- Kormányok / autós szimulátorok topikja
- Bambu Lab 3D nyomtatók
- AMD GPU-k jövője - amit tudni vélünk
- Samsung Odyssey OLED G9: QD-OLED csúcsmonitor a tesztpadon
- VR topik (Oculus Rift, stb.)
- Audiokultúra - Hi-Fi-ről hifisen
- Home server / házi szerver építése
- TCL LCD és LED TV-k
- ZIDOO médialejátszók
- Milyen videókártyát?
Új hozzászólás Aktív témák
-
Rotcsa
tag
Meg szeretném nézni ezt az adást,mivel akkor nem láttam, amikor online ment, de nem lehetséges,,,
Fel lesz ez töltve valamikor? -
ciao
senior tag
Szívesen megnézném ezt az adást ha feltennétek tecső-re!
Legyen oly kedves valaki, hogy felteszi, mint a korábbi adásokat!Mindenkit felpofoztatok a bakterral!
-
Rickazoid
addikt
válasz sz.balazs.95 #136 üzenetére
Erre a problémára megoldás a YouTube, az a forrásvideóból konvertál Flash-re is és HTML5-re is és nézed, amelyiket akarod vagy tudod.
De még mindig a YouTube Live lenne a legjobb. Valamikor leírták azt miért nem akarják, de már nem emlékszem mikor és hol.Erkölcstelen csíkot húzni a másik krumplifőzelékébe csak azért, hogy legyen egy szünet.
-
sz.balazs.95
veterán
válasz Mr.Skynet #135 üzenetére
viszont az se lenne rossz húzás, hogyha HTML5-re váltanának át. A mai böngészők már támogatják a szükséges dolgokat, ráadásul a Flash-ről előbb-utóbb amúgy is kellene váltani, így egy váltást meg lehetne spórolni.
[ Szerkesztve ]
Don't sing if you want to live long, they have no use for your song, you're dead, you're dead, you're dead, you're dead and outta this world.
-
Mr.Skynet
senior tag
Szerintem úgy általában kár összehasonlítani a MATV-tés a PHTV-t, több okból is.
A PHTV-t 1 ember csinálja, a MATV-t pedig mennyi is (?) asszem már 4-en.
Az, hogy kapnak-e valami eszközt amit meg lehet mutogatni az megint egy másik kérdés, számtalanszor állt a MATV is, mert semmi tesztkészülék nem jött hozzájuk.Még egy fontos dolog amiről talán a PH lapcsalád nem beszél (igaz őket ez talán nem is érinti, nem tudhatjuk!), meg azért ők jóval nagyobbak is, talán nem érinti őket ennyire komolyan a dolog és persze tudom nem illik más konkurens oldalak említeni ilyen "kényes" témával kapcsolatosan, nem csak itt ritka az ilyen videós teszt műsor mostanában. Emlékeim szerint jóval korábban kezdték a HT-es srácok ezt az egész videós bemutatós dolgot (igaz nem élőben) és mégis 4 hónapja az egyenlőre utolsó műsorukban beszélnek a problémáikról, hogy miért is nincs tőlük semmi új videó.
Persze egyetértek én is ezzel az egésszel, kicsit kiábrándító, hogy elvileg lenne heti 1 adás, amúgy meg van mikor 3 hétig egy sincs és azaz 1 sem visszanézhető, meg a többi dolgok, minőségbeli problémák, de talán a kompatibilitási gondok a legrosszabbak (nekem legalábbis). Lassan már ott tart az ember, hogy azért lesz otthon valamilyen win-es eszköze, hogy bizonyos silverlight-os tartalmakat meg tudjon nézni Mert vehetek akár 1 millás húh de okos TV-t, vagy 200 ezres tabletet esetleg telefont stb. akkor sem tudom nézni a kedvenc műsoromat.
És bár ez is magánvéleményem de szerintem nyugodtan ki lehetne jelenteni, hogy ez a silverlight dolog mióta létezik, azóta értékelhetetlenül sz.r. Legalábbis abban az esetben egész biztos, ha nincs mögötte komoly sávszél egy korrekt vassal. Emlékszem arra az időkre mikor még úgy gondoltam az RTLmost is használható lesz, közbe már megint kénytelen az ember a mindenki által jól ismert, mindig jól működő "másik" megoldást választani. Személy szerint végtelenül kezdem megutálni a SL-ot.
Értem én, hogy nem nagyon van más megoldás, de én már inkább azt mondom, hogy ne legyen élő adás, be lehetne jelenteni ahogy eddig is, hogy lesz valami XY időben, itt a fórumban többnyire amúgy is beírják a kérdéseket mire szeretnénk az altalános dolgokon kívül választ kapni. Felveszik a srácok, bemutatják a terméket és mehet a YT-ra vagy bárhová máshová is, viszont az fontos lenne, hogy ne SL legyen hanem Flash, mert utóbbit ugye már lassan a kakaós csigám is gond nélkül lejátssza.De a témához visszakanyarodva az biztos nem lesz túl célravezető, hogy elkezdünk itt mérgelődni nyilvánosan, hogy ami ingyen van azt kritizáljuk. Ha havi 1 adás lesz annak is örülni fogunk, ha visszanézhető - ha nem
Peace -
Carlos_A
tag
sziasztok
rendszeres nézője vagyok, voltam? a PHTV-nek, de mostanság állandóan elmarad az adás, vagy ha van is, már nem számít rá az ember... nem tudjátok hogy miért van ez? régen is volt hogy 1-1 adás elmaradt, vagy új időpontra került, de manapság hetekre is eltűnik és semmi. Valami infó jó lenne már. -
^Boss
őstag
válasz sz.balazs.95 #132 üzenetére
szintén..
én nem tudom, ha megy ez a tv-zés, miért ilyen bénán van minden megszervezve? kiesések hetekre, youtube csatorna néha hónapokra eltűnik frissítési szempontból, stb.. minek van nagyobb esélye vajon? hogy valaki fix időben meg tudja nézni a műsort, vagy hogy egy bármikor elérhető youtube videót megtud nézni?
egyszerűen nem értem a ph-t, minden másban precízek, de ez a phtv akkora egy trehányság néha (és nem a műsorok színvonalára értem, azzal természetesen semmi baj, sőt!)... -
Rickazoid
addikt
válasz Lomha 8V #130 üzenetére
Bőven jó az, hogy külön-külön csatlakozó van gyenge- és erősáramhoz. Kevésbé balesetveszélyes (400 V konnektor vs. 240 V csatlakozó esete) és egyébként is teljesen más a nagyteljesítményű és a kisteljesítményű eszközök felhasználási köre, az ipari gépekről nem is beszélve.
[ Szerkesztve ]
Erkölcstelen csíkot húzni a másik krumplifőzelékébe csak azért, hogy legyen egy szünet.
-
jswilly
csendes tag
Nem lesz ez már soha megnézhető a YouTube-csatornán? Akkor minek van? Sajnos van aki a munkaideje miatt nem tudja az élő adást nézni, de szívesen megnézné később. Régebben nem volt ezzel gond, de az utóbbi időben eléggé szétesett itt minden, leginkább a PHTV-t illetően. A Mobilarénásoknál is vannak gondok, de azért ott megoldják...
-
DonMaster
addikt
válasz proradeon #32 üzenetére
ilyen minden féle képen csatlakoztatható usb röl hadoválsz csak , csinálj házilag egy kör alakut és szabadalmaztasd azt nem lehet sehoyg sem roszul bedugni , mig az apple-s cucokat amikröl irtál azt lehet miért_? mert hogy dugod be vizszintesen ha fügölegesen kell? sehogy ergo már elbukta a mindenféle képen csatlakoztatható lényegét amiröl irsz , csinálj egy köralakut mint a laptopoknál van abban átmegy az áram böven elég vatag meg valosithato is van egy kis átalakitoja is teljesen meg valosithato csak kell csinálni egy szabványt belöle és már meg is van , usb nél továbbra is jo hogy nem lehet csak is 1 féle képen bedugni , miért mert minimum 1000nél több jeleleg usb eszköz van ha csinálnak egy olyat amibe csak minden féle képen lehet usb akkor a jelenlegi eszközöket mindeki cserélheti le oké ez pénz a gyártonak bevétel de kiadás is mivel ujra kell midnet kalibrálni és gyártani nem éri meg senkinek sem.
LG V30-> Iphone 12 Pro Max
-
Armahun
addikt
Urak!
Nem lesz lesz fenn az adás?
Vagy USB csatlakozók istenei nem engedik?Ha szerinted egy tárgy lehet Ő, akkor te is az vagy. Jó étvágyat evés előtt illik kívánni. A már evő embert ezzel étkezésében megszakítani igen nagy illetlenség.
-
Shatter98
tag
akkor már el fogok veszni az usb kábelekben
-
Reggie0
félisten
válasz #06658560 #121 üzenetére
Kisebb a merete a kisebb szigetelesi tavolsag miatt es igy is csak 4 vezetek van fuggesztve a 6 helyett. Tehat olcsobb. En nem erzek ellenmondast. Egyedul annyit csalnak, hogy az abran egy ketszeres rendszert hasonlitanak az egyszereshez, de lehet, hogy ennek is oka van.
[ Szerkesztve ]
-
törölt tag
Miért nekem kéne számokkal előjönni, mikor ti állítotok valamit, s akartok vele meggyőzni?
Nem mondtam, hogy jó a delta, azt mondom, hogy sántít az összevetés a feszültség és teljesítményértékekre, amit ott mutatnak.#116 Reggie0 Az 1GW-os vezeték oszlopa vs. 300kV-os vezték és oszlopa, vezetékezése. Előbbi ábra, utóbbi fénykép.
[ Szerkesztve ]
-
kts88
aktív tag
válasz #06658560 #110 üzenetére
Azért az elmúlt 60-70 éveben már kiderülhetett, hogy megéri-e.
Kifejthetnéd, hogy miért is olyan jó a delta. Eleve szeret az n*3. felharmonikus áramösszetevő záródni a delta tekercselésen, ami miatt le kell értékelni a gépet.
Illetve ha nagyon kéred a számokat. Te elő tudsz állni számokkal?
[ Szerkesztve ]
-
-
törölt tag
Még csak átfutottam, de pl. a póznákra vonatkoztatva már ellentmond saját magának a valóság- amit képként illesztettek be pont ők.
A veszteségeket taglalva a költség hamarabb megéri szerintük, a veszteség később, viszont addig valahonnan kéne még erőművi kapacitás is az igény biztosítására...#114 Reggie0: ez még mindig nem támasztja alá. általános marketing diagram, semmit nem mond, de azt látványosan.
[ Szerkesztve ]
-
Reggie0
félisten
-
Reggie0
félisten
válasz buherton #107 üzenetére
Nem azt mondtam, hogy kell, hanem azt, hogy nem is lehetne. Peldaul ha csak egy fazisrol lenne szo. Elmeletileg.
HVDC-t hasznalnak mar sok helyen az atviteli halozatban.
(#110) Kopi31415 AC-nel kisebb a virtualis kereszmetszet, mint DC-nel.
Azt se felejtsd el, hogy x VAC-re tervezett oszlopon x*1.41 VDC-t lehet atvinni, mert a maximalis feszultsegre kell szigetelni. Jelenleg +/- 800kV DC vezetekek uzemelnek. (Pl. Xiangjiaba-Shanghai 2000km hosszu 6.4GW maximalis teljesitmeny)
Kiserleti szinten mar uzemel +/- 1100kV DC.De mar eleve egy +/-660kV DC tavvezeteknek kisebb a vesztessege, mint 800kV AC-nek.
[ Szerkesztve ]
-
törölt tag
"Főleg az energiaipari cégek, mert a maximális profit a céljuk."
Mert melyik cégnek nem?
"Ugyanis már évtizedek óta építik. Ha hülyeség lenne nem ölnének bele euró milliárdokat."
Nem azért ölnek bele eurómilliárdokat, mert értelmes, hanem mert pénzt remélnek belőle visszatérni, többet a befektetettnél.
" Miért érzed kétségesnek ezt a teljesítményt?"
AC 500kV két éren nem csak annyit visz át, ott a delta kapcsolási szépsége is, így kissé hatékonyabban hasznosítható. Másik ábrán a kompenzáció-mintha DV esetén nem lenne rezisztív ellenállása a vezetéknek, amit illik kompenzálni- s a virtuális vezeték-keresztmetszet a váltóáramú esetekben kissé hatékonyabb lehet e téren a DC-nél. -
kts88
aktív tag
válasz #06658560 #108 üzenetére
Az, hogy mennyire marketing tök nyolc. Ugyanis már évtizedek óta építik. Ha hülyeség lenne nem ölnének bele euró milliárdokat. Valami oknál foggva akkor mégis megéri, vagy nem? Főleg az energiaipari cégek, mert a maximális profit a céljuk. Ráadásul így könnyen össze lehet kapcsolni különböző frekvenciájú hálózatokat. Miért érzed kétségesnek ezt a teljesítményt?
-
buherton
őstag
AC-nél nem kell visszavezetni semmit sem, de erre már kitértünk.
Akkor miért is nem használnak DC-t?
tely, baly, fojó, mennyél, mingyárt, telyföl, tolyás, malyd, kapú, egyenlőre, ejsd, jáccani, ahoz, fúj, hüje, muszály, alat, álok, lasan, fojtatás, ál, fontós, költsön, eggyüt, lyob (jobb?), mek, mongyak, milyért - !!! Tanúlyunk már meghejjessen irni... !!!
-
Reggie0
félisten
válasz buherton #103 üzenetére
De lehet erre hasznalni, hasznaljak is, csak megfeleloen melyen kell foldelni es igy nem lesz veszelyes(a fold keresztmetszete nagyon nagy, es mivel DC, igy nincsen semmilyen skin hatas, tehat a teljes keresztmetszet ki van hasznalva.) [link]
(Az AC-nel azert nem hasznalhato a talaj visszavezetonek, mert a skin hatas miatt csak a talaj felso retegeben folyik aram, igy az ellenallas joval nagyobb es jelentos lepesfeszultseg alakul ki.)DC-nel a fentiek miatt monopolusu elrendezest hasznalnak, tehat a talaj a visszatero vezetek es egy hasznos vezetek van. Valojaban altalaban ket vezeteket huznak egy oszlopra ellentetes polaritassal, de ezek monopolok, azaz a talajon keresztul ternek vissza.
Itt most a nagyfeszultsegu atvitelrol beszelek, nem a fogyasztoi halozatrol. De ettol fuggetlenul oda is lehet a foldet hasznalni(mondjuk nyilvan nem a lakasban).
Kopi: Ezt az 1971-es konyvet nezd meg: Edward Wilson Kimbark - Direct Current Transmission
[ Szerkesztve ]
-
törölt tag
És mekkora hosszon van akkora veszteség? Az AC-DC majd DC-AC konverzióval mennyi a veszteségetek?
Oszlopon mit lehet sokat spórolni? Ugyanakkora térköz kell, ugyanannyi oszlop, maximum oszloponként egy kerámia szigetelővel kevesebb. Egy teljes távvezetéknél eléggé filléres tételnek érzem.
#101 Reggie0: ha jól sejtem nem, már majd tíz éve nem vagyok BME-s, villanyász oldalakhoz akkor sem fértem hozzá.
[ Szerkesztve ]
-
buherton
őstag
Nem. A földet nem jó erre használni ugyanis komoly potenciálok vannak benne. Ha lehetséges lenne mérni mondjuk két pont között, ami 100 km-re lenne egymástól, hidd el nem 0 V lenne a műszeren, és nem mellesleg rettentő zajos. Így a negatív egyenáramot is akarsz vinni, akkor kell a három vezeték. Aminél további probléma, hogy a testnek +DC + -DC áramot kell tudnia vezetnie, ami még vastagabb vezetéket eredményez.
AC-nel harom vezetekkel kell szamolni. A DC-nel pedig kettovel.
Ez sem teljesen igaz, ugyanis ha megnézed, akkor az AC-nál három hasznos vezetékről van szó, míg a DC-nél egy hasznos, és egy haszontalan vezetékekről van szó. A másik pedig, ha teljesítményt akarsz átvinni, akkor a DC-t is több vezetékre kell bontani, mert egy nagyon vastag nem egészséges. Nem véletlenül vannak a nagyobb távvezetékek egy tartón több vezeték . Vagyis mindenféleképpen kell a több vezeték, itt már csak arról megy a vita, hogy ezeknek a számát duplázzuk-e vagy sem.
Hova is gondoltad az egyenáramot? Erőműtől a fogyasztóig, vagy az alállomástól a fogyasztóig?
tely, baly, fojó, mennyél, mingyárt, telyföl, tolyás, malyd, kapú, egyenlőre, ejsd, jáccani, ahoz, fúj, hüje, muszály, alat, álok, lasan, fojtatás, ál, fontós, költsön, eggyüt, lyob (jobb?), mek, mongyak, milyért - !!! Tanúlyunk már meghejjessen irni... !!!
-
kts88
aktív tag
válasz #06658560 #99 üzenetére
Itt is AC előállítás van, a DC gép már a múlt. Eleve nincs is DC gép ilyen gigászi teljesítményre. A szállítés történik csak DC vonalon, mert sprórolnak pl a koronakisülésen.
A siemens, ABB nem véletlen épít 800kV-os DC távvezetékeket. A viszonyok kedvérét a 750kV-os távvezetékünkön 7MW veszteség csak a sugárzott!
És azonsem lepődnék meg ha az oszlopokon sokat spórolnának a 2 vezeték miatt. -
Reggie0
félisten
válasz buherton #100 üzenetére
"Nem kell a föld."
Nem kell, de elony. Ugyanis a DC-nel igy egy vezeteket ki lehet valtani. Tehat a harom vezetek(+DC,0,-DC) helyett csak kettot kell felhuzni az oszlopra(+DC,-DC), a kozos pont mehet a foldon keresztul. Marmint a fold alatt itt a talajt kell erteni, azaz a Fold nevu bolygo kerget."Így hiába kellene kisebb keresztmetszetű vezeték az egyenáramnak, a váltóáramnak a kettő helyett elég egy is, ha a távvezetéket nézed, és a veszteségekről se feledkezzünk, meg hiszen nem két vezetékkel kell számolni, hanem eggyel."
AC-nel harom vezetekkel kell szamolni. A DC-nel pedig kettovel.
A nulla vezetekrol es a foldrol irtakat pedig senki sem vitatta, alap muveltseg resze, koztudott. Itt nem errol van szo.
(#99) Kopi31415: Valahol biztosan, most igy hirtelen nem tudom megmondani hol, de ha kell megnezem. BME belso oldalakhoz van hozzaferesed?
[ Szerkesztve ]
-
buherton
őstag
Nem kell a föld. Ez viszont nagy előnye a három fázisú váltóáramnak, ugyanis az erőműből csak 3 fázis jön ki, és ezzel el van intézve. Semmilyen visszafelé irányuló vezeték nem kell, se nulla, se föld. Így hiába kellene kisebb keresztmetszetű vezeték az egyenáramnak, a váltóáramnak a kettő helyett elég egy is, ha a távvezetéket nézed, és a veszteségekről se feledkezzünk, meg hiszen nem két vezetékkel kell számolni, hanem eggyel. Ugye úgy működik ez, hogy ha a három fázist összegeznénk, akkor jönne belőle a nulla, amiről egy vezetéket is elneveztek. Ez a nulla vezeték csak lokálisan a felhaszálási helynél van jelen, és azt a szerepet tölti be, hogy ha te használsz egy fázist, akkor meg legyen a "virtuális földed", amit a többi hálózaton lévő fogyasztó biztosít neked a másik fázisokon. Ezt már nem tudom biztosra, de vagy a lakótelepeken/társasházaknál kötik le földre a nullát, vagy a trafóállomásokon, de azt hiszem a trafóállomásig el se megy már. És nem azért kötik le földre, hogy az erőművel "kapcsolatba" kerüljön, hanem azért, ha esetleg az egyik fázist jobban megterhelik, akkor a "virtuális földhöz" képest mért potenciált levezessék, továbbá szintén életvédelmi okokból.
A földnek kettős funkciója van. Egyik az életvédelem, másik a távvezeték zárlatkezelése.
Azt hiszem, hogy a váltóáram kiütéssel győzött az egyenárammal szemben .
Kezd most már visszajönni az energetika tanulmányok.
[ Szerkesztve ]
-
törölt tag
Lehet én vagyok láma, de meglátásom szerint egy AC generátorral AC-t előállítani mindig egyszerűbb lesz, mint egy DC generátorral és utána inventerrel. És hatékonyabb.
#98 Reggie0: valami számítás elérhető erre? A három-négy vezetékkel létrehozott nagyfeszültségű rendszerek virtuális vezetékeihez mérten hogy is áll ténylegesen?
[ Szerkesztve ]
-
Reggie0
félisten
A skin hatas szamottevo, figyelembe is kell venni ekkora vezetek kereszmetszeteknel. Viszont az egyenaramu atvitelnel kisebb a sugarzasi vesztesseg es a hasznos keresztmetszet nagyobb, mint a vezetek keresztmetszete, a vezetek korul kialakulo allandosult tertoltes miatt(levegoben). Arrol nem is beszelve, hogy a harmadik vezeto itt lehet a fold, tehat elegendo ket vezeteket kihuzni.
(#97) kts88 Nem gond, csak dragabb mint egy mezei trafo.
[ Szerkesztve ]
-
kts88
aktív tag
Szerintem nem gond a transzformálás, ahogy nézem az ABB HVDC lapját, ezekhez normál trafókat használnak. A DC-ből nem ügy AC-t csinálni inverter üzemre vezérelt tirisztorokkal. Ha pedig sok a fázis, még a szinuszunk, illetve a köztes DC is szép lesz.
De ma már az igbt technika is félelmetes fejlődésnek indult, szóval lehet van már többszintű inverter is ilyen témában.buherton Szerintem pont fordítva van a feszültség növekedés.
Reggie0 Szkin hatáshoz adalék, volt lakótársam elment nagyfeszültségű trafótervezőnek, ők 7mm behatolási mélységgel számolnak, nincs is értelme 14-es átmérő fölötti vezetélket használni, mert a szkin hatás 50Hz-en nem használ többet. Ha több kell akkor az már cső.
[ Szerkesztve ]
-
buherton
őstag
Egyenáramú átvitelnél kisebb a veszteség, mint a váltóáram. Mondjuk valahol van alapja, mert ha azonos teljesítményű átvitelt nézünk, akkor a szinuszos váltóáramnál a frekvencia jelent némi veszteséget. Mondjuk nem hiszem, hogy jelentős lenne 50 Hz-en. Kondikat tölteni, majd kisütni és ellenkező polariátsra feltölteni, meg ott a skin hatás. Viszont amit az egyenáramú hálózat nem tud még pedig azt, hogy ha hosszú távvezeték végét nem terheled, akkor nagyobb feszültséget mérsze rajta, mint a bemeneten . Igaz ennek semmilyen gyakorlati haszna nincs.
-
buherton
őstag
Mivel támasztod alá a kijelentésed? Amúgy pedig ha így is van a váltóárammal akkor sem tud versenyezni az egyenáram, mert míg előbbit könnyedén tudod transzformálni, addig az utóbbival már kevésbé teheted meg egyszerűen.
-
Reggie0
félisten
válasz Rickazoid #91 üzenetére
Ez egy oriasi tevedes. Az egyenaramu atvitel sokkal kisebb vesztessegu, mint a valtakozoaramu. Igaz, ez nem alapfoku ismeret, viszont ha neked kulonbseg jott ki alapfoku ismeretekkel a valtakozo aramu es egyenaramu atvitel kozott, akkor nagy baj van. Szerintem ellenorizd le megegyszer, mert valamit nagyon elneztel.
[ Szerkesztve ]
-
kts88
aktív tag
válasz Rickazoid #91 üzenetére
Elviekben nagyon nagy távolságokra történő szállításnál, jobb a DC hálózat. Sok 1000 km van már kiépítve [link]
A világ valószínüleg abba az irányba fog mozdulni ami olcsóbb. De a lakssági hálózatnak még biztos sokáig az AC lesz az alapja. De szerintem a csatlakozó a legkisebb probléma, ma is kaphatsz olyan csatlakozót ami nem sokkal nagyobb mint egy usb csatlakozó, de mégis elvinne több kW-os gépeket. -
Rickazoid
addikt
Ja, aztán elromlik a chip, ami a polaritásokat váltogatja és máris fordítva kötötted az áramforrásra az eszközt. Egyenáramnál nem mindegy, sehol sem alkalmaznak hasonló megoldást, mint az Apple. Sehol. Oka van. Plusz alkatrész ami csak arra vár, hogy elromoljon és kárt okozzon.
(#18) Reggie0: Hát komoly hátránya, hogy nem lehet nagyobb távolságokra jelentős veszteség nélkül eljuttatni. Ez alapfokú elektronikai ismeret, még elektromos vagyonvédelmi rendszerszerelésnél is ezzel kezdtük, hátha valaki elfelejtette, hogy miért jön váltóáram a konnektorból miközben az eszközeink egyenáramot használnak. Illetve meg lehet valósítani, csak nincs elég pénz a világon egy egyenáramú hálózat kiépítéséhez. Konkrétan szupravezetők kellenének. A váltóáram bizony marad, az egyenáramot a kis-, könnyen rövidre zárható csatlakozók miatt meg jobb gyengeáramon tartani. Ezért nem is lenne jó ötlet, ha a villásdugót egy USB-szerű csatlakozó váltaná le. A villásdugó csatlakozójához képest, aminél nagy méretű csatlakozók vannak egymástól fizikailag jól elválasztva egy USB túl könnyen rövidre zárható, erősáramú felhasználásra fokozottan balesetveszélyes lenne. Ráadásul még ha ki is lehetne vitelezni egy gyengeáramú hálózatot, elég komoly költség lenne fenntartani egy hálózatot a lakosságnak, ahol elég lenne az egyenáram és még egyet az iparnak, ahol bizony a nagyfeszültségű váltóáram is kell. Mindezt úgy, hogy ipari létesítmény bárhová épülhet, ergo 100%-os lefedettség kéne egyszerre két hálózatnak. Pazarol a világ, de azért ez már mai mércével is brutális túlzás lenne.
(#32) proradeon: Sokszor és sok helyen leírtam már, leírom itt is: Sosem vettétek még észre, hogy az USB csatlakozó fejének egyik felére USB vagy egyéb jel van nyomva, míg a másik sima, így teljes sötétségben is azonnal ki lehet tapintani melyik fele melyik csak azzal, hogy megfogod a csatlakozót? Sőt, már a régi, eszközönként eltérő csatlakozók korában is elterjedt volt ez a gyakorlat.
Eddig jutottam a hsz-ekkel, majd folytatom később.
Erkölcstelen csíkot húzni a másik krumplifőzelékébe csak azért, hogy legyen egy szünet.
-
Rickazoid
addikt
válasz macilaci78 #1 üzenetére
Nézném a videót is, de nincs fent YouTube-on...
Ja, nem válasznak szántam...
[ Szerkesztve ]
-
ryori
senior tag
mint egy filmben, mikor a háznak volt egy fő rendszere. ha minden usb-n csatlakozik. mindent vezérelhetsz 1 ezközzel!
Usb lámpa: kockulsz a laptopon... "ó messze van a kapcsoló" elindítod a programot... light001: on.
bár, így majd az lesz mint a wall-e ben. kövér emberek egy fotelben, mindent onnan vezérelnek...
[ Szerkesztve ]
-
Peethy
őstag
válasz #06658560 #81 üzenetére
Főként, hogy sokra megyünk vele, hogy a legnagyobb arányban van jelen, ha a Földön elemi állapotban minimális mennyiség található. Ha pedig kötött állapotban is nézzük, akkor az oxigén a leggyakoribb, tehát azt kéne "elégetni".. : )) Nem tudom, hogy miért gondolják azt ennyien, hogy a hidrogénhajtás/üzemanyagcella egyenlő a hidrogéngáz elégetésével.
-
lapa
veterán
válasz Permet Elek #82 üzenetére
ha már pöcsméregetés megy, akkor ugye elektronból több van mint hidrogénből, szóval stipistop, mint ultimate energiaforrás.
uh bazzeg erre már felfedezték most nézem.
-
-
törölt tag
válasz Permet Elek #80 üzenetére
"A lényeg. Hidrogénnel üzemelő autók, ma is vannak. És lesznek is. Bármilyen hihetetlen. Mert a hidrogén az az elem, ami az univerzumban legtöbbet jelen van. És képes mindenféle káros anyag nélkül égni, és megújulni. Így érdemes vele foglalkozni. Bmw hydrogen 7, prius h2, stb stb."
Teljesen fals gondolatmenet. Nem azért vannak hidrogénnel üzemelő autók, mert a hidrogén a leggyakoribb elem az univerzumban. A képes mindenféle káros anyag nélkül égni igaz, viszont az előállítása már közel sem biztos, hogy káros anyag nélkül zajlik. A BMWHydrogen7 pedig bebizonyította melyik út a totális zsákutca.
A fizikatanulásodat pedig bemondásra nem hiszem el az alapján, amennyi marhaságot eddig itt összehordtál saját szabad akaratodból.
-
Jól van fiuk. Köszönöm. Örülök, hogy egy jó napot szereztem. És tanultam, fizikát. Bármilyen hihetetlen.
Felejtsük el a vízbontás témát. Meg az egészet. Vagy bontsuk nappal.
A lényeg. Hidrogénnel üzemelő autók, ma is vannak. És lesznek is. Bármilyen hihetetlen. Mert a hidrogén az az elem, ami az univerzumban legtöbbet jelen van. És képes mindenféle káros anyag nélkül égni, és megújulni. Így érdemes vele foglalkozni. Bmw hydrogen 7, prius h2, stb stb.
Kiváncsian várom a mai műsort.
-
törölt tag
válasz Permet Elek #65 üzenetére
A hidrogénnek nem az előállításával van a baj, hanem a tárolásával. Baromi diffúz, és borzasztóan robbanásveszélyes.
Másfelől, ha van áramod (amivel ugye vizet bontasz), akkor akár már fel is lehetne azt használni direktben nemde? Ha van ingyen áramom akkor fogom aztán rádugom a villanybojlert és örülük, nem vizet bontok hogy majd a hidrogénnel tüzeljek a bojler alatt.
Csak épp nincs ingyen áram, innentől meg bukott a hidrogén projekt. -
kts88
aktív tag
Köszi, megpróbálok majd keresgetni a témában, úgy látom nem 5 perc mire konkrétabbat lelek. Gondolom megéri, ha tolják. De nem lennék meglepve ha 50-100 tirisztor is lenne sorba kötve, illetve 12fázisú egyenirányító kialakításban.
A trafóban szerintem nincs különbség, a normál AC átalakításban is elvárás a hatásfok. Illetve tirisztornál is normál ac trafó van, csak az óraszámmal játszhatnak, hogy sok fázis legyen, a sima egyen miatt.Én úgy tudtam a kontaktorok tudnak terhelésre kapcsolni, és a szakaszolók nem.
[ Szerkesztve ]
-
Reggie0
félisten
Jol latod. A kontaktor mindig megvan a megszakito mellett. Mar csak azert is, mert a megszakito karbantartasahoz teljesen le kell valasztani mindket oldalrol. Viszont a kontaktor nem tud aramot megszakitani, nem is arra vannak tervezve.
Pontos hatasfokot nem tudok mondani neked, de annyit tudok, hogy az AC-DC atalakitast jellemzoen vezerelt tirisztoros egyeniranyitoval vegzik, amelyeknek a vesztessege elegge kicsi(tirisztoronkent 7600W mikozben 7500A visz at). Plusz a trafok vesztessege, de ezek a trafok joval kisebb vesztesseggel mennek, mint a sima AC-AC trafok. Raadasul a DC tavvezetek vesztessege joval kisebb, mint az AC vezeteke ugyan akkora teljesitmeny atvitele mellett.
Kinaban sok ilyen vezetek van, keressel ra a "Coal by wire" kifejezesre.
[ Szerkesztve ]
-
Lomha 8V
addikt
Már jelenleg is van olyan kütyü, ami az áram hálózaton keresztül osztja a netet, házon belül. Szerintem ez jó irány, ez a jövő. Egyen-csatlakozót mindenre!
-
kts88
aktív tag
Ez érdekes. Egy ilyen rendszert lehet-e egyáltalán kikapcsoltnak tekinteni? Nem ilyen támában találkoztam olyannal, hogy csak a kontaktorost, vagy fizikai kapcsolóst lehet kikapcsoltnak tekinteni, és jogosan kérték.
Én 144V-os telepnél is gondba ütköztem. A kis kontaktor ugyanis összesült egy zárlat után, nem is tudta elengedni. Máskor meg az ív nem aludt ki, és elégtek a kontaktor érintkezői. Elképzelem ahogy Béla bácsi mondjuk megpróbálja az 50 éves Ganz KK kapcsolóval kinyomni az egyenáramról táplált körfűrésztEzek az AC-DC-AC átalakítók milyen hatásfokon üzemelnek? Illetve milyen rendszerek egyáltalán? Bár Magyarországon tradíciója van az 50Hz AC-nek, de érdekes hallani a DC távvezetéket is.
-
törölt tag
válasz Permet Elek #68 üzenetére
Üdvözlöm körünkben Egely úr fiacskáját/unokáját!
Pár apró kiegészítés: az árapályerőmű nem folyamatosan működő? általános iskola ötödik óta van felmentése fizikából, ugye? Vagy esetleg még előtte áll?
Netán készül stand-uposnak? -
Reggie0
félisten
Igen, ezt irtam en is. Mondjuk kis feszultsegen nem olyan nagy problema a megszakitas, mert hatekonyan lehet oltani az ivet, a problema a nagyobb feszultsegszinteknel valoban jelentos. Az ABB nagyon nyomul a temaban, de jelenleg meg az AC oldalon valositjak meg a vedelmet, mert az kiprobalt es biztos.
Az atvitel terjed, a fogyasztoi halozat meg nem. Viszont a szakma erosen foglalkozik vele.
(#68) Permet Elek: ezt meg nem tudni. A hidrogen problemas es van nehany lehetseges alternativa(pl. hidrazin), es az akkumulatorokban is van meg lehetoseg(az Li alapu cellak elmeleti maximimalis fajlagos energiatartalma a benzinehez kozel jar).
[ Szerkesztve ]
-
kts88
aktív tag
Ha valakit érdekel, itt vannak érdekes dolgok. Bár itt tartják azt, hogy AC hálózat, csak a transzformátort kell kisebbre váltani. Megacube, ill. solid state transformer néven érdemes keresni.
Reggie0
Elég érdekes, hogy terjedne a DC hálózat. Főleg, hogy hiba esetén nem olyan egyszerű megszakítani. Láttam már Secheron ur6 megszakítót porrá égni, pedig az komoly ipari megszakító. Illetve pont az a trend, hogy a DC és univerzális motor eretnekség. -
Jó mind1.
A lényeg abban van, hogy a hidrogéné a jövő. Mégis inkább az ételből, amiből nem jut elég mindenkinek, akarunk biodiselt csinálni. Lehet, hogy a vízautó rossz példa volt. De abban is több lehetőség van, mint gondolnád.
És drága szélerőműveket telepítűnk. Meg ár apály. Meg stb. Miközben a leghatékonyabbak a vízerőművek, mert folyamatosan működnek. De a lényeg az, hogy nem kell hozzá folyó. Mert a gravitációnak hála. Ha egy lenti pontról felfele akarunk juttatni valamit. Elég ha egy nagy tömeget kis keresztmetszeten akarunk elvezetni. Így az a gravitációs erő hatására fel tud jutni egy magasabb pontra. Ahonnan újra le tud folyni. És bárhova telepíthető. És ez egy olcsó örökmozgót eredményez. Kevés karbantartással. És ha netán a párolgás a gon, elég egy zárt rendszer ahol le tud csapódni a pára. De számtalan ötlet van ami jobb a mainál. Csak elvész az éterben. Valamiért.
[ Szerkesztve ]
-
Reggie0
félisten
Jo hatasfokkal(~80%) csak nagynyomasu(>1000 bar) bontoban lehet eloallitani hidrogent, de sajnos meg ezen a teruleten sok a gepeszeti es anyagszerkezeti kihivas. Az alacsony nyomasu bontok hatasfoka 10..20%, leven, hogy jelentos tulfeszultseget kell alkalmazni, hogy az elektrodok feluleten letrejojjon kello nagysagu ioncsere aram. Az ioncsere aramot novelheted mondjuk platina katalizatorral, de meg igy is szanalmas marad a hatasfok.
-
Peethy
őstag
Egyértelmű, hogy nem tudod miről beszélsz.. Ma is csak akkor állítanak elő vízből hidrogént, amikor négykilences tisztaságúra van szükség, mert annyira energiaigényes. Minden más esetben szénhidrogénből...
-
Ugye tudjuk, hogy ez egy kétirányba járható folyamat. Na pont ez a bonyolultabb. Amit linkeltem. Mégis működik. Viszont a mikroelektronikában van jövője. Na a lényeg. Vizbontással csinálnak ma is hidrogént. Ha nem érné meg, nem csinálnák. Vizbontásos állomásokat lehetne telepíteni. Ahol beálsz az autóvban, mint ma a gázüzemüvel. Megtankolsz hidrogénnel. És autókázol nyugodtan. Remélem így egyértelmű a dolog.
-
lapa
veterán
válasz Permet Elek #60 üzenetére
nekem tényleg nem fáj, meg elröhögök itt a képernyő mögött, de szerintem olvasgass a nagyfantáziás tervezgetés helyett még egy ideig. ha eleget olvasol látni fogod, hogy nem összeesküvések mentén működik a mostani világ. ehelyett tényleg van ez a fizika nevű izé, aminek a szabályai nagyon sok hozzád hasonló ember által harcra lettek már hívva, és eddig minden egyes alkalommal a fizika nyert. kivétel nélkül minden egyes alkalommal. ezért nincs 20-szoros szélerőműs gravitációs örökmozgó, hogy egy konkrét nem létező dolgot említsek.
nagyon fontos a határok feszegetése, és biztos, hogy van még jópár felfedezésre váró megoldás. de célszerűbb a fizika szabályain belül kutatni, azon kívül mint mondtam senkinek sem sikerült.
-
Peethy
őstag
válasz Permet Elek #62 üzenetére
Tudom, hogy mi az az üzemanyagcella, és semmi köze ahhoz, amit te mondtál. Ebben a rendszerben NINCS HIDROGÉNGÁZ. Legfeljebb az utolsó fázisban, amikor már az elégetésről van szó. Gyakorlatilag egy szerves membránon megy keresztül a hidrogénION, és egy elektront felvéve majd a levegő oxigénjével elreagálva adja az energiát. A kiindulás pedig általában metanol vagy etanol, de SOHA NEM HIDROGÉNGÁZ. Előbb még azt mondtad, hogy a fejesek megakadályozzák az ilyen terveket, akkor hogy lehet az, hogy már vagy 20 éve dollármilliárdokat ölnek bele a fejlesztésbe, sőt, még egy magyar kutató is kapott ezért Nobel-díjat nem olyan régen?
Szerk: lezártam a témát, mert egyrészt off, másrészt nincs értelme olyan elméletekkel vitatkozni, amelyek a fizikának két-három alapelvét is figyelmen kívül hagyják.
[ Szerkesztve ]
-
Peethy
őstag
válasz Permet Elek #60 üzenetére
Ellened nem a fejesek, hanem a Jóisten fogott össze, amikor nem úgy teremtette a világot, ahogy az elméleteid leírják. Ha érdekel, szívesen megadom egy-két BME-s prof e-mail címét, ahova elküldheted az elméleted, akár a működő prototípust is. Max bekerülsz a tankönyvekbe, mint az a vízmeghajtású autós fazon... Ez is egyfajta hírnév.
-
Hallottál gáz üzemű autóról? 10liter/100kilóméter. A hidrogén, rosszabb hatásfokú, mint a földgáz? Nem. Van hidrogénnel üzemelő autó? Igen. Ott is megoldották? Meg. Van még kérdés?
Amúgy olvastam amit linkeltél. Csak épp az ott hibázik, hogy én nem a semmiből teremtem a hidrogént. Mert ahhoz kéne annyi energia, mint ami felszabadul. Hanem egy létező elemet bontok ketté. Az ördög a részletekben van.
Működőt is csináltam. De csak egy gondolat. Mi hatásosabb? Egy marha drága szélerőmű? Vagy egy gravitációs elven működő, örökmozgó? "Tudom, nem létezik örökmozgó." Még jó hogy a gravitáció, egy jó ideig állandó. Lásd vízerőmű. Az is egy gravitációs elven működő erőmű. És az előállítási/üzemeltetési/telepítési kölcségeket még szóba se hozom.
[ Szerkesztve ]
-
Peethy
őstag
válasz Permet Elek #58 üzenetére
"Van aki azt mondja, hülyeség. Meg nem lehet, az energiamegmaradás miatt."
De te otthon A/4-es lapon terveztél egy jobbat. Ahhha. Hidrogénüzemű autó, hogyne. Elárulom, hogy hol van a hiba a számításodban:
Azt mondod, 4kW szükséges a hidrogén előállításához (1000 l). Ezt vízből nyered, gondolom, mert máshonnan elég nehéz lenne. Ezután elégeted ugyanazt a mennyiségű hidrogént és tudod mi történik? Ha 100%-os hatásfokkal égeted, akkor pontosan 4kW-ot fogsz visszakapni. Mit is mondtál, mennyit lehet azzal autókázni? Tudod, hogy honnan tudom? Volt egy Hess nevű úriember, aki kimondta, hogy teljesen mindegy, hogy min vezeted át azt a hidrogént, ha vízből indulsz ki és vízhez érkezel, akkor a reakció szummája NULLA.
Azt már meg sem merem kérdezni, hogy te mégis hol tárolnád azt az 1000 liter hidrogént (ami egyébként térfogati mértékegység, tehát a pontos mennyiség függ a hőmérséklettől és a nyomástól), amelyiket a legnehezebb tárolni robbanásveszélyessége és a kis móltömege miatt.
Az űrhajók hidrogén-peroxiddal mennek fel, azt égetik el bennük. De gondolom észrevetted a különbséget egy autó benzintankja és egy rakéta üzemanyagtartálya között.
Sajnálom, hogy a működésképtelen, alapvető fizikának ellentmondó ""találmányaid"" sikertelenségét egy nem létező összeesküvéssel indoklod. Pedig ennél egyszerűbb oka van: ebben a dimenzióban ez sosem fog működni.
-
Nem, nem szántam viccnek. Persze, nem a Tesla elméletet alkalmazót. Rengeteg 100x jobb erőmű tervet láttam, mint amiket ma használnak. Csak azok gazdaságosak lennének. És így nem éri meg a forgalomba hozataluk. Elég, ha bemész az UMSZKI-ba. Egy egész szakkör van erre a témára. De rengeteg, helyen foglalkoznak ilyesmivel. Sőt. A szélerőműnél csak magam terveztem már 20x hatékonyabbat. Gravitációs elven működőt. Amit használnék is, ha nem egy társasházban élnék. Mert itt, nincs hova telepítenem. Ár-apály, meg szél meg mit tudom én, arra van pénz. De, hogy olyat csináljunk, ami folyamatosan képes, állandóan ugyan azon a hatásfokon áramot termelni. Na az már felejtős.
Akkor nevezzük, hidrogén üzemű autónak. Ami van a hondának és más gyártónak is. Csak az se nyerő, hogy bontod a vizet, és égeted a hidrogént. Mert olcsó, jó hatásfokú, és megújuló. Igen. Van aki azt mondja, hülyeség. Meg nem lehet, az energiamegmaradás miatt. Csak épp azzal nem számol, hogy a hidrogén égésekor víz keletkezik. Magyarul megújul. A biodisel, és tiszta elektromos hajtás. Sokkal több pénzt hoz majd.
Mert sokkal gazdaságtalanabb. Mert ugye, az anyag nem vész el, csak átalakul. Csak nem mind1 mivé. És milyen áron. 4KW energia kell 1000-liter hidrogén előállításához. 4KW-al te egy elektomos autóban meddig autókázol? És milyen kompromisszumokkal? Szóval kifogások vannak. Meg kamu ellenkampányok. De az űrhajók is hidrogénnel jutnak fel az űrbe. És az nem egy autó. Mégse úgy indulnak el, hogy 90% hogy felrobbannak.Ilyen egyszerű a dolog. Nem a nép jóléte számít. Hanem, hogy minél többet rakjon zsebre pár ember. Ha eljön a föld pusztulása. Ők, mint aki a legtöbbet profitált addig. Benne legyenek a 10-ezres, elit túlélő táborban.
[ Szerkesztve ]
-
Peethy
őstag
válasz Permet Elek #36 üzenetére
Remélem, hogy ezt csak viccnek szántad és lemaradt a smile..
-
törölt tag
Falban lesz (el)dugva a mobil töltő? fantasztikus ötlet.
Az tény hogy a kis kínai ac-dc adapterenek/töltőknek botrányos a hatásfokuk, de csak ezek miatt nem fogunk át állni DC hálózatra, remélem
Falba építeni, meg végkép nem merném ezeketNem szeretnék mindenhol DC DC konvertereket kerülgetni. A legjobb ilyen célra szánt szilárd elektrolitos kondenzátorok MTFB-je 6-10 000 óra között van. Egy átlagos transzformátorra pedig mernek adni 20-50 000 órát...
Olcsó=Jó?
Látom a szép jövőt:
Amikor is egy ifa akkumlátorra kötött, szinuszos inverterről kell járatni a csöves erősítőmet, mert a várost bekötő szupravezető kábel hűtéséért felelős egységben, valamiért az egyik kondenzátor megszakadt...[ Szerkesztve ]
-
BandiHUN
veterán
Minek erőltetni az USB-t árammal...ha nagyon akarnák,most is lehetne már minden eszközön PLUSZ USB aljzat,vagy mégegyszerűbben egy LAN aljzat,csókolom.De a wifi sem olyan egetrengető dolog,mibe is kerül egy olcsó router?Gyártani?Meddig tartana a WLAN modult betenni szinte bármibe?Az is van lényegében minden netképes otthonban és kábel se kéne.Se USB,semmilyen.Minden csatlakozó a kontakthibák melegágya.A konnektor teljesen jóarra,amire.És még nem is említettem a LAN átvivőket,amik most is megvehetők,és a fali hálózati kábelt használják átvitelre...
A jövő úgyis a vezetéknélküliségé olyan eszköznél,ami komolyabb áramot igényel...Az USB-t meg meg kell hagyni a maximum 2 amper,5V-nak.Steam barátkód: 39166617 Battlenet:LorenzoHUN#2852 Activision:BandiHUN EA ID(BF-ek): BandiHUN Steam
-
buherton
őstag
válasz #65675776 #52 üzenetére
Egyedül, akkor van jelentősége a nulla és fázisnak, ha a házra nem földet, hanem a nullát kötik. Fordított bekötés esetén a felhasználó szexuális kapcsolatba kerül az árammal. Igaz az ilyen rendszerek csak nagyon régen voltak forgalomban.
-
buherton
őstag
Ez viszont így van. A másik baj azaz, hogy ha 5 V-tól eltérő feszültséget, akarnak, akkor azzal visszafelé lesznek kompatibilitási problémák, vagy akkor külön le kell kommunikálni, hogy akkor na most válts 100 V-ra. Egyik se jó. A másik, hogy a csúszó érintkezők egyáltalán nem jók a nagy áramú átvitelre.
-
viraga
tag
Mondtam én h megcáfoltok. Azért remélem abban egyetértünk hogy az usb csatlakozó nem erre a teljesítményre való. Bár lehet jobb lenne ha semmit nem írnék, úgyis van itt elég okos. Nem szoktam PHTV-t nézni, de ha ez az adás összejön, megnézem, kíváncsi vagyok az érvekre, hogy miért is lesz ez jó nekem. Mert még mindig *aszságnak tartom.
-
buherton
őstag
"Vagy a mobilját, aminek elég lenne 800 mA is, és elektronika vezérli a töltését, de vajon mit csinál, ha 5A-t kap az arcába? Pukkan nagyot azután elhallgat? És a forrásoldal természetesen majd lesz annyira intelligens, hogy a mobilra nem küld 5A-t... (?)"
Áramgenerátort szeretnél, hogy átnyomj 5 A-t?
-
the_mad
aktív tag
-
viraga
tag
Szvsz hülyeség. Egy alapvetően adatcsatlakozót, ami elég volt pár 100 mA leadására, aztán spórolási okokból (legyen kettő helyett egy kábel a mobil dobozában) formailag beépítettek a hálózati töltőkbe - utóbbira alapozva megerőszakolni, és áramforrásként használni... l'art pour l'art. Majd biztos megcáfoltok, de lelki szemeim előtt az egységsugarú júzert látom, aki a kiváló minőségű made in P.R.C. kábellel köti rá a "hősugárzót" a piros színű póvered usb aljzatra. Vagy a mobilját, aminek elég lenne 800 mA is, és elektronika vezérli a töltését, de vajon mit csinál, ha 5A-t kap az arcába? Pukkan nagyot azután elhallgat? És a forrásoldal természetesen majd lesz annyira intelligens, hogy a mobilra nem küld 5A-t... (?)
-
the_mad
aktív tag
Majd, ha elbírja a 3 fázisú betonkeverőt, akkor beszélhetünk a dologról.
“God made men, but Sam Colt made them equal.”
-
pheke
tag
Azért annak van egy diszkrét bája, hogy az USB "jövőjéről" szóló adásban adja meg magát az USB-s webkamera (legalábbis úgy tűnik).
A dolog holnapra (péntek este 7) elnapolva. SORRY!!!
nope...
-
Tigerclaw
nagyúr
Első blikkre van is értelme és nincs is. A 100W-hoz gondolom emelniük kellene a feszültséget is, mert a jelenlegi 5V-os feszültséggel a 100W-hoz, pontosabban 100VA-hez 20 Ampert kellene átengedni a vezetéken, vezetékeken, ami még vastagabb kábelt és még nagyobb - a jelenlegi USB csatlakozókkal nem kompatibilis - csatlakozást hozna magával.
Ahhoz hogy megmaradjon a kompatibilitás meg kell tartaniuk a jelenlegi interface formáját, fizikailag és elektronikailag, szóval meg kell maradnia a jelenlegi már használt érintkezőknek és az 5V-os feszültségnek is és a csatlakozó jelenlegi szabad felületére kell tenniük az új emeltebb - gondolom minimum 15-20V-os - tápfeszültséget, vagy ha erre nincs lehetőség meg kell változtatni anya és apa csatlakozók formáját úgy, hogy a régi USB apa csatlakozók illeszkedjenek. Pl. A jelenlegi lapos csatlakozó kaphatna egy 90 fokban elfordított párt és így lenne egy kereszt formájú csatlakozó, amibe vízszintesen belemenne a régi.
SZVSZ ezeknek az új 100W-os csatlakozóknak nem kellene a PC-kbe kerülnie. Nem hiszem hogy tovább kellene melegíteni a házat azzal, hogy energiaelosztó szereppel is ellátjuk.
230V-os konnektornak meg kevés a 100W. Oda kellene 2000W hogy kiválthassa a hagyományos konnektort, de erre se látok esélyt, mert csak gondot okozna az inkompatibilitás. Senki sem fizetne egy kisebb vagyon azért, hogy átépítse a házában az egész elektromos hálózatot, lecserélje a konnektorokat, majd a háztartási eszközeit is. Emiatt a gyártók nem építenének USB csatlakozós hűtőket, mosogépeket, stb. Szóval érktelenség miatt nem terjedne el évtizedekig. (Rádaásul értelmes embernek nincs szüksége "intelligens" háztartási eszközökre)
Az a baj a világgal, hogy a hülyék mindenben holtbiztosak, az okosak meg tele vannak kételyekkel.
-
Ed3r_X_
nagyúr
100W? Azt kissé karcsúnak érzem, hiába elég sok eszköznek. Egy normálisabb porszívó nem menne el róla.
“Songbird, Songbird, see him fly, drop the children from the sky. When the young ones misbehave, escorts children to their grave. Never back-talk, never lie, or he'll drop you from the sky!”
-
lapa
veterán
annyit tudok ehhez hozzátenni, hogy egy akksiról meg egy vezérlőn keresztül töltő 90w notebookadapