- Radeon RX 9060 XT: Ezt aztán jól meghúzták
- Atomenergiával dübörögnek tovább az Amazon adatközpontok, SMR-ek is jöhetnek
- Macron betiltatná az EU-ban a közösségi médiát a 15 év alattiaknak
- Az NVIDIA ipari AI-felhőt épít a németeknek, együtt az OpenAI és a Google
- Két új Ryzen közül választhatnak a kézikonzolok
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- Videós, mozgóképes topik
- NVIDIA GeForce RTX 5070 / 5070 Ti (GB205 / 203)
- Milyen notebookot vegyek?
- Házi hangfal építés
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- HiFi műszaki szemmel - sztereó hangrendszerek
- Melyik tápegységet vegyem?
- Kormányok / autós szimulátorok topikja
Új hozzászólás Aktív témák
-
Teasüti
nagyúr
válasz
taranis #5003 üzenetére
A mintavételezéshez kéne vmi HDR képes cucc?
Az üzemi melegedésre és a környezeti hőmérsékletre is érdemes gondolni. Ha órákig megy a mérés és töltőre rakod, akkor lehet hűteni is kell.
De én előtte bemérném kalibrátorral, hogy egyáltalán mennyi az annyi mondjuk szobahőmérséklet és felforrósodott állapot között. Ha elég nagy a kilengés, akár vmi DIY is szóba kerülhet, ahol a kijelzőt leválasztva a készülékházról, esetleg aktív hűtéssel egész stabilan lehetne tartani. -
Teasüti
nagyúr
válasz
taranis #4435 üzenetére
Ha ezt tudnám, akkor nem tennék fel ilyen kérdéseket.
Hibavisszának annyiban igaza van, hogy megszopattam saját magam ha nem tudom kisebb színtérre állítani a monitort. DisplayCAL-nak van vmi LUT generáló funkciója is ami elég közeli barátságban van a Resolve-val, van rá konkrét menüpont is.
De még nem látom át annyira ezt a témát, hogy tudjam mi mire való és hogyan működik.
Ezt próbálom kideríteni. Egyelőre a fotók kapcsán, hogy pontosan milyen workflow-t is kellene követnem (ideértve a konkrét beállításokat hardveresen és szoftveresen). Ha ezt egyszer elsajátítom, akkor majd foglalkozok a Resolve-val is.Jelenleg épp egy e-könyvet olvasok a színmenedzsmentről a kolléga javaslatára. Remélem választ kapok pár kérdésre belőle. De őszintén szólva tele a hócipőm, hogy kénytelen vagyok kiművelni magam ebből, hogy le tudjak adni egy nyavalyás színhelyes fájlt egy tetves labornak.
Youtube-on olyan könnyűnek tűnt... Egyelőre még a monitoromat se ismertem ki, és még koncepció szinten se értem hogyan lehet átjárni a színterek közt és ez pontosan mivel jár felhasználói szempontból egy wcg monitor kapcsán.szerk:
Egyébként fura nekem ez a monitor, mert az sRGB emuláció úgy 98%-ban megegyezik a laptopom képével nem színhelyes alkalmazásban, mint a desktop vagy mondjuk egy Chrome böngésző.
Ha innen nézem, akkor tökéletesen működik az emuláció. De ha azt veszem, amit Ropi írt, akkor... akkor most mi a tököm van?!
Ehhez értenem kellene a CMS működését is, vagyis inkább hogy mi van akkor amikor nincs CMS. Mármint OS szinten. Miért egyezik a kép nem színmenedzselt képen és miért lesz fakó a színtér emuláció egy színmenedzselt alkalmazásban? -
kuyarashi
őstag
válasz
taranis #4215 üzenetére
*Ropi* (#4217)
Mi van HW kalibrálás esetén? A monitor része a rendszernek helyes lesz, de a VGA felé ilyenkor is készül egy *.icm profil, amit betölt a szoftver a Windows színkezelőjébe. Ez is felülírásra kerül 3 mp múlva, de itt nem lesz DisplayCAL, ami visszatöltse?Windows 10-el elég komoly egyéb problémák is akadnak, szóval munkára én sem ajánlanám, átlag felhasználónak persze simán jó lehet.
Sok idő volt, mire váltottam W10-re, de ha lemegy a tavaszi tumultusom, visszamegyek W7-re. -
-
karoli9
csendes tag
válasz
taranis #3877 üzenetére
Milyen eszközzel kalibráltad? Milyen monitor módban (Ha "Custom"-ban, akkor milyen értékeken)? Milyen értékeket határoztál meg DisplayCAL-ben? Az enyémet sehogy sem tudom 95% aRGB fölé tornászni ColorMunki Display-jel (6500K, 90 Cd/m2, 2.2, Custom állás a monitoron, Nvidia 1060 6GB, DVI). 4% nem a világ, csak na.
-
*Ropi*
félisten
válasz
taranis #3870 üzenetére
"Unlike your laptop or desktop operating system, Android mobile apps do not have system wide color management capabilities. Therefore, each app must apply color profiles individually. For this reason, X-Rite has created the ColorTRUE Aware Partner Program. We are currently collaborating with other app developers to allow them to seamlessly access your ColorTRUE profile so any app can display colors accurately and consistently. ColorTRUE Aware apps will be color managed once you create a profile with ColorTRUE. Just look for the ColorTRUE Aware logo for compatibility."
Legalábbis 6-os Android óta így van, ha jól emlékszem.
-
karoli9
csendes tag
válasz
taranis #3825 üzenetére
Akkor minden a régi, örülök, hogy sikerült egy jó darabot találni!
Kíváncsi vagyok, hogy neked hogy sikerül kalibrálni, ColorMunki Display-jel nem tudtam 95% AdobeRGB-nél és 99% sRGB-nél jobbat (6500K, 2.2). A fényerővel nem lesz gondod jó ideig, ha jól emlékszem, 100/16-os (~90 cd/m2) álláson használom. -
kuyarashi
őstag
válasz
taranis #3825 üzenetére
Az U2713H monitoromban volt kb. 1.5 éve 12.000 üzemóra (szintén GR-r LED háttérvilágítás). Jelenleg 80 cd/m² fényerőn használom, amit 6-os brightness (igen, jól olvasod) és natív 50-es kontraszt mellett teljesít a monitor. Úgyhogy biztosan van még a tiédben is potenciál.
-
taranis
addikt
válasz
taranis #3818 üzenetére
Még mielőtt Ropi, vagy más hozzáértő leszedi a fejem, nem LAB-ban mér a spektrofotométer, hanem spektrális adatokat gyűjt, amit az illumináns (pl D65) és a CIE standard observer segítségével át lehet alakítani XYZ-be, amiből aztán át lehet állni LAB-ba, szóval jócskán leegyszerűsítettem.
-
karoli9
csendes tag
válasz
taranis #3811 üzenetére
Malacod van
Ugyan régiek, de én pl. 2340 órányi működéssel vettem (50%-os fényerő csökkenés/40000 óra működésre van hitelesítve). Nyilván, az egyes színcsatornák intenzitása nem azonos mértékben csökken/öregszik, de néhány ezer óra működés mellett hibátlan teljesítményt mutatott még mindig (és a retinámat is kiégette volna, ha nem ~16% fényerőn/90 cd/m2-en használtam volna). Van benne rendesen tartalék.
U2413-m van jelenleg, de arra készülj fel, hogy ColorMunki Display-jel 99% sRGB és legjobb esetben is 95% AdobeRGB érhető el (persze a natív színtér nagyobb) szoftveresen. Ahhoz, hogy a 99% AdobeRGB meglegyen, i1 Display Pro kell, csak azzal használható a hardveres kalibrálás. Amúgy kiváló eszköz57 000 Ft körül megállt eBayről (megbízható német kereskedő).
Monitorcenter Shopos arc jó fej, tőle vettem anno a HP-t is, tényleg olyan jó állapotban, ahogy a hirdetésben szerepelt. -
karoli9
csendes tag
válasz
taranis #3809 üzenetére
Esetleg érdemes HP LP2475w-vel próbálkozni, nekem volt, 99% aRGB-t (natív színtér ~110% aRGB) tudott. Kifejezetten olcsó manapság, < 40 000 Ft egy igazán jó állapotú. CCFL háttérvilágítású, ergo nem takarékos és érdemes hagyni bemelegedni is. Még mindig ezt használnám, ha az após bútormozgatás közben nem töri össze...
-
*Ropi*
félisten
válasz
taranis #3381 üzenetére
Egyébként azért rózsaszín, mert egy mellrák alapítványt támogatnak a bevétel 20%-ával.
Azért a WB-t csak nem állítja pinkre...
-
jjeahh
nagyúr
válasz
taranis #3370 üzenetére
Ez nálam is ilyen, próbálgattam ott mindenféle beállítást, de én sem jöttem rá mi lehet a gond... mert mivel a szépen beállított firefoxban és infran view-ben nálam egyforma a kép, ezért gondolom a ps-ben van valami bibi
. Előre arra is gondoltam a jpg tömörítése miatt van, de a tiff is ilyen..
-
jjeahh
nagyúr
válasz
taranis #3366 üzenetére
Nálam infran így van beállítva laptopon (az asztali pc, rendes monitor most nincs itthon) és nekem úgy tűnik, hogy tökéletesen egyezik a firefox-al. Vagy én állítottam be rosszul mindkettőt?
. A chrome az teljesen más színeket mutat, hidegebb, kevésbé élénk...
-
*Ropi*
félisten
válasz
taranis #3313 üzenetére
Az a megoldás, sőt mi több: úgy sikerült nagyságrendekkel jobb eredményt elérnem WLED világítású (laptop) IPS panelnél, hogy mindenféle korrekciót kikapcsoltam: ha az előbbi nem jön be akkor próbáld ki azt!
Egyébként a "Spectral: LCD White LED IPS (WLED AC LG Samsung)" korrekció passzolna hozzá.
Az U2312HM TFTCentral-os kalibrációja még i1D2-vel: azóta nagyságrendekkel jobb eredményt lehet elérni vele.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Vivo X200 Pro - a kétszázát!
- Alkoholista nevelde
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- Nyíregyháza és környéke adok-veszek-beszélgetek
- Synology NAS
- Tőzsde és gazdaság
- Kerékpárosok, bringások ide!
- Videós, mozgóképes topik
- Kedvenc zene a mai napra
- További aktív témák...
- 23"-os HP Elite Display E232, FHD/IPS, HDMI-s monitor, garancia!
- LG 32UL750-W Monitor, 31,5" 4K UHD USB-C eladó közel féláron
- Dell Alienware AW3225QF - Új, Bontatlan - 31,6", OLED, 3840x2160, 240Hz, 1700R, FreeSync, G-SYNC -
- FÓLIÁS! LG UltraGear 27GS60F-B IPS Monitor! 1920 x 1080 / 180Hz / 1ms / G-Sync
- AOC AGON PRO PD49 - 49", OLED, 5120x1440, 240Hz, 1800R, 0.03ms, HDR400 - Új - Eladó!
- AZONNALI SZÁLLÍTÁS Eredeti Microsoft Office 2019 Professional Plus
- DELL PowerEdge R730xd 12LFF+2SFF rack szerver - 2xE5-2680v3,64GB RAM,4x1GbE,H730 RAID v ZFS
- BESZÁMÍTÁS! ASUS H170M i7 6700 16GB DDR4 512GB SSD GTX 1660 Ti 6GB KOLINK Observatory Lite TT 500W
- Csere-Beszámítás! Felsőkategóriás számítógép PC Játékra! I9 13900KF / RTX 4080 / 32GB RAM / 1TB SSD
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone Intel i9 14900KF 32/64GB RAM RTX 5070 12GB GAMER PC termékbeszámítással
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged