Hirdetés
Hirdetés
Talpon vagyunk, köszönjük a sok biztatást! Ha segíteni szeretnél, boldogan ajánljuk Előfizetéseinket!
Új hozzászólás Aktív témák
-
HookR
addikt
Ha már hipotetikus érvütköztetés, akkor ennyi erővel azt is lehet feltételezni, hogy az oszcilláló mozgás alatt egy fej legalább 2 szektornyi távolságot tesz meg, amiből rögtön két előny is származna:
- Az adott fej a saját szektorát a ciklusának gyorsabban mozgó szakaszában fedi le.
- Fejhiba esetén mindkét szomszédos fej hozzáfér az adott szektor egy-egy feléhez, mégha (a fordulókban) lasabban is mozog. -
-
priti
addikt
Nem ügy megtízszerezni akár a tartaléktár méretét, csak ez nem javítható hiba. Úgy tudom esetleg elképzeli, hogy hardveres tükrözésben kettéosztják az adatlemezt szinkron mozog a két fele, emiatt minden adatot két fej érhet el és ha nem olvasható egy "cella" akkor a tükörképéből kiolvassa az adatot majd mindkettőt letiltja, így kizárható a fejhiba meghibásodása miatti adatvesztés, megmarad a gyorsabb működés, viszont a méret csak a fele, de mivel jobb a helykihasználás az adathordozón így versenyképes kapacitást tudnak produkálni ennek ellenére.
-
greeneye166
aktív tag
válasz
Cathfaern #106 üzenetére
Távolról sem vagyok szakértője a témának, had legyen ez a mentségem, de én nem a kart tekintem a HDD gyenge pontjának, hanem a rajta lévő fejet ami nekiverődhet a lemeznek. A HDD-ben robosztus fejek siklanak levegőn itt pedig a legkisebb pontatlanság, hődeformáció is az olvasás-írás pontosságát veszélyeztetheti vagy foltosra csiszolhatja a lemezeket. Ha ennek elkerülésére masszív hordozókat használnának azonos tágulásokkal + kiváló hőelosztással, akkor annak a vibrációja lenne valószínűleg olyan erejű, hogy használhatatlanná tenné asztali gépekben. A fejek apró méretéből adódó nagyobb érzékenység pedig csak a ráadás amin fenn vagyok akadva. Ha kemény és vastag védőréteggel vonják be őket, akkor ott lesz az áthatolhatatlanság és a plusz távolság, ami miatt a mágnesezést is jobban, nagyobb teljesítménnyel kéne fókuszálni. Ilyen védőréteg és légrés hiányában viszont Isten óvja a fejeket (kiváló kenés ide vagy oda).
Na de mostmár tényleg leállok az agyalással a témában. A korábbiakkal csak arra akartam kilyukadni, hogy az eredeti HDD technológia nagyságrendekkel bonyolultabb megvalósítása a mai HDDkkel megegyező minőség (pl. ugyanolyan minőségű fejek) és ár mellett szerintem lehetetlen. Aztán lehet nagyot koppanok majd
Mindegy, de akárhogy is barátkozni akartam ezzel az újítással (még ha nem is ez jött le) mégis egyre inkább csupán egy elrugaszkodott innovációs alkotási kényszeredettséget látok mögötte. Okát nem kezdem el találgatni. Egyszerűen nem áll össze a dolog +haszna a cserébe beáldozott eredeti és zseniális HDD technológia fényében.
-
Cathfaern
nagyúr
válasz
greeneye166 #105 üzenetére
Azért azt ne felejtsd el, hogy a mostani HDD-kben egy elég bonyolult mechanikai fej van, ebben pedig egy nyomtatott áramkörhoz hasonló fejek lesznek. A kettő bonyolultsága, és ebből következően elromlási esélye nem igazán azonos nagyságrendű.
-
greeneye166
aktív tag
Ennél a technikánál nekem is úgy tűnik, hogy a fej tartóssága lesz az egyik kritikus sarokpont. A sima HDD-ben csak 4-6 fej van, de itt több száz, ami már önmagában hordoz egy hibaforrást még akkor is, ha ezek is a 4-6 fej minőségéhez hasonló színvonalat érik el. Még ha ez sikerülne is akkor is csak horribilis áron tudom elképzelni.
(Az egyenetlen torzuláson még mindig nem sikerült túllépnem...)
Szerk: Cathfaern: értem az okfejtésed. Én a fentiekben írtakban látom az óriási különbséget.
-
Cathfaern
nagyúr
válasz
greeneye166 #101 üzenetére
Ahogy írjátok, ebben az esetben, ha elromlik az adathordozó, akkor is hibás lesz a szektor, meg ha elromlik a fej, akkor is hibás lesz a szektor. Ellenben rendes HDD esetén ha elromlik az adathordozó akkor hibás lesz a szektor, ha elromlik a fej, akkor meg nincs semmi gond... ja nem, akkor az egész lemez, ha nem az egész HDD használhatatlanná válik. Akkor most melyik esetben is nagyobb a komoly adatvesztés* esélye?
(persze az befolyásolhatja a dolgokat, hogy egy ilyen fej, illetve egy hagyomány fej hibaaránya milyen).
Szerk: orbano hsz-t tessék még hozzáolvasni az enyémhez, hibajavító/jelző algoritmusokat lehet úgy tervezni, hogy egy random szektorkiesés ne okozzon adatvesztést.
-
orbano
félisten
válasz
de mindegy, mert a hibajavítást ehhez képest méretezik és kész, ugyanolyan megbízhatósággal működő eszközt kapsz
-
priti
addikt
válasz
Nem is az egy szektor meghibásodásának esélye a bajom, nekem az a legnagyobb bajom, hogy sokkal nagyobb esély van fejhibára. Fejhibánál 50%-ban tuti az adatvesztés, teljesen random, hogy olvasáskor derül ki hogy meghibásodott vagy íráskor. Ha íráskor akkor oké, hogy felírja máshová, de mi van ha olvasáskor derül ki? Akkor már megizélhetem hogy tudom hogy ide többet már nem írhatok, mi lesz azzal ami már ott van és most elolvasnám...
-
greeneye166
aktív tag
Új hozzászólás Aktív témák
- Crucial T705 4TB M.2 NVME PCI-E 5.0 x4 - Új - 14.500-12.700 MBs - Eladó!
- Crucial T705 2TB M.2 NVME PCI-E 5.0 x4 - Új - 14.500-12.700 MBs - Eladó!
- SAMSUNG 2TB 990 PRO M.2 NVME PCI-E 4.0 x4 - Új, hűtőbordás - 7450-6900 MBs - Eladó!
- SAMSUNG 2TB 990 PRO M.2 NVME PCI-E 4.0 x4 - Új - 7450-6900 MBs - Eladó!
- AKCIÓ! 6TB Seagate SkyHawk SATA HDD meghajtó garanciával hibátlan működéssel
- GYÖNYÖRŰ iPhone 13 256GB Pink -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3055
- HIBÁTLAN iPhone 14 Pro Max 256GB Deep Purple -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3011
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad T450 - i5-5GEN I 16GB I 256SSD I 14" HD+ I Cam I W10 I Garancia!
- Eredeti, új Lenovo 330W töltők - ADL330SDC3A
- DELL PowerEdge R740 rack szerver - 2xGold 6130 (16c/32t, 2.1/3.7GHz), 64GB RAM, 10Gbit HBA330, áfás
Állásajánlatok
Cég: FOTC
Város: Budapest