgy emlékszem kapásból nem. Tükrözni lehet telefonról minden további nélkül, de ennek nem lesz olyan a képminősége mintha tévéről futtatnád.
-
Partz
senior tag
Ettől óvnék mindenkit. Semmi vegyszer-alkohol tartalmú tisztítószert nem használnék kijelzőn. Egyik ismerősömnek mai napig latszik a törlés lenyomata, az akkoriban újnak számító Sony NX710 tévéjén. Közönséges ablakmosó megmarta a külső bevonatot, drága lecke volt számára.
Amit a "mókus" ír az, minden ilyen elektronikai berendezés használati útmutatójában benne van. Tisztítás csak vízzel vagy speciális kijelző tisztítóval, amit bármelyik nagyobb elektronikai boltban kapni.
-
Partz
senior tag
"Szerinted ér egy TV 1-1,5millió Ft-ot?"
Ha ez merül fel benned, akkor nem érted miről van szó.
Ezaz oled példa se tudom, hogy jön most ide, de kérdésedre a válasz.
A legjobb tévé cím választást is megismétlik, mint ahogy írtam. Itt már a ZD9 is indulni fog és HDR módba lesznek kalibrálva a készülékek.
Ezek ellenére oled párti vagyok, de néző pont kérdése az egész. Mint ahogy az egyes kategóriák amikre szavazni lehet. -
Partz
senior tag
Pont az ára ami viszonylag kedvezőnek számít, valamivel az idei Lg oled tévék alá lőtték be azonos méret mellet és még van pár hónap megjelenésig, addig ez tovább szokott csökkenni. Idővel meg csúszik le a középkategória felé ahogy mondtad, de így elsőre nem rossz ez.
Szeptember végére már ígértek összehasonlító teszteket az Lg oled tévéivel szemben. Amennyiben valóban javítanak a képminőségen indokolt az ár, kíváncsian várjuk.
-
Partz
senior tag
Én is azt mondom várjuk ki, az első képek alapján ami bemutatón készült brutál kontrasztja van. Fényerőben messzi veri az oledeket, ennek ellenére oled párti vagyok, de ez akkor is ígéretesnek tűnik.
Lauda
Ez az aminek kiváló a kontrasztja, az oledek és a plazmák mellett. A 8-as széria messzi van ettől akármit írnak a tesztek. Színvisszaadás akkor jó ha szemből nézed, szóval vannak kompromisszumok, ez a tapasztalat. Folytathatnám, de nem lebeszélni szeretnélek róla, mert ismétlem lcd viszonylatban jó vételnek számít.antistati
Sokan azt nézik, hogy 55-65" közti különbség szinte semmi. Viszont ha a kép felületét nézzük majdnem 1,5x akkora a 65"-os, ez érződik az árakon. -
Partz
senior tag
Felső kategória Sonynál konkrétan a 9-es szériánál kezdődik (kb a többi gyártónál is). 7-8-as szériát közép kategóriába sorolnám. A "Highly recommended" annyit jelent, hogy ár-érték arányban elég jó vételnek minősül, semmi többet. Mondom úgy, hogy többek közt egy X85C is van itthon.
-
Partz
senior tag
válasz
n000rbi #23975 üzenetére
Sony gyárt referencia stúdió oled monitorokat egész 55"-ig, szóval mai napig alkotnak azért. Ezek viszont olyan árban is mozognak. Sajnos még mindig iszonyat költséges ezeknek a kijelzőknek az előállítása, hatalmas selejt arány mellett.
Nyilatkozatok szerint nem hisznek a wrgb pixelstruktúrában, ez alapján Lg féle oled panelt sem fognak venni. Szerintem tévé szegmensben előbb fogunk látni igazi rgb qled kijelzőket, mint rgb oled-et. Addig az lcd-t fogják fejleszteni, rengeteg innovációról olvasni mostanában lcd téren nem csak a Sonytól. Több ezres local dimming zónákkal, iszonyat jó betekintési szögekkel.
-
Partz
senior tag
válasz
n000rbi #23973 üzenetére
Prototípushoz képest sok minden változott, pl csúcs fényesség is alacsonyabb lett.
Amit most a zónákról mondtak; Backlight Master Drive does not use local dimming zones in the traditional sense but can instead control each LED individually. However, the company refuses to reveal how many individually-controlled LEDs the TVs incorporate.
