Új hozzászólás Aktív témák
-
shev7
veterán
válasz
Gyula bacsi #1644 üzenetére
hat elso korben az ap-n es a kliens gepen kivul szukseged lesz egy RADIUS szerverre, biztos, hogy otthonra olyan jo otlet a 802.1x?
-
shev7
veterán
''Modemem típusa full lényegtelen, mert mindegyiknél pont ugyanígy van. Amúgy dlink 360r, vagy dialcom 1600, mikor hogy.''
Letoltottem a dlink 360-nak (igaz, hogy a t-nek, de talan ebbol a szempontbol lenyegtelen) a user manualjat. Erdekes, ott azt irjak, hogy be kell kapcsolni az automatikus ip kerest a gepen, ekkor a gep kap ip-t a modemtol (elso konfiguralas, meg semmi pppoe nincsen, tehat a gep a modemtol belsohalos cimet ad) es akkor a modem webes felulete elerheto a modem default 192.168.1.1-es cimen. De biztos ok tudjak rosszul... -
shev7
veterán
''Routernél nem lehet átjárónak beállítani modemet, mivel maga a router az átjáró, a modemnek meg ilyenkor nincs ip címe, és ez a baj. Routernek meg az átjárója pedig a szolgáltató szervere... ip tartomány meg megfelelő(192.168.1.2 a router, 3-5 a gépek).''
Latod mondtam, hogy nem ertettel meg. Ha fix ip beallitasokat csinalsz, akkor te adod meg a routeren, hogy mi legyen az atjaro. Es lehet, peldaul 192.168.100.1 Es akkor az ide meno csomagokat elroutolja a modem fele. Havernal kiprobaltam, mukodik... -
shev7
veterán
milyen mas reszet akarod elerni? Sztem negyon nem ertetted meg mit irtam...
MOD: azert elmondom megegyszer a mondandom lenyeget. Azzal, hogy atjaronak beallitasz valamit windowsban, az semmi hatassal nincs/nem lehet a modemre. A modemed nem kap ipcimet a gepedtol. Ha atjaronak beallitva a gepeden azon a cimen el lehet erni, akkor atjaronak beallitva a routeren is el kell tudni erni, nincs kulonbseg. Ami elofordulhat az az, hogy a NAT bekavar, nem megfelelo tartomanyt allitottal be a fix ip beallitasanal a routeren, igy nem mennek ki a csomagok.
[Szerkesztve] -
shev7
veterán
''A modemnek NINCS ip címe ha nem állítom be, és ha beállítom akkor is az lesz az ip címe, amit én állítok be.'' Mar korabban leirtam mit gondolok errol...
''Router meg nem tud adni modemnek ip-t'' A geped sem. Pl tobbek kozott azert mert nincs rajta dhcp szerver...
Ha ugy mukodik ahogy leirtad, hogy atjaronak beirt cimen erheto el a modem, akkor akkor is mukodnie kell ha az atjarot a routeren allitod be, ugyanis a routered wan portja kb egy ugyanolyan halokartya mint ami a gepedben van.
De tudod mit, kezdem ezt nagyon unni. Elmondom mi legyen...
Te kerdeztel, hogy kabelezes nelkul megoldhato-e.
Leirtam, hogy szerintem hogyan oldhato meg.
Innentol kezdve ket lehetoseg van:
Kiprobalod es mukodik, megkoszonod, es befejeztuk.
Kiprobalod es nem mukodik. Akkor IJ, nem lehet megoldani atkabelezes nelkul, en nagyon sajnalom, hogy nem tudtam segiteni, es befejeztuk.
De a hangsuly azon van, hogy befejeztuk. Probald ki, es ird meg, hogy mi a helyzet, sokkal tobb ertelme lenne mint itt vitatkozni... -
shev7
veterán
Ajanlom figyelmedbe ezt a mondatot:
''Amit meg a valoszinunek tartok az az, hogy ha megadtal egy atjarot, akkor az erre a cimre kuldott csomagokat az oprendszer nem a pppoe kapcsolat fele routolja, hanem kozvetlenul a modemnek, es a modem minden kozvetlen keresre valaszol.''
Ha logikusan vegiggondolod ennek sokkal nagyobb a valoszinusege, mint annak, hogy az atjaronak megadott cim lesz a modem cime, mert kb nulla koze van a kettonek egymashoz.
''És ez lenne a lényeg, hogy a router is adjon neki ip-t.''
De nem fog. Megegyszer utoljara: Ha az ADSL modem barmilyen ipcimre valaszol, akkor fixip a routerben a kapcsolat tulajdonsagainal, ugyanolyan beallitasokkal mint amikor kozvetlenul a gep van a modemre dugva. En nem tudom kiprobalni, mivel nincs a kozelemben ADSL kapcsolat, de te megtehetned, es pontot tehetnek ennek a beszelgetesnek a vegere...
Mellesleg:
''A tcp/ip->pppoe->tcp/ip pedig igaz. A gépen még tcp/ip, küldés megy pppoe-re, dslamnál vissza tcp/ip-re onnan meg megy a gerinchálón ahova kell.''
Szerinted miert irtam ezt?!
- Annyiban van igazad, hogy ilyenkor is termeszetesen van tcp/ip kapcsolat a gepeden, de nem a halokartyad kap ipcimet, hanem a ''virtualis'' pppoe adapter vegpontja. -
shev7
veterán
''Ezt mondtam, hogy a lan kapcsolaton tiltottam le a tcp/ip-t, tehát a hálókártyán... És nemcsak a hálókártyámnak, hanem a modemnek is adtam úgy ip-t azt az ip-t kapjam amit az átjáró hoz írok. Ezt az ip-t böngészőbe írva láthatom a webes felületét.''
Mar meg ne haragudj, de ez hatalmas hulyeseg. Attol, hogy beirsz valamit atjaronak, az meg nem lesz a modem cime.
''És úgy használják a tcp/ip-t dsl-nél, hogy tcp/ip->pppoe->tcp/ip tehát a pppoe kapcsolatnál kell a tcp/ip.''
Ez sem igaz igy. Megpedig a kovetkezok miatt. Ha a halokartya automatikus ipkeresre van allitva, akkor adsl eseteben meg fog jelenni a sarga felkialtojel, hogy a kapcsolat nem jott letre, vagy korlatozott. Megpedig azert, mert a halokartya dhcp-n nem kap ip cimet. Ha nincs ip cim nincs tcp/ip kapcsolat sem, az internet megis mukodik. Megpedig azert mert mint mar korabban irtam az adatok egy pppoe tunnelen keresztul utaznak. Annyiban van igazad, hogy ilyenkor is termeszetesen van tcp/ip kapcsolat a gepeden, de nem a halokartyad kap ipcimet, hanem a ''virtualis'' pppoe adapter vegpontja. Amit meg a valoszinunek tartok az az, hogy ha megadtal egy atjarot, akkor az erre a cimre kuldott csomagokat az oprendszer nem a pppoe kapcsolat fele routolja, hanem kozvetlenul a modemnek, es a modem minden kozvetlen keresre valaszol.
''A probléma még most is ugyanaz hogy a router wan portján lévő modemconfigot hogy érhetem el a routerre csatlakoztatott gépekről, kábeldugdosás nélkül.''
Ha ADSL-ed van akkor ahogy korabban mar mondtam bontani kell a pppoe kapcsolatot (sot valoszinuleg at kell rakni fix ip-re a beallitasokat) es akkor azon a cimen amin kozvetlen kapcsolatnal el tudod erni a modem webes feluletet most is el fogod tudni. Amig a pppoe kapcsolat el, addig a modem nem fog valaszolni a kereseidre, mert az ipcsomag be van agyazva egy atm csomagba, igy a modem nem nagyon fogja tudni, hogy az neki szol. -
shev7
veterán
De nem a modemen tiltottad le a tcp/ip kapcsolatot hanem a halokartyan. Ha el akartad erni a modem feluletet, akkor adtal a halokartyadnak egy ipcimet (hangsulyozom, a halokartyadnak, es nem a modemnek) es beleptel a modem webes feluletere.
Azt meg mar az elobb is irtam, hogy az adslnel pppoe tunnel van, nem hasznaljak a tcp/ip protokollt. De most mar tenyleg nem ertem mi a problemad... -
shev7
veterán
''Nem. Routereken keresztül általában nem szoktak webes modem felületet nézni, mert nem kap lan ip-t(de mostanában hallottam hogy már van olyan router amin keresztül lehet)''
Tenyleg nem kap, de ez nem problema, mert mint emlitettem, nem is ker, mert van neki sajat. A chelloeknal hasznalt motorola modemeknel 192.168.100.1 A kerdes inkabb az, hogy ha erre a cimre csatlakozol, elroutolja-e neked a router. Eddig 3 routerrel probaltam, mindharommal ment. Persze ez kabelnetre igaz. ADSL-nel eleg nagy valoszinuseggel nem fog mukodni. Ennek az oka az, hogy a router wan portjan egy pppoe kapcsolat epul fel, ami a szolgaltatonal vegzodik, minden csomag tovabbitasara ezt hasznalja a router, igy a csomagok nem jutnak el a modembe. Nem probaltam meg, de ha megszakitod a routeren a netkapcsolatot (esetleg atrakod dhcp-re) akkor el kene erned a modemet.
''közvetlenül géphez csatlakoztatva sem kell feltétlenül lan ip neki, csak ha meg akarjuk nézni webes felületét''
Ezzel a mondatoddal kivancsiva tettel. Adott egy gep meg egy modem (nincs router) mit szeretnel csinalni, ha nem a webes feluletet akarod elerni?
''és még mindíg az a kérdés hogy milyen ip-t ad a modemnek''
Es harmadszor is, nem ad ip-t a modemnek, mert wan porton nem kuld ki dhcp csomagot, es a modem nem is ker ip-t. -
shev7
veterán
válasz
liquidmoon #1317 üzenetére
hogy erdemi hozzaszolas is szerepeljen:
Emlekeim szerint nem lehet antennat cserelni rajta a ''hagyomanyos modon'' persze minden routerrol le lehet forrasztani az antennat, majd egy masikat tenni a helyere, de ennek a modszernek az alkalmazasa nem mindig kifizetodo -
shev7
veterán
válasz
liquidmoon #1315 üzenetére
jo hosszu kezed van, ha 30 km-rol tekergeted
-
shev7
veterán
válasz
liquidmoon #1313 üzenetére
''És le tudom csavarni?''
Nemtom, a te kezedben vanaz enyem 100 km-rel arreb pihen, szoval enm tudom megnezni
-
shev7
veterán
válasz
liquidmoon #1311 üzenetére
ha le tudod csavarni az antennat, akkor siman
-
shev7
veterán
-
shev7
veterán
hat akkor itt szop@s esete all fenn. Elvileg a 192.168.x.x tartomanyban az eredeti szabaly szerint nem hasznalhatsz 255.255.0.0 maszkot. (persze a CIDR ezen valtoztatott, elvileg barmilyen valid netmaszk hasznalhato, de ugylatszik az SMC-nek elfelejtettek szolni
)
Viccet felreteve (vagy nem) a 192.168.1.43-as cimen probalod a routert elerni?
-
shev7
veterán
Akkor megegyszer. Tegyuk fel ez megoldja a problemat. (Bar szerintem inkabb csak kozvetetten oldja meg, mivel explicite meg van mondva a nat szabaly, es nem kell ''eszben tartania'', igy ha nagyobb terheles eseten sem ''felejti el''). De a kerdesem attol meg mindig all. Hogyan oldod meg azt, ha otthon tobb geprol is MSN-ezni akarsz? Mert ugye mindegyik gepre nem forwardolhatod ugyanazt a portot. Ha nincs portforward a kovetkezo tortenik: Az elso msn bejelentkezeskor lefoglalja maganak az adott portot. Aztan bejelentkezik a masik msn. Mivel az adott port mar foglalt, veletlenszeruen foglal maganak egy magas sorszamu portot. De mivel ez a port veletlenszeru, nincs ra megoldas, hogy masik gepnek egy dedikalt msn portot forwardolj. Es nincs is ra szukseg. Mint mondtam nallam ha korlatozva van a letoltesi sebesseg es a szalak szama torrentben, akkor nincs problema, mindenfele portforward nelkul mukodik tobb gepen az msn, a halozat nem szakad. Ha nallad nem ez a helyzet, akkor szerintem tolj neki egy resetet, aztan allitsd be a szukseges dolgokat ujra. Ha megsem megy, akkor az egy hibas darab, csereltesd
-
shev7
veterán
nem, mivel az msn hasznalatahoz nem kell portforward, nem ertem mirol beszelunk. MSN siman megy natolt halozaton tobb gepen is. Ha egy dedikalt port kene neki akkor naton keresztul csak egy gep tudna csatalkozni.
De visszaterve a kerdesedre, ha kivancsi vagyok, hogy egy program milyen portot hasznal, akkor egyreszt a helpjeben megtalalom, masreszt ezen esetek 99%-aban be lehet allitani a szoftverben. -
shev7
veterán
válasz
CortezX #1077 üzenetére
nem akarok megbantani senkit, de egyre inkabb az a gyanum, hogy a legnagyobb baja ennek a routernek, hogy tul olcso, ezert ezt nagyobb aranyban veszik olyanok, akik kevesse ertenek hozza. Nallam ket ilyen router megy mostmar, es azt kell mondanom, hogy nem volt vele tobb problemam mint a delux Asus-ommal. Minden routerrel ki kell tapasztalni, hogy adott korulmenyek kozott mire kepes. Mas routereknel is van packetloss, ha max sebessegen toltesz, es masik router is ki fog fagyni a sok letoltesi szaltol. Nallam a letoltesi szalak 100-ra es a letoltesi sebesseg ~220kB/s-re korlatozasa megoldotta a problemakat. Persze van akinek ezek az ertekek nem kielegitoek. Azoknak azt tudom mondani, hogy nem a legolcsobb routert kell valasztani, mert azert nem hiszem, hogy veletlenul dragabb a tobbi router. De ne kergessetek hiu abrandokat. Ha megveszitek a draga asus wl500g premiumot, az is ki fog fagyni 250 letoltesi szal felett. Tapasztalatbol mondom. Szoval ott is van egy szint amit nem fog birni. Es ha raereszted a torrentet ''esz nelkul'', akkor bizony az is meg fog fekudni. De ugy rendesen... van, hogy csak a master reset segit. Ez legalabb ''csak'' bontja a kapcsolatot par masodpercre. Meg egy jo tanacs. Az ilyen olcso home routerek pl tobbek kozott azt sem szeretik, hogyha dns szervernek hasznalod oket (nem csak erre a routerra jellemzo problema), de ebben elismerem eleg gyenge az smc, mert hiaba adom meg neki a feluleten kezzel a szolgaltato dns-et, a dhcp-s klienseknek akkor is sajat magat fogja dns szervernek megnevezni. Szoval, konnyithetsz a routereden, ha a gepeken fixen beallitod a szolgaltato dns cimet. A laptopknal kenyelmetlen lehet az allondo atirogatas fix es dinamikus dns kozott. Nekik ajanlom a netsetman hasznalatat. Koszonom, hogy meghallgattatok
-
shev7
veterán
banyek, a virtual serverben azok vannak felsorolva, hogy ha kivulrol jon keres, akkor mit ohva tovabbit. A NAT table-ben, meg az van, hogy ha egy alkalmazas kommunikalt kifele, akkor milyen porton fogja varni/megkapni a valaszt.
Mar csak azert sem ertem mire jo a nat tabla alapjan forwardolni, mert sok esetben ezek a portok nem fixek... -
shev7
veterán
válasz
Nagy_Matessz #1042 üzenetére
az a parhuzamos letoltesek szama. De be lehet allitani, hogy egy torrentnel max hany peer csatlakozzon, es osszesen max hany peerhez csatlakozzon. Azuba nem tudom hol lehet beallitani, nem hasznalok azu-t mert lassu es feleslegesen sok memoriat hasznal. utorrent rulez.
-
shev7
veterán
válasz
Nagy_Matessz #1040 üzenetére
mondjuk ha torrentezel, akkor allitsd be rendesen a klienst. Ha a parhuzamos szalak szama 100 felett van akkor attol meg a legjobb routerek is kifekszenek egy ido utan. De ezt mar irtam. Az nem szar, hogy nem olvasol vissza?
-
shev7
veterán
nemtom hasznalsz-e tuzfalat. Nem azt mondom, hogy nem kell, mert kell, de nekem pl a kerio elegge bekavart, miutan beiktattam a routert, pl a Skype sem fert hozza a hangkartyahoz (ilyenrol meg nem is hallottam korabban) Aztan kerio reinstall utan minden ok, nincs gond az msn filekuldessel sem. Portforward nincs, upnp be van kapcsolva.
-
shev7
veterán
igy van, az 54 mbps ~ 6,75 MBps, a fizikai retegben, ebbol le jon minden reteg overheadje, foleg a radios atvitel miatti hibavedo kodolas. Es ott tartunk, hogy a legidealisabb esetben az alkalmazasi reteg atviteli sebessege a fizikai reteg sebessegenek a 50-60%-a. Ha ehhez hozzavesszuk, hogy idealis eset nincs akkor a 2,3 ha nem is legjobb, de azert jonak mondhato atviteli sebesseg.
-
shev7
veterán
ha a torrentkliens alapbol tudja kezelni az upnp-t, akkor pont az a jo benne, hogy semmit nem kell csinalnod. Vegyuk az en peldamat: adott az utorrent ami tudja az upnp-t. Beallitottam otthon a routert, hogy legyen kapcsolat, es bekacsoltam az upnp-t. Ezen kivul semmit nem allitottam, (tehat semmi portforward es tarsai)
Utorrent inditasa utan a jelzo zold, azaz aktiv modban vagyok. Ha futtatok egy porttesztelest a 7500as portot nyitottnak latja ameddig az utorrent fut.
Szoval azon kivul, hogy engedelyezed semmit nem kell tenned. -
shev7
veterán
nekem most egesz jol mukodik. Altalaban a routereket meg lehet fektetni a sok parhuzamos kapcsolattal. Most tesztelttem torrenttel, toltott ami a csovon kifer. Nehany router 50-70 letoltesi szal folott bedobja a torolkozot, es kifagy, ez meg neha lecsatlakoztatta a peereket kb 10 masodpercre, es utanna folytatta, de a netkapcsolat nem szakadt meg. Folyamatosan pingeltem egy kulfoldi oldalt a hatterben, es a teszt alatt a csomagok 1%-a veszett el.
-
shev7
veterán
válasz
Yushchenko #967 üzenetére
pont javasolni akartam, nallam is megszakadt egy ido utan a kapcsolat, de most fw upgrade utan ugy tunik minden oke
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- BESZÁMÍTÁS! Gigabyte B450 R7 5700X 32GB DDR4 512GB SSD RX 6700XT 12GB Rampage SHIVA be quiet! 650W
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone Ryzen 7 9700X 32/64GB RAM RX 7800 XT 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- MacBook felvásárlás!! MacBook, MacBook Air, MacBook Pro
- REFURBISHED és ÚJ - HP USB-C Dock G5 docking station (5TW10AA) - 3x4K felbontás, 120Hz képfrissítés
- Honor Pad X8a 64GB Wifi,1 év Garancia
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest