Hirdetés
Új hozzászólás Aktív témák
-
Shader
aktív tag
Üdv!
Végigolvasva a topicot, egy kérdésem lenne, ha már SoC-ok, GPU-k:
Mikor lehet legalább PC szinten használni egy StudioMax-ot, vagy egy GIMP-et andoidos eszközön? Akár több órás rendereléssel, de akár munka szinten. Sztem ehhez kelleni fog a 64bit is. -
vicze
félisten
-
tjb007
nagyúr
Pedig anno úgy lettek beharangozva, hogy ezek már mind a hatan támogatni fogják mind a három (Android, Windows 8, Linux) rendszert.
-
gghrtz
őstag
- tartalom fogyasztasra kell (duolingo, tanulas(pdf), bongeszes, messenger, email) az android erre jo.
- 120.000 vs 65.000
- 10" mar nagy. Nem lehet vele allitva gepelni normalisan. (9"-en megy siman)
- ragaszkodom a fullhd felbontashoz (olvasas-bongeszes)
- nem szeretem a 8.1-et
- ekkora sebesseget mar nem is tudnek kihasznalniDe tuti, hogy annak a koncepcionak is megvan a maga retege(munkara kell, de a laptop nagy neki, es szeretne tabletettel bongeszni stb)
-
vlevi
nagyúr
Természetesen a GPU gyorsítást az bekapcsoltam. Anélkül látványosan szaggat minden, főleg a Cube táblán, FullHD-ban.
" intel Z2580"
Akkor már miért nem Z3740? A Transformer Book T100-ban az van, húgomnak vettem karácsonykor ajándékba. Igaz, azon Win8.1 van gyárilag (tulajdonképpen azért is ez lett a kiválasztott, a rendes, x86-os windows és az office miatt), de nagyon ott van a szeren a ketyere. Most abba ne menjünk bele, hogy kinek hogy jön be a win8, a processzorról van szó, az nagyon jó.
2 helyett 4 mag, kisebb csíkszélesség, dupla akkora memória sávszélesség, satöbbi. [link] -
gghrtz
őstag
Így van! Gyári kamera program + galéria: akad. -> Netről leszedett KitKat galéria és kamera: tükörsima (Persze jó lenne ha magát az egész rendszert jól megírnák... Ugye ezek csak programok)
Nem baj, már tervezem egy 8.9"-es FHD intel Z2580-as tábla beszerezését, csak jöjjön majd meg a tanulmányi ösztöndíjKülföldi tesztek alapján penge kis gépezet, egyik srác aki FW developer is ugyanolyan tabletjét cserélte rá, mint ami nekem van most. Azt mondja prémium sebesség. Meglátjuk ^.^ (Bár csak olvasok, netezek, tanulok, chat, de azért idegesít amikor megfagy a progi, de a legjobban a facebook értesítésektől tudja a tablet magát teljesen hanyatt vágni. Akár képes 5 percig szarakodni
)
-
gghrtz
őstag
Igen, de ez szerintem, ugyanúgy összefügghet a szar RAM sávszéllel. Egyébként nekem az RK3188-as táblámon segített egy picit, hogy az I/O ütemezőt NOOP-ra állítottam. (De lehet csak behaluzom. Éljen a placebo effekt
)
De a fejlesztői lehetőségekben a 2D GPU hardveres gyorsítás bekapcsolása viszont tényleg begyorsít ezt-azt.
-
vlevi
nagyúr
Asszem már minden topicba leírtam, egyszer ki is utálnak miatta, de van egy összehasonlítási alapom. Az mk808 android mini PC-m RK3066, 1280x720-ban használom, a Cube táblám RK3188, a felbontás 1920x1200, míg a Lenovo telefonom MTK6589, és QHD (960x540) felbontású. Azt kell mondjam, a legsimábban a telefonom megy. És nem a videós, grafikus dolgokra gondolok, hanem úgy nagy általánosságban a rendszer azon a leggördülékenyebb. Az RK3066 720-as felbontásban nem nagyon érezhető, hogy lassabb lenne, mint a 3188 FullHD-ban. Jó, tudom, lassabb, meg, ha nagyon szőrőzni akarok, akkor igen, észrevehető, de nem zavaró. Azonban több folyamatot nem szívesen csinál egyszerre. Leginkább a play store frissítések futása közben képes hosszú percekre megállni, a frissítés letöltése, telepítése közben egyáltalán nem használható semmire, hiába a 4 mag. És ez nem grafikus probléma, valami el van kefélve szerintem azon a környéken. A telefonomon ugyanis még egyszer sem vettem észre, hogy töltődne valami frissítés. Böngészek, levelezek, olvasgatok, egyszercsak megjelenik az értesítés, hogy települt 4-5 frissítés.
-
gghrtz
őstag
-
tjb007
nagyúr
Gyári adat, közvetlenül az ARM-től. Tudom, hogy Anandéké is onnan származik, szóval akkor most melyikünké a helyes ?
Az A15-nél a 4 csak bizonyos gyártástechnológia mellett érhető, szóval valóban elérhető, de nem az a sztenderd érték.
Mindegy, majd meglátjuk real life, hogy mi is igaz és mi nem. -
vicze
félisten
Az iróniát félretéve, kb. nem érdekelnek az alkalmazások az ARMv8 sokat javít a teljesítményen sok területen, szóval nagyon szívesen elfogadnám az A53-as 4magost, amit nyáron hoz majd Qualcomm. Nem lesz világverő, de pont használat közben ideális teljesítménye lesz, nagyon jó fogyasztás mellett.
-
tjb007
nagyúr
-
tjb007
nagyúr
A teljesítménnyel biztos nem lesz gond, kb. 15%-kal lesz erősebb az A15-nél. Már csak az a kérdés, hogy ez mekkora fogyasztásbeli növekedést fog eredményezni.
A 8135 meg egyelőre még nem lett kukázva. Az egy tabletes SoC, ez meg egy telefonos, szóval nem zavarják egymást. Persze simán csinálhatnak ebből is egy olyan variánst, és akkor már nem is nagyon lesz értelme bárkinek is rendelni.
-
vicze
félisten
És tényleg itt az A17.
LOL
Mediatek egyből adott ki vele egy SoC-ot, korábbi fejlesztést már biztos hogy dobták. -
vicze
félisten
válasz
#79335424 #64 üzenetére
tjb007 leírta a lényeget. Ha nincs az MPx akkor az 1db "egység". GPU esetén nehéz magokat írni, mert azon belül van egy csomó feldolgozó egység texturázó, pixel/vertex shader, vagy unified shader, aztán így lesznek 72 meg 192 magos Tegrák.
Kedvedért tessék. MT6589 vs. Allwinner A31 első "MP1" a második MP2, az offscreen teszt közel a duplája, a 6589-ben magasabb az órajel, ezért nem tejesen.
A programok nagy többségben nem tudják meghatározni, hogy hány GPU van a SoC-on így kapod a csodás MP szám nélküli jelöléseket és kiírásokat mindenhol, mert hát a mag maga MP is függetlenül attól, hogy 1 vagy 16 db. van benne. Tehát az MP önmagában nem jelent semmit(bármi lehet), számmal már igen. -
Jack@l
veterán
Szerintetek van fél éven belül esély, hogy az RK3288 gpu-s video dekódolását valami linux+xmbc támogatni fogja? Egy ideje keresgélek valami kis médialejátszónak/kisgépnek való kütyüt, de jó lenne ha üzembiztosan, rezzenés nélkül vinné a 4k-t is.
-
tjb007
nagyúr
válasz
#79335424 #64 üzenetére
Totálisan félreértelmezed az egészet. Teljesen más a jelentése az Imagination GPU-knál a MP jelölésnek, mint az ARM által tervezetteknél.
Az ARM régebbi szériáinál az MP után következő szám a fragment processzorok számár jelölte, az újabbaknál meg már az unified shader magok számát jelöli.
Ezzel ellentétben az Imagination 5XT szériás GPU-inál az MP a GPU-k számát jelöli, azaz, hogy mennyi van belőlük fizikailag. Magyarán az MP2-es jelölés két darab komplett 544-es grafikus magot jelent.Az 544-ből meg csak egyfajta létezik, ahogyan az 543-ből és az 554-ből is. Ezekből lehet maximum 16 darabot egymás mellé tenni, ahány mag annyival hatványozódik a teljesítmény. MP1-et sehol sem szokás kiírni, szóval ha nem áll mögötte semmi az MP1-et jelent.
A Galaxy S4-nél meg semmi esetre sem lehetne azt gondolni, hogy ugyanaz van benne mint a 6589-ben, mivel előbbiben 543 van, utóbbiban meg 544. -
törölt tag
Nem egészen.
Abban igazad van, hogy nem fogalmaztam pontosan és szűk látókörű voltam. Az RK esetében csak a 3066 -ról és a 3188 -ról nyilatkoztam. Ezek a legelterjedtebbek és MP4 -et használnak. A többiről valóban "megfeledkeztem". Az MTK esetében sem tértem ki azokra, amik nem PVR -rel szereltek. De az SGX544 -ből is többféle van. Ha nem lenne megkülönböztetés, akkor gondolhatnánk akár azt is, hogy a 6589 -ben ugyanaz a GPU, mint a Galaxy S4 -ben. Bár az alábbi Wikipedia felsorolás nem említi az MTK SOC -okat, de jól mutatja a különbségeket."Series 5XT (SGXMP)
PowerVR Series5XT SGXMP chips are multi-core variants of the SGX series with some updates. It is included in the PlayStation Vita portable gaming device with the MP4+ Model of the PowerVR SGX543, the only intended difference, aside from the + indicating features customized for Sony, is the cores, where MP4 denotes 4 cores (quad-core) whereas the MP8 denotes 8 cores (octo-core). The Allwinner A31 (quad-core mobile application processor) features the dual-core SGX544 MP2. The Apple iPad 2 and iPhone 4S with the A5 SoC also feature a dual-core SGX543MP2. The iPad (3rd generation) A5X SoC features the quad-core SGX543MP4.[6] The iPhone 5 A6 SoC features the tri-core SGX543MP3. The iPad (4th generation) A6X SoC features the quad-core SGX554MP4. The Exynos variant of the Samsung Galaxy S4 sports the tri-core SGX544MP3 clocked at 533 MHz"
Az "MPx" nyilván a feldolgozó szálak számát jelenti. Ilyen definíciója kell legyen az MTK -kban levő sgx544 -eseknek is. Szerinted hány "magos" azokban a GPU?
-
vicze
félisten
válasz
#79335424 #62 üzenetére
Nem egészen. (órajelet nem írok, mert azt az eszköz gyártó szabja meg)
RockChip:
RK3026 - Mali-400 MP2
RK3066 - Mali-400 MP4
RK3168 - PowerVR SGX 540
RK3188 - Mali-400 MP4
RK3288 - Mali-T764 MP4 (a teszteredmény az ARM által 4magra vetített teljesítményt alá is támasztják)Mediatek: (Itt a számozás már nagyon össze vissza van, a MT8-as modem nélkülieket nem írom.)
MT6589 /M/T - PowerVR SGX544 (Nem MP2! Az Allwinnerekben van MP2-es kiszerelés.)
MT6572 - Mali-450
MT6582 - Mali-450 MP2
MT6588 - Mali-450 MP4
MT6592 - Mali-450 MP4
Ezeknél régebbiek PowerVR SGX531 használnak valamilyen kiszerelésben.AMLogic:
AML8726 - ??? (Mali-400?)
AML8726-M - Mali-400
AML8726-M3 - Mali-400
AML8726-MX - Mali-400 MP2
AML8726-M6 - Mali-400 MP2
AML8726-M8 - Mali 450 MP6
AMLM802 - Mali 450 MP8 -
törölt tag
Az Amlogic soc -okban Mali 400MP2 van, az összes Rockchip Mali400MP4 -et használ 3066 -on 266-300MHz között, 3188 és 3188T SOC esetén 433-500 MHz között az MTK pedig a 8magosok kivételével PVR SGX544MP2 -t használ, ha jól tudom, akkor 350MHz körül. A PVR -t nem ismerem, a Mali kb. 600 -ig húzható, de hűtés kell neki.
-
Crytek
nagyúr
Vajon mobilokba is bekerül majd ez a mali T760?
-
bteebi
veterán
Így kellene lennie, és többnyire így is szokott, de saját tapasztalatom szerint nem mindig írják ki még az MP4-et se. Amúgy szerintem azt is ki kellene, kellhetne írni, hogy MP1, mert az is infó. Ez kb. olyan, mintha azt mondaná valaki, hogy 3-as BMW.
Nagyon idegesítő amúgy, hogy össze-vissza irkálnak különféle technikai paramétereket egy csomó oldalon. Az előbb említett 6589T leírását láttam már 2.0-ás, 2.1-es BT-vel is, de elvileg 4.0 van benne.
-
bteebi
veterán
Oké, ez jogos, de azért a Mediatek és a Rockchip SoC-it nem a GPU-k teljesítménye miatt szeretik oly sokan. A T760-as pl. 1-16 magos kiépítésben is létezik, és nyilván nem ugyanaz a teljesítménye a két végletnek (meg nyilván a fogyasztása se). Az MTK 6589T-ben pl. PowerVR SGX544 GPU van, de a mai napig nem tudom, hogy milyen kiépítésben használják... (A Mediatek honlapján nem részletezik, és a Wikipédián pedig csak az órajelét írják.)
-
Crytek
nagyúr
Erről az új Mali T760-ról egyébként van már valami teszt ,hogy mennyivel gyorsabb mint az elődök vagy a konkurencia?
-
Crytek
nagyúr
Csak 4 mag ? Már a 8 magos a menő
-
bteebi
veterán
-
törölt tag
Én símán dobnám a GPS -t egy jó wifi/bt modulért. A 3188 -ban levő Realtek, vagy MTK sztem nagyon fos. Az AP6210 -ben a kékfog már jó és stabil, viszont az N -es wifi csak 65Mb/s elméletit tud. Az AP6330 -as ritka mint a fehér holló, ráadásul hiába duál, nem tudja párhuzamosan a 2,4 és 5Ghz -et. Persze ez is csak 65Mb/s -re képes. Szerintem a kínai Tabokba épített GPS modulok sem teljesítenek túl fényesen. Akkor inkább egy BT GPS vevő. Nem drága, nem forr fel a feje az ablakban és sokkal érzékenyebb a vevője. Én inkább egy jó, mondjuk AC -s wifi modult szeretnék az új SOC -hoz társítva és egy stabil, 4.0 -ás kékfogat.
-
vicze
félisten
Egyértelműen A12, nagyon vicces, hogy a CES-es plakátok le lettek cseszve, és mikor a stand fényképein megláttam a kis cetlivel átragasztott 7-est 2-esre hát majd lefordultam.
Az újabb cikkekben és az oldalukon is T764 szerepel, csak azért a plakáton látható X és 7-es baki elbizonytalanítja az embert valamiért.
Az LTE kérdése is érdekes, mert mindenhol ki van írva, de konkrét beszámoló, demonstráció semmi.
Van egy ilyen szép mondat is: "designed to support both FDD LTE and TDD LTE, LTE categories 4-13. there will even be a versions especially customised to work on Verizon networks"
Ebben az a szép, hogy CDMA-juk szinte biztos hogy nincs, és a Verizon LTE pont olyan "mezei" mint a többi szóval semmi speckó nem kell hozzá.A 4-13 meg elég szűk, és az EU-ban és Ázsiában elég elterjedt 3-as 1800MHz-s pont kiesik, szóval ez eléggé szarnak a pofon kategóriának tűnik...
@Devast: Egy kicsit távlatibban megközelítve. Mind a 3 gyártó teljesen más irányt választott.
Allwiner viszi a ARM által meghatározott utat, ami szerintem zsákutca, mivel most már tejen egyértelmű, hogy a A15 egy túl magas fogyasztású architektúra lett a b.L pedig nagyon macerásan megvalósítható SW oldalon, másrészt pedig a gyártási költsége is nagyon magas, így egy kínai gyártó számára nem lesz kifizetődő. Modem nélkül meg esélytelenek a Mediatek ellen. (Amúgy az Optimus Bord mocsok jól néz ki, tiszta Appple.)
Mediatek szerintem az A15-ös vonal régens régen dobta a fenébe, mert számukra totálisan értelmetlen lenne. Megcsinálták a 8magos A7-et és ezzel egyrészt teljesítményben papíron partiban vannak egy S800-zal, másrészt az A7-ek miatt a gyártási költség mocsok alacsony. (Méretben 1db A15=4db A7.) Sőt mivel heterogén a SoC-juk még SW oldalon sincs problémájuk, nem kell HMP mint b.L-hez. Minden szempontból a legköltséghatékonyabb megoldás. Egyetlen probléma a TSMC 28nm HMP, ami eléggé túl van terhelve (mindenki azon akar gyártani), így vannak szállítási problémáik.
Rockchip SoC több szempontból is érdekes. A12-t nem használja senki, elvileg az ideális középút egy nagyon brutális teljesítményű GPU-val részben(?) modemmel, simán lehet sikeres.Amúgy még az egész hóbelevancra van egy elég nagy kérdésem, hogy ki ad KitKat támogatást a HW-hoz? Ezt valahogy nem látom egyik gyártónál se.
-
-
student
őstag
ez kitudna jól hajtani egy 2560 x 1600 kijelzőt?
-
-
devast
addikt
Allwinner A80 vagy rk3288 ?
A mediatek szerintem nagyon elkésett az mt8135-el, már piacon kéne lennie vele, így mire megjön már lesznek jobbak.... -
tjb007
nagyúr
válasz
iMaverick #22 üzenetére
Tudom, hogy mire volt kíváncsi, arra is válaszoltam.
A Rockchip azt nyilatkozva, hogy már január elején leszállították az első adagot (nem minta, az már megtörtént tavaly, szóval ezen már túl vannak) több gyártónak is, akiknek a visszajelzései alapján ekkorra várhatóak az első RK3288-as modellek piacra kerülése.
Hogy ez mennyire volt optimista majd hamarosan kiderül. -
bteebi
veterán
Nekem MT6589T-s, FHD felbontású telefonom van, és végül is azon egész jól megy a GUI. A Real Racing 3 viszont már erősen szaggat. Az RK3188-cal még személyesen nem találkoztam. Meg nem esküdnék rá, de mintha annak a nyers teljesítménye nagyobb lenne, bár az lehet, hogy a kisebb memória sávszélesség visszafogja.
-
Tankblock
aktív tag
Nem hangzik rosszul. Jöhetnek a tabok is
-
-
solaris17
aktív tag
Legalább lenyomják az árat.
-
tjb007
nagyúr
A kérdés jó.
Az oldalukon T764 szerepel, viszont ilyen létezéséről én nem tudok. Ha a Cortex-A17-es esetből indulok ki, akkor elképzelhető, hogy ez is csak elírás, de az is megeshet, hogy mégis létezik ilyen, csak próbálja titokban tartani az ARM.
Akárhogy is van, egy elég erős alkalmazásprocesszort sikerült összerakniuk, amivel elég szépen feladták a leckét, csak tudjanak eleget gyártatni belőle.Amúgy ígértek integrált LTE modemet is, nem tudom lesz-e belőle valami.
(#15) buca84
Február-március, szóval hamarosan.
-
gghrtz
őstag
Juhé alig várom már az ezzel szerelt táblagépeket. A mostani tabomban RK3188 van, de FHD-ra már nem az igazi, és a TV stickemben is RK3188 van, de FHD-ra az se pöpec. De azért a tablet egész zsír. Amire kell arra nekem megfelel, de néha azért sokat gondolkozik szegény. Ha lehet majd kapni 50-ért FHD RK3188-as 10,1"-es tabot tuti benevezek rá!
-
buca84
őstag
Az ezzel szerelt tabletek kb mikor jelennek meg?
-
vicze
félisten
Most akkor milyen GPU van benne?
Olvastam Mali-T624, T764-t és most T720...
CES-en ezt mutogatták, cetlivel átragasztott 7-es 2-esre elég vicces.Rockchip minőség.
-
bteebi
veterán
Nem volt GPS a 3188-ban? Hogy mik vannak! Nem tudtam, mert több RK3188-as tab-ban is van GPS-es verzió. Amúgy akár lesz GPS az RK3288-ban, akár nem (bár valószínűbb a nem), nagyon szipatikusnak tűnik. Kíváncsi lennék, hogy mennyit drágítana rajta, illetve hogy mennyit növelne a fogyasztásán egy GPS. Vélhetően nem sokat, úgyhogy én is úgy gondolom, hogy hiba (lenne) lespórolni, ahogy azt a #3-ban is említed.
-
vlevi
nagyúr
Ez igy van. De te azt mondod, a 3g felesleges. Van, aki szerint nem az, es van, aki szerint a gps is felesleges :-)
En pl. arra leszek kivancsi, mikor jonnek ezzel a chippel szerelt minipc-k, mert ha jo arban lesznek, jo teljesitmennyel, akkor lecserelem az mk808-asomat. Oda pedig nem kell sem gps, sem 3g, de meg a bt sem letszukseglet, mert a tv alatt, lan-on, vagy wifin allandoan rajta van az otthoni halozaton. A sok usb port, urambocsa sata csatlakozo viszont jol jonne egy ilyenre. -
Csapoati
nagyúr
Húha, ha elkezdik ontani a kínaiak az ezzel szerelt tableteket értelmes áron, akkor kő kövön nem marad.
#1: Szerintem a GPS rétegigény, de jó lenne látni egy felmérést ezzel kapcsolatban. Ha kevesebben használnák, mint akik nem, akkor csak feleslegesen drágítana a cuccon.
-
Zirowe
nagyúr
Gpst ez sem fog tartalmazni?
Mert 3188 a 3066hoz kepest kekfoggal volt tobb, tok jo lett volna, ha ez meg kap gpst, igy az olcso kinai tabok meg versenykepesebbek lennenek.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Azonnali A320 B350 X370 B450 X470 A520 B550 X570 chipset alaplap felvásárlás személyes/csomagküldés
- Csere-Beszámítás! Asztali számítógép játékra! I5 14400F / RX 6900 XT 16GB / 32GB DDR5 / 1TB SSD
- iKing.Hu- Apple Macbook 13 M1 Pro Touchbar - 2020 - Használt, karcmentes, 22 töltés
- Telefon felvásárlás!! Honor Magic6 Lite, Honor Magic6 Pro, Honor Magic7 Lite, Honor Magic7 Pro
- DELL Thunderbolt Dock - WD19TB modul 02HV8N (ELKELT)
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest