Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

• WN31RD

addikt

válasz raszputyin #8 üzenetére

Nem a géprombolók szerepét értékeltem, hanem csupán rámutattam egy (véleményem szerint nem megalapozatlan és nem érdektelen - de természetesen nem is teljes körű) párhuzamra. :)

''nem ''csupán'' sokmillió ember pár évszázados nyomorba taszítására lehet képes egy-két találmány''
    Érzek némi iróniát ebben a megfogalmazásban, úgyhogy reagálok rá:
    A tudományos és technikai fejlődés jelentős részben szerves egészet alkot. Egyes területeket szabályozhatunk, visszafoghatunk kis mértékben és átmenetileg, de alapvetően két ''választási lehetőségünk'' van: fejlődni vagy lemaradni. Ma már van (a korábbi állapotokhoz képest) jól működő orvostudomány, vannak számítógépek, bonyolult termékeket olcsón előállítani képes tömegtermelés, stb., ha annak, hogy ide eljussunk, az az ára, hogy ''pár évszázados nyomorba taszítunk sokmillió embert'', akkor véleményem szerint ezt az árat kell kifizetni érte. Persze egyes gazdasági folyamatok konkrét lebonyolítását bizonyára lehetett volna valamivel ügyesebben és emberségesebben is megoldani, de az alapproblémát kikerülni nem lehet: Az új technológiák fölöslegessé teszik a régi technológiákra specializálódott munkaerőt, és átrendezik a piacot. Ez valószínűleg mindig is így lesz, és erre az új technológiák (számottevő mértékű) visszaszorítása nem elfogadható válasz szerintem. Semmilyen formában nem értek egyet, és nem szimpatizálok, a géprombolókkal (még ha esetleg valamelyest megérteni tudom is őket).

''Talán nem hiábavaló a kérdés bizonyos technológiáknál, hogy arányban áll-e a várható eredmény a kockázatokkal''
    Szerintem sem hiábavaló ennek a problémának a felvetése, sőt nagyon fontosnak tartom én is, hogy felelősségteljesen mérjük fel a kockázatokat, viszont a gyakorlati szempontból hasznos kérdés szerintem a következő: Milyen óvintézkedéseket érdemes foganatosítani annak érdekében, hogy a közeljövőben elkerülhetetlenül kifejlesztendő technológia kockázatait mérsékelni tudjuk? A kérdés ugyanis soha nem az, hogy egy technológiát kifejlesztünk-e, hanem legfeljebb az, hogy mikor fejlesztik ki, és mi fejlesztjük-e ki elsőként.

Új hozzászólás Aktív témák