Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

• Mauzes

addikt

válasz Vision #11753 üzenetére

Szia, jogos. Azt egyébként nem tudom, ténylegesen jól működik-e a rendszer, pl. mennyit fogyaszt majd télen a mi saját felhasználásunkban, stb. A cél:
    - fűtési rendszer tekintetében leginkább az, hogy megbízhatóan működjön, és hogy egy költség-haszon elv mentén logikus kivitelezést csináljak vagy ne csináljak meg. Értsd, ha a jelenlegi rendszer tuti jó, akkor minek cserélném pénzért. De ha meg tényleg kockázatos egy 25 éves kazánt megtartani, akkor meg érdemes lehet most most cserélni a felújítás részeként / esztétikai felújítások előtt. Kire hallgassak?
    - padlófűtés tekintetében: én mindig is vágytam a padlófűtésre, komfortban télen tök jó (kisgyerek szempontjából is), de nem minden áron. A vizes rendszer kiépítése 10 millió Ft-ért + nyílászáró újratevezés árán nem tűnik észszerűnek. Az elektromos megoldás egy egyszerűbben kivitelezhető alternatívként jött szóba, de ha ott meg a fenntartási költség lesz nagyon magas, akkor az is kérdőjeles, megéri-e. Itt is költség-haszon elv. Annyi, hogy itt ezt nem tudom jól kiszámolni sem, mert nem tudom, a gyakorlatban hogyan működik egy vegyes rendszer.

"Ha beáraztad a bizonytalanság és a felújítás árát, akkor miért lenne ez rossz döntés?"

Ezt nem biztos, hogy jól meg tudtam tenni. Nem tudtam előre, mivel jár majd ténylegesen a felújítás, főleg időben és figyelem igényben. Meg hát a szokásos, amikor már a részletekbe mész, ott jönnek elő új és új kérdések, új igények, megoldanivalók.

Szaki alatt jelen esetben az alábbiakat értem:
    - vétel előtt egy építész/tervező mérte fel az ingatlant, beleértve gépészet. Ő a kazán cserét javasolta, radiátor átméretezéssel.
    - vétel után első szaki egy szerelő/kivitelező. Ő mondta, hogy ez egy nagyon megbízható rendszer.
    - második szaki egy generálkivitelező vezető tervezője. Ő is a cserét javasolta, plusz ha padlófűtésre vágyunk, akkor 4 kW elektromos szőnyeg.

Na és akkor itt is kire hallgassak? A szerelő/kivitelezőnek lehet, hogy elvileg nincs meg a képesítése, de napi szinten lát és javít különféle kazán és fűtési rendszereket. A tervező meg lehet, hogy jobban képben van, de az utóéletre meg kevesebb rálátása van.

Új hozzászólás Aktív témák