- OLED monitor topik
- Hoztunk 15+ kevésbé ismert Windows-tippet és -trükköt
- Milyen videókártyát?
- Hardver vagy nem hardver, az itt a kérdés
- Melyik tápegységet vegyem?
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- NVIDIA GeForce RTX 5070 / 5070 Ti (GB205 / 203)
- Vezetékes FEJhallgatók
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- RAM topik
Új hozzászólás Aktív témák
-
craine12
tag
Miért nincs új a(z A.I.) NAP alatt? Áttették a routereikbe, és innentől kezdve az alaplapoknál kegyvesztett funció lett? Pedig olyan jó kezdeményezésnek tűnt... Mondjuk a hasz(nos/ontalan)ságát nem tudom megítélni, sajnos nem láttam működés közben. Talán majd a 7xx-nél újra
-
rudi
nagyúr
A parasztvakításnak ott van a határa, ahol a parasztságnak, vagyis a végtelenben. Gondloj bele, hogy vannak olyan vidékek, ahol az utolsó parasztgyerek is megkeres havi 1000 dolcsit. Szülőkkel lakik, tehát nincs kiadása, nem jár sehova mert kocka, tehát nincs kiadása, nincs kiadása, tehát nincs értékítélete. Hardverre, kék LED-re, ilyenekre izgul a haverjaival. Neki semmiből sem áll havi $300-at kötletni egy strikerre meg mellé venni egy 1000 wattos tápot. Következő hónapban meg veheti a 8800 GTX-et, aztán a másikat, utána meg a négymagos procit. Ilyen ember egy év alatt akár $10 000-et elkölthet hardverre! Ha Te lennél az Asus, hát nem fejnéd meg? Gondolom, egy Strikert összehozni nem kerül két és félszer annyiba mint egy P5N-E SLI-t, de hát fizessen aki hülye.
-
llax
senior tag
Ha lehetne is kapni, mit kezdenél vele???
Nem PCIe buszon kommunikál, hanem a déli híd hd-audio kivezetéseire csatlakozik. Annak a csatlakozónak az alakján kívül semmi köze az PCIe-hez. Ez egy teljesen közönséges ''integrált'' hangvezérlő, társaitól csak annyiban különbözik, hogy nem a lapra tették, hanem külön kártyára. Ugyanilyen az Abit-féle AudioMax. Hiába a hasonló kivitel és csatlakozó, a kettő nem cserélhető össze. Még ugyanazon gyártó különböző lapjaihoz adott (különböző) kártya sem cserélhető egymással.
Sztereóból soha nem lesz DTS hang. Legfeljebb ultragagyi ál-DTS -
hardzsi2
aktív tag
Ahogy mondod, ezek a lapok árukhoz viszonyítva szánalmasan teljesítenek (a legkisebbet leszámítva). Mire a lapon a sok tuningcsoda és precíz fesszabályzás, ha elvérzik az első komolyabb húzáskor???
Lehet, hogy a chipkészlet (melegedésének) hibája, de az Asus akkor is lejáratja magát ezekkel a lapokkal - főleg a hozzáértő tuning-megszállottak szemében, akik a komoly tuning-potenciálért éppenséggel hajlandók lennének komoly összeget áldozni (de persze alaposan tájékozódnak vásárlás előtt). Akinek pedig nem tuningra kell, az minek venne ilyen árú lapokat? Tényleg, igazából kinek készültek ezek? A parasztvakításnak is vannak határai. -
Muton
addikt
de szerintem azzal sem nagyon lehet takarózni, h ő átlag ember, neki nem kell értenie hozzá. ha valaki a keresetéhez képest nagy értékű cuccot vesz, és arra sem veszi a fáradtságot, h előtte kicsit körbejárja a témát, hanem minden szavát elhiszi a gyakorta képzetlen eladónak, a marketingeseknek, akkor az magára vessen. aki meg a mai világban név (meg pl laptopra ragasztott matricák) alapján vásárol, és nem tudja eldönteni,h mire is van szüksége, attól meg még a szavazó jogot is elvenném
így látom én -
kifu
tag
A kereslet-kínálat dolog sem azért ennyire egyszerű...
Honnan tudja egy átlagember, hogy neki mire van igénye?
Arra lesz igénye amit a szájába rágnak. Az átlagember nem olvas Prohardvert, pláne nem külföldi fórumokat. Egyszerűen azt veszi meg, aminek a nevét legalább hallomásból ismeri.(pl. Asus)
Vagy, ha a TV-ben csak LCD TV reklámot lát, egyből lecseréli a ''régi'' Videoton, holott pl. én még 1-2 évig tuti nem váltanék. -
he7edik.
addikt
Az NVIDIA ''kicsit'' be van lassúlva az inteles chipsetek ternén
-
rudi
nagyúr
válasz
#96302336 #39 üzenetére
Szerintem, ha nem tudnák eladni a csillió megahertzes procit, ramot, VGA-t és egyéb újabbnál újabb vasakat, akkor nem is gyártanák/forglagmaznák őket. Amíg van fizetőképes kereslet ezekre a dolgokra, addig üzleti szempontból baromság lenne nem tolni őket. Ja hogy van egy szűk réteg aki felismerte, hogy ezek a dolgok fölöslegesek...? Hát, ők aztán végkép nem érdeklik a gyártókat, nekik nem lehet eladni az újat.
-
törölt tag
Én annyiban értek egyet a csókával, hogy a régi PC-k sokkal stabilabbak voltak, mint a mai csillogó termékek. Bár ha az ember jobban belegondol, nem túl sokáig van egy hardverelem egy advanced user-nél. Így elvileg moshatják a gyártók a kezüket, hogy úgy is ki fogja cserélni. a T. felhasználó x éven belül. Azért az elgondolkodtató, hogy a napokban láttam egy tökéletesen működő 486DX4 PC-t, és semmi baja az égadta egy világon. Túlságosan felgyorsult az IT technika fejlődése. Ez sokszor jó, de vannak hátulütői. lyan, mint a CD hajnala. Az első (audio)CD lejátszók hihetetlen stabilak voltak, talán a még kiforratlan eletrnikai elemek miatt. Majd, amikor már mindent sikerült integrálni egy lapkára, és megkezdődött az irdatlan mennyiségű sorozatgyártás, onnantól lett az olvasó minőség egyre silányabb. Most ott tartunk, hogy a DVD lejátszókat már röhejes áron lehet venni, olcsóbb a csere, mint egy javítás. A CD már sehol sincs, csak mutatóban egy-két Hi-End manufaktúra kínálatában van. A minőségromlás velejárója a tömegtermelés.
Az Asus pedig azért (is) drága, mert neve van a piacon, és megteheti, hogy drágán adja a sz@rt. A sz@rt lehet cukrozni fűszerezni,feldíszíteni, de attól még sz@r marad. És még a VGA mizériáról nem is szóltunk.... -
erdoke
titán
Szakembertől azért elég láma az írás... Mondom ezt annak ellenére, hogy én nem vagyok szakember.
Memóriát akar bővíteni, de ''ehhez minimum alaplapot kell cserélni''. Miért kellene? Lehet még SD RAM-ot is kapni, nemhogy DDR-t.
Gyengébb minőségű alkatrészek, amik már ''sajnos'' nem külön kártyán ülnek, így nem ''szerelhetők''? Haha, az lenne gáz, ha a jól felszerelt, 20e Ft-os Asrock lapot még szerelgetni is kellene. Milliméteres falú házak? Ja, vannak olyanok is, de vannak centis falúak is. Aki papírházra épít, az megszívja, de ez már a Bibliában is így volt.
P3-P4 váltás nagyon fájt neki, aztán most ''naénmegmondtam'' érzéssel örül a Core architektúrának. Senki nem kötelezte a váltásra, egy 1200 MHz-es Tualatin P3-mal akár ki is húzhatta volna a Core2 Duo-ig (1 GB RAM, XP simán elfut rajta, még videót kódolni is lehet rajta).
Évente installál oprendszert? Nagy szakértő lehet, felinstallál minden xart, aztán csodálkozik.
Neki jó lenne a 2110-es Nokia telefon, ma már nincs olyan? Hát ja, de nem kötelező használni a fényképezőt, és a 3 G-t se, márpedig ezeket ma olcsóbban kapja, mint anno a 2110-et full fapaddal.
A DVD-s zavarodottságát már nem is kommentálnám, amatőrök szoktak ezzel dobálózni, akik nem értik az egészet.
Nem azt mondom, hogy nincs némi igazság a mondanivalójában, de ez üzlet, a kényszerítő erő nem fizikai, hanem pszichológiai. Ha vigyázott volna rá, még most is használhatná a 2110-esét, de ha nem, akkor a 6310i-jét. Ahogy a P3 gépét is, RAM-ot is találna még bele a bővítéshez.
Az Asus üzletpolitikáját nem emelném ki a többi közül, csak egy cég, ami nagyobb profitot akar. Nem kötelező megvenni a 83e Ft-os lapot, ugyanaz a proci belemegy az alig melegedő, jól felszerelt, stabil, és nem utolsó sorban 20e Ft-os Asrock lapba is.
Legközelebb légyszi a nyomtatható változatot linkeld. -
Armando_19
őstag
-
denes242
aktív tag
jo a teszt, kulonosen tetszett, hogy sok fele chipsetu alaplapot is osszehasonlitottatok!
-
virkir
veterán
Akik nem értik az Asus üzletpolitikáját ajánlom figyelmébe és még nem olvasták.
[link]
Nekem az tetszik, régebben mindenki a procik melegedése miatt siránkozott, most meg majd az alaplapokra kellenek a csoda hűtések, le ne olvadjanak a vezérlők. -
erdoke
titán
A piacon a kereslet-kínálat együtthatása dönt. Valószínűleg azért gyártanak ilyen lapokat, és azért adják ilyen áron, mert keresletet gyanítanak rá. Az, hogy a hazai piacon erre csekély a kereslet, önmagában még nem jelenti, hogy hamvába holt termék lenne mind.
Én nem az árat önmagában kritizáltam, csak azt, hogy a 60e Ft-os lap inkább lenne 62 vagy 63, de a jól felszerelt lapokon ma már lassan alapnak számító dolgok, mint pl. az eSATA, lennének rajta. Az árat leginkáb az határolja be, hogy a versenytársak mennyiért adják hasonló megoldásaikat, és ha ezek sokkal többe kerülnek, akkor vajon a márkanév elbír-e ekkora különbséget. -
barnam_
nagyúr
válasz
Armando_19 #30 üzenetére
Valószínüleg Mo. elég kis szeletét teszi az Asus alaplap piacának a többi országhoz viszonyítva. És ahol megtehetik az emberek, hogy 60-80k-t kiadjanak egy alaplapra, ott valamivel el kell adni. Teljesítményt a végletekig nem lehet fokozni, hiszen azonos chipsetre épült lapok között nincs nagy különbség, itt jön be az, amit mi ''parasztvakításnak'' hívünk: kijelző a hátlapra (aminek mellesleg semmi értelme, sokkal jobb lenne ha egy előlapi panelt adnának hozzá), világító EZ-touch gombok, ledek, stb...
-
Gorneck
legenda
válasz
Armando_19 #30 üzenetére
Még csak most...
Felszereltség alapján én még mindig nem értem ezt a horror árat...mire fel??? SLI? Kinek kell...HP? Kinek kell...NV Chipset? Kinek kell...
2 IDE miatt? Ez az egyetlen aminek van vmi értéke is a lapon a többi versenytárshoz képest... -
Armando_19
őstag
Hát igen, de látod mégis megcsinálják.83K egy alaplapért szerintem rengeteg.
60K-s lapra ugyanúgy felrakhatnának minden extrát, de mégsem teszik meg, nyomják a parasztvakítást, hogy apuci kisgyerekének megvegye a ''legdurvább'' alaplapot.Nemigazán értem én ezt. Vajon bejön nekik ez az üzletpolitika, vagy csak bepróbálkoztak vele? P5B tényleg nagy siker volt Asus-nál, de kezd lecsúszni a szememben az ilyesfajta dolgaival. -
Ősember
őstag
elég magas az áruk ezeknek a lapoknak. videokártyák árát kritizálni tényleg nincs értelme, mert ott a teljesitménnyel arányosan fizet az illetö, de itt?
-
törölt tag
Striker extreme giccsparádé: Jeles
Striker Extreme szerelhetőség: elégtelen
Az Abit IN9-32X-max alaplapja sokkal jobban elrendezett a CPU környékén. Annál tényleg csak két sata csatli van némileg útban, így az sem vizsgázott kitűnőre.
Az Asus egyre inkább elmegy a ''vakítás'' kategória felé.
Sana az új alaplapok mindegyikével memória gondok vannak. A 965-ös chip készlettel szintén ugyanez volt a helyzet.
A RoG szerintem sokaknak csalódás lehet, pl. a Commando hirtelen halálok miatt, és a Striker Extreme szűk CPU környéke miatt. -
erdoke
titán
Én szeretem az Asus komolyabb felszereltségű lapjait, de azt már erős túlzásnak tartom, hogy az eSATA a 60e Ft-os lapra nem fér rá, csak a 83e Ft-osra.
-
Muton
addikt
szerintem nem. de ha lehetne is, akkor is gond lenne a fordított PCIe 1x-es csatlakozó. csak pár abit lapnak van még ilyen csatlakozója, ha jól tévedek (bár annak kisebb a lap szélétől való távolsága).
mondjuk azt is ki lehetne próbálni, h mit kezdene egy asus hangkártya egy abit lapban, és fordítva -
hétalvó
addikt
Azt a DTS-es hankártyát lehet kapni külön? (Főleg stereo-ból kellene nekem 5.1-es DTS hang)
-
A túltervezés szerintem 2.8V-s ramfesz lett volna.
Megveszi a hülyegyerek, nem megy a RAM, adok neki feszt, heló.
A 2 lan jól jön az oan lapokon, ahol IDE és PCI fronton szegényes a kínálat. Nekem pölö 1 IDE és 1 PCI csati van a lapon, tehát a 3. IDE-s vinyómat csak IDE RAID kártyával tudom rákötni, ami viszont ugye PCI-os, tehát nem tudok beletolni még egy PCI eszközt. Namost otthoni hálózathoz ugye kellene a 2 hálóhely, viszont PCI-os hálókarit már nemtom hova tenni.Nem mondom, hogy ez mindennapos, de előállhat ien helyzet.
[Szerkesztve] -
Muton
addikt
2 gb lan azért kell, mert pl van aki nem routerrel osztja a netet (1 lan: a modem felé, 2. lan: a másik gép felé). vagy hogy összeadódjon a sávszél 2 gép összekötésekor (persze ezt mindkét gépnek támogatnia kell)
mod: vagy 1. lan: net, 2. lan: hálózati tároló, nyomtató, stb.
[Szerkesztve] -
joed
csendes tag
-
joed
csendes tag
UP! a tesztnek, megszokott minőség ;)
Kár, hogy bibis a memóriakezelése. Nemtom, melyik oldalon lehet a gáz (Asus v. nVidia), de a P5B Dlx lapommal pont az ellenkezőjét tapasztaltam. Őszintén anyukám is képes lenne tuningolni, ha tudná a BIOS passt-tDe tényleg, van ez az AI Overclock és szinte mindent beállít a húzáshoz és tökéletesen működik. Ráadásul nálam is Corsair PC6400 CL4 memóra csücsül.
Az is igaz, hogy a P5B-nél már 1004-es BIOS-nál tartunk... -
Muton
addikt
érdekes lett volna egy load/idle-ben felvett teljesítményt is mérni...
meg belerakni egy tunert és egy x-fi-t, hogy mit kezd vele az nvidia chipset -
AP5N32-nél 3.4 az adható RAM fesz, de minek? A DDR2-es modulok 2.8V körül meghalnak.
[Szerkesztve] -
symering
tag
Azért biztosan van némi különbség a Samsung és az A-Data között az utóbbi javára...
Az bizti, hogy még mindíg visszasírom a régi (igaz nem Core2 ready) tuninglapom, a P5LD2-őt!
Ebben a lapban nem tudtam olyan órajeleket kihozni a 945-ös procimból, mint abban! Igaz ezt már jóval 400mhz fsb fölé tervezték, míg az meghalt 266-nál.
De 945 ebben nem ment 240fölött, anbban meg hozta a 266-ot. Fura. -
törölt tag
AudioMax rulez. Még így két év távlatából is...
-
symering
tag
Nekem semmi memóriagondom nem volt vele, igaz csak 667-es Samsungjaim vannak, de mivel fixálható a memória sebessége, még a P5N-E-ben is, így semmi sem akadályozza a procituningot...
Ellentétben a P5B-vel, amit 3 nap után eladtam, mert csak az egyik memóriámat látta a kettőből, pedig hajszálra ugyanolyanok...
Én mindenkinek ajánlom a P5N-E-t! -
barnam_
nagyúr
Érdekes látni, hogy mit kap manapság az ember 60-80k-ért.
Kiadni ennyit egy alaplapra, ami fsb tuningban annyit tud mint egy 25-30k-s DS3, vagy P5B...
sztem egy ratyi ez az új nforce chipset, a tesztekből is látszik, hogy a 965-ös P5B Deluxe lenyomta -
-zolee-
tag
Jó lett a teszt gratula de az az igazság, hogy az ASUS P5N-E SLI helyett nekem jobban tetszik az MSI P6N SLI PLATINUM. Itt van is róla egy teszt:[link]. Meg voltak vele elégedve leszámítva, hogy a proci tápcsatlakozója rossz helyen van de annyira nem vészes. Kíváncsi lennék egy összehasonlító tesztre. A lap ára itt magyarországon olyan 34k szóval lehet válogatni, hogy kinek melyik tetszik.
[Szerkesztve] -
KriszBoy
senior tag
Ahogy látom a P5B-Deluxe is keményen állja még a sarat...!
[Szerkesztve] -
Armando_19
őstag
Hát igen. Elég hasznos infókat tudhadtunk meg a tesztekből. Ezek szerint a P5N-E Sli nem is olyan rossz lap a maga áráért.
-
-
Petya25
őstag
Jó teszt.
Azért az elég ratyi, hogy meg kell várni a stabil biost a laphoz.
ASUS nem valami jól fut mostanában.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
ph Az NVIDIA-féle referenciától eltérő nForce 680i SLI és 650i SLI chipkészletes Asus alaplapokat teszteltünk.
- AM 5 lapok
- AKCIÓ! MSI B450M R5 5600X 32GB DDR4 512GB SSD RX 6700XT 12GB AIO Enigma XL Seasonic 650W
- BESZÁMÍTÁS! Gigabyte B760M i5 14600KF 32GB DDR4 1TB SSD RX 6700XT 12GB Zalman Z1 Plus Seasonic 650W
- Telefon felvásárlás!! Samsung Galaxy A70/Samsung Galaxy A71/Samsung Galaxy A72
- IPhone 15 Pro 128GB Függelten! Akku: 89% Jótállás: 2027.01 hó ig
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest