Hirdetés

NForce 600i chipsetes Asus alaplapok

Asus P5N32-E SLI

Az NVIDIA legújabb Intel processzorokhoz szánt chipkészletei az nForce 600i sorozatba tartoznak, a név az utolsó i betűje utal az inteles platformra. A termékcsalád csúcsmodelljét, a 680i SLI-t korábban már kipróbáltuk. Megismerkedtünk az NVIDIA referenciatervével, melyet – a grafikus kártyákhoz hasonlóan – saját maga gyárttat (ez esetben a Foxconnal), és így kínál partnereinek. A saját gyártókapacitással rendelkező vállalatok, köztük az Asus is, egyedi tervezésű nyomtatott áramkörrel rukkoltak elő. Mai tesztünkben három ilyen alappal ismerkedünk meg.

Hirdetés

 

Alaplap típusa Asus P5N32-E SLI
Processzortámogatás Core 2 Duo/Extreme/Quad, Pentium D/4, Celeron CPU-k
Foglalat típusa Socket T (LGA775)
Lapkakészlet nForce 680i MCP + nForce 680i SPP
Memória 4 DIMM / maximum 8 GB DDR2-800/667/533
dual-channel DDR2-800/667/533 támogatás
Bővítőfoglalatok 2 PCI Express x16
1 PCI Express x8
1 PCI Express x1
2 PCI
Serial ATA / RAID 6 SATA-port (RAID 0, 1, 0+1, 5, JBOD) – nForce 680i MCP
Parallel ATA / RAID 1 Ultra-ATA100/66/33 (RAID 0, 1, 0+1, 5) – nForce 680i MCP
Integrált audio High Definition Audio – ADI 1988B nyolccsatornás hangkodek (SupremeFX modulon)
Integrált hálózati vezérlők DualNet – 2 x NVIDIA nForce 680i Gigabit Ethernet (Marvell PHY)
FireWire (IEEE 1394a) 2 port – VIA6308P
USB 2.0/1.1 4 port a hátlapon, 6 az alaplapon (2-höz van kivezetés)
Méretek ATX, 305 x 244 mm
Gyártó honlapja
Termék leírása
- Asus
- P5N32-E SLI
Bruttó kiskereskedelmi ár 60 500 Ft

Az Asus P5N32-E SLI nevében csupán egy jelentéktelen E betű mutatja, hogy a nem túl sikeres nForce 590 SLI Intel Edition leváltójáról van szó. Ahogyan egy felsőkategóriás alaplaphoz illik, minden kiegészítővel ellátták, amire szükségünk lehet. Kaptunk hozzá négy SATA és két IDE merevlemez hajtásához elegendő kábelt, SLI hidat, hátlapi USB és FireWire kivezetést, különálló hangmodult. A 60 000 forint fölötti árba nem fértek bele az olyan kiegészítők, mint a Wi-Fi modul, a szokásos Asus mikrofon, CD-tartó vagy ajándék játék.

Az áramköri elemek elrendezésére pillantva látszik, hogy az Asusnál több dolgot is átvariáltak. A processzorfoglalat egy picivel beljebb került, ez a széles hűtőben gondolkodóknak jöhet jól. Csúcslaphoz méltóan nyolcfázisú a feszültséggenerálás. Az északi híd közelebb került az elsődleges PCI Express x16 aljzathoz, fölötte pedig nem egyszeres PCI Express, hanem a hangmodul csatlakozója látható. A déli híd helyét is megváltoztatták.

A referenciának megfelelő alaplapon a három hosszú PCI Express csatlakozóba telepíthető három vaskos grafikus kártya miatt a SATA csatlakozók többségét, valamint az előlapi gombok és LED-ek tűit ügyetlenül a memóriaaljzatok tövébe rakták. Szerencsére az Asus ezt nem vette át. Az előlapi tűsor a szokásos helyén maradt, a hat SATA aljzatot pedig elforgatva „gyűrték” a második és harmadik hosszú PCI Express mögé, így az IDE és floppycsatorna is a megszokott helyén maradhatott. Az Asus megoldásáról lehagyták a négytűs perifériacsatlakozót, a kétszámjegyű diagnosztikai kijelzőt, valamint a bekapcsoló- és reset gombot is. A P5N32-E SLI-nek nyolc ventilátoraljzata van.

Az északi és a déli hidat is rézből készült, hőcsövekkel megtámogatott passzív bordák hűtik. A korábban látott, NVIDIA tervezte alaplapokhoz járt egy kiegészítő ventilátor, de az Asus bízik a passzív megoldásban. Szerencsére a bordák nem túl magasak, így a termetesebb processzorhűtők (képünkön a viszonylag alacsony építésű Coolink U8-120 látható) is elférnek fölöttük. A FET-ekre helyezett lamellasor magassága valamivel kisebb, mint 35 mm.

Első ránézésre a hátsó panel csatlakozókban meglehetősen szegényesnek tűnhet, de nem szabad elfelejteni, hogy az audiokonnektorok többsége külön lapra került. Azért a FireWire aljzat mellett jó lett volna még pár USB-t vagy esetleg eSATA-t látni.

A kiegészítő SupremeFX audiomodulon nyolccsatornás ADI 1988B hangkodek látható. A kis kártya DTS audiojelet generál a számítógép sztereó vagy többcsatornás hangjából.

Az nForce 680i SLI chipkészletet kimondottan a tuningosoknak szánják, így nem csoda, hogy az Asus lap BIOS-a is tömve volt mindenféle feszültségekre, órajelekre és késleltetésekre vonatkozó beállításokkal. A processzor FSB-je esetében itt is a négyszeres, Quad Pumped értéket kell beírni, meglehetősen tág határok között. A memória órajelét szinkronban, fix arányban, de az FSB-től függetlenül is állíthatjuk, szintén széles skálán. A három hosszú PCI Express csatlakozó és a lapkakészlet két tagja közötti kommunikáció frekvenciája is fixen megadható, a processzor és északi híd közötti frekvenciaszorzó 1 és 8 között egyes lépésekben állítható.

 

BIOS Phoenix BIOS
Beállítható FSB 533–3000 MHz között 1 MHz-es lépésekben
Beállítható memória-órajel 400–2600 MHz között az FSB-től függetlenül
Beállítható szorzók 6x-tól 50x-ig
Állítható PCIe sebesség mindhárom x16-os port 100–200 MHz között 1 MHz-es lépésekben fixálható
FSB <–> nForce SPP (LDT) órajelszorzó 1x-től 8x-ig egyesével
SPP<–>MCP órajel 200 és 300 MHz között 1 MHz-es lépésekben
Beállítható feszültségek

- CPU: Auto, 0,83125 és 1,9000 V között 0,00625 V-os lépésekben
- RAM: Auto, 1,850 V és 3,425 V között 0,025 V-os lépésekben
- HT: Auto, 1,20 V és 1,95 V között 0,05 V lépésekben
- nForce SPP: 1,20 V és 2,75 V között 0,05 V lépésekben
- nForce MCP: 1,50 V és 1,85 V között 0,05 V lépésekben

Minden lényeges alkatrész – processzor, memória, HyperTransport, északi híd, déli híd – feszültsége szabályozható. A monitorozó részen a feszültségértékek mellett a processzor és alaplap hőmérsékletét, valamint a nyolc ventilátor fordulatszámát követhetjük nyomon. Az eszközök között a szokásos és hasznos BIOS-flashelő, valamint profilmentő mellett megtaláljuk az inkább mókásnak nevezhető zenés ébresztőt, mely akár CD-t is meg tud szólaltatni.

Őszintén szólva tuningban többet vártunk az eredményül kapott 445 MHz-es FSB-nél, amit ráadásul az északi híd feszültségének emelésével értünk el. Hiába próbáltunk mindenféle felállást, a memória, CPU lassítását, 445 MHz fölött már hibázott a rendszer, pedig ezek az alkatrészek más alaplapban sokkal tovább bírták. A viszonylagos gyengélkedés oka talán a hűtésben kereshető, mert teszt közben az északi híd bordája közel 80 fokosra melegedett.


Asus P5N32-E SLI – 445 MHz-es FSB

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Hirdetés

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés