Hir​d​eté​s​

2017. december 12., kedd

S​z​p​onz​or​unk

Útvonal

Tesztek » Monitor rovat

Samsung F2380 C-PVA panellel

A Dell után a Samsung is a TN panelek hegemóniáját kívánja megtörni, de vajon sikeres lesz-e?

Hi​rde​tés​

F2380: külsőre nem túl különös

Másfél hónapja reppentek fel az első hírek a Samsung új, a TN és az S-PVA közé bepozicionált, ökonomikus, C-PVA panelre épülő modelljeiről, az F2080-ról és F2380-ról. Ezek azonnal az érdeklődés középpontjába kerültek, hiszen a kicsit is igényesebbek már nagyon régóta várnak egy ehhez hasonló, még elfogadható árú, de a képminőség terén a TN-nél jobb paneltípusra. Szerkesztőségünknek lehetősége volt az F2380-at közelebbről is megvizsgálni, lássuk, hogy mire számíthatunk.


A monitor csomagolása és kibontás után [+]

Azt mindenképpen le kell szögeznünk, hogy a nemrégiben általunk is bemutatott Dell 2209WA képes tökéletesen ellátni ezt a szerepet, ezért a mi szemünkben a Samsung által bejelentett készülékek már csak amolyan ráadásként szerepelnek az étlapon, de persze nincs azzal probléma, ha nagyobb a választék, érdekes lesz látni, hogy az F2380 miként viszonyul a Dell termékéhez. Az F2380 a két C-PVA paneles típus közül 23 colos képátmérőjével a nagyobbik. Annyit érdemes tudni róla, hogy szélességre megegyezik az egyesek számára még manapság is elérhetetlenül nagynak tűnő 24 colos monitorokkal, de azoknál alacsonyabb, hiszen 1200 helyett csak 1080 pixelt jelenít meg (és pixelmérete is kicsit kisebb, 270 helyett 266 mm), mondhatni Full HD, a szélesvásznú filmekhez lett igazítva. Az F2380-at a dobozból kiemelve két darabban találtuk, a talapzatot saját kezűleg kell felcsavarozni a kijelző állványzatára, de ez nem okoz különösebb gondot. A monitor mellett egy leírást, egy driver CD-t, és egy-egy DVI, illetve VGA kábelt találtunk, a Samsung nem volt túl bőkezű, de a csatlakozók láttán ennél többre nem is igazán számíthattunk.


Szemből és elfordítva [+]

A monitor külsőre a napjainkban megismert egyszerűbb felépítést és dizájnt követi, közel szögletes éleivel és matt fekete burkolatával nem kategorizálhatjuk be a tükröződő, „álcsúcsmonitorok” közé. A káva igen keskeny, és már a panel vastagsága is az új korszakot idézi, a környezetvédő hardverek világát. Egyébiránt az F2380 szemből igen letisztult, a Samsung logón és a két felső feliraton kívül csak a középen alul található kezelőszervek szólnak bele az összképbe. A kijelző mindkét irányban enyhén elforgatható, ami sok esetben jól jöhet. A talp szögletes formájával szerintünk kicsit csúnyácska, de ez legyen a legnagyobb probléma.


Pivot mód és a hátoldal [+]

Az F2380 támogatja a pivot módot is, ami a hosszú dokumentumok olvasását hivatott megkönnyíteni. A hátlapon egy nagy Samsung logóval szembesülünk, a fekete, matt burkolaton azonban a gyártó a szellőzésre nem fordított gondot, nem sikerült felfedeznünk egyetlen szellőzőnyílást sem, ami szerintünk hiba. Könnyen lehet, hogy ezek az alacsony fogyasztású panelek így is sokáig üzemképesek maradnak, mindenesetre szerintünk az nem ártana, ha lenne egy-két lyuk a borításon, senkinek sem fájna.


Oldalról [+]

Az F2380 ergonómiailag kitűnőre vizsgázott, a panel magassága igen tág tartományban állítható, és enyhén hátra is dönthető, így a szemünket nem kell feleslegesen fárasztani, az annak kényelmes szögeket bármikor bepozicionálhatjuk.


Csatlakozók [+]

Csatlakozók terén a két újdonsült típus kicsit maradi, ugyanis csak analóg és DVI bemeneteket találunk a hátoldalon, a HDMI-nek és a DisplayPortnak nyoma sincs, nem szólva a tévébemenetekről és USB portokról. A relatív alacsony árnak tehát megvan a maga oka, a leegyszerűsített külső egy asztali felhasználásra szánt monitort takar, a kérdés már csak a képminőség.


A kezelőszervek [+]

Azonban mielőtt rátérnénk a „lényegre”, lássuk a kezelőszerveket! Ezeket a kijelző közepén látható Samsung logó alatt találjuk, egy fekete feliratokkal ellátott, szürke, egybefüggő műanyagpanel alatt vannak a mechanikus gombok. Ezeket kicsit nehézkes benyomni, kényelmetlen a használatuk, a gombok közepén található kis domborulat miatt pedig a sok nyomkodástól megfájdul az ember ujja (csak hogy kukacoskodjunk egy sort). Láttunk már jobb megoldást, de rosszabbat is.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

H​i​rde​tés

Gyártók, szolgáltatók

H​i​r​de​tés

Copyright © 2000-2017 PROHARDVER Informatikai Kft.