- Hogy is néznek ki a gépeink?
- Azonnali fotós kérdések órája
- Asztrofotózás
- 80% vs. 100% – Tönkreteszed az aksit, ha mindig feltöltöd? – Tech Percek #6
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- Azonnali informatikai kérdések órája
- Milyen egeret válasszak?
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- Vezetékes FEJhallgatók
- Ryzen 7 9800X3D processzor: játékosokra hangolva
Új hozzászólás Aktív témák
-
proci985
MODERÁTOR
ja es az a baj ez regi problema. 21.5" fHDn neha jol jonne a skalazas, bar meg elfogadhato.
viszont amig nincs megoldva a dolog (es nincs egy stabilabb hydravision mondjuk negyfele vagni a kijelzot) addig szerintem a multimonitor jobb megoldas irodai munkara, ha nem zavaro a kava. bizonyos helyzetekben pedig a fizikai szeparacio pedig inkabb elony.
(egyebkent pont tegnap gondolkodtam el, hogy tudnek hasznalni egy negyedik kijelzot is...
pixelre az kb 4k, viszont kicsit nehezen fernek el a kb 200cm+ szeles setuppal, na ebben meg a 4ks kijelzok a jobbak, kompaktabb helyre fer el)
-
cucka
addikt
válasz
flamich76 #34 üzenetére
A megjeleníthető információ mennyiségét a képernyő fizikai mérete és az emberi szem határozza meg.
A képernyők felbontása ezt a határt már rég átlépte, innentől a fő cél a képminőség javítása. Konkrétan egy retina után minden más, kisfelbontású képernyőt pixelesnek és/vagy homályosnak látsz, a minőségi különbség egyértelmű. Szóval ilyen irányból teljesen értelmes dolog a 4k. -
chris-v
senior tag
Kód összehasonlításkor, vagy egyéb szerkesztéskor, nem ártana ha nem kellene 2 monitor, hanem egy képen 2 ablakba látnám a dolgokat.
Amúgy meg nem mindenkinek van kivetítője, vagy akkora helye hogy kivetítsen, szóval simán megnéznék rajta 1-2 filmet, úgy ahogy most 24"-ba is megnézek.
De ha egyszer soksoksok pénzem lesz, akkor ígérem a monitor csak és kizárólag "pure PC megjelenítő"-ként fogom használni! -
tDr1v3r
veterán
Köszi a cikket.
Látszik hogy anno jó volt felhoznom ezt a skálázódós kérdést...
Windows alatt egyvalamit nem értek: hogy miért kötelező kommunikálnia az app felé hogy ő skálázódott GUI-t akar... mint pl. a basICC-nél. Nagyítsa fel pixelesen mint az OS X, ha az app nem tartalmaz külön stringet vagy valami megjegyzést arra hogy ő képes skálázódni. De a többi annyira nem tűnik rossznak... bár a fájlkezelőről és a többi elemről még nem láttam képet, de gondolom azok is az IE-hez hasonlóan skálázódhatnak.
Btw OS X-nél azért volt difis a megjelenítés mert nem Retinás az Air, no meg a GPU-ja lomha. Egy 650M-et szereltet is megfektet az 1080p HDPI, nemhogy egy HD4/5000-et... de amúgy SwitchResX-el rá tudtátok volna bírni arra hogy kitolja úgy a képet, persze valószínűleg ott helybe lehalt volna a gép.
-
ledgeri
nagyúr
Az UHD az nem egyenlő a 4K-val, mert a 4K az 4*k széles, míg az UHD a belőle csípett 16:9-es képarány... nem mindegy.
Én ott járok most, hogy ha asztalon világos háttérrel, normál pozíciómból nézem a monitorom, akkor csak nagyon koncentrálva találom meg az egy szem halott pixelem, ami fekete, és kb a 10 oszlop közepén van balról... de még a 4k-ba elmennék, de tovább biztos, hogy nem. (ha játék akkor a teljesképernyős fullhd UHD monitoron elég lesz, hát még ha a kártya kostolgatja a 4K-t...)
Egyébként meg:
4K (UHD): Kell vagy nem kell?
Nem kell!
Ide vele most, azonnal!
Kell, ha megoldódtak a felskálázás körüli problémák
Kell, ha olcsóbb lesz, a skálázási probléma nem érdekel
Kell, ha olcsóbb lesz és nem lesznek vele problémákHiányolom a nem érdekel-t, és az ellene vagyok-ot ...
-
törölt tag
válasz
FoxiestFox #35 üzenetére
No látod, ízlések és pofonok. Én eddig úgy gondoltam, ki az az idióta, aki 1680x1050-ben használja a monitort, de látod, vannak ilyenek
-
MC Pite
veterán
válasz
cskamacska #31 üzenetére
+1
(#34) flamich76: +1
(#35) dying_star: 16:10 alig van 1680ו1050ben, fotókhoz viszont az kell nekem, így 1920×1200@24" a mostani 16:10es setup.
Más kérdés hogy papíron jól hangzik a 30bites színmélység, de meg lehet nézni hogy manapság a 8/10 is milyen arányban van jelen -
Vico87
tag
Mondjuk nem 100%-ig a Microsoft hibája az, hogy szar szoftvereket írnak az OS-ükre. A DPI kezelés már egy ideje megy Windows-on, csak nem frissítik a desktop appokat, hogy támogassák, többnyire azért, mert a menedzserek nem látják megtérülni a fejlesztést (és részben igazuk van, mert kevesen igénylik).
Szóval egy OS-nek felróni, hogy a ráírt 3rd party appok nem szuperek...
-
Csak 2 dolog. a 21:9 azaz Cinescope képearányt a mozikba használják főleg mozifilmek többsége ezzel a képaránnyal érkezik. A másik, hogy monitoron ha lehet ne mozizzunk, mert nem arra való, arra ott a projektor, de ha az se akkor is inkább TV. Monitor legyen csak pure PC megjelenítő...
-
Azért az 1366x768 és 1920x1080 között van pár felbontás, talán nem ártott volna tagolni.
Az 1680x1050 máig a legjobb képarány szvsz, de ott volt az 1440 is...
Az 1366 pocsék, a fullhd meg fullhd, így sok értelme nincs a szavazásnak. -
flamich76
tag
A felskálázással pont a monitor egyik fontos lényege veszik el, mármint, hogy egyszerre több információ jelenik meg. De ha fel kell skálázni, akkor az azt jelenti, hogy kissé nagyobb lett a felbontás, mint amit az adott átmérőnél a felhasználó szükségesnek látna (merthogy nem látja
).
(persze ez szigorúan csak desktop programokra vonatkozik) -
huszar90
aktív tag
Ezért kell Mac a 4k-s monitorhoz... ott már az MBPR óta megoldott a nagy felbontás kezelése.
-
Crytek
nagyúr
Majd mire ott tartunk hogy ezek is 40-50K-ba fájnak majd mint az átlagos monitorok akkor már lesz rá hardver szoftver meg minden egyéb
-
cskamacska
addikt
4K egyébként is inkább a monitorgyártók mániája, mint tényleges tömeges felhasználói igény kielégítése.
Miután a 3D maszlaggal nem tudták megetetni a népet, és a melléktermék 120Hz+ képfrissítés is hidegen hagyta a vásárlókat, most a 4K-val próbálnak eladásokat növelni.. bármi áron. Az hogy tartalom nincs rá, és a hardveres-szoftveres támogatás is hiányos, az őket nagyon nem érdekli. -
Garada
őstag
Pár év és eljön a 4k ideje
-
FishAir
senior tag
Mondjuk az is a programozón múlik. Mert lehet írni relatív mértékegységgel (pl em) is weblapot és akkor az oldal minden eleme igazodik a DPI-hez nem csak a betűméret. Az más kérdés, hogy mekkora szívás egy oldalt így megírni. Plusz még ott van, hogy ezt is melyik böngésző, hogy kezeli stb... Ez már egy kicsit összetettebb probléma. Egyébként tényleg a böngészőkben a legzavaróbb a magasabb DPI (jah meg a crack programoknál, mikor nincs ott a gomb, amit meg kellene nyomni, hogy történjen valami
).
Most nézem az aláírásodat. Úgy látom pont jónak magyarázok. -
rudi
nagyúr
válasz
Vitamincsiga #23 üzenetére
Egyszer nekilátunk majd ennek a kimatekolásához, figyelembe véve az ember éleslátás látószögét (mindössze 1-2 fok rémlik, de utána kell néznem, rég tanultam ilyeneket), a látásélességet (1 ívperc, ami 1 méterre lévő monitoron kb. 0,3 mm, viszont színesben jóval kevesebb) és a férfi poluláció több mint 10%-át érintő színvakság is érdekes téma a 30 bites színmélységet feszegető szakértői vélemények kapcsán
-
Dare2Live
félisten
válasz
Vitamincsiga #23 üzenetére
"Ami miatt kell, az a Civ!"
CIV4ben azért szépen lehet kicsinyíteni, csak nagy monitor kell a kontineshez a CIV5 meg már nem érdekel túlságosan elvitték causal irányba.
-
chris-v
senior tag
Inkább egy 21:9-es monitorra neveznék be!
-
mzso
veterán
Érdekes, hogy a jobbfajta játékfejlesztők 10 éve is meg tudták csinálni, hogy sok felbontáson is használhatóan jelenjen meg a kezelőfelület...
-
bteebi
veterán
Hasznos, tanulságos írás. Egyértelmű, hogy Windows mellé egyelőre még nem célszerű 4K monitort venni.
-
Vitamincsiga
tag
Ami miatt kell, az a Civ!
Látni egy kontinenst, vagy egy kicsi világot egybeKomolyabbra fordítva a szót, a 30-bites színmélység miatt várom nagyon, hogy 60 Hz képfrissítés mellett elérhető áron lehessen kapni őket. Gondolom sok fotóstársam van úgy vele, hogy élethűbb színvisszaadás mellett szeretné a képeit nézegetni, szerkeszteni. Arról nem is szólva, hogy a ~2 MP helyett ~8 MP-látnánk egybe!
A skálázódás, illetve a felbontás problémája már fogósabb...
Most egy 11"-os rettenetet nézek kb. 60 cm-ről. Látni látom 1024x768-ban a ~ 115 dpi-s képet, de nem élvezem
Ha egy Jótündérkicserélné egy 36"-os UHD-re, akkor hasonló távolságból nézve ~120 dpi lenne a felbontása a monitornak, a szélessége viszont 80 cm ami viszont nem férne bele kényelmesen a látóterembe!. Messzebbről nézve pedig összefolyna minden. /Tudom, asztalra 27-32"-osokat terveznek készítenek, a 36"-osat csak a közel hasonló dpi miatt vettem példának./ Ha a 8.1-nél nem is, a Win9-nél kötelező lesz a MS-nak a megoldani a skálázódás problémáját! És szerintem meg is fogja.
Egy gondolat a végére: lehet, hogy az ekkor felbontás 60-65" környékén lenne igazából élvezetes, "tisztes távolból"?!
Ui.: a Civ-nél - Settlers is! - 100"-ban gondolkodok, csak az a baj, hogy a pénztárcám nem
-
ripla
addikt
nekem amúgy egy 1680*1050-es samsung monitorom van. vehetnék másikat, de minek. ezt is kaptam, úgyhogy nem nézem a fogát.
-
moli.hu
őstag
linux?
-
Külön viccesek itt az okfejtések, hogy ekkora felbontás, amit én 13"-on nézek, az csak 27"-os, tévé méretű monitorra való.
Amíg winnyóz alatt használhatatlan, azaz nem létezik a skálázás fogalma, 27" alatt nem látom értelmét fullhd feletti felbontásnak. A noti meg teljesen más kategória, sokkal közelebbről nézed, nekem skálázás nélkül egy 14" FullHD panel lenne az ideális.
-
Jó lesz ez, csak jöjjön minél előbb elérhető árban, vegyék jó sokan és addigra meg lesz oldva a támogatás is
-
Daywalker
addikt
Ha jól tudom, a retinás MacOS támogatása eltér ettől a dologtól, tehát ott jól működik a skálázás. Ezért is írtam, hogy maga az OS skálázási technikája rendben van, a külső 4k-s kijelző támogatottsága viszont problémás. Erre lesz majd gyógyír nemsokára. (madgie írta jól)
Ami a szoftver-hardver kapcsolatot illeti, igazad van persze, de sajnos a hardvergyártók legtöbbször nincsenek hatással a szoftvergyártók bénázására (1-2 nagy-nagy kivételtől eltekintve, ugyebár...). De ettől a hardver maga még nem rossz. -
madgie
titán
24-27" kijelzőt szvsz 60-70 centiről egészséges nézni, sőt, igazából a 30 centi elég kevés bármilyen desktop használatnál.
Cucka: 1440p-n is bugmentes OS X-en de sajnos 3rd party program kell hozzá, gyárilag csak a hidpi 720p-t tudja. A hidpi 1080p amúgy fenemód jól néz ki 27 collon, nem pixeles, nem "recebetűs", hanem sima az egész.
-
cucka
addikt
Retina Macbookom van, ezután soha nem fogok alacsony felbontású panellel szerelt laptopot venni. Ezen megy a skálázás bugmentesen, 1 klikkre, azonnal. Lehet, asztali 4k monitorral bugos, nem próbáltam. A különbség egy átlagos laptop, vagy 24" asztali monitorral összehasonlítva mellbevágó.
Külön viccesek itt az okfejtések, hogy ekkora felbontás, amit én 13"-on nézek, az csak 27"-os, tévé méretű monitorra való.
(#12) Daywalker
Ez a cikk nem a monitort minősíti, hanem a programozókat és a fejlesztőket. A monitor tudja azt, amire kitalálták, és ettől még lehet nagyon jó.
A kettő együtt kezelendő szerintem. A hardvernek önmagában nincs értéke, ha nem tudod normálisan használni a hiányzó szoftveres támogatás miatt. -
Ferkósza
tag
válasz
Daywalker #12 üzenetére
Teljesen egyetértek. Mondjuk furi látni, hogy még az ilyen nagy nevek, mint az Adobe is küszködnek a DPI kezeléssel. Mi anno - kis cég szoftvereseiként - ugyanúgy érzékeltük a DPI problémát, és a végén az volt a "huszáros" megoldás, hogy az alap DPI beállítás felett nem támogattunk semmit.
Nem érte meg. Mondjuk mi fejlesztők fogtuk a fejünket, de a döntés nem a mi kezünkben volt...
-
Cheesy
őstag
Szerintem aztali monitornak felesleges az UHD. Felteszem a többség 30-50cm közötti távolságról nézi a monitort. Ekkora távolságnál egy 24-27 colnál nagyobb kijelzőn való munka vagy játék közben már a fejünket is mozgatni kell, ha nem csak a középtartományban található meg ami épp nekünk kell. Játéknál persze összeszűkülhet a perifériánk, mert koncentrálunk, összpontosítunk, érdekes módon pl. autóvarsenynél a sebességtől függően kisebb helyre tudunk csak koncentrálni, lényeg, hogy kiesik a monitor 4 sarkában megjelenített tartalom a látómezőnkből. A képpontok mérete már most is akkora, hogy ekkora kijelzőméretnél nem látjuk a pixeleket, csak ha 10cm-ről vizsgálgatjuk. Akinek meg az a heppje, hogy "darabos az egér útja", az megérdemli az UHD-t
Szerintem már a szemünk nem képes megkülönböztetni ugyanakkora kijelzőméretnél, ugyanakkorára nagyított kép esetén a felbontáskülönbséget. -
arn
félisten
A weblapok sem viselik tul jol a skalazasokat.
-
törölt tag
4K kijelzőn pixelhelyesen kifér négyszer a Full HD kép, tehát akár a notit is rákötheted a nagy kijelzőre.
Én is egy 40 collos, vagy akár nagyobb 4K monitort (kijelzőt) szeretnék majd. Azon skálázás nélkül is szépen elférne normális méretben minden, a játék pedig mehet rajta Full HD-ban.
@(#7) lezso6: Ha előbb látom a hozzászólásod, akkor elég lett volna annyit írnom, hogy +1.
-
Szerintem a nagy felbontás arra jó, hogy sok minden elfér egy képernyőn, de ez is csak addig igaz, amíg akkora méretű a szöveg, hogy el tudom olvasni. 27 colon a 2560x1440 felbontás számomra még éppen olvasható. Ez alapján 4K-ban minimum 42 hüvelykes kijelzőre lenne szükségem az olvashatósághoz, és akkor én még a viszonylag sasszeműek közé tartozom. Mindenképp szükség lesz skálázásra a 4K-hoz, főleg hogy szerintem max olyan 30-32 col lesz az általános méret PC monitor kategóriában.
-
kcsa
veterán
Mondjuk nem túl stílusos, hogy a cikk mellett fut a 4K monitor hirdetése
-
ripla
addikt
"1366x768 és 1920x180 között"
a szavazóablakban nincs ez elírva? addig nem merem bepipálni. :p
-
satz18
őstag
Ha lesz 150k ért 60Hz-es 4k TV én tutira fogok venni, addigra biztos lesz rá film. Játékra még jó ideig nem fogom használni, nem fogok csak azért asztali gépet venni, inkább maradok a notinál és az FHD-nál. Persze ha a noti VGA-k is olyan szintre kerülnek, akkor persze, miért ne. De addig még jó pár év el fog sztem telni. Addigra biztosan megoldódik a skálázási probléma is.
-
BatchMan
senior tag
Ubuntun mi a helyzet? Ott egész finoman lehet méretet állítani, de nincs 4K rendszerem, hogy kipróbáljam.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
ph Képeken mutatjuk meg, miért nincs még itt PC-n a 4K felbontás ideje.
- Kézilabda topik
- Kerékpárosok, bringások ide!
- Folyószámla, bankszámla, bankváltás, külföldi kártyahasználat
- Hogy is néznek ki a gépeink?
- BestBuy topik
- DOOM: The Dark Ages - Megérkeztek az első értékelések
- Tudományos Pandémia Klub
- Azonnali fotós kérdések órája
- Fotók, videók mobillal
- sziku69: Szólánc.
- További aktív témák...
- Eladó egy 34" GIGABYTE M34WQ Ultrawide 144hz gaming monitor!
- 27% SZÁMLA! ASUS ROG Strix XG32AQ IPS Monitor! 32" 2560x1440 / 175Hz / 1ms / G-Sync / FreeSync
- FÓLIÁS! LG UltraGear 27GR75Q-B GAMING IPS Monitor! 165Hz / 1ms / 2560 x 1440 / G-SYNC / FreeSync
- FÓLIÁS LG 32UR500-B VA Monitor! 3840x2160 / 60Hz / FreeSync / 4ms
- Samsung Odyssey G4 S25BG400EU IPS Monitor! 25" fHD / 240Hz / 1ms / G-Sync /
- TAVASZI RAKTÁRSÖPRÉS!!! - Videókártyák, Monitorok, Notebookok, Stb. - Szaküzletből! Számlával!
- AKCIÓ! ASROCK H310CM i5 9600K 32GB DDR4 240GB SSD 1TB HDD RX 5700 8GB Rampage SHIVA FSP 600W
- DELL Universal Dock D6000 docking station (452-BCYH) (DisplayLink)
- AKCIÓ! Gigabyte H610M i3 14100 32GB DDR4 512GB SSD RTX 3060Ti 8GB Rampage SHIVA Zalman 600W
- LG 32SQ700S-W - 32" VA Smart - 3840x2160 4K UHD - 62Hz 5ms - WebOS - Wifi + BT - USB-C - Hangszórók
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest