Keresés

Új hozzászólás Aktív témák

• quailstorm

félisten

válasz st3v3np3t3r #47 üzenetére

Nem egészen. Nekem az i5-3317u-s gépem alján a 2012.12. dátum szerepel. E5530-on meg 2013. Január. van asszem. Szóval 2013-tól felfelé, de akkor ha 2013, legyen legalább egy i3, ne Celeron, ne Pentium, és végképp ne BayTrail Atom. Bár kétségtelen, hogy a BayTrail Atom volt kb. az első igazán használható, de mára már elavult.
    2014-15 az már Haswell-Braswell éra.

Miért erős határeset? Nálunk a cégnél még csomó T430 van használatban. Attól függ mire kell. Ha MS Teams-re, Eclipse-re, Visual Studio 2019-re, meg Office 365-re, akkor elég.

Ami a legfontosabb, hogy harmadik generációs Inteltől kezdődően van DirectX11, és viszonylag friss Win10 driver.
    GMA4500, HD2000, HD3000, oda bizony tákolt driver kell Win10-re, ha kell a teljes teljesítmény.

Nyilván Win11 kiesik ezeknél a gépeknél, de itt a következő 2 évről van szó mondjuk, W10 meg még 2025-ig mehet.

Sokkal több értelme van egy T430-nak, mint venni egy Medion 10 inches Atomos izét, eMMC-vel.

• quailstorm

félisten

válasz st3v3np3t3r #45 üzenetére

"Nem tudom miért kell még mindig az N450-nel leragadni, mikor már többször is leírtam már ugyan azt?!"

Mert te meg még mindig azon pattogsz, hogy belekötöttem az N450-be.

Igyekszem átadni amit tudok, de szerintem más már nem maradt. Esetleg YT benchmarkolást tudnék csinálni az i5-520m-en, ha kell valakinek.

De ha engem kérdez valaki, akkor harmadik generációs Intelnél (Lenovo T430, Dell E5530) régebbi gépet már nem vennék. Csak ha nagyon olcsó.

• quailstorm

félisten

válasz st3v3np3t3r #42 üzenetére

Nekem nagyon egyoldalú és torzító volt, hogy csak az N450 volt teszttel bemutatva, de ezt írtam is már. N450 kontextusa sem lett megemlítve, hogy az már újkorában is csak 5-7 évvel volt lemaradva a jelentől. Neked jogod van azt írni, amit szeretnél, amíg nem ütközik fórumszabályzatba, addig nekem is jogom van kritizálni, meg tévedni is, legfeljebb magamból csinálok hülyét.
    Én is írtam tapasztalatot, tehát afelől nem lehet panasz.

Kétségtelen tény, hogy öreg az a HP Mobile Workstation, de valakinek most egy olyan életmentő lehet. Korona alatt volt egy jó beszerzésem, az i5-520m-es gép, 13k HUF, dokkolóval és párperces akkuval, ráadásul 1600x900-as kijelzővel, nem 1366-ossal. +4GB RAM meg egy SSD kellett bele, de akkori árakhoz képest sokkal kevesebből kijött egy élhető gép.

Core2Solo ULV amit qqcqqc említett, sajnos az is kb. az Atom kategória, egyszerűen túl kevés a CPU bármire.

Videó kódolásról meg...

Akkor legyen direkt tapasztalat, tessék, azt kértél.
    Intel HD2000-rel (i5-2400) szoktam a mai napig a telekonferenciákat felvenni, OBS Intel QuickSync enkóder, NightMayor-féle mod driver, Win10 21H1. Teljesen rendben van. (1680x1050-es felbontás)

i5-520m meg még a 720p youtube-ot simán kiköhögi, 1080p-t is h264-ben.

Ha meg nem mindenáron webes lejátszót akarsz, hanem lokálisan h264... Évekkel ezelőtt gstreamerrel Athlon XP-n próbálgattam a határokat, a Nokia 808 által készített videó volt kb. amíg bírta.

Az meg igen sok nagyságrenddel alatta van az i5-520m-nek. Nyilván nem Blu-ray bitrátával, de 1080p az elvárható egy Core2Quad-tól is, és egy első generációs mobil i-szériától is, csak CPU-ból.

• quailstorm

félisten

válasz st3v3np3t3r #34 üzenetére

Érdekes kérdés az adatbiztonság. Nekem az i5-520m-es gépem kapott Spectre elleni BIOS mikrokód frissítést. A legtöbb hiba, ami kihasználnak, az pedig felhasználói, vagy oprendszer nem frissítős.

Az kétségtelen tény, hogy az első generációs Intel HD (ami mint kiderült, egy CPU-ba integrált GMA4500), az nem jó kb. semmire játék terén. De ez miért szempont? Van konzol, vagy akár nincs is rá igény.
    ThreeJS beadandómat anno HD4000-en csináltam (az i5-3317U). Akadt keményen, de működött. Így is jobb volt, mint a benti gépek, mert ott se SSD nem volt, se 3D gyorsítás, csak CPU-n futtatott szoftveres OpenGL.

Tulajdonképp ha visszanézek mérnökinfón, mire kevés az a gép, akkor CUDA programozás egyértelműen (de ez nem volt kötelező). 4GB beforrasztott RAM kevés volt már web+adatbázis fejlesztéshez, meg MatLab elbír egy gyorsabb gépet, de ott is ha sokáig kell futtatni egy genetikus algoritmust, akkor bizony az algoritmus volt hibás.
    8GB RAM + i3-4000M + SSD-vel illik most kijárni egy infós egyetemet is.

Leglassabb az úgyis az ember. És nem azok teljesítettek jobban, akik behozták az Asus ROG-ot, meg a mittudom én milyen gamer gépeket. Sőt, nekem az még előny volt, hogy ha akarom sem tudom elvonni a figyelmem, mert úgysem fut el semmi :DDD

• quailstorm

félisten

válasz szabonagyur #32 üzenetére

Ugyanez, csak asztali géppel nálam. Még Januárban raktam össze a Ryzenem+GTX1070.

Utána a laptop fejlesztése (az i5-3317u volt a fő laptopom 2015-től) már abból állt, hogy az ingyen kapott telibehányt törött kijelzős HP 450 G1-et kipofoztam Aliexpresses kijelzővel, SSD-vel, meg raktam még bele RAM-ot.
    Így van most i3-4000M-em, 8GB RAM-mal és fullHD TN kijelzővel az i5-3317u, 4GB RAM és HD+ IPS helyett (inkább mellett, mert a Samsung maradt, néha kell hogy annyira picike)...

• quailstorm

félisten

válasz st3v3np3t3r #29 üzenetére

"nagyon öreg gépet már ne vegyen az ember hosszabb távra"

Van egy elég erős anyagi korlát. Ott ahol több gyerek van, még 10 éves normális állapotú laptopokból is kb. 50 ezer Ft volt darabonként.
    2017-es gépekből meg bőven 100 fölött lenne darabonként, még a leggagyibb is.

Sokaknál a túlélés a cél, szóval nem hosszú távra terveznek, hanem a következő (aktuális) félévre. Ezért az abszolút minimum a cél.
    Amibe a régi eeePC nem tartozik bele. Más hasonló korú meg beletartozhat.

Sajnos nagyon sok régi netbook és Core2 vacak kezdett el újra forogni a járvány miatt. De a járvány előtt igazából már az i-széria első és második generációja is kezdett eltűnni, azóta meg visszakapaszkodtak az akár 50k HUF fölötti tartományba is.

• quailstorm

félisten

válasz st3v3np3t3r #29 üzenetére

Akkor a géppel jól jártál legalább anyagilag.

Szoktak írni marhaságokat. TIA Portal is írja a nem tudom melyik i generációt (6 vagy 7), aztán az is elmegy az i5-2400-on simán, csak a 16GB RAM a lényeg.

A teszt mindenképp érdekes volt, de én kiegészíteném a cikket, hogy laikus számára is érthető legyen.
    Hogy érthető legyen, hogy a 10 éves Atom N450 az nagyon nem egyenlő a 10 éves i5-520m-mel, de még a Core2Duo T7500-zal sem.
    Hogy SSD legyen, meg lehetőleg 4GB-nál több RAM, és kései erős Core2, vagy annál jobb/újabb proci, és akkor kb. rendben vagyunk.

Meg hogy az ilyen pici cuki gépekkel vigyázni, főleg ha valami nagyon gyenge AMD APU vagy Intel Atom van bennük. Meg hogy az Nxxxx az akkor is Atom, ha Celeron vagy Pentium. (de mondjuk 2016 és újabbak már abból is elegendőek, ha RAM és SSD is van)

Ennyi még kéne hozzá, így most a laptopos PC-s része félreérhető és magasra teszi a lécet.

eeePC nekem mindkettő azért lett direkt, mert a PowerVR SGX grafika annyira rossz, hogy már jó. Utóbbi 1 év termése.

Amúgy nekem a cikkből az se jött le, hogy ez ilyen kukagép, amit full ironikusan próbáltál ki (tudtad előre hogy gond lesz).

• quailstorm

félisten

válasz st3v3np3t3r #27 üzenetére

Valóban, ez az Atom épp nem átnevezett PowerVR SGX alapú GPU-t tartalmaz, hanem tényleg Intel. (nekem van kép eeePC-m, azok SGX-esek, bocs ezt most benéztem)
    Bár igazán sokkal nem vagy előrébb mert a driver támogatás az csak egy lehelettel jobb, a teljesítmény meg még rosszabb is.

Elolvastam a cikket, másodjára is. Belekötöttél abba a pongyola, elmúlt 10 éves megfogalmazásba (jobb helyeken az ilyen eeePC-ket kb. 2-3 éves korukban kukázták, mert nem voltak jók semmire), tehát valóban találtál egy egzotikumot, ami nem felel meg a követelményeknek, de az ajánlásban benne van.

A végkövetkeztetéssel viszont nem tudok egyetérteni. Jót akarsz, de nem az jön át belőle, aminek kellene.

Az legalábbis nagyon nem jön le belőle, hogy egy kb. második generációs i széria vagy újabb gép, SSD-vel, RAM-mal megtámogatva már elég lehet kb. bármire, ami nem 3D grafika. Bizonyos esetekben meg korábbiak is.
    Beletoltál egy csomó fejlesztést egy gépbe, ami újkorában is hurka volt CPU-ban, és kb. nem tud előnyt kovácsolni az SSD-ből.
    Miközben ugyanezt a törődést megadtad volna egy Lenovo T410-nek, akkor kaptál volna egy online oktatással kompatibilis gépet.
    Na ez ami hiányzik a cikkből. Ehelyett belőttél egy ilyen 2017-es dátumot, ami már inkább a Win11 kompatibilis gépek dátuma. És nagyon durván overkill.
    Konkrétan szerintem a cégnél nálunk senkinek nincs annyira új gépe. Pedig beágyazott (ARM) és WinForms-WPF fejlesztés megy nemzetközi piacra.

És igen, használunk Teamset, Zoomot, Skype-ot, meg GoToMeetinget is.

Telefonos, tabletes része az rendben van.

• quailstorm

félisten

i5-2400, i5-3317u, i5-520m tulajként jelentem, hogy azért azokkal bőven lehet konferenciázni és dolgozni. (minden gépben SSD, 3317-es gépben 4GB RAM, 520m-ben 8GB, 2400-ban 16GB)

Azt nem értem, hogy ilyen "elmúlt tíz év gépe jó" gépigényre honnan a fenéből jött az N450-es Atom? Az új korában sem támogatott PowerVR SGX535-tel.

Ez kb. olyan, mintha mondanák, hogy az autós túrára bármivel jöhetsz az elmúlt 20 év autóiból, te meg megjelennél egy Velorex-szel, vagy Aixam-mal.

VS 520m

N450 az konkrétan a hetedik leggyengébb CPU a userbenchmark oldalán, és még a leggyengébb listázott Celeron M is lekörözi. Celeron M meg 2004-es.

N450 teljesítménye az kb. egy 20 évvel ezelőtti közepes asztali gépnek felel meg, nem egy 10 évvel ezelőttinek.

Telefont tekintve meg 30-40k között kapsz egy Snapdragon 835-öt, 50k körül már SD845-öt. 4GB RAM-mal meg többel.
    Ne mondja senki, hogy nem elég... Androidból is legalább 9-es, ha nem 10-es ami ezeken van.
    Most a 480 5G meg a 720G amik kb. ugyanazt hozzák, és az bőven 100k felett van újonnan.

Aki távoktatásra megveszi a 2GB RAM-os lagdroidot meg az újkorában is botrányos netbookot, az magára vessen kizárólag.

Új hozzászólás Aktív témák

Hirdetés