Hirdetés

Hozzászólok Aktív témák

 • joysefke

  veterán

  válasz Frawly #546 üzenetére

  A Linux sincs ingyen, az időddel fizetsz érte. Igen, lehet szopni fog vele 2-3 napig, de megéri.

  Értem, ezzel az a probléma, hogy a legtöbb embernek többet ér az ideje, mint egy Windows licenc ára, amelyet ugye sok sok éven keresztül lehet használni. Ez különösen igaz azokra, akik csak futtatni akarják a megszokott programjaikat és elvárják az intuitív kezelést, ahelyett hogy az oprendszer megismerésébe több munkát kellene ölni mint a futtatott alkalmazások betanulásába.

  A 2-3 napot csak én írtam, ez arra vonatkozott, hogy a belelkesített tagok nagy része ennyi idő alatt jön majd rá (szerintem) hogy a Linux nem az ő világa. Ennyi idő alatt senki sem fog tudni megtanulni egy Linuxot érdemben kezelni.

  Jól értem, hogy Te azt a szuper rendszert, amit korábban így jellemztél:

  Röviden sokkal jobb memóriakezelés, jobb cache-elés, modernebb fájlrendszerek, jobb biztonság. Jobb hálózatkezelés (Windows néha nagy hálózati forgalomnál letérdelhet, ha sok csomag jön/megy, ebben a Linux jobb). Plusz mivel linuxnál te forgathatod le a kódot, ezért a kód optimlizáltsága (használt utasításkészletek) is jobb lesz. Az ilyen dolgok meglátszanak a rendszer futásán, sokkal gördülékenyebben fut, olajozottabbak a lemezműveletek, nem tekeri swapért mindig a lemezt, nincsenek mikrofagyások, lagok, nem lassul be a böngésző, stb.. Linuxon az egész modulárisabb, te mondhatod meg, hogy mi legyen a rendszerben. Az egész rendszer nem olyan limitált,

  úgy pozicionálnád, mint a bontószökevény és dzsunkakategóriás hardverek utolsó védőszentje olyan személyeknek, akiknek az ideje nem ér meg 5-10 éves időtávon egy Windows OEM Licencet?

  Én tényleg nem gondolok sokat a (desktop) Linuxról, de még szerintem is többet érdemel ennél...

  De az írásodból az jön le, hogy nem használtál még Linuxon fő rendszernek, lehet valamikor még régebben kipróbáltad az Ubuntunak vagy a Mintnek valamelyik variánsát, de valami nem ment, és dobtad, azóta meg vagy róla győződve, hogy szar, meg időpocsékolás.

  Azt hiszem 2000-ben, de legkésőbb 2001-ben próbáltam először ki. Akkoriban még nem volt Ubuntu. Egyébként rengeteget fejlődött azóta a Linux és nagyon sokat -de desktop vonalon nem eleget- záródott az olló a Windows-hoz képest.

  Egyébként nem kell technikai részletekben sem menni, azok a szempontok, amiket írtam, a gyakorlatban is tesztelhetők.

  Nem, amit írtál meg a teszt is csupán azt támasztja alá, hogy akármilyen erőforráskímélőre csinálták is meg, nagyon ótvar gyenge gépen szarul fut az aktuális Windows. Az én asztali gépem, ami az aktuálistól 6 -hat- generáció lemaradásban van és amikor új volt akkor is csak középkategóriásnak lehetett nevezni (adatlap). Na ez a gép repül a Win10-zel. És korábban repült a Win7-tel is. Pattogós, minden kb azonnal indul, nem akad meg stb.

  A Windows-nak kb a Vista x64-óta nem vagy csak minimálisan növekedett az erőforrásigénye, az meg már vagy 12 éve volt. Nem hiszem, hogy ezen felül a MS-nak a Windows fejlesztéssel bele kéne mennie egy olyan meccsbe, hogy ők tudnak kevésbé erőforrásigényes rendszert alkotni vagy a processzor és számítógép gyártók tudnak kifosnii ótvar lassabb termékeket. Ez egy eleve vesztes meccs és akármilyen karcsú az oprendszer, mindig találsz hozzá olyan hardvert ami még a legkarcsúbb oprendszert is szarul futtatja. Az egyszeri userek ezeket a szarokat persze megveszik.

  A privát véleményem az, hogy a 32-bites Windowst már rég száműzni kellett volna az embedded piacra, a Win 10 x64-et pedig 4GB minimum követelménnyel és ezt kikényszerítő HW ellenőrzéssel kellett volna piacra dobni. Ugyanez vonatkozik a processzorra. Nincs meg a minimum számítási teljesítmény, akkor álljon le a telepítő.

  Abban ugye egyetértünk, hogy abból, hogy egy Win 10 X64 hogyan teljesít egy leghurkagyurkább hardveren amire éppen még fel lehet erőszakolni egy minimál-Linuxszal szemben aligha lesz mérvadó abból szempontból, hogy normál hardvert véve hogyan viselkedik a két rendszer.

Hozzászólok Aktív témák