Új hozzászólás Aktív témák
-
azbest
félisten
válasz
Rickazoid #45 üzenetére
"1,8 méteres kábelen bárhova elhelyezhették volna az adaptert, mi a frászért kellene a fejbe tenni?"
Mivel 110-240V kábel nem lehet olyan cérna vékony, mint a noti felé menő kábel, így oda vaskos, nehéz és nem hajlékony normál betáp kábelt szoktak tenni. Van ahol ez több mint a töltő súlya és mérete. Na pont ezt a ballasztot hagyták el.
"ami a konnektorba megy, ami viszont nem arra lett kitalálva, hogy megtartsa bárminek a tömegét"
A vastag nagyfesz kábel súlya valsz több, mint az egész töltő. Szóval ezt nem érzem nagy problémának. Az, hogy könnyebb felakadni benne és beletörni, az már inkább bajos szerintem.(#49) lolkapitany
ahogy a mostani 65W táppal sem töltöd a 170W-ot igénylő dtr gépet, úgy ezzel sem fogod. (kép a 170 / 90 / 65 W adapterekről: [link]) -
lolkapitany
tag
Egy a probléma: hogy fogja ez a nagyobb laposokat tölteni? Nekem pl 170w szükségeltetik a töltéshez. Na mindegy
-
Picboy
csendes tag
válasz
Rickazoid #45 üzenetére
Az usa aljzattal nekem az a tapasztalatom, hogy nem egy jól kigondolt szerkezet. Egyrészt csak egy sík mentén szorítja az aljzat a beledugott csatlakozót, így a másik irányba könnyen elmozdul és csúszik kifelé a dugó. Az EU-s csatlakozó sokkal biztosabban áll a helyén, ha azt egyszer bedugtad.
Másrészt ha egy mm-re kicsúszik, máris szemmel látható a feszültség alatt álló csatlakozó érintkező, míg a nálunk szabványos dugónál ez nem fordulhat elő. -
Picboy
csendes tag
válasz
#16939776 #38 üzenetére
Ezt akartam írni, de megelőztél.. Engem például idegesít, ha "ráz" a laptop/tablet/TV/akármi más.
Arról nem is beszélve, hogy nem hiába vannak irányelvek (EU-ban), meg szabványok villamos készülékek tervezésére, miszerint bizonyos légközöket és kúszóáram utakat kell biztosítani a kimenet és bemenet között. Ezen felül a legújabb kapcsolóüzemű tápok már lassan külön transzformátormentesek lesznek. Van egy IC, amibe belemegy a ~320V, utána meg kijön az 5 V, 12 V, stb. Ezek, ha jön egy túlfeszültség, majd szépen felrobbannak a halálba magukkal rántva a táplált eszközt is.
Persze a méret csökkentésére lehet
emelninövelni a kapcsolási frekvenciát egész annyira, hogy a belső vezetékezés parazita kapacitásának hatása jelentősen megnövekedjen, ezzel felesleges meddő áramokat eredményezve, amit a félvezetők tipikusan nem szeretnek és jól melegednek tőle. Meg aztán még az is előfordulhat, hogy a nagy frekvencia miatt esetleg egy csomó zavart is sugárzunk majd. -
allinterez
csendes tag
válasz
proradeon #44 üzenetére
...és valószínűleg nem is lesznek szabályozva soha az életben. Max a mobil telefonoknál tudnák valami szabványos dolgot elképzelni, bár ha Apple - Samsung cégről beszélünk akkor itt meg is halt a kompromisszum
Igazság szerint nem vagyok az univerzális töltők híve, azonban pár napja a kezmbe akadt egy új fajta amin nem kell semmitsem beállítanod csupán a megfelelő "fejet" csatlakozót rá kell tenni a végére és ő maga állítja be a fej alapján, hogy milyen Feszültség illetve áram erősség kell a notinak. Pár napja tesztelem eddig hibátlanúl működik Dell, Acer, HP, MS, Asus laptopokon. Valami ilyesmit tudok elképzelni a jövőben, max annyi hogy önmagát behúzó kábelekkel lesznek és nem kell feltekerni őket :
-
Rickazoid
addikt
Hát, én ebben nem bíznék. Eleve három tervezési hibája is van: fix USA aljzat (univerzális eszköz lévén <facepalm>), lehagyott földelés és szó szerint fejnehézség. Az első kettőt felesleges ecsetelni, egyik se lett volna probléma, ha akarták volna másképp csinálni, de a fejbe vitt teljes tömeg... hiába könnyebb hatszor, mint egy normál notebook adapter, az még úgy is elég nagy tömeg ahhoz, hogy átvigyék az egészet a csatlakozófejbe, ami a konnektorba megy, ami viszont nem arra lett kitalálva, hogy megtartsa bárminek a tömegét. Lehet az USA-ban a fej a lapos csatlakozóival szorosabban ül és kisebb a kicsúszás esélye, de azért mégis, ez se vall túl nagy átgondoltságra. 1,8 méteres kábelen bárhova elhelyezhették volna az adaptert, mi a frászért kellene a fejbe tenni? Még a másik végén, a notebooknál is sokkal több értelme lenne (bár ott meg az általában gyenge kivitelezés miatt gyorsan elkoptatná a csatlakozást és onnan is kicsúszna).
-
"ha elszáll a saját akkor aprón fillérekért lehetne újat venni lévén hogy minden töltő stimmelne a sajátomhoz
max azt kellene nézni hogy 65 vagy 90 wattos"Gondolom pont azért, mert jelenleg ez nincsen szabályozva, és a legtöbb - laikus - notebook használó nem apróról, hanem boltból vesz töltőt, ha az elromlik. És az miért lenne jó az egyik gyártónak, ha egy másik gyártó töltőjét vásárolja meg a felhasználó, mert az olcsóbb?
Nevetséges, hogy még nincsen szabályozva ez ...
-
TeeJay
félisten
csak engem nem zavar a laptop töltő mert szépen fel tudom tekerni rá a kábelt?
ami inkább jobban érdekel az az hogy miért kell minden gyártónak még típusokon belül is más más töltő csatlakozót használni, miért nem lehet egyetlen egy amit mindegyik töltővel lehetne használni?
ha elszáll a saját akkor aprón fillérekért lehetne újat venni lévén hogy minden töltő stimmelne a sajátomhoz
max azt kellene nézni hogy 65 vagy 90 wattos -
"Jelenleg csak az USA-ban használatos konnektorokkal való kompatibilitásban gondolkodnak a fejlesztők."
Az USA -> EU átalakító megint legalább olyan nem kívánatos dolog, mint a tégla méretű töltő.
Egyébként a csatlakozókat meg a kimeneti feszültségeket is ideje lenne egységesíteni, mert nevetséges, hogy 50 féle notebook töltő csatlakozó létezik 50 féle kimeneti feszültséggel.
-
Öhmm, mire is hoz megoldás a Dart?
Kiáll egy nagy tuskó a konnektorból, amit simán beletör a gyerek... Valahogy életszerűtlen nekem kicsit..
Mert nem látom, akkor inkább az FSP megoldása...Akkor maradjunk abban, hogy egységes töltők kellenek... És kész.
-
brumi1024
veterán
Ezért szerencsés az Apple gépeinél az eleve nem túl nagy töltő mellé jár cserélhető földeletlen villásdugó, vagy hosszabb földelt kábel. És mellé még feltekerhető a becsukható bütykökre is a fix kábel, így.
Bár én nem hordok töltőt ha csak egy napra kell az akksi, az előző 15"-os Pro (méréskelt terheléssel persze) és a mostani Air (ez meg bőven) kibír egy munkanapot.
-
Lewzke
őstag
engem egyedül a földelt 500V/25A-re hitelesített bikakötő vezeték idegesít, az adapterem önmagában nem nagy ... keresnem kell valami vékonyabb és rövidebb kábelt mert ez minden szempontból túlméretezett.
-
Tikakukac
titán
90-es TP utazó töltő. Kiváló a gépeinkhez, mert csak ebből van hál' Isten, tudod autóban is tolni, szép lapos és elég könnyed, és van mobilos dugasz is. Problem solved.
-
Zidane_feje
csendes tag
Önmagában annyi újítást látok, hogy kevesebb a kábel(ami ahogy a cikk is írja relatív, hogy mennyire előny),és van rajta USB. Utobbi tényleg praktikusnak hathat, de ahhoz megint kell egy kábel... szóval az alap problémában én nem látom, hogy sokat mozdultunk előre.
A laptop töltők pedig azért olyan bumfordi nagyok mert OLCSÓ, és ehhez képest megbízható.
Ez az ún. Very High Frequency Power nevü dolog gyakorlatilag az az elv, amivel úgy nagyjából az összes töltő méretét csökkentik, ha erre igény van.
Mióta a félvezetők felfutottak megtehetjük, hogy a 230V-ot egyenírányítjuk, aztán megszaggatjuk 50Hz-nél jóval nagyobb frekvenciával. És minél nagyobb frekvencián szaggattunk, annál jobban csökkenhet a tekercs mérete, és így a készülék súlya is. És aztán a régi jó történet, esetleg lehet cifrázni. Ebben semmi új nincsen, villamosmérnöki kar kb első éve, csak az a gond vele, hogy NEM olcsó, a félvezetők miatt.Arra jó lehet, hogy kicsit jobban figyelnek majd a kütyücégek a töltő kérdésére, de kétlem, hogy ez akkora változást hozna. Főleg hogy a gyártóknál, akik tényleg a töltőket és a gépeket készítik, ex-has 20$ dollár körül lehet, nyilván a volumentől függően darabára.
-
válasz
parandroid #30 üzenetére
Nah, úgy néz ki ilyen téren nem kicsit lemaradtam, nem is tudtam hogy vannak már ilyen fajta "hosszabbítók"
-
törölt tag
De ez nem olcsó, 120 usd-ért már nagyon komoly, megbízható (javítható) töltőt lehet venni.
Jellemzően átütött greatz, tulfesz-védő, szekunder oldali dióda, és elpukkant pufferek voltak. A primer bizti megakadályozta hogy közvetett égés/károsodás legyen. 70-80%-ban menthetőnek bizonyultak az alanyok, nem kellet újrahasznosítani.
-
parandroid
félisten
Nekem az ágy mindkét oldalán az éjjeliszekrényeken ilyesmi cucc van, most nem találom külön, de a kisebbik, 1 kerek, két hosszúkás dugaljjal, és 2 USB-porttal:
De létezik egy rakás fali dugalj is direkt töltésre való usb-porttal.
Jó, nyilván a laptop más kérdés, csak azoknak, akik itt kinek a micsdája nagyobbat játszanak a telefontöltőjükkel. Amiről egyébként csak érintőlegesen szólt a cikk.
p
-
Chaser
legenda
válasz
#16939776 #28 üzenetére
Mint ahogy az olcsó eldobós kínai tabletekkel meg telefonokkal is. Nem beszélve az 1x használatos fényképezőről. notebook töltőt mi nem is javítottunk kb soha, ha meghalt akkor csere. Halott meg ment újra felhasználásra pl burkolat, csatlakozó, panel meg a veszélyes hulladékba. Amiket én láttam pukkantakat belül össze voltak égve, ha kívül nem is.
-
törölt tag
Tisztelem ezeket a miniatürizált kütyüket, de senki nem fogja megjavítani ha elpukkan benne valami, csak az előre gyártott szemét mennyiségét növelik vele közvetetten
5V-os usb csatlakozásról nem lenne költséghatékony a töltés, horror árban vannak a jó 5V/10...20A-es AC-DC-k. 20V-is necces, elég nagy igénybevételt jelenthet a csatlakozónak 4-5A tartós elviselése.
Szabványosítás:
Legjobb hatásfokot 2:1-es konverziónál lehet elérni-> 40V-19V. 40-48V-os törpefeszültségű DC hálózat kiépítése mellet, csak egy kis 100g-os DC-DC konvertert kellene cipelni, ami alig melegedne.
Nagy teljesítményű 400V...230V/40..48V AC-DC-k vannak a piacon dögivel, ilyeneket használnak távközlési berendezések távtáplálására is, ezek mindent tudnak ami a megbízható működéshez kell.Ha netán szabványos kialakítású, egységes, 40..48V-ot fogadó csatlakozó lenne a hordozható gépeken, az lenne maga a Kánaán.
-
Szkita5
csendes tag
Már a 2010 Januári, belépőszintű LG GT540 telómhoz USB töltőt adtak már, nem is akármilyet. Kinézetre az a szokásos keskeny powerbrick, amit nagyon sok olcsó telónál látni. Viszont a teljesítménye is jó, 1.1 Amperre van matricázva. Ahhoz a telóhoz bivalyerős volt, de a vicc, hogy a HTC One-om töltője is ugyanennyire van hitelesítve (csak jobban néz ki de azt ki nézegeti
). Így nem kell cipelni sehova, mert van 2. Nővérem meg panaszkodik S2-jével, hogy gyorsabban merül, mint tölt. A gyári töltője annak nem USB, így valamivel kisebb, viszont 550 mA. Nem csoda, hogy nem tölt
-
edward2
addikt
A kickstarter old meg valamit? Kételkedem. Csak 1 dolgot látnék amit megoldottak onnan.
-
azbest
félisten
Komolytalannak hangzik, hogy az almás gépekhez való változatnál a gyártó eredeti töltőket vesz és levagdossa róluk a csatlakozót, hogy feltegye a készülékre...
-
Matthu
aktív tag
Nekem tetszik az ötlet, főleg, ha nem forrósodik nagyon.
OFF:
Az iPhonehoz is kb 4 éve van igen kis méretű USB aljzattal rendelkező töltő. -
Chaser
legenda
Van ultra slim töltőm TP-hez, elég kicsi és lapos, 90W. Ha 60W-os lenne kb mérete is lehetne kisebb kb 1/3-mal. Ezeknek a titka a nagy hatásfok, minőségi drága kondik, diódák. Ha ez a kis töltő életképes lesz hosszú távon is, akkor vinni fogják mint a cukrot, ha drága is.
-
Daywalker
addikt
Úgy jön ez ide, ahogy említetted: vannak még, akik erre nem ébredtek rá - főleg egyes olcsó tableteknél. De egyébként igaz, ma már javul a helyzet, valóban. Ugyanakkor ez a cikk főként a notebookok töltőjéről szól, ez csak egy érintőleges példa azért, mert a Dart telefon/tablet töltésére is használható egyben. Mellesleg akik mondjuk 2-3 éve vettek belépő telefont (nem mindenki cserélget ám évente), azokhoz sokszor nem ilyen kisméretű töltő járt.
-
MaUser
addikt
válasz
Daywalker #12 üzenetére
Nem az a gondom. Az, hogy kisezer ilyen mini telefon töltő volt/van egy ideje, sőt gyakorlatilag csak ilyen vannak, mert ezek olcsóan gyárthatóak a mostani követelmények alapján és csomagolás miatt megéri. Szóval a példát nem értem, hogy jön az ide. Az olcsó kínai cuccoknál azért van esetleg nagy töltő, mert a szomszéd kínai gyárban az van éppen occsón általános töltőként és úgyis 1000-10000db-onként matricáznak, csak az ár számít. Nagy szériában kínaiak is raknak egyedi(bb) töltőt, ami már pici (p780, stb. pl.). Ha a szállítás nem lenne tétel, ők is dobálnák bele a féltéglákat.
-
daninet
veterán
Még mindig minden problémát megoldana normális 1-2nap üzemidős akkuk fejlesztése.
Otthon pedig mindegy lenne mivel töltöd fel.
-
vinibali
őstag
azért nagyon ne dőljünk be a kicsi töltőknek. a fizika még mindig gátat szab a cigis doboz méret és a 65W-os kimeneti teljestmény egyidejű alkalmazásához
-
Daywalker
addikt
válasz
dvdbackuper #13 üzenetére
Az első oldalon van egy kép, annál leragadtak páran
-
Daywalker
addikt
Kéretik nem leragadni a Lumia töltőjénél, az csak egy példa, kismillió másik van, rakhattam volna oda HTC-t, SE-t bármi mást ami ilyen kicsi vagy ennél kisebb. Oda is van írva alá, hogy a Nokia és több más gyártó. Nem ez a töltő a cikk lényege, ismétlem, csak egy példa a kisebb (és nem a legkisebb!) méretű töltőkre. A lényeg a következő oldal...
-
Cyberpunk
félisten
MagSafe a tuti. Csak hát szabványosítás kell ugye.
Marad a gyári.
-
hoffman_
nagyúr
hát, ettől most én sem estem hasra. az ötlet jó, az innováció szerintem minimális.
-
Findzs
addikt
ez tulajdonképpen egy egyszerű töltő kisebb méretben marha drágán
-
GhanBuri Ghan
őstag
Ha esetleg mindjárt a konnektorban lenne egyenáramú csatlakozó (esetleg mindjárt USB PD, mert akkor már szabványos is), az egész probléma megszűnne.
És itt meg lehetne oldani azt is, hogy teljesen áramtalanítsa az egyenáramú átalakítót, ha nincs semmi sem bedugva, így a a bedugva felejtett töltők parazita fogyasztását is megoldaná. -
mghltm
addikt
korabban ahany gyarto ( neha modell ), annyi fele tolto letezett. mostansag szinte minden telefonon / tablet-en van microusb port, igy a nokia ac/dc atalakitoval + usb / microusb kabellel a legtobb eszkozt tudod tolteni, illetve ugyanez a kabel hasznalhato adatatvitelre is
-
Ezen a Lumia töltőn mit kellene amúgy nézni...?
-
GIJoe
addikt
És ha még ha kereszteznék egy power line adapterrel, akkor nem vagy csak akkumódban kellene a wifi
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
ph Lehet, hogy végül egy kickstarteres kezdeményezés hozza el a megoldást a problémára?
- Gyors, Precíz, Megbízható TELEFONSZERVIZ, amire számíthatsz! Akár 1 órán belül
- A Panasonic Toughbook CF-54 i5-5300u i5-6300u TN, IPS touch Budapest, MPL Foxpost
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone Ryzen 7 9700X 32/64GB RAM RX 9070 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- LG 48C3 - 48" OLED evo - 4K 120Hz 1ms - NVIDIA G-Sync - FreeSync Premium - HDMI 2.1 - A9 Gen6 CPU
- Telefon felvásárlás!! iPhone 14/iPhone 14 Plus/iPhone 14 Pro/iPhone 14 Pro Max
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest