Hirdetés

Keresés

Új hozzászólás Aktív témák

• Tim82

félisten

válasz JulWCZar #208 üzenetére

Keresd meg az első hozzászólásomat ebben a topicban. Leírtam, hogy mekkora előrelépés a Sandy Bridge-es Air

Sehol nem írtam hogy az eredeti Air forradalmi. Még a 2010 végi sem volt az, csak egy nagyon jó ultrahordozható.

A #181-ben? Bár az valóban nem az eredetire vonatkozik, de a 2010 végi Air-re igen.

Ha nem írtad azt az elején, akkor valószínűleg az én első hozzászólásomra sem kellett volna kapásból csípőből reagálnod, főleg, mert nem neked volt címezve, hanem általános megjegyzés volt. :) Olvasd vissza az én első hsz.-emet... ;)

És nem mondható el még 2011-ben sem egy ThinkPadről, csak ha fizeted a busás felárat.

Ezzel kapcsolatban franc0 már leírta ugyanazt, amit én írnék. Az Air SSD-je csak első pillantásra marhajó feature. Ugyanezt megjegyeztem már az akkujával kapcsolatban is, ha visszakeresel.

Nem kell ostoba fogyasztónak skatulyáznod

Ez paranoia? Ugyanis sehol nem skatulyáztalak "ostoba fogyasztónak". Inkább csak legalább annyira elfogultnak tartalak, mint amennyire Te engem a Thinkpad-ek irányában. Ami valamennyire jogos is - ebben a termékcsaládban találtam meg elég sok racionális érv alapján mérlegelve a nekem legjobban megfelelő modelleket.

"You're going to negotiate with a girl, who thinks she's a space station? - When you put it like that, it does kinda sound crazy." - Audio-GD NFB-11.32 DAC/fejeserősítő eladó - https://tinyurl.com/Tim82HA

• Tim82

félisten

válasz JulWCZar #202 üzenetére

A 900 MHz-1GHz Pentium M és a Tualatin magos 1.2 GHz (512Kb cache)-es Pentium III-M közé tettem egyenlőség jelet. A két proci között ugyan van két év, de a Pentium M fejlesztése a Pentium 4 árnyékában lényegében garázsprojekt prioritással indult, Izraelben.

Akkor a dupla akkora L2 cache-ről, valamint az utasításkészletbeli fejlődésről sem illene elfeledkezned és az egyenlőségjel máris helytelen. Egyébként ez a Toshiba (is) már csak ilyen noname gyártó, hogy sufniprocikat használ a gépeiben. :)) (Egyébként miért is lényeges, hogy a fejlesztés hogyan indult, amikor a gyártók már kiforrott terméket tehettek a notebook modelljeikbe a Pentium M személyében?)

Lassabb volt mint egy desktop átlag gép vinyója? Jóval

Öööö, miért van olyan érzésem, hogy nem használtál minivinyós notit? XP alatt még elégnek bizonyul a sebesség.

Gyorsabb az Air SSD-je mint egy átlag gép HDD-je? Jóval

Örülünk, hogy 2010-ben végre elmondható ez egy Air-ről. :)

Ez a cikk az ultrabookról, azon belül az Intel ARM ellen indított ULV Sandy Bridge processzoráról szól. Ez konkrétan az idei Macbook Air. Nem sok köze hozzá sem a 2008-as Airnek, sem egy két generációval ezelőtti X200s-nek

Csak épp úgy csinálsz, mintha a 2010-es Air egy előzmények nélküli, zseniális találmányként pattant volna ki az Apple CEO homlokából (mint Pallasz Athéné Zeuszéból). :) Amúgy feltűnt, hogy én nem a cikkre reagálok, hanem a vicces "a Macbook Air micsoda überforradalmi szerkezet"-típusú megnyilvánulásokra? Ha még nem tűnt fel, akkor most szólok. :) De tartom, továbbra sem lesz attól egy notebook modell/termékvonal forradalmi, hogy megkapja az épp aktuális hardvert (semmivel sem többet annál), még akkor sem, hogy ha ez egy jó dizájnnak társul.

Az már csak apróság, hogy 2008-ban már volt olyan gép, amelyik az akkori desktopokkal versenyző teljesítményre volt képes és mellesleg ultraportable volt. Milyen kár, hogy az nem az Air volt, hanem az X200s. :N Igaz, az nem SB platformra épült, hiszen az akkor még nem is létezett.

És továbbra is mondom: szerintem a 2010-es és azóta kijövő Air-ek remek gépek. Sem ezzel, sem azzal nem kívántam vitába szállni, hogy az Air-en az Apple kaszálni fog. De ettől még nem forradalmi jelentőségű az Air. (Szvsz az iPad sokkal inkább az az Apple-termékek közül.)

[ Szerkesztve ]

"You're going to negotiate with a girl, who thinks she's a space station? - When you put it like that, it does kinda sound crazy." - Audio-GD NFB-11.32 DAC/fejeserősítő eladó - https://tinyurl.com/Tim82HA

• Tim82

félisten

válasz JulWCZar #194 üzenetére

Ezzel kb. pariban volt egy 1 GHz-es Pentium M.

Ne mosd össze a Pentium III-M-et a Pentium M-mel, nagyon nem ugyanaz, még ha közvetlen leszármazás is van a két proci között.

Arról nem is beszélve hogy 1.8"-es 4200 rpm-es vinyó volt benne

2003-2004-ben, amikor a SATA vinyók éppen csak terjedni kezdtek, ez még nem volt annyira kompromisszum, mint akár egy-két évvel később.

Az meg hogy hogy kezdett az Air, lényegtelen

Egyáltalán nem lényegtelen, ahogy rudi is rámutatott, de ne zavarjon a dolog, csak bekavarna a koncepciódba. :)

Az pedig igen erősen kezdett, ár/érték arányban nem igazán sikerül felülmúlnia sem a többi ultrabooknak, sem a klasszikus ultrahordozható gépeknek

Két generációval korábban az X200s ár-érték-teljesítmény arányban simán legalább ennyire jó választás volt.

• Tim82

félisten

válasz JulWCZar #184 üzenetére

900 MHz - 1 GHz ULV proci 2004-ben minden volt csak nem desktop teljesítmény.

Akkor nézz utána a Pentium M és az akkori Pentium IV teljesítményének, összehasonlítva. Úgy sejtem, ez kimaradt az életedből.

Ráadásul kétszer drágábban adták mint ma egy Airt.

Elhangzott a kulcsszó: "ma". Az Air is jóval drágábban kezdett, párszor már leírták, értem én, hogy nem szeretsz olyat olvasni, ami nem illik a koncepciódba. :)

De forradalmat nem csinált.

Az Air sem, ugyanis nem nyújt igazi hardveres újdonságot. Mint mondtam, kevered a piaci stratégiát a valódi innovációval, éppen ezért nincsen értelme vitatkozni veled.

Meg az enyémnek is, mert nem látom hogy mitől kellene hasraesnem az x220 széria esetében:

A múltkor az Air-es cikked kapcsán rámutattam pár helyen arra, hogy a Thinkpad-ekkel és akár az X220-szal kapcsolatos infóid jó pár helyen nem állják meg a helyüket. Az X220 alacsonyabb kijelzőfelbontása mondjuk tény, valamint az, hogy a Thinkpad-eknél a nagykapacitású akku valóban kilóg a noti hátuljából. Igaz, ott cserélni is lehet házilag, ellentétben az Air-rel, tehát máris nem annyira jó az Air, ha véletlenül meghalna az akksija.

Valamilyen szinten megértem a rajongásodat

Ne haragudj, de a fórumban nyújtott munkásságod alapján most csendesen kinevetlek. :) Nem "rajongok" a Thinkpad-ekért. Ami nekem fontos, abban viszont ők a legjobbak: jó ár-érték arány, összeszerelési minőség és nem utolsó sorban rugalmas használat. (Csak egy példát mondok: az Apple az 1990-es évek óta nem gyártott olyan laptopot, amelyik dokkolható lenne. Ez viszont a Thinkpad T, X, W vonalánál, aminek az eladási számaival Te nem fogsz tudni vitatkozni, hiszen nem a konzumer piac a célközönség ;), alap feature.)

nehéz az Apple eladási számaival vitatkozni

Olvasd újra, amit írtam és rájössz, hogy nem vitatkozom az Apple eladási számaival (nem azokkal vitatkozom). Na jó. Talán rájössz. :)

• Tim82

félisten

válasz JulWCZar #181 üzenetére

Ez az első ultrahordozható méretű/súlyú laptop, ami kifogástalan mind CPU, mind háttértár tekintetében.

Jelzem, 2003-2004-ben az akkori hardverszinten ugyanezt nyújtotta pl. a Toshiba Portege R100.

Sokkal forradalmibb mind az elmúlt pár év ThinkPad-jei, amik a korábbi modellek által kijelölt szegmensből nem tudtak lényegében elmozdulni.

Milyen érdekes, hogy fel sem merül benned, hogy esetleg nem is akartak elmozdulni, hiszen a nagy bevételt a céges megrendelésekből nyerik, ellentétben az Apple-val. ;]

Végül csak annyit jegyeznék meg, hogy Te szemlátomást kevered az innovációval a remekül átgondolt piaci stratégiát, de ez nem baj. Legfeljebb nincsen értelme vitatkozni veled.

• Tim82

félisten

válasz JulWCZar #172 üzenetére

Ez cuckának is szól: az Air az SB frissítés és jóárasítás előtt mindössze a hype-ban különbözött a többi ultraportable-től. Ez a két dolog az, amiben "forradalmi"-nak bizonyult (de egyik sem mondható igazán innovatív tettnek - a zseniális, céltudatos piaci stratégiát ugyan már ne keverjük össze az innovációval, nagyon nem ugyanaz).

Félre ne értsétek, szerintem a 2010-es/2011-es Air-ek nagyon jó, igazán kiforrott gépek, de nem tartom őket úttörőnek, a kommentem pedig az "úttörő" mivoltukra irányul. (Remélem, cucka is "vágja".)

[ Szerkesztve ]

• Tim82

félisten

Anélkül, hogy névre szólóan reagálnék a megszokott "a Macbook Air milyen úttörő cucc"-jellegű megnyilvánulásokra, csak két modellnevet dobnék be, úgy három-négy évvel a Macbook Air előtti időkből: olyan nagyon vékony és dizájnos subnotebook-okét, amelyek a korukban legjobbnak számító technológiával (CPU, chipkészlet stb.) készültek: Toshiba Portege R100, Sony Vaio X505... (Szívem szerint ide venném még az IBM Thinkpad X40-et is, de noha én a Thinkpad-dizájnt gyönyörűnek és egyszersmint haszonelvűségre törekvőnek tartom, tisztában vagyok azzal, hogy a közvélemény megoszlik a megítélésével kapcsolatban.) Szóval kedves Apple- és Macbook Air-fanok, tessék legalább a házi feladatot elvégezni és ezeknek a modelleknek utánakeresni, még mielőtt a szokásos, nem helytálló dolgokat kimondjátok az Air "úttörőségéről".

Ezekkel egy időben az Apple a 12" G4 PowerBook-ot tudta felmutatni, ami ~ 2 kg volt, vastagabb volt és mellesleg a klasszikus "megpörköli az ember combját" módon forrósodott.

Magát az Ultrabook-kategóriát egyelőre nem érzem újnak és úttörőnek, de ugye, még bármi lehet belőle. Egyelőre ár-érték arányban nagyon nem sikerült belőni megfelelően a kategóriába szánt gépeket, az egyediséget pedig nem annyira a kategória sajátosságainak, hanem inkább a marketingnek köszönhetően láthatjuk bele. (Persze, ha valóban bejönnek olyan megszellőztetett újítások, mint pl. a Thunderbolt csatlakozó alkalmazása, máris más lesz a helyzet.)

Új hozzászólás Aktív témák

Hirdetés