Új hozzászólás Aktív témák
-
Szatyor95
senior tag
"a pünkösdöt tényleg meg lehet értetni egy gyerekkel egy mise alatt...
"
Elmegy egy misére. Ha megtetszik neki valami benne, legközelebb is elmegy majd, esetleg kéri majd a papot, tanítsa. Aztán tanulmányozza a bibliát, rendszeresen jár misékre. Ma kérlek szépen augusztus 27, Szent Mónika emléknapja, ha még jól emlékszem. (A forrás néhai nagyanyám.)A filmnél továbbra is tartom, hogy nem hatásos eléggé. Ott elbambulhat a gyerek, a többiekkel parodizálhatja a hallottakat, egyszóval nem veszi komolyan sokuk. Meg azért az egészen más, ha személyesen éled át. Anno én is megtapasztaltam, mivel minket elvittek egy pesti börtönbe hatodikos korunkban (osztályfőnökünknek volt egy börtönőr férje, Ő intézte el). Előtte mutattak nekünk egy filmet, amiben bűnözők mesélték el a történeteiket, miközben eljátszották a letartóztatásukat, és a napi életüket is bemutatták. Röhögött az egész osztály. Másnap a börtönben már nem volt olyan vicces, sőt. A szülők közül itt is volt aki felháborodott, de nem volt kötelező menni. Aki viszont ment, a mai napig nem akar még egyszer bemenni. Az idő nem volt gond, voltunk 18-an, egyszerre 6 fő mehetett 20 percre beszélgetni. Addig a többieket körbevezették az adott blokkban. Összesen olyan másfél órát voltunk ott, oda-vissza meg 30 perc volt buszozással.
A szállóra természetesen szintén nem kötelező jelleggel gondoltam. Vannak olyanok, akik kiröhögnék a hajléktalanokat, de őket külön szedném a többitől, ők nem találkoznának egy hajléktalannal sem. Cserébe söprögetnének, és hasonlók. Szerintem ez is az iskola kötelessége kéne legyen, mivel a világ nem csak elméletből áll, kell a gyakorlat is. Úgy tudom, ma már technika órák sincsenek nagyon. Nekünk meg pár éve még azt tanították, hogyan használjuk a fűrészt, a ráspolyt, a lányokat varrni tanították, meg főzni. Mindezt általános 7. osztálytól kezdve. Mi vittük mindig az alapanyagot, így az sem volt pénz az iskolának. Persze erre jelenleg hazánk teljességgel alkalmatlan, hála az igazi tolvajoknak. Önkéntességként is megoldható ugyan, de akkor megint csak egy kis réteg látja meg, milyen is ott az élet. Ráadásul nekik nem is kell bemutatni az ottani helyzetet, mivel bennük van empátia, és tudják, miken mehetnek keresztül a hajléktalanok. Egy-két dolgot talán még tanulnának.
A lopás meg nevelési kérdés is, de nem kis szerepe van benne a tanulásnak is. Főképp arra gondolok, hogy a gyereknek meg kell tanulnia, hogy attól, hogy neki jobb lesz, mert lesz valamije, másnak pont hiányozni fog. Ráadásul a lelkiismerete sem lesz tiszta. Még az is tanítja a gyereket, mikor elhagy valamit. Akkor jön rá, hogy milyen rossz is, ha nincs meg mondjuk a legkedvesebb plüsse, csuklószorítója, vagy bármi egyebe. Ha jól nevel a szülő, ez mindig eszébe fog jutni a gyereknek -később felnőttnek-, mikor talál mondjuk egy telefont, vagy egy tárcát.
-
Szatyor95
senior tag
(#47) Aweriot: A 444 onnét jön, hogy a nyelvtanból pótvizsgára érett emberkék képtelenek egyszerre lenyomni a shiftet, és a négyest a felkiáltójelhez. Mostanra ez már gúnyolódásnak is használható, velük szemben. (Ha félreértettelek, bocsi, reggel van még.
)
(#54) pető bá': Például elmegy egyszer egy misére? Az ünnepnapok ismeretéhez nem hiszem, hogy kellene a vallás, ez inkább általános műveltség. A kereszténységről pedig szerintem éppen eleget tanítanak. Amit még lehetne, hogy a tanár megkéri a diákokat, nézzenek utána a témának a könyvtárban, otthon, vagy ahol jónak érzik.
A börtönös dologgal mi bajod? Ötösével bemennek a gyerekek, ott ül két rab (csoportonként váltja őket további 2 rab), bilincsben, és őrizettel. Amit tehetnek, az mindösszesen annyi, hogy elmondják, hogy kerültek be, és válaszolnak a kérdésekre. A többieknek meg megmutatják addig azokat a helyeket, ahol a rabok töltik mindennapjaikat (csak épp nincsenek ott, biztonsági okokból). A film semmit nem ér sok esetben. Megnézik, és azt mondják, hogy oké, jól meg volt rendezve, és kész. Nem lesz tőle tapasztalatuk.
Azért a hajléktalanszállóra, mert egyrészt ott több segítség kell, másrészt így láthatják, hová juthatnak, ha nem figyelnek magukra, és nem akarnak dolgozni menni. Söprögetni lehet az iskolában is, de az meg simán önkéntes munkavégzés, maximum megtanulnak söpörni. És igen, akik 2015-ben végeznek, már le kell dolgozzanak 50 órát közmunkásként. A hajléktalanoktól okkal tartanak sokan, de ettől még nem látják azt, hogy min mennek keresztül. Itt is, mint a börtönnél: A rossz sorsú (tehát nem alkoholista, füves, vagy hanyag) hajléktalanokkal beszélnének. Ugyanis nem minden hajléktalan rossz. Ismerek például egy öreget, aki nem tudta miből eltartani magát, és elvették a házát. Viszont nem iszik, nem hanyagolja el magát, hanem normális emberként igyekszik élni.
Van rajta mit megérteni, hogy ne lopjon valaki. Ha nem érti meg, hogy mástól lopni rossz dolog, mert azzal neki rosszat tesz, megkárosítja, akkor lopni is fog. Miért? Mert tetszik neki valami, vagy így olcsóbb mondjuk. Az rendben van, hogy ez nevelési dolog, de egy beszélgetést is meg kell érteni, azt is, hogy miért jó, ha van emberiség az emberben, és azt is, hogy az empátia nem valami gyengeség.
-
Szatyor95
senior tag
válasz
#20749568 #41 üzenetére
Az a gond, hogy lehetne heti 12 óra is, az sem segítene jelenleg. Főleg hogy már a tantárgy része a "csetnyelv". Magyarul ez: jujjcsíííííhhhh ;$$$$$$$
)) xddddd lol!!!!!NÉGY!!!
Sokan meg ezt át is ültetik a mindennapokba. A legrosszabb amit eddig láttam, mikor hivatalos levélben szerepelt a "léccike" szó.Persze akkor lenne értelme, ha azt is belevernék a gyerek fejébe, hogy mikor és mit lehet használni.
-
Szatyor95
senior tag
A hittant tiltanám is be azonnali hatállyal, ha tehetném. Higgyen a gyerek otthon, illetve a templomban, ha akar. Ha nem, akkor meg hagyják békén. Anno egy évig nekünk is volt, kötelezően. A mai napig nem utáltam jobban tantárgyat, mint a hittannal tettem. Ráadásul az eddigi egyetlen intőmet is hittanon kaptam. Nagyon untam már, és a füzetembe lerajzoltam a Black Sabbath logóját, meg alá Ozzy-t. Mikor a
vén banyakedves idős hölgy meglátta, majdnem kiugrott az ablakon.Az erkölcstant meg egészen máshogy kéne tanítani. Lehetne például a felsősöket bevinni egy börtönbe, ahol a jobb magaviseletű rabok elmondhatnák, hogy jutottak el odáig, hogy lecsukják őket. Vagy ki lehetne vinni akár a kisebbeket is egy hajléktalanszállóba 1-1 alkalommal, hogy segítsenek ott felsöpörni, megmosni az ebédbe kerülő zöldségeket, stb. Vagy mehetnének az idősek otthonába, ahol segítenének az idősebbeknek a nagyobbak, a kicsik meg rajzolnának valamit nekik. A lényeg a gyakorlat, és a személyes tapasztalat. Lehet mondani a gyereknek, hogy ne lopj, mert lecsuknak, és mert az rossz, nem fogja megérteni, hogy ez mit jelent valójában. Persze az elmélet is kell, de nem csak az. Szerintem.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone i5 12400F 16/32/64GB RAM RTX 3060 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 9800X3D 32/64GB RAM RTX 5070Ti 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- AZONNALI SZÁLLÍTÁSSAL Eladó Windows 8 / 8.1 Pro
- 15,6" Dell Latitude laptopok: E6540, E5550, E5570, 5580, 5590, 5500, 5501, 5510/ SZÁMLA + GARANCIA
- SZÜNETMENTES TÁPOK
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest