Újraértelmezi a merevlemez fogalmát a DataSlide

Napjaink merevlemezeiben forgó tányér vagy tányérok tárolják az adatokat, amelyekre a felettük elhaladó író/olvasó fej rögzíti, illetve olvassa ki az információkat. Ez a megoldás már hosszú évek óta használatos, és a Solid State meghajtók felbukkanásáig egyeduralkodónak számított a PC-kben. A technológiának – számos előnye mellett – hiányosságai is vannak, ugyanis az elérhető adatátviteli sebesség nagymértékben függ az adatrögzítő tányér forgási sebességétől, ami egy bizonyos ponton túl már nem emelhető tovább. A legmodernebb merevlemezes meghajtók 15 000 fordulat per perces sebességgel dolgoznak, és nagy adatsűrűségű tányérokat tartalmaznak. Ez lecsökkenti az elérési időt, és nagyobb adatátviteli sebességet is biztosít.

A DataSlide újszerű megközelítést alkalmaz, és elveti a forgó tányérokat, mint fő kerékkötő elemeket. Helyettük adatrögzítő lapot használnának, amelyek ugyanabból az anyagból készülnek, de a rajtuk lévő szektorok négyszög alakúak, emiatt a hasznos felület 100%-át hasznosítani képesek. A hagyományos merevlemezeknél az összes szektorhoz egyetlen író/olvasó fej tartozik, a Hard Rectangular Disk (HRD) viszont mindegyik szektorhoz saját fejet biztosít. Az adatrögzítő lemezt egy piezo-elektromos megoldás forgó helyett oszcilláló mozgásra kényszeríti az író/olvasó fejeket tartalmazó réteg fölött. A súrlódás miatt a kettő között gyémántkeménységű anyag található, ami kritikus az élettartam szempontjából.

A DataSlide állítása szerint ez a megoldás lehetővé teszi a 160 000 IOPS elérését, amire csak a legmodernebb és ennek megfelelően igen drága Solid State meghajtók képesek, miközben 500 MB/s-os adatátviteli sebességet biztosít. Ez tovább fokozható az író/olvasó fejek párhuzamos használatával, ezekből 64 már teljes mértékben ki tudja tölteni egy 32-szeres PCI Express busz sávszélességét is. A DataSlide jelenleg az Oracle-lel lépett partneri kapcsolatba, hogy a prototípus formájában létező Hard Rectangular Diskeket végleges formájukban is elkészítsék, de folynak tárgyalások a legnagyobb merevlemezgyártó cégekkel is.

Előzmények

Hirdetés