Hirdetés

Keresés

Új hozzászólás Aktív témák

• ROBOTER

addikt

válasz aginor #42 üzenetére

"Ugyanakkor mindenféle felbontásvita teljességgel értelmetlen a képátló és a nézési távolság ismerete nélkül."

Alepvetően nem, mert azért a valóságtól nem elrugaszkodott elvárás, hogy (nem mobil eszköznél) a felület viszonylag jól töltse ki a látómeződet. És ezt szögnek hívják, ami egyesít mindent. Feltételezem bteebi kolléga is valami hasonlóra utal.

Az oké, hogy van 10% eltérés a kitöltésben, de hogy 50... akkor tényleg minden értelmetlen. Mert 40..50 éve az 50..70 cm-es tévékkel valóban a szoba és a kanapé volt a meghatározó. De amikor 100 és 250 centi között kb. szabadon választhatsz, már a meggondoltságod a meghatározó.

De én 10000x leírtam és le is fogom írni: az állókép és a mozgókép felbontásának egy kalap alá való vétele teljesen elrugaszkodik a valóságtól. Az eszközök szempontjából is (tömörítés/egyszerűsítés, a kijelzők mozgásmegjelenítése) és az agyunk szempontjából is.

Monitorként, munkafelületnek simán választanák egy 8K, 100..120''-os megjelenítőt.
    Ha filmőrült lennék, és kifejezetten erre használnám, a 8k semmit nem adna.

• bteebi

veterán

válasz aginor #42 üzenetére

"Ugyanakkor mindenféle felbontásvita teljességgel értelmetlen a képátló és a nézési távolság ismerete nélkül."

Az egyszerűség kedvéért nevezzük ezt látószögnek. ;) Amúgy meg pont azért írtam a 8K-s felbontásnál, hogy "ha a teljes képernyőt látod", mert akkor az már feltételez egy legalább egy minimum elfogadhatónak tekinthető nézési távolságot. Aminél már gyakorlatilag fix, hogy nem vonalas ábrákat tartalmazó mozgóképnél bőven elég lenne a 8K. Ami persze nem ugyanaz, mintha háromszögeket, nagyon vékony, egymást nagyon hegyes szögben metsző vonalakat és elipsziseket tartalmazó fekete-fehér állóképet néznél.

Van egy 65"-os, 4K felbontású QD-LCD TV-nk, kb. 2-2,5 m-es, tehát nem túl nagy távolságból szoktam nézni. Tegnap előtt láttam rajta egy viszonylag új, Attenborough-s ismeretterjesztő filmet. Az a részletesség... tűéles minden, és gyönyörű színek. Már-már fizikailag nem tudom elképzelni, hogy mit tudtak volna ott kezdeni 4-szer annyi pixellel. :DDD Persze azért megnézném úgy is, mert lehet, hogy csak gyér a fantáziám.

Új hozzászólás Aktív témák