- “Previously, local dimming was controlled in zones consisting of several LEDs. In combination with the latest accurate lighting algorithm, the discrete LED control of Backlight Master Drive is able to dim and boost each LED individually. This innovative algorithm delivers total precision for unparalleled contrast and realism,”
-
Partz
senior tag
65" - 6.000$
75" - 8.000$
100" - 60.000$ ^^Ezek csak becsült árak.
Nem mondtak rá pontos számot tudomásom szerint, de 1000 felett van.
Még egy kép csak a hdr miatt.*Közben jönnek az első beszámolók, még egy és megint egy.
-
Partz
senior tag
válasz
jedimesterek #22354 üzenetére
Azóta visszaolvastam, csak olyanban vitáztál amiben nem volt igazad, igazából arra reagáltam.
Mivel az eszközeid támogatják a hdmi 2.0-t, itt legnagyobb valószínűséggel a kábel a hibás. Nem véletlen írtam, 5 méteres hdmi kábelnél már nem árt zsebbe nyúlni. Nem tartanék most kiselőadást, itt egy órás beszélgetés angolul a hdmi kábelekről. Amennyiben valóban tudni szeretnéd mi az összefüggés a kábel hossz-ár-minőség között.
-
Partz
senior tag
válasz
jedimesterek #22347 üzenetére
Nem olvastam végig a hozzászólásokat, de valami zavart érzek. Olyan hogy hdmi 2.0 kábel nincs. A SoC-ot jelölik így.
Amelyik hdmi kábel 18 Gbps-t tud, az alkalmas a 60Hz-es Uhd jel továbbítására. Amennyiben készülék SoC támogatja a hdmi 2.0/2.0a szabványt. Ezt természetesen mindkét készüléknek tudnia kell.
Másik tanács, elképzelni nem tudom milyen helyzetben kell 5 méteres hdmi kábel, de 180 centi felett mérhető ezeknél a kábeleknél a jelveszteség. Nagyon nem ajánlott ilyen hosszú hdmi kábelt venni, vagy ha muszáj itt bizony mélyen a zsebbe kell nyúlni.
-
Partz
senior tag
A Rec.2020-at lézeres rgb projektorokhoz lőtték be, amitől a mai hagyományos kijelzők messzi járnak. Kísérleti fázisban quantum dotos lcd tévékkel már értek el 90% feletti Rec.2020-as tartományt, de azt mondják ezzel se tudnak a 100%-ot teljesíteni a színszűrők miatt. Professzionális rgb oled kijelzőkkel is kb 80%-ot tudnak lefedni, ami szintén nem 2 fillér.
Gyártók azt nyilatkozzák, első cél a 100% dci színtér lefedése otthoni kijelzőkön. Ha ez teljesül, évről évre a rec.2020 megközelítésére fognak törekedni, de a jelenlegi technológia mellett ennek a teljes lefedése kivitelezhetetlen.
Szerintem, az uhd szabvány következő fázisában lesz csak sztenderd a Rec.2020 színtartomány (a 10 bit amúgy se lenne elég hozzá, látható sávozódás nélkül, magas dinamikatartomány mellett) oda már inkább a színenkénti 12 bites megjelenítés passzol, és megléphetik a 8K felbontást. Ez még pár évvel odébb van.
Egyébként az idei 9 szériás Samsung-Panasonic tévék, hivatalos mérések alapján 96-96% dci-p3 színteret tudnak. A Sony-król sajnos még nincs adatom. Azt viszont nem mondanám hogy várni kell, mert ez az új szabvány, ez is látványos előrelépés. Sőt most sokkal inkább vennék ilyen tévét , mint 2013-14-ben, amikor bejött az uhd felbontás, de az egyéb specifikációk még a levegőben lógtak.
-
Partz
senior tag
Úgy emlékszem, az X850C firmware updattel hdmi 2.0a képes.
HDR képesség magában csak annyit jelent, hogy kezeli a készülék a hdr10 szabvány nyújtotta metaadatokat. Ahogy írtad ezt rá is írja az összes gyártó a készülékeire, ami képes erre. Valamivel egyébként így is szebb képet fogsz kapni megfelelő tartalom esetén, mert ezzel jobban kihasználják a tévé képességeit. Mint a 10 bites megjelenítést, nagyobb nagyobb színteret, magasabb csúcs fényerőt.
Amennyiben egy tévé nem hdr képes, ezeket a metaadatokat figyelmen kívül hagyja és konkrétan a mostani hd szabványnak megfelelő minőségű képet kapsz, csak uhd felbontásban.Amely készülék viszont Uhd Prémium minősítést kap, a hdr anyagok megjelenítésén kívül, a panel specifikációit is definiálják mérhető számokkal. Lcd tévék esetén tudnia kell a készüléknek a 0,05 nit alatti feketét, a csúcs fénynek az 1000 nitet el kell érnie. Valamint megszabják a dci-p3 színskála minimum 90%-os megjelenítését.
Sony úgy döntött idén nem vesz részt ebben a minősítésben, mert saját hdr logót használnak. Amit tudni lehet, a 850-es szériák nem felelnének meg ezeknek a megjelenítésben szigorúbb kritériumoknak. Az X930/940D viszont előzetes paraméterek alapján teljesítené, amennyiben részt venne a minősítésen. Bár konkrét mérési adatokat még nem láttam róluk.
-
Partz
senior tag
Bocs egy kicsit belepofázok a dologba.
Az hdr képes tévék a DCI-P3 színtér 90%-át kell hogy lefedjék, amennyiben megkapta az UHD Prémium minősítést a készülék. Az idei legjobb kereskedelemben kapható tévék bírnak 99% körüli DCI-P3 színtérrel.
A Rec.2020-as színtértől még messzi vagyunk. Az uhd hdr képes tévék Rec.2020-as konténerből dolgoznak, amit aztán megjelenítésnél DCI-P3-ra konvertálnak.
Itt egy ábra a színterekről. A Rec.709-et használják ma a hd tartalmaknál.
-
Partz
senior tag
Modellenként, évente változó mikor milyen panelt használnak, de a csúcs tévéik általában VA panelt kapnak. Tavaly az X930/940C, idén az X930/940D szintén VA.
Az X850D-széria is hdr képes, de ez csak a tartalmak felismerését, lejátszását takarja. Megjelenítésben egyik 850-es tévé se teljesíti az UHD Prémium specifikációkat, ami többek közt előírja pontosan a kontrasztot.
Feketében sajnos drasztikusan rosszabb a D-széria, egyrészt tapasztalat az ips panel miatt, másrészt már láttam a tévét. De itt van két kép az egyik tesztoldalról, érdemes körülnézni.
-
Partz
senior tag
válasz
Makika15 #21903 üzenetére
X850C-t én is ajánlani tudom ha a képminőség fontos, VA paneles, hdr képes. Ahhoz képest hogy edge-led szép a feketéje, de a Sony tévék ebben jók. Megkapja az idei androidos okos rendszert is.
Sajnos az idei X850D már ips panelt kapott. Fényerőben valamivel jobb, viszont kontrasztban gyengébb.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Filozófia, pszichológia
- Counter-Strike: Global Offensive (CS:GO) / Counter-Strike 2 (CS2)
- Linux felhasználók OFF topikja
- Nothing Phone (3a) és (3a) Pro - az ügyes meg sasszemű
- Társasjáték topic
- Rezsicsökkentés, spórolás (fűtés, szigetelés, stb.)
- Kamionok, fuvarozás, logisztika topik
- Milyen monitort vegyek?
- PlayStation 5
- Autós topik látogatók beszélgetős, offolós topikja
- További aktív témák...
- AKCIÓ! nVidia Quadro P4000 8GB GDDR5 videokártya garanciával hibátlan működéssel
- DELL PowerEdge R730xd 12LFF 120TB+400GB rack szerver - 2xE5-2680v4,128GB RAM,2x10G NET,H730p RAID
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad L390 - i7-8GEN I 8GB I 256SSD I 13,3" HD I HDMI I Cam I W11 I Gari!
- Telefon felvásárlás!! iPhone 13 Mini/iPhone 13/iPhone 13 Pro/iPhone 13 Pro Max
- Csere-Beszámítás! Asus Tuf Gamer laptop! R5 3550H / GTX 1650 / 8GB DDR4 / 500GB SSD
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest