- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- Milyen videókártyát?
- Épített vízhűtés (nem kompakt) topic
- Bambu Lab 3D nyomtatók
- Házimozi belépő szinten
- Plazma TV topic
- A Windows 11 lett az úr az asztali PC-k piacán
- TCL LCD és LED TV-k
- NVIDIA GeForce RTX 4080 /4080S / 4090 (AD103 / 102)
Új hozzászólás Aktív témák
-
vonat
csendes tag
Esetleg használ vki közületek ilyen monitort ? Kérem, írja le a véleményét, nagyon érdekelne.
-
Szabolcs90
csendes tag
49.900Ft-ért már barátságosabb az ára.
Érdeklődnék a hozzáértőktől, hogy jobban megéri e ez a monitor az árát, mint a hasonló árban lévő 22-23"os LEDes TN paneles megoldások?
Illetve, hogy megéri e azt a ~8-10k pluszt egy belépő Benq 23"os TNpaneleshez képestFelhasználási területe Internet, film és catia lenne. Ilyen használat során mennyire lehet zavaró a sokat emlegetett "ghosting"?
A válaszokat előre is köszönöm.
-
spidersoft
senior tag
válasz
spidersoft #72 üzenetére
Szedett már szét valaki ilyet? Ha nem fullon (100% alatt) van a fényerő, akkor kihallatszik belőle valami zizgés... mivel összefüggésben van a fényerővel, így gondolom a CCFL meghajtóinverter hangja lehet. Ez a zizgés akkor is elmúlik, ha rámarkolok a műanyag házra és megszorítom kicsit, ebből viszont arra tudok következtetni, hogy szerelési problémája van. Leszereltem a talpról (ezt elvileg szabad, mivel a talp konzolja alatt vannak a VESA csavarhelyek), úgy is csinálta, szóval biztosan a monitor-részben van a bibi
Egyébként alapból elég halk ez a zaj, ha szól a tévé akkor egyáltalán nem is hallatszik, de mivel a gépemben a leghangosabb eszköz egy laptop HDD, ha nem szól semmi a szobában akkor hallatszik, és időnként, amikor felerősödik zavaró tud lenni (ekkor meg kell lökni kicsit a monitort, és újra csendesen zúg).
Kérdésem az lenne, hogy ennél a típusnál valaki tapasztalt-e már effélét? Más LCD-knél egyáltalán nem hallottam még ilyen zúgást, csak CRT monitoroknál volt szokásos, ott asszem a sorkimenő adta.
-
spidersoft
senior tag
válasz
spidersoft #71 üzenetére
Rendeltem egyet, holnap hozza a futár... ha megjön írok véleményt, hogy legyen egy tőlem is. Nem mintha értenék hozzá, vagy bárkit is érdekelne
-
spidersoft
senior tag
Sziasztok! Épp 23.6"-os monitor vásárlása előtt állok, viszont a környéken nem leltem CPVA, sőt, semmilyen PVA paneles monitort, mindenütt "rendelésre" tudnának csak... így meg nem könnyű megállapítanom, hogy megfelelő lenne-e számomra... Mostanság egy TN-es monitor olyan 50 körül van, ez meg futárral 70 alatt kicsivel. Eizora nincs pénzem, előre kijelentem, ez a 70 a max
Jelenleg egy Samsung 931BF-em van, amivel a problémám az, hogy ha a képernyő felső felében szeretnék valamit nézni, akkor ha épp lejjebb van a székem állítva, akkor nyújtózkodnom kell, mert a megszokott testtartásban normálatlan színei vannak (ha meg fent van a székem, akkor meg a monitor alja ramaty, és hajolni kell...), még így is, ahogy nekem kellemes a beállítása: fényerő: 19/100, kontraszt: 30/100. Ráadásnak ahány TN-es monitort láttam, a CRT-kkel ellentétben többé-kevésbé mindnél tapasztalható volt valami megfoghatatlan rezgés a periférikus látástérben, ami hosszú távon elég zavaró számomra. A Samsung állítása szerint ez a modell "színhelyes", tehát ennél ezek a dolgok nem tapasztalhatóak?
Um... ez a színhelyesség-dolog így elég szubjektív a székkel... szóval máshogy kérdezem: a cégnél is egy TN-es Samsungot használok, viszont az pivotos, és ha elforgatom a kijelzőt, akkor, mivel a két szem különböző szögben nézi a monitort, így más képet is lát, egyik sötétebbet, alacsonyabb kontrasztút, a másik világosabbat, kontrasztosabbat, és (számomra) *nagyon* zavaró, egy percnél tovább nem tudom nézni (így nem is értem, hogy minek tesznek alá pivotos talpat... egyedül annyi értelme van, hogy meg lehet ültetni 5-6 centivel a panelt, nem kell olyan magasra emelni a széket). Szóval ha egy ilyen CPVA-s monitort az ember elteker 90°-kal, vagy ha normál pozícióban nézi akkor ez az "effekt" nem jelentkezik? Valahol olvastam ezt a "black crushing" dolgot, hogy ennél a monitornál ez *vízszintes* helyzetben jelentkezik, volt ott egy youtube video is. Élőben mennyire lehet ez zavaró? (ha feltételezem, hogy nagyjából középről, de két szemmel szeretném nézni)
A válaszokat előre is köszönöm: Peti
-
Naeron
csendes tag
Tegnap vettem egyet és programozáshoz teljesen jónak tűnik. Másra nem is kell.
TN-t a kicsi betekintési szög miatt nem akartam (a szélen lévő dolgokhoz mozgassam a fejem, mert halvány?...) -
Versus
senior tag
Kedves fórumtársak !
Ma megtekintettem a tesztelt monitort.
Szerintem pont annyival drágább mint egy ugyanekkora TN-es mint amennyivel többet ér.
Most teljesen jó vételnek látom, nekem kellemes meglepetést okozott pláne ennyi negatív vélemény után.Opel árban meg nem adnak BMW-t.
Ez van. -
ddekany
veterán
Fényerő/kontraszt: 970P pl. 50-es brightness alá menve csak a kontrasztot állította (in->out függvény meredekséget) (és titokban, azaz ez nem látszott a monitor által mutatott kontraszt beállításon), 50 fölött meg csak a háttérvilágítás erősségét. Az FSC P19-2-m meg 11-es brightness alá menve nem csökkenti tovább a háttérvilágítás erősségét, hanem elkezdi a blacklevelt negatívba tolni (azaz az in->out függvényt jobbra tolni, feltöltve 0-kkal a bal szélét, mert negatív világosság ugye nincs), ami persze rettenetes adatvesztéssel jár a sötétebb képrészeknél. OK, ez utóbbi nem a meredekséges kontraszt állítás volt, de megint az volt, hogy mikor kellően sötét képet akarsz elérni, a brightness letekerésekor a folyadékkristállyal kezd cselezni, amivel nem biztos hogy jól jársz. (Én pl. a P19-2 esetén inkább megálltam a 11-es brightness-nél, és a contrast-al csökkentettem tovább a világosságot.)
-
Brekk
addikt
válasz
Pixelmaster #64 üzenetére
Nálunk akár ma is megnezheted, ki van állitva a 22" es del-lel, es HP val!
-
Pixelmaster
tag
és nincs rajta esa vagy hogy hívják szabványszerinti pl. falra felszerelhetőség
és a kábeleknek sincs elvezetés, de a képminőséget szívesen megnézném élőben, hogy milyen ez a két típus közöti monitor -
dezz
nagyúr
"(Itt megjegyzem, hogy a monitorok fényerő beállítása gyakran a kontrasztot és a háttérvilágítást is állítja.)"
Ilyennel én még nem találkoztam. Hacsak nem úgy érted, hogy attól halványul is a kép.
"Plusz, gyakran jobbak a monitor színei alacsony kontraszton, mert ott a világos színek kevésbé másznak el a monitor natív színvilága felé (ami általában vmi hugysárga)."
Erről már beszéltünk, és szerintem ez csak egyes típusokra lehet igaz.
"Aztán ha a sávosodás elkerülés szempontjából ideális kontraszton is van egy monitor (általában 50%, de persze típusfüggő), akkor is van még benne valami színhőmérséklet korrekció (mivel a monitor natív színe nem megfelelő), ami 3x8 bit esetén megint csak sávosodást okoz."
Úgy van (magam is írtam az #58-asban). Hozzátenném, a színhőmérséklet "jósága" a környezeti fényviszonyoktól is függ.
(#59): Hát igen... (Bármilyen igényéről.)
-
ddekany
veterán
"miert akarna barki is lejjebb venni a kontrasztot?"
Mert a háttérvilágítás lejjebb vétele nem ad elegendően sötét képet. (Itt megjegyzem, hogy a monitorok fényerő beállítása gyakran a kontrasztot és a háttérvilágítást is állítja.) Plusz, gyakran jobbak a monitor színei alacsony kontraszton, mert ott a világos színek kevésbé másznak el a monitor natív színvilága felé (ami általában vmi hugysárga). Aztán ha a sávosodás elkerülés szempontjából ideális kontraszton is van egy monitor (általában 50%, de persze típusfüggő), akkor is van még benne valami színhőmérséklet korrekció (mivel a monitor natív színe nem megfelelő), ami 3x8 bit esetén megint csak sávosodást okoz.
-
dezz
nagyúr
Az 1000:1-es kontrasztarány hosszabb távon munkára kicsit sok...
A fényerőt is lejjebb lehet venni, de akkor az egész kép sötétedik. Másik, hogy CCFL-nél van egy bizonyos határ, és sötét szobában még az is túl sok, marad a kontraszt lejjebb vétele.
(Annó a CRT-t sem max. kontraszton járattuk -- igaz, annak jóval magasabb is a kontrasztaránya.)
De jobb monitorokon vannak ilyenek is, mint Gamma, Temperature, Saturation, Hue... Ezeknek sem mindegy, hogy 8 vagy 10 biten "számolódnak".
-
dezz
nagyúr
3x8 bit esetén nem csak egy kicsit más, hanem durva sávosodás van ilyenkor. Nem tudom, milyen HP-t néztünk mi a napokban az Oázisban, de hasonlóan nem láttam rajta sávosodást, mint a Dellen, vagy az itthoni Eizomon. Igaz, csak futólag néztük ezt az üzletben, de ég és föld volt a különbség a másikhoz képest.
Viszont pl. a panel "10-bitesítésében" lehet különbség. Az említett Dell és HP a pepita-váltogatós FRC-t használta (persze, mint említettem, ez itt jóval halványabb, mint a 6 bit + FRC-seknél [bár, nem tűnt 1/4 annyira halványnak, mint elvileg lennie kellene, inkább fele]), a néhány éves Eizom nem csinál ilyet. Csak a sötétebb részeken látható közelről halványan egy véletlenszerű bizsergés. Talán ez teszi a különbséget.
-
borisz_B
tag
Akkor még egy kérdés:
... ha összehasonlítunk egy EIZO-t (ami történetesen 10bites, mint pl. az S2231W) és egy ugyan olyan panellal szerelt HP LP2275W-t ("ami lehet" ..., hogy szintén 10bites, akkor miért látni különbségeket a sávosodás és a gradiensek között (az EIZO javára)? Tudom, hogy az EIZO külön csipje és vezérlő egysége végzi a színszámítási műveleteket (és különböző nyalánkságokat), de akkor mégis miért tekinthetjük a HP-t is 10bitesnek, annak ellenére, amit írtál ezzel kapcsolatban, vagy az EIZO is ennél a modellnél, vagy a "csak" 10biteseknél is hasonlóan jár el, mint ahogy említetted:
Egyébként tényleg 3x8 bitesek ezek a panelok, az alsó két bitet (a 10-ből) itt is FRC-vel keverik ki, csakhogy ez az FRC 1/4 olyan halvány, mint a 3x6 bit + FRC-s monitorokon. -
dezz
nagyúr
-
dezz
nagyúr
A 3x8 bites színkezelésű monitorok besávosodnak, ha pl. lejjebb veszed a kontrasztot a maximumról (nem a fényerőt, ami a háttérvilágítást befolyásolja), mivel az a képtartalom módosításával jár. A 8 bit 256 fokozathoz elég, full feketétől full fehérig. Pl. 50%-os kontrasztnál már csak 128 fokozat van, így egy eredetileg 8 bites gradiens minden 2. lépcsőfoka elvész, mivel itt nincs 1/2-es bit. (És ez még a jobbik eset, mert itt pont feleződik a fokozatok száma, pl. egy 60%-os kontrasztnál elég érdekes dolgok jönnek ki.)
Egy 3x10 bites színkezelésű monitornál 4x annyi fokozat van (úgy is vehetjük, hogy van 1/2-es bit és 1/4-es bit, az eredeti kép 8 bitjéhez képest), így nem vesznek el fokozatok a kontraszt lejjebbvételével (pontosabban csak 25% alatt kezdenek elveszni, de ott már eleve elég halvány a kép, így nem lesz feltűnő).
Az említett Dell monitornál a 2. volt a helyzet. (Mint ahogy pl. egy jobb S-PVA-s HP esetén is.) Egyébként tényleg 3x8 bitesek ezek a panelok, az alsó két bitet (a 10-ből) itt is FRC-vel keverik ki, csakhogy ez az FRC 1/4 olyan halvány, mint a 3x6 bit + FRC-s monitorokon.
(#49): Könnyen lehet. A jobb Dell, HP, NEC monitorok is ilyenek. Az Eizokról nem is beszélve (ott a legjobbak 12-14 bitesek, és persze van még bennük pár nyalánkság).
Nyugdíjas: Ilyen fiatalon nyugdíjas!?
-
ddekany
veterán
Műszaki embernek ez az egész egyszerűen lelkileg "fáj", de amúgy ez a 3x8 bites bóvliság "ditálisan előállított" gárdienseken kívül nem igazán látszik meg sehol. Mivel manapság már az sem számít, ami rendesen meglátszik, gondolhatod ezt mennyire veszik komolyan... Örülj neki, hogy nem 3x6 bit + FRC...
Vagy lehet, hogy az? Végül is, emlékszem én még a 970P-re, ahol a 3x6 FRC nélkül (álló dither) nem tűnt fel senkinek...
-
dezz
nagyúr
válasz
Nyugdíjas #42 üzenetére
A Dell 2209WA is 3x10 bites.
Én igazából nem is értem, hogy van képe még bárkinek 3x8 bites elektronikával szerelni monitorokat (pl. leveszed a kontrasztot, és már sávosodik is, mint állat). Persze az agyontömörített filmekkel és ugyancsak agyontömörített jpeg képekkel nem is annyira feltűnő.
-
Nyugdíjas
nagyúr
Biztos lehetsz benne, hogy ő nem így érti.
A színátmeneteknél tapasztalható sávosodásra gondolt. Tehát, hogy nem folyamatos a színátmenet az elektronika "gyengeségéből" adódóan, ami alapvetően természetes dolog, csak persze vannak igen drága monitorok ahol ezt elég jól kiküszöbölik sokbites elektonikákkal.pacsmagokkal én nem találkoztam
Illetve lehetséges, hogy a rossz szürkeárnyalati szinskála, és a magas kontraszt eredményeképpen a szinátmenetek túl élesen válnak el (mert azt csinálják). Bár én ezt nem pacsmagnak nevezném, de végülis leirja a jelenséget....
-
JColee
őstag
ezt a savosodast mire erted?
otthoni monitoromon is, jatek kozben eszreveheto neha egy jelenseg. Gridben pl ha van festese az aszfaltnak, neha lathato, hogy "megtorik" a festekvonal, mintha savokra bontotta volna ott a kepet, es eltolta volna egymastol oketa cikkben mire erti a szerzo a "pacsmagokat" a full hds filmeknel?
-
dezz
nagyúr
A HDMI-n nincs külön audio jelvezeték, a TMDS adatvezetékeken megy az is a képi információs csomagok közé fűzve. DVI kimenet esetén HDMI-kompatibilis módban is éppen ez történik, így az adaptereknek elég simán átvezetni a TMDS jeleket az egyik csati megfelelő kivezetéseiről a másikra. Tehát (ebben legalábbis) nincs különbség az ATI-s és a hétköznapi adapterek/"fordító" kábelek között.
Esetleg az lehet, hogy az ATI-s adapter külön jelzi valahogy a kártyának a jelenlétét, és ez aktiválja a HDMI kompatibilis módot (vagy legalábbis a hang-"rákeverést").
-
BiP
nagyúr
Én a hibái ellenére is örülök neki, hogy kezdenek szivárogni ezzel a panellel is monitorok.
Pusztuljon a TN!
Majd szépen egyre jobbak meg olcsóbbak lesznek remélem. -
Yany
addikt
És a DVI --> HDMI átalakítónál sem egyértelmű a videojel-only esete. Tudomásom szerint az ATI kártyák átalakítója (és a DVI kimenete is) olyan, hogy az audio jel is a helyére kerül a HDMI kábelen. Gondolom ez az állítás nem igaz egy 3rd party átalakítóra, csak a kártyákhoz gyárilag mellékelt darabokra. Ki még nem próbáltam, mert semmilyen HDMI-s vevő egységgel nem rendelkezem, de a neten több forrás is a fentiekkel egybevágó jelenségről beszél.
-
dezz
nagyúr
válasz
Jim Tonic #30 üzenetére
Mondjuk ez csak ~1920x1080@60Hz-ig igaz, efölött a DVI-ből dual-link kell, de a hétköznapi HDMI csatik single-linkesek (viszont az újabb HDMI szabványok magasabb sávszélt támogatnak, mint a DVI, így elég a single-link), szóval ott már nem lehet egyszerűen összekötni őket.
(#31): Esetleg a #25-re, nemde?
------------
Egyébként elvileg az Eizo is kihoz egy monitort ezzel a panellal. És az Eizo-k magukban foglalják a 3x10(+) bites gamma-korrekciót, gyakorlatilag olyan lesz, mintha eleve be lenne építve a precíz kalibráció...
-
Brekk
addikt
Lehet szidni ezt a monitort, de pl azt kell hogy mondjam, munkára eddig az egyik legkiválóbb monitor! Nagyon éles kontrasztos betűk, nyugodt szép kép. És a szinei megmaradnak. Vannak teruletek ahova nagyon is alkalmas, es fenyevekkel jobb mint egy tn-es monitor!
-
válasz
Johnny Cage #28 üzenetére
HDMI-DVI konverterrel. A HDMI ugyanazt adja képben, mint a DVI.
-
ddekany
veterán
"Igen, a videokártya CLUT-ját írja át"
Na, hát nekem is úgy tűnt! Mármost, lehet hogy csak én vagyok béna, de nekem, eddigi korlátos tapasztalatim szerint, a szűz Windows (+ videokátya driver) nem nyomta át a profilból a CLUT-ot a videókártyába. Ha ez így van, akkor valaki berakja az itt megadott ICC profilt anélkül hogy valami LUT loadere fel lenne téve a gépre, akkor nem lesz neki 2.2 gammája. Sőt, a színprofil-tudatos cuccoknál (Photoshop, stb) még rosszabb is a helyzet így, mintha nem lenne CLUT állítás a profilban, mivel az ICC profil feltételezi, hogy a profilban szereplő CLUT be van töltve, tehát nem fog (számottevően) szoftveresen gammát korrigálni. Szóval itt most vagy én voltam/vagyok béna, vagy ki fog derülni, hogy ez a PH!-s kalibrálós buli ez ál-igényeket céloz meg (placebo effekt).
"Csak kérdéses a számomra, mindez milyen minőségben történi"
Csodák nincsenek, ez 3x8 biten kell hogy megtörténjen, azt meg tudjuk milyen. Épp ezért ez kicsit "csalás", ami a monitor képességeinek vizsgálatát illeti. Ha eltekerem a vidókártyán a gammát, bizony sávosít mint a rossebb. Épp ezért, mivel fLesh-éknek a kalibrálóval került fel LUT loader, és úgy tűnik az elég nagyot kellett hogy korrigáljon a gammán, furcsálom is, hogy semmi sávosodást nem láttak.
-
dezz
nagyúr
Azért ne már...
1. Egy monitoron csak a szemedhez legközelebb eső pixelt láthatod pont szemből, az összes többit eltérő szögből. A TN jóval gyorsabban kezd fakulni ezzel a bizonyos szöggel (és nem csak fakulni, hanem sötétedni, stb.), mint akár ez, főleg függőlegesen. A TN-en már a kép szélei is mások, míg ezen nagyjából egyenletes a kép. Mozgásra sem változik olyan látványosan.
2. A TN kevéssé szórja a fényt, így a közepesnél világosabb részeken vakít. Ez nem. (Persze nem arra gondolok, ha sötét háttéren valami fényes objektumot nézel.)
3. A TN "feketéje" messze van ennek feketéjétől.
4. A DVI-re rá lehet kötni a HDMI-t. (Jó esetben a 48/72 Hz is megy, ami a 24p-hez kell.)
5. Nekem nem tűnt olyan rossznak a válaszideje (bár csak egy tesztet néztem). Persze egy profi játékos talán sokallná. -
HERR Z
veterán
ez a monitor annyiból jobb egy TN-esnél hog alkról nem fordul át, illetve jobb a kontrasztja...duplaáron
hülyének is megéri, ennyiért inkább veszek egy 26-os TN-t, úgyse nézem se alulról, se 150 fokról
de amúg jah, tré design, 0 hdmi, foscsi válaszidő, nem egy odabax szinskála(TN) de tetszett -
dezz
nagyúr
Nem tökéletes, de sokkal jobban el tudnám viselni, mint egy TN-est.
(Persze csak feltételes módban, mert 3x8 bites képkezelésű monitort eleve nem vennék.)ddekany: Igen, a videokártya CLUT-ját írja át, és vélhetően jobb lett tőle a gamma. (Csak kérdéses a számomra, mindez milyen minőségben történik, hiszen amíg az analóg kimeneten érvényesülhet a 3x10 bites a CLUT, a DVI csak 3x8 bites, tehát a meglévő lépcsőfokokon lehet egyet-egyet le- vagy felfelé lépni, holott kisebb lépésközökre lenne szükség.)
-
ddekany
veterán
A kalibráló program átírja a videókártya CLUT-ját is, vagy tényleg elég csak a monitoron beírt számokat beállítani? (Ha utóbbi, attól így rendbe jött a gamma?
Miért?)
-
Vincent_
aktív tag
válasz
old_artist #20 üzenetére
Egyetértek.
Anno egy 2407-es Dellem volt, és egyedül a HDMI hiánya zavart (X360 így "csak" komponens kábellel ment rajta). Sajnos időközben luxus lett a 140k-s monitor, és az árából vettem inkább majd' feleannyiért egy 32"-os TV-t (tudom, hogy ez nem váltja ki) és egy kisebb monitort a gép mellé. Mai napig visszasírom, annyira gyönyörű képe volt.
Az mondjuk nagyon szuper, hogy jön az új, "olcsó" technológia, de azért az első szériás modelleket azért nem kéne ajánlgatni, ha már minden teszten üvölt a hiányosság. Akinek meg volt már Dell-je, úgyis tudja, mi is a különbség.
-
hibavissza
veterán
A tesztből nekem az jött le, hogy a design-on kívül, ez egy ócska monitor (kb. annyira mint az enyém a TN-ek közt). Akkor meg ki kell tolni neki egy bazi nagy feketepontot...nem hímezni-hámozni, kerülgetni a langyos taknyot. Persze, ha olcsóbb lenne..., de ez az utánhúzás manapság elég ciki.
-
llax
senior tag
Még van hová fejlődnie ennek a C-PVA technikának...
Végülis a panel ebben a monitorban nem is olyan rossz, egy jobb háttérvilágítás is sokat javítana a helyzeten, de 1-2 széria után a utánhúzás-válaszidő problémája is enyhülhet.Mindenesetre az irány tetszik, néhány hónapon belül jöhetnek a "nem TN" 16:10-es 24-esek is 100 alatti áron...
-
Vincent_
aktív tag
Azért szerintem az elég gáz itt PH!-n, hogy az általam látott tesztek közül a legrosszabb értékelés a "tetszett" volt. Ezt a cikket végigolvasva én pl. nem jöttem rá, hogy ebben a monitorban mi tetszett a tesztelőnek, mert olvasatom szerint az mindenhol elvérzett (ja, bocs, keveset fogyaszt és nem melegszik, juhéj). Még ha egy TN-paneleshez viszonyítottátok volna, akkor azt mondom, OK, de a Dell minden téren csúnyán elkente a száját. Akkor meg miért is tetszett? Vagy az, hogy "nem tetszett" már nem fér bele?
-
marcias
őstag
Nekem a felbontása miatt tetszene jobban, mint a Dell, mert most is fullHD-m van, igaz TN, de nem akarnék visszafejlődni most már, úgymond. A Samsung viszont tényleg max 60-70-et ér meg, de inkább annyit se, mert zavarnának a hibái. Annak semmi értelme, hogy jobb a TN-nél bizonyos szempontból, cserébe meg rosszabb más szempontokból. De, abban bízom hogy ez el fog indítani egy folyamatot, és ezeknek is jönnek majd javított változatai. Bár az is felmerült már bennem, hogy a Samsung direkt szúrta el.
-
tomas
tag
Két angol nyelvű teszt:
http://www.hardforum.com/showpost.php?p=1034329391&postcount=34
http://samsungf2380.blogspot.com
Plusz összehasonlító képek a Dell 2209wa-val:
http://www.it.com.cn/diy/monitor/review/2009/06/15/06/539512_15.html
http://www.it.com.cn/diy/bigimg/2009/06/14/06/539511_74.html
És egy különös videó:
http://www.youtube.com/watch?v=LOkGjFru4x0 -
Quent1n
senior tag
A Dell E-IPS panelja védelmében kiemelném, hogy sRGB ide sRGB oda lehet rajta grafikai munkát végezni persze kinek mit takar a grafikai munka. Továbbá 100 alatt más nincs ami nem csak az sRGB-t tudná legjobb tudomásom szerint. De ha old_artist erre jár megmondja a biztos infókat. Egyébként nem lennének ezek rossz monitorok de a Samu nagy kapufát rúgott azzal, hogy ilyen otrombán túlárazta őket. Kb 50-65 lenne a reális ár értük szerintem.
-
Solten
őstag
Kár a magas válaszidőért, egész jó lenne...
-
Hát 70-ért elgondolkodtató lett volna, de ennél jóval drágább lett...
-
Nyugdíjas
nagyúr
Azért is a Dell előtt ülök, nem a Samu előtt.
(Ezért is hoztam példának, hogy huszadrangú szempont hogy mennyire meleg, ha közben jó egy monitor)
Egyébként Ndruu jól mondja. Ott jön ki az a meleg. Mi is egésezn sokára jöttünk rá, hogy az a rész le is vehető. De csinálok egy fotót mostmár csakazértis
-
Szerintem ott a két műanyag tábla találkozásánál jöhet ki a meleg. Manapság ilyen elektronikai nem zárnak be egy teljesen zárt házba, valamilyen szellőzőt mindig hagynak.
Élőben még nem láttam a monitort, tehát csak feltételezem. Lehet nem a szokásos módon, de biztosan szellőzik valahol. -
-
Yany
addikt
Jó teszt, köszönjük. Nagyon kíváncsi voltam már erre a cuccra. Mondjuk a látószöges vizsgálatnál én valami dinamikusabb képet (is) választottam volna, amiben sötétebb árnyalatok is vannak. Így sajnos csak az látszik, hogy a világos színek hogy torzulnak, de a sötétekről nem derül ki semmi.
Mindenesetre hiánypótló, alapos írás, köszönjük.
-
Male
nagyúr
Jól látom, hogy a kábelek elvezetésére semmi megoldás nincs ezen?
Nem igaz, hogy erre nem gondolnak... és még a csatikat is úgy helyezik el, hogy esély ne legyen teljesen eltüntetni őket. -
Csabee.
nagyúr
Jó lett a cikk, a dinamikus kontraszt aránya elég jó! biztos szép színes, még az elforgathatóság is jó dolog, sokaknak tetszeni fog.. csak hát az ára.. ami elrettentheti a vásárlókat, illetve a HDMI hiánya, ami egy ilyen modern/új monitortól elvárható lenne
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Vékonyabb lett, jobb kamerát kapott, de az akku maradt a régi: itt a Fold7
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- Milyen videókártyát?
- Épített vízhűtés (nem kompakt) topic
- Windows 10
- Változó design, tekerhető lünetta: megjött a Galaxy Watch8 és a Classic
- Windows 11
- Digitális Állampolgárság Program DÁP
- Kínai és egyéb olcsó órák topikja
- További aktív témák...
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone i5 12400F 16/32/64GB RAM RTX 5060Ti 8GB GAMER PC termékbeszámítással
- AKCIÓ! Intel Core i9 14900K 24 mag 32 szál processzor garanciával hibátlan működéssel
- Telefon felvásárlás!! iPhone 12 Mini/iPhone 12/iPhone 12 Pro/iPhone 12 Pro Max
- AKCIÓ! Apple Macbook Pro 15" 2018 i9 9850HK 32GB 500GB 560X 4GB garanciával hibátlan működéssel
- Bomba ár! Dell Latitude E5550 - i3-5GEN I 8GB I 128GB SSD I 15,6" HD I W10 I HDMI I Cam I Gari!
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest