Hirdetés
-
PROHARDVER!
FIGYELEM, ez nem politika topik, ennek megfelelően ide nem kérünk a rezsicsökkentéshez kapcsolódóan sem ilyen posztokat, linkeket. Amit várunk, ötletek, tapasztalatok a spórolással kapcsolatban, praktikus javaslatok az energia megtakarításhoz.
Új hozzászólás Aktív témák
-
Mauzes
addikt
Ez csak egy kiragadott példa volt, hogy minél energiatekerékosabb egy ingatlan, átlagosan(!) annál drágább.
A te példád amúgy elég extrémnek tűnik, egy 250-280 m2-es ház teljesen befűtve és annyit fogyaszt, mint egy átlagos Mo-i lakás. Nem pontosan értem, minek köszönhető, de nagyon nem ez a tipikus a családi házaknál.
-
Mauzes
addikt
válasz
313313 #11558 üzenetére
Persze, nyilván jobb lenne, csak amikor kifejezetten nagyméretű önálló házat keresünk, lehetőleg 4 hálóval és pincével, akkor nehéz pont erre optimalizálni. Vagy máshonnan közelítve, nem is ez a fő szempont, elég nagy a jövedelmem és megtakarításom ahhoz, hogy a magasabb energiafogyasztás luxusát megengedjük magunknak.
Hozzátéve persze, hogy ha rákényszerülünk a jövőben (pl. rezsi szabály változások), akkor egy teljes szigetelésre is lenne keret. Ez inkább csak megtérülési kérdés jelenleg is; mivel a nagycsaládos kedvezménnyel tudunk élni, így nagyon hosszú megtérülése lenne, ha most szétverném a házat csak a szigetelés miatt (holott amúgy esztétikailag még rendben van).
Tehát inkább csak tisztázni szerettem volna ennek a többgenerációs kedvezménynek a hátterét. Annyira nem szeretek trükközni ilyen dolgokkal, de azért még jobban utána nézek, mik a kritériumok és tényleg megkapta-e a hatósági bizonyítványt a ház.
Amúgy néztünk persze olyan házat is, ami a nagy mérete ellenére is kb. 0 rezsijű, mert van jó szigetelés, rengeteg napelem, hibrid kazán, hőszivattyú, stb. Ez tök jó, csak cserébe a vételár különbözetből kijönne mondjuk 25 évnyi rezsi számla...
-
Mauzes
addikt
Ha összesen 5-en lakunk 2 "lakásban", úgy is megadják a nagycsaládos x 2-t? Ez tök fura szabályozás. Annyira amúgy nem szempont, mert a normál x 2-t sem használnánk ki valószínűleg.
A nyugodt alvást úgy értettem, hogy ha a fogyasztásunk tippre lesz mondjuk 2500 m3, akkor sima nagycsaládos kedvezménnyel is nagyrészt le lennénk fedve, a limit felett havi ~11 ezer lenne piaci áron. És itt nincs trükközés. Ha meg a dupla támogatást kérjük, de később esetleg ellenőriznek, akkor a különbözeten felül büntit is kelle fizetni.
-
Mauzes
addikt
Sziasztok, egy eladó családi ház tulajdonosa azt mondta, hogy igényelték az ingatlan 2 lakásnak való elfogadását a gázfogyasztás szempontjából, és most kapták meg. A pinceszintre tettek be pár plusz dolgot, és arra "kamuzták", hogy külön lakótér, egyébként egy gázóra van az ingatlanban.
Erre van valakinek rálátása, hogyan működik ez a dupla rezsifogyasztásos sztori? Biztos akarok lenni abban, hogy nincs félreértés a dologban.
- Jól értem, hogy ez azt jelentené, hogy nem 1 x 63.645 MJ/év lenne a kedvezményes gáz, hanem 127.290 MJ/év ugyanarra az ingatlanra?
- Milyen dokumentumot kérjek be a tulajtól, ami bizonyítja, hogy ez tényleg így van?
- Ez a kedvezmény kötődik-e a tulajdonoshoz, vagy csak az ingatlanhoz? Nehogy meglepetés érjen, hogy tulajojdonosváltás esetén elvész vagy hasonló. -
Mauzes
addikt
Guys, valaki tudja, hogy mi a tökért nem tudok diktálni az MVM Next számára (korábbi Elmű terület) mérőállást? A 938 3838-as telefonszám, amit 2 éve használok havi diktálásra, nem működik, nem veszi fel az automata a vonalat. Az összes megadott egyéb telefonszámot is próbáltam. Ráadásul nem is extra diktálást akarok, nekem minden hónapban 15-én kezdődik a normál diktálás.
Csak telefonon tudok diktálni, mert bérlő vagyok és a szerződő helyett nem tudok app-ban regisztrálni. Online nem lehet diktálni (21. század). Az ügyfélszolgálati automata nem ad erre választ, ott sem tudok diktálni és embert sem érek el.
Mindez azután, hogy a nyomorult szolgáltató nem engedett diktálni aug 1-én, mert nem volt időszak számomra. Akkor mégis hogy az anyámba fogják tudni, hogy pontosan 1-jétől pontosan mennyit fogyasztottam...
-
Mauzes
addikt
Sziasztok, tudja valaki, hogy az MVM Next áram havi diktálósok miért nem diktálhatják az augusztus 1-i mérőállásukat? Mivel ez a rendelet hatályának kezdő dátuma, nem kellene pontosan innen mérnie az MVM-nek a fogyasztás?
Persze havi diktálásban nagyon nagy torzítás nem lesz, de mondok egy példát. Nekem 15-én van diktálás. Tegyük fel a normál havi fogyasztásom 400 kWh per hó, viszont az új szabályokra vonatkozóan aug 1-től nagy spórolásba fogok, és lemegy 200 kWh-ra per hó. Viszont az MVM csak annyit fog látni, hogy júli15 - aug15 között 400/2+200/2=300 lett a havi fogyasztásom. De azt nem veszi figyelembe, hogy aug 1-től nem ennek a fele (150), hanem csak 100 esik. Na most ez "csak" 50*34 Ft bukó, de nagyobb fogyasztással is szólhatna a példa.
-
Mauzes
addikt
Sziasztok, azt jól tudom, hogy a nagycsaládos földgázkedvezmény csak a 3. gyerek születése után jár, és várandósság alatt a magzat 3 hónapos korától pedig még nem? Mivel elvileg családi pótlékhoz van kötve, ami a családi adókevezménnyel ellentétben nem jár magzatra.
-
Mauzes
addikt
Sziasztok, ez nem feltétlenül a mostani intézkedéshez kapcsolódik, hanem általános:
A nagycsaládos gázár kedvezményt csak akkor lehet igénybe venni, ha saját nevén van a szerződés? Tehát bérleményben, ahol a tulaj nem íratta át, ott semmilyen módon nem tud élni vele egy nagycsalád? Szerintem ez viszonylag sok családot érinthet, aki bérelt helyen lakik...
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- EAFC 25
- Honor Magic5 Pro - kamerák bűvöletében
- Motorolaj, hajtóműolaj, adalékok és szűrők topikja
- AMD GPU-k jövője - amit tudni vélünk
- EA Sports WRC '23
- PlayStation 5
- sziku69: Szólánc.
- MWC 2025: A kicsi és a kamerás - megjött a Xiaomi 15 és az Ultra
- Suzuki topik