- Házi barkács, gányolás, tákolás, megdöbbentő gépek!
- HiFi műszaki szemmel - sztereó hangrendszerek
- Vezeték nélküli fülhallgatók
- Azonnali alaplapos kérdések órája
- Apple MacBook
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- DUNE médialejátszók topicja
- Kutyának sem kellenek a 8 GB-os VGA-k?
- Vezetékes FÜLhallgatók
- Milyen széket vegyek?
Új hozzászólás Aktív témák
-
xabolcs
őstag
válasz
Hequila
üzenetére
de hogy az importornel se legyen ... csak a tiltott 8816-os

hasznaltkent meg csak arany arban.

-
xabolcs
őstag
ha pppoe-n megy a modem, es nem akarod, hogy a router mas alhalonak routerkedjen (azaz athelyezni a router "LAN oldalat" masik alhaloba), akkor allitsd at a modem ip cimet.
persze ilyen konfiguracio mellett a modem a kovetkezo frissites utan - a gyari beallitasok visszaallitodasa miatt - elerhetetlen lesz.
-
xabolcs
őstag
válasz
Intruder2k5
üzenetére
neked BERT teszt utan is volt interneted?
nekem ugy csinalt, minha menubol kikapcsoltam volna a dsl interfeszt (a tavoli gep nem valaszolt). -
xabolcs
őstag
hmm. izgi.
bocsanat a kerdesert, de nem user error?

szoval pottyintes utan mented? es el is menti? (elmesz masik menupontra, vissza, s ugymarad?)A beállítások elvégzése után kattintsunk a "Save" gombra, majd kis idő után megjelenik egy ablak, ami arra figyelemztet, hogy újra kell indítani az eszközt a beállítások véglegesítéséhez.
Kattintsunk az OK gombra, majd menmjünk a főmenüben az "Administration" nevű menüponthoz, és válasszuk a "Restart" gombot, és a felugró ablakban válasszuk az OK gombot.forras: [cikk - firmware frissites]
esetleg a mar linkelt camstudio-val csinalhatnal egy felvetelt arrol, hogy hogyan nem fogad szot a modemet!

-
xabolcs
őstag
hmmm. 10% SNR marginnal joval tovabb tartott neki szinkronba allni.
-
xabolcs
őstag
nahogyaza...

szoval elkezdtem jatszani a cel SNR-rel.
eloszor a v1.4-gyel, mert az volt keznel.
300% SNR mellett 20 perc alatt sem allt szinkronba, mikozben a dmesg nagyon hasonlo volt a v1.5-osehez.1% SNR mellett hipp-hopp szinkronba allt. pont olyan gyorsan, mint a "gyari" 99%-kal.
ezt latva kapott meg egy eselyt a v1.5: SNR 1%
es lass
csodatszinkront!
eltartott neki egy jo ideig, de vegul beszinkronizalt.igy mar azert joval masabb a leanyzo fekvese.

szoval most mar azt kerezem, hogy miert sok a 99%-os SNR a v1.5-nek, mikozben a v1.4-nek teljesen megfelelo?
meg aztan a v1.5 negyed oraig kuzdott a szinkronert 1% mellett, mikozben a v1.4 seperc alatt beall szinkronba, alap SNR mellett.vagy ilyen sokaig tart a kozpontnak atallni az uj driver altal beszelt nyelvre?
hiszen irtad, hogy v1.5-ben erkeztek az uj adsl driverek.minden esetre meg azert ujrainditom nehanyszor a modemet,
mert a vonalon ez volt az elso szinkronizalasa az uj drivernek.
talan meg jatszok egy kicsit az SNR-rel is.kosz.
-
xabolcs
őstag
na, megvolt a "teszt".
az eszkozolt beallitasok:
default (=t-home terulet) + 8 vpi + 35 vci + adsl on + annex aamiket pedig te irtal:
- annex: beallitva
- atm (=vpi, vci): beallitva
- modulacio: default (all modulations allowed)
- adsl bekapcs: beallitva
- board id: igen, azt tettem folosszegezve: v1.4 egesz gyorsan szinkronba all (es a net is stabil). viszont a v1.5 nagyon nehezen de leginkabb egyaltalan nem.
BS v1.4 dmesg-je
BS v1.5 dmesg-jemultkor egy 321b-vel probaltam. azzal se volt v1.5-tel sikerelmenyem.
szerencsere ugyanugy mukodnek a kulonbozo boardID-s fw-ek.
dchard segits legyszives!
@tobbi inviteles forumtars:
nektek hogy?
-
xabolcs
őstag
szerintem a szobanforgo routertech-es.
egyebkent bocs' a bele-vau-vau-ert

-
xabolcs
őstag
a modem-es uptime arra vonatkozik, hogy ~250 oraval ezelott beallt szinkronba, s varja a tarcsazasokat.
a routerben viszont ez az uptime inkabb a connection uptime, miszerint ~4 oraja tarcsazott be a szolgaltatodhoz, s azota el a ppp kapcsolat.igen, amikor uj ip-t kapsz (ujra betarcsaz a router), akkortol szamolodik a routerben a conn. uptime.
-
xabolcs
őstag
kezeim koze kerult egy TP-LINK TD-8810B modem.
ez koztudottan egy annex b-s joszag, de ahogy dchard irja a 321B "testvermodellnel", erre is fol lehet ra rakni az annex a-s fw-t.

a gyari dmesg-je: [link]
hetvegen nekimegyek megegyszer a multkori user error gyanus BS v1.5 vs Invitel tesztnek.
-
xabolcs
őstag
válasz
üzenetére
na vegre, megtalaltam!
szoval ezert nem erdemes a gyari frissitot hasznalni:
"Más: bocs hogy annyit idegesítelek, de lenne itt még 1 TP-link 8810b modem is, amire cikk megjelenésekor feltettem a legelső szoftvert, de sajna én hülye ezt vvebes felületröl követtem el, ezért mostmár a resetes módszerrel nem jön elő a frissítő menü amivel lehetne frissíteni a BS-t
Valami más módszer nem létezik adott modemen a BS frissítésére esetleg? A szoft müxik rajt egyébként, de jólenne ha lehetne valahogy frissíteni
"forras: #512
bar az egy tp-link, s nem d-link modem.
-
xabolcs
őstag
válasz
üzenetére
ha megcsinalod a telepites elokeszitesehez szukseges lepesek egyik alabbi lepeset, akkor el fogod tudni erni a modemet:
2. A számítógép hálókártyáján az alábbi beállításokat végezzük el:
IP: 192.168.1.2
Maszk: 255.255.255.0
Átjáró: 192.168.1.1#583, dchard:
koszi, ugy lesz. -
xabolcs
őstag
bocsanat, keso volt, meg olyan szokatlan a latvany, nem sikerult megutni a konnyen emesztheto szintet a hsz-emmel.

egy kicsit megijesztett, hogy az 1.5-os fw nem tudott negyed ora alatt szinkronba allni, mikozben az 1.4-es par perc alatt megtette ugyanazt.
es igen, azt szerettem volna megtudni igazabol, hogy mennyit bir.
de akkor jol sejtem, hogy eleget.
annyit legyszives aruljal mar el, hogy mibol kovetkeztettel a spektrumkepem tokeletessegere!
az alacsony csillapitast azt en is lattam, orulok is neki!
a masik, amit meg szerettem volna tudni, hogy
miert nem szinkronizalt az 1.5-os fwhogyan tudnam mukodesre birni az 1.5-os firmware-rel folvertezett 321b-met.ahham, az annex pont nem latszik, de tenyleg annex a volt!

hagyjam ott egesz ejszakara, hadd szinkronizalgasson aztan reggel meg nezzek egy dmesg-et? vagy mi?

egyebkent koszonom a helpdesk-seget!

-
xabolcs
őstag
orulnek neki, ha az lenne, mert annex b-n jol muxott.

akartam is irni a hetvegen, mert sm50b-bol lelestem a vpi=8-t es a vci=35-t, de sehogysem akart beszinkronizalni, s hogy mit kell az ezek alatti kombinalt listabol kivalasztani, mert nekem a legfelso volt. nem tudom mi, lementettem kepbe, csak most nem talalom. vagy barmi mast meg allitani...
negyed ora~husz percig varakoztam (addig irt ki mindenfele g992-eset a home-ba, dsl statuszba), aztan meguntam s visszaraktam a masik fw-t.
b.sszus, most guglizom, hogy training meg started meg channel analysis, es hogy siman nezhettem volna egy dmesg-et: hazon beluli talalat
es kozben nem is lehetett betarcsazni, mikozben fw csere utan 1percen belul mar volt net.

legkozelebb hogy jarhatnek sikerrel? tobb turelem? helyes konfiguralas? mit rontottam el...?
vagy csak a vonal ennyire rusnya? csak mert folottebb gyenge maxupload-ot saccolt a modem.megvalami!
mik azok a negativ transmit power-ek? szivja magaba az energiat, vagy mi?
es ahogy eszrevehetted, a dmt nem tudja megjeleniteni sem (v1.4-es fw!) -
xabolcs
őstag
1.4-es bs:
vonaldiagnosztika: ADSL2+-ban indult, olyan "lusta" vivokkel, mint a vilagoskekek a kepen - alig hoznak nehany bitet.
aztan atszinkronizalt ADSL2-be (sotetkek).
16:23-kor atvaltott ADSL2-re (+-rol)csillapitas, dmt: ha nem lenne ilyen zajos, akkor valszeg tudna lobogni a hajunk a szelsebes ADSL-tol

ezutan megneztem, hogy mit produkal a gyari, 320b-s fw:
# adslctl info --linediag
# adslctl info --SNR
LibreOffice produktum az utobbiolez volt neki:
# adslctl --version
adslctl version 1.0
ADSL PHY: AnnexA version - A2pB022f.d20hes vegul egy sm50b-s kep ugyanarrol a vonalrol, 360r-rel:
az igazabol annyira nem is erdekelne, hogy a 321b miert nem tud olyan szep kepet produkalni, mint a 360r, de persze szivesen olvasom, ha valaki ennyibol tudja a megoldast.

hanem sokkal inkabb: hogyan tudnam feltornazni az snr-t 50~60 db-re?
ugyanez pepitaba: mi okozza, okozhatja ezt a zajosodast?
hosszu telefonkabel, az valszeg;
doglott szuro, az nem?
es meg mi?a kovetkezo alkalomkor szeretnek elvegezni egy merest az atadasi pontnal.
viszont a telefonkabel a padlasra erkezik, ugyhogy kerek szepen tippeket a praktikus teszteleshez!
keszithetem a 30m-es lengokabelemet?
-
xabolcs
őstag
van itt valaki inviteles teruletrol?
en a hetvegen csinaltam egy tesztet egy 321b segitsegevel, de eleg felemas volt az eredmeny.
annyi biztos, hogy az 1.5-os fw nem akart szinkronizalni.
igy maradt a gyari (vagyis inkabb a 320b fw
), illetve az 1.4-es bitswitcher.a masik erdekesseg, ami inkabb az adott vonalhoz kapcsolodik,
hogy a 360r (trendchip) magabiztosabban ulte meg a lovat, mint a 321b nagyteso.
este majd teszek fol kepeket illetve adslctl-es logokat.
-
xabolcs
őstag
egészen biztos vagy benne, hogy a webes felületen a DSL beállítások között a modulation mode "ADSL2"-re van állítva, el van mentve és újra lett indítva a modem? Csak azért kérdezem, mert most G.DMT (ADSL1) módban van a modemed, és nagyon kellenének azok az 1 bites konstellációk.
bocsanat a hulye kerdesert, de mi a kulonbseg a "save" es a "save & run" kozott?
mert en eddig mindig a "save"-re kattintva mentettem el a beallitasokat.
amivel persze a legordulo lista megjegyezte a beallitott ertekeket, de ugyanugy G.DMT modban szinkronizalt.#510:
pedig gyonyoru referenciakent szolgalna a CV-dben ez a projekt
-
xabolcs
őstag
mit szandekozol csinalni a projekt vegen az elkeszitett munkaddal, felhalmozott tudassal?

pl:
- odaadni bs-eknek, hogy olvasszak be. (olvastam, nem lenne egyszeru dolguk
)
- csinalni neki egy kulon oldalt (valami ingyen kodkezelos: googlecode, bitbucket, github, ...) / projeket, kitolteni a wiki-t es magarahagyni
- ...? -
xabolcs
őstag
válasz
pilot-csaba
üzenetére
szia!
itt van ni, hogy hogyan erem el az sm50b-s 360r modemet:
root@dd-wrt54gl:/jffs/etc/config# cat adslmodem.wanup
#!/bin/sh
# dlink dsl-360r is on 192.168.1.1, pass: admin
ip addr add 192.168.1.0/24 dev vlan1 brd +
/usr/sbin/iptables -I POSTROUTING -t nat -o vlan1 -d 192.168.1.0/24 -j MASQUERADE -
xabolcs
őstag
-
xabolcs
őstag
válasz
pilot-csaba
üzenetére
ugy van, ahogy a linkelt wiki oldalon latszik a kepen:
internet - modem - router - szamitogepekes igen, static route-ok nelkul.

vannak regi emlekeim arrol, hogy valami modemet mintha en is static route-tal ertem volna el. de az sztem az kabelmodemek voltak (motorola sb5100, atlanta webstar 2203) volt.
minden esetrehetvegenvasarnap megnezem, hogy az emlitett b3-as modemet hogyan erem el pontosan.hat a tftp leginkabb az itt megszokott failsafe frissiteshez van kozel. lasd dchard 467-ik hsz-et!
amugy ez a modem is eloszor TTL=100-zal valaszol, s csak utana ter vissza 100 ala, igy sztem van esely reset gomb nelkuli frissitesre. majd kiprobalom, ha odajutok.
olvasni valo: tftp
nezni valo: [oldal kozepe - a TTL a lenyeg]dchard! ha esetleg mukodne ez a tftp-s frissites, akkor sztem egy "boot wait" opcio (tobb ideje legyen a kiserletezo kedvu felhasznalonak) boven megteszi a webui helyett.
(foleg, ha kivitelezheto.)(#468) dchard
koszi, en is ilyesmit gondoltam moge, hogy a 640 kbyte mindenre eleg, nem hogy a 8 mega!

esetleg egy watchdog timer-t nem tudnal belerakni legalabb az egyikre?
hogy ha megadja magat, akkor telnet/httpd restart.
bar amikor lehalt, akkor furcsan halt le (mert pl a bongeszo se timeout-olt, hogy nem ul ott senki, ne nezegessem foloslegesen)megtenned, hogy kibovited az "Ismert hibak" reszt ezzel?
azaz, hogy el lehet dobatni vele a kanalat, es hogy a problema megoldasa a modemgyartokra var (ertsd: tobb memoria, cpu)
igen, most legutobb "all modulations"-ben hagytam. de csak azert, mert ugyanugy ADSL1-kent szinkronizalt, akarhogy kapcsolgattam a masik kettobe.

es nem nagyon vettem eszre, hogy lassabban szinkronizalt volna.szoval hogy van ez mod valtas?
ha egyszer valamire beszinkronizalt, akkor abbol csak resync-kel illetve restart-tal jon ki? vagy atvalt automatikusan is?
-
xabolcs
őstag
ahogy gondoltuk: rovidzar es / vagy kotesi hiba.
megfelelo vezetekezes es adsl szuro beszerelese utan igy fest a vonaldiagnosztika:
[atadasi pont + szuro], [atadasi pont] es vegul a [hasznalati hely], termeszetesen szurovel.gond letudva!

kicsit mas:
a modemet probaltam ADSL2-vel ADSL2+-szal is szinkronizaltatni, de mindig csak sima ADSL-lett belole.
jol sejtem, hogy a vonal masik vege, azaz a kozpont nem tud ADSL1-nel tobbet? vagy a profil nem csak sebesseget tud korlatozni, hanem kapcsolodasi modot is?
csak mert szerintem ADSL2-vel tudna ez a vonal joval tobbet is, mint 8M.
-
xabolcs
őstag
válasz
pilot-csaba
üzenetére
dd-wrt-sen csinaltam (iptables + ifconfig).
es persze kulon alhalon van a ketto: modem = 192.168.1.1, router = 192.168.2.1ugyanezzel a megoldassal hasznalom az sm50b-t egy dsl-360r b3-as modemen.
#461-462:
azert arra vigyazzal, hogy legyen 4 mega szabad memoriaja a modemnek az operacio kozben, kulonben merevre fog fagyni!
en mar szepen eljatszottam a memoriaelfogyasztos mokat egy wrt54gl-en, es hat szegenynek folszokott a load-ja, de az altalanos valaszideje is.![;]](//cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)
esetleg valami tftp dolgot nezhetnel, a winscp megoldasai ssh alapuak.
-
xabolcs
őstag
szia dchard!
sikerult router mogul elernem a modem admin feluletet.

viszont olyan erzesem van, mintha a tul gyakori megszolitasokat zokon venne a modem szoftvere (v1.3): nehany dmt-s lekerdezes utan nagyon hosszu homokorazasba kezd mind a http, mind a telnet.
te tapasztaltal mar ilyet? azaz: eldobja magat az adminfelulet, mikozben vigan megy az internet. restart utan termeszetesen megjavul.
azt persze nem probaltam ki, hogy mit csinal, ha ebben az allapotaban router nelkul kapcsolodok.

-
xabolcs
őstag
válasz
pilot-csaba
üzenetére
ment privi az ugyben
-
xabolcs
őstag
sziasztok!
az alabbi vonaldiagnosztika mellett vajon el lehet erni 5megabites sebesseget?
csak mert annyira lett elofizetve (5M/0.5M).vagy nem veletlenul irja 2656kbs-nek az elerheto maximumot?

ja igen, meg annyit, hogy szuro nincs rajta, de nemsokara lesz.
nem hiszem, hogy annyit javitana jelenlete, hogy megketszerezodne a sebesseg. -
xabolcs
őstag
szia,
most vettem egy modemet:
DSL-321B
- H/W Ver: D2
- F/W Ver: EU_1.01
- made in china
s kovetkezot valaszolta:
#
# dmesg
Linux version 2.6.8.1 (root@BB3) (gcc version 3.4.2) #1 Thu Oct 22 09:42:16 CST 2009
Serial flash device: name W25X16VSSIG, id 0xef14, size 2048KB
96332CG prom init
CPU revision is: 00029010
Determined physical RAM map:
memory: 007a0000 @ 00000000 (usable)
On node 0 totalpages: 1952
DMA zone: 1952 pages, LIFO batch:1
Normal zone: 0 pages, LIFO batch:1
HighMem zone: 0 pages, LIFO batch:1
Built 1 zonelists
Kernel command line: root=31:0 ro noinitrd console=ttyS0,115200
brcm mips: enabling icache and dcache...
Primary instruction cache 16kB, physically tagged, 2-way, linesize 16 bytes.
Primary data cache 8kB 2-way, linesize 16 bytes.
PID hash table entries: 32 (order 5: 256 bytes)
Using 120.000 MHz high precision timer.
Dentry cache hash table entries: 2048 (order: 1, 8192 bytes)
Inode-cache hash table entries: 1024 (order: 0, 4096 bytes)
Memory: 6048k/7808k available (1261k kernel code, 1740k reserved, 187k data, 64k init, 0k highmem)
Calibrating delay loop... 239.20 BogoMIPS
Mount-cache hash table entries: 512 (order: 0, 4096 bytes)
Checking for 'wait' instruction... unavailable.
NET: Registered protocol family 16
Total Flash size: 2048K with 512 sectors
File system address: 0xbfc10100
Can't analyze prologue code at 80149dd4
PPP generic driver version 2.4.2
NET: Registered protocol family 24
Using noop io scheduler
bcm963xx_mtd driver v1.0
brcmboard: brcm_board_init entry
======= GPIO CONFIG_BCM96338 inited ========
Serial: BCM63XX driver $Revision: 3.00 $
ttyS0 at MMIO 0xfffe0300 (irq = 10) is a BCM63XX
NET: Registered protocol family 2
IP: routing cache hash table of 512 buckets, 4Kbytes
TCP: Hash tables configured (established 512 bind 1024)
NET: Registered protocol family 1
NET: Registered protocol family 17
Ebtables v2.0 registered
NET: Registered protocol family 8
NET: Registered protocol family 20
VFS: Mounted root (squashfs filesystem) readonly.
Freeing unused kernel memory: 64k freed
Algorithmics/MIPS FPU Emulator v1.5
atmapi: module license 'Proprietary' taints kernel.
adsl: adsl_init entry
blaadd: blaa_detect entry
Broadcom BCMPROCFS v1.0 initialized
Broadcom BCM6338A2 Ethernet Network Device v0.3 Oct 22 2009 09:41:13
Config Internal PHY Through MDIO
BCM63xx_ENET: Auto-negotiation timed-out
BCM63xx_ENET: 10 MB Half-Duplex (assumed)
eth0: MAC Address: F0:7D:68:6D:98:31
BcmAdsl_Initialize=0xC00683C8, g_pFnNotifyCallback=0xC0081004
AnnexCParam=0x7FFF7EB8 AnnexAParam=0x00000980 adsl2=0x00000000
pSdramPHY=0xA07FFFF8, 0x402004 0x88000010
AdslCoreHwReset: AdslOemDataAddr = 0xA07F9244
AnnexCParam=0x7FFF7EB8 AnnexAParam=0x00000980 adsl2=0x00000000
dgasp: kerSysRegisterDyingGaspHandler: dsl0 registered
ATM proc init !!!
ip_tables: (C) 2000-2002 Netfilter core team
ipt_time loading
ip_queue: Unknown symbol dynahelper_unrefct
ip_queue: Unknown symbol dynahelper_unrefnat
ip_queue: Unknown symbol dynahelper_refnat
ip_queue: Unknown symbol dynahelper_tracknat
ip_queue: Unknown symbol dynahelper_trackct
ip_queue: Unknown symbol dynahelper_untracknat
ip_queue: Unknown symbol dynahelper_untrackct
ip_queue: Unknown symbol dynahelper_refct
ZIPB............
FLAG: 1
Device UP br0
Fib_add_ifaddr : DEV br0
Device UP: br0
Device add to fib: br0
device eth0 entered promiscuous mode
br0: port 1(eth0) entering learning state
br0: topology change detected, propagating
br0: port 1(eth0) entering forwarding state
device nas_0_1_32 entered promiscuous mode
br0: port 2(nas_0_1_32) entering learning state
br0: port 2(nas_0_1_32) entering forwarding state
ioctl, p_name=diapd
br0: port 1(eth0) entering disabled state
AdslCoreEcUpdTmr: timeMs=1800530 ecUpdMask=0x40000
eth0 Link UP.
eth0 Link DOWN.
br0: port 1(eth0) entering disabled state
eth0 Link UP.
#
Új hozzászólás Aktív témák
- Path of Exile (ARPG)
- BestBuy topik
- Vigneau interaktív lokálblogja
- Házi barkács, gányolás, tákolás, megdöbbentő gépek!
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Tesla topik
- HiFi műszaki szemmel - sztereó hangrendszerek
- Szakított a OnePlus és a Hasselblad
- Star Trek Online -=MMORPG=-
- Proxmox VE
- További aktív témák...
- Remek áron eladó 13 generációs új Msi Modern 14 laptop/i7/16gb/512ssd/Intel iris Xe/Fhd/Ips/Garanci
- Samsung Galaxy Book 3 /i5-1335u/8GB/512SSD/FHD/Garancia
- teljesen ÚJ Bontatlan Apple iPhone 16e 128GB ! 1Év nemzetközi APPLE GARANCiA
- Dell Inspiron 3493 /10.gen i5-1035G1/16GB/512 GB SSD FHD
- Asus TUF Gaming A15 GAMER LAPTOP 15.6" FHD IPS 144Hz -25% Ryzen 5-7535HS 16GB, 512GB RTX 2050 4GB
- Dell Latitude 5530 i7-1255U 16GB 512GB 15.6" FHD TouchScreen Nagyakksis! 1 év teljeskörű garancia!
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad T490s - i5-8GEN I 8GB I 256SSD I 14" FHD Touch I Cam I W11 I Gari!
- Számlás,garanciás SSD-k! Kèszletről!
- Yurbuds Ironman fülhallgató
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone i5 12400F 16/32/64GB RAM RTX 5050 8GB GAMER PC termékbeszámítással
Állásajánlatok
Cég: NetGo.hu Kft.
Város: Gödöllő
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest

Valami más módszer nem létezik adott modemen a BS frissítésére esetleg? A szoft müxik rajt egyébként, de jólenne ha lehetne valahogy frissíteni 

![;]](http://cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)