Hirdetés
Új hozzászólás Aktív témák
-
aujjobba
addikt
válasz
Gawamatsu #22 üzenetére
BTRFS alkalmas kulso helyre inkrementalis backup keszitesre, en is igy csinalom jelenleg.
Eloszor csinaltam snapshot-okat a helyi subvolume-okrol, majdbtrsf send <helyi snapshot> | btrfs receive <tavoli snapshot>
Ebben az elso lepesben mindent replikal ugyebar, ez eltart egy darabig.
Innentol mar naponta utemezett szerviz csinalja inkrementalisan a kulso eszkozre kuldest, ami 2-3 masodperc alatt megvan kb.btrfs send -p <tegnapi helyi snapshot> <friss helyi snapshot> | sudo btrfs receive <tavoli snapshot>
Nem kell rsync, idonkenti teljes mentes sem, a BTRFS alacsony szinten (blokkszinten) megoldja ezeket, es barmikor visszaterhetsz egy regebbi allapotra, minden snapshot csak a kulonbsegeket tartalmazza.
-
Dr. Akula
félisten
Ez azért valljuk be, elég irreális otthoni környezetben. Az azonban nem megoldhatatlan, hogy kivesszük a mentést tartalmazó vinyót a gépből, és felrakjuk a polcra, hogy áramszünet, zsarolóvírus ne ejthessen benne kárt. És még akár 2-3 vinyó / pendrive se elképzelhetetlen egy lakásban. Itt nem a terroristáktól kell félni, hanem hogy összeszedsz valami vírust / beszarik a gép, és viszlát adat.
-
hallador
addikt
válasz
forgonati #29 üzenetére
Várjunk csak:
1. A Biztonsági mentés nem lehet ugyanazon a gépen, ahol a mentendő adat.
2. A biztonsági mentés nem csak ugyanabban a helységben van jelen ahol a mentendő adat van, hanem legalább kettő példányban a kettő szerverszoba között folyamatos szinkronban.
3. A biztonsági mentés nem lehet ugyanabban a hálózaton, ahol a mentendő adat van.
4. A biztonsági mentés nem elérhető azon a hálózaton, ahonnan elmentettem.
5. A biztonsági mentés legalább legyen 4 - 20 kilométerre a mentett adattól, azaz nem attól amit elmentettünk, hanem ami már mentve van.
6. A biztonsági mentés geo lokalizáció szinten is lehetőleg az első kettő mentéstől legyen külön, ami csak egy irányban mehet az adat legalább 30 pédányban inkrementálisan, hogy ha egy ilyen eset van, és az utolsó 1 - 2 mentés már a kódolt adatról történik akkor is van még 28.Ja és mentő eszközökkel, tehát szalagos mentéssel.
Visszaállítás csak meghatározott agenteken, és csak adott portokon.
Ja hát pénzbe kerül, de mi nem.
-
forgonati
őstag
Az vicces, mikor biztonsági mentést kellene készíteni mondjuk 20TB adatról... Hova? Húzzak elő hirtelen még egyet a farzsebemből?
-
ugyes
senior tag
válasz
Gawamatsu #22 üzenetére
Szerintem beépítve nincs ilyen lehetőség, legalábbis sem a Snapshot Centerben, sem a mentéseknél. Elméletileg pedig van rá lehetőség.
-
PROTRON
addikt
Amit én javasoltam az viszonylag egyszerű.
Rárak a hálózatra egy olyan gépet aminek a NASon csak olvasási joga van(a jogokat azért még egységsugár esetén is be kell állítani első telepítéskor) és a gépre rendszergazdai bejelentkezéshez beállít egy usb pendrive kulcsot, ilyet azért az egységsugarú is meg tud tenni.Aztán csak rá kell jelentkezni valamelyik távkezelő programmal mint pl teamviewer..jó a bejelentkezési adatokat fel kell írni, hú de bonyolult.
Aki ennél is egységsugarúbb az vegyen iPhonet szigorúan telefonáláshoz és szerződjön le szakemberrel még a szelfifotózáshoz is.
Elvégre a "menedzseri" fizetésből minden úri huncutságra tellni fog, ha már ennyire nincs idő használni a buksit. -
Pötyi
őstag
De azért azt mindannyian érzitek ugye, hogy 1988-hoz képest mennyire bonyolultabb lett az mindennapi élet? Amikor még 640 KB elég volt mindenre... Szóval arra célzok, hogy amit a fentiekben magvas szakmai hozzászólásokkal megvitattunk, az az egységsugarú júzerre nézve mennyire bonyolultabbá teszi a fájlok mentését... 35 évvel ezelőtt elég volt alufóliába csomagolni a floppy lemezt...
-
copass
veterán
válasz
Gawamatsu #22 üzenetére
ezért jó a többverziós mentés, mert akkor vissza tudsz ugrani az előző napokra.
synology-nál Hyper Backup tudja. ilyenkor egy külön formátumba pakolja a fájlokat, kell hozzá egy külön progi.
én azt csinálom hogy rsyncel átnyomom a távoli nasról a helyi nasra a fájlokat, így fájlszinten meglesz minden. majd ebből csinálok egy többverziós mentést a helyi nason, minden sync után. ha vmi gáz van akkor visszatudom állítani az előző mentést. helyi nas csak addig megy amíg megcsinálja a mentést. -
borg25
senior tag
válasz
Gawamatsu #22 üzenetére
Jó megoldást nem tudok. Azt tudom, hogyha sok apró fájlod van, amik összességében 1+TB-t jelentenek, akkor az inkrementális backup nem annyira járható út, mert előbb-utóbb kell egy új full backup amihez képest jön a napi/heti növekményes mentés. A gond meg itt van, hogy azt a 1TB-t nem fogod átjátszani normál neten. (20MB/s feltöltés)
A járható út szerintem az, hogy csinálsz egy lezárást, hogy azt mondod, hogy normál körülmények közt a tavalyi fájlok már nem változhatnak a forrás helyen, ezért azokat már nem szinkronizálod le a cél NAS-on, ezzel kiiktatod az 1 TB problémáját. Ehhez valamilyen könyvtár szerű elkülönítés kell. De mondom jó megoldást nem tudok, főleg nem Zyxel NAS-sal, ahol nem nagyon van lehetőség spéci backup szoftver használatára.
Ha bárkinek van jobb ötlete az ne folytsa magába. -
Gawamatsu
senior tag
Ha sync van, akkor a titkosított állományokat is átviszi és törli a jókat.
Backup kell. Sima vagy incremental. Vagy snapshot - ahhoz btrfs. Ez utóbbi read-only módon ment es végezve zárolja is. Csak nem tudom tud e külső helyre (USB) menteni. Ezt kutatom. MyArchive-ot tud célnak használni. -
borg25
senior tag
A sajátot lehet építeni esetén érdemes azzal kalkulálni, hogy 10W-onként 3320Ftal kerül évente többe egy NAS. Ezért éri meg célhardver, mert hamar meg tud térülni, ha a számítógépmag keveset fogyaszt. Ugyanez indokolhat SSD-t is HDD helyett, hogy kevesebbet fogyaszt, nincs fej parkoltatás, lemez leállítás. S előbb-utóbb megtérülhet.
-
Én manapság amúgy kb 2 fillérből tud a szakavatott is NAS-t készíteni ( pl. OMV)
Én is hamarosan megépítem a másodikat, és azt kiteszem a műhelybe, hogy ha véletlen gond van legyen backup.
De tény, lehet egyszerű ismerőshöz az én NAS-omat, hozzá az övét, és akkor lokálisan sincs egy környéken.
-
borg25
senior tag
-
Gawamatsu
senior tag
Van topicunk Asustorra, benne a javaslatok, teendők mit kell csinálni.
A lekapcsolom és várok nem mindig jó.
A hagyom bekapcsolva had titkosítson be mindent a legrosszabb.
Persze ha van offline mentés és szabadidő, én simán tolnám a resetet és újraépíteném az egészet, már jobban elszeparálva. -
copass
veterán
+1
nekem 2 nas-om van, az egyik itthon figyel. a másik meg nem!az csak addig kapcsol be, amíg lehúzza az otthoniról a friss dolgokat, pluszban csinál egy növekményes mentést verziózással. ezt a synology saját formátumába menti.
jah és még van egy külső vinyó is, okos dugalj kapcsolja be/ki hetente goodsync-el. abban van egy nagyon okos funkció ami figyeli hogy ha túl sok adat változott akkor nem csinálja meg a biztonsági másolatot!
oké ezt drága megoldás, de elég sok adatvesztést láttam ismerősöknél. évtizedek munkája/emlékei mentek a kukába egy rossz vinyó vagy zsarolóvírus miatt. -
PROTRON
addikt
Szerintem megoldható, csak eleve 2 külön hálózati adattárolót kéne fenntartani, ennek megfelelően 2 külön lan vezetékezést és persze a gépedben is (mint az enyémben az alaplapon) 2 külön lan csati.
Egyik adattároló csak a belső hálózattal kommunikál, a másik hálózatról csak x időszakonként biztonsági mentési zárt képfájlt készíteni rá, tehát nem átmásolni az adatokat hogy rákerüljenek a vírusok, hanem csak egybe becsomagolt képfájlt ami nem tud önállóan elindulni-futni.
A másik hálózat, meg mehet ki netre, webcamostúl(annak a videóját amúgy is érdemes betörési riasztás ideje alatt felhőbe felküldeni, hisz a nasodat is vinni fogják) , no meg átmeneti tárolóval hogy távolról feltölthesd rá a fotókat, amiket aztán ha homeofficeba értél manuálisan szépen átmásolsz a fontos munka tárolóra.
Aztán a többi már csak megfelelően paraméterezett tűzfal kérdése.
Pl rárakni olyan gépet a hálózatra, amire kívülről rá tudsz csatlakozni, de nem kap írási jogot a fontos adatok tárolójára csak betekintésit. Ha kell valami arra a gépre rácsatlakozol, aztán megnézed. Ha hekker rácsatlakozik nem fog tudni ransomwaret telepíteni a nasodra, hisz nincs írási joga annak a gépnek a hálózati elemekre.
Erre egyébként simán jó egy Rpi4-es is. -
bteebi
veterán
Nekem egy régebbi ASUSTOR NAS-om van, ami egyelőre rendben van, de mivel most nem érek rá állítgatni, ezért kikapcsolom, aztán majd este állítgatom...
-
zetor2000
őstag
Javasolt a 3-2-1 mentési stratégia:
3 pld. (egy futó, 2 mentés), 2 féle médián (ami épp kurrens - azaz nem streamer szalag '87ből), és az egyik másik helyszínen legyen.
Pl. van odahaza egy épp zajló projekted, mondjuk megtervezted az épülő házad. Ezt lemented pendrájvra és SD kártyára is, 2x, és az egyiket beviszed a melóhelyedre az asztalfiókba.
Ilyenkor ugye megvan a terv a PCden, vagy amin tervezted, megvan odahaza pendrájvon és SD kártyán, és megvan benn a cégnél az asztalfiókodban.
Ha összedől a házad, mert a mester elkeffentett valamit, de te mondjuk túlélted, akkor megnézheted a cégnél a fiókban lévő adathordozókon, hol hibázott a májszter. -
zetor2000
őstag
válasz
Dr. Akula #12 üzenetére
A jogvédett tartalmaktól eltekintve is van létjogosultsága egy internetre kötött NASnak.
Pl. fentebb írta vki, hogy kameraképeket rögzít, és visszanéz. Vagy a telefonjáról oda ment fel képeket / videókat, amiket saját maga rögzít.
Amúgy csomó rendszer / szoftver "image" már letölthető a "gyártó" oldaláról, pl. MS Windows, és a megfelelő kulcs begépelése után lesz igazából jogvédett. És még lehetne sorolni, mennyi minden IS van, amit ki lehet tenni a netre, és senki nem köthet bele. -
Dr. Akula
félisten
Ez hiba. Mint a mellékelt ábra (cikk) mutatja, egy NAS (vagy bármely másik számítógép) pont ennyire biztonsági. Kb. mintha a pénzedet a bank helyett átraknád a jobb farzsebedből a balba. A mentés lényege hogy offline, és csak akkor van hozzáférés, amikor te fizikailag engedélyezed. Minden másra jönnek a hekkerek.
#9 ughhh: Localban hogy fog letölteni? Van egyáltalán aki nem erre használja? Persze tudom, itt mindenki kizárólag jogvédelem alá nem eső fileokat tárol rajta, erre utal a 4x8 tera is...
-
-
-
-
Pötyi
őstag
Aszondja, végezzek biztonsági mentést a nasról! Ezzel van egy kis logikai gond: pont a nast használom arra, hogy rajta tároljam a biztonsági mentéseimet...
-
Cythyel
senior tag
az frankó, pont asustor nas-om van az egyik legújabb szériából, és bár se az ez-connect nem fut, se a ddns szolgáltatásukhoz nem kapcsolódok, portok is átállítva, azért így is kicsit a frász állt belém (raid5-ben 4db wd red pro 8tb)
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
ph Amíg nincs megoldás a problémára, érdemes a gyártó ajánlásait követni.
- Kerékpárosok, bringások ide!
- Nagyon erős ajánlat lett CMF Phone 2 Pro
- Házimozi belépő szinten
- Samsung Galaxy Z Flip5 - ami kint, az van bent
- Horgász topik
- Gitáros topic
- Elder Scrolls IV - Oblivion - Olvasd el az összefoglalót, mielőtt írsz!
- Hobby rádiós topik
- Samsung Galaxy S23 és S23+ - ami belül van, az számít igazán
- Diablo II: Classic és Resurrected
- További aktív témák...
- 2 TB 2280 M.2 PCI-E NVME SSD BAZÁR - Samsung, SK Hynix, Kioxia, WD, Micron
- Hibátlan - SEAGATE 2TB ST2000DM008 3.5" 7200rpm 256MB SATA merevlemez
- 1 TB 2230 M.2 PCI-E NVME SSD BAZÁR - Samsung, SK Hynix, Kioxia, WD - STEAM DECK
- Western Digital Elements 750GB HDD alig használt!
- Crucial P3 Plus 2TB M.2 NVME PCI-E 4.0 x4 - Új - Eladó! 37.000.-
- Álmodj nagyot: RTX4060-tulajdonosként! 0% THM-re is!
- BESZÁMÍTÁS! Gigabyte B450 R7 5700X 16GB DDR4 512GB SSD RTX 3060Ti 8GB Zalman Z1 Seasonic 650W
- Lenovo Thinkpad P16 G2 - i9-13980HX, 64GB, 1TB SSD, 16" WQUXGA (3840 2400), RTX 4090
- BESZÁMÍTÁS! 1600W Corsair AX1600i Titanium tápegység garanciával hibátlan működéssel
- AlzaPower CAT6 UTP 40m, szürke kábel
Állásajánlatok
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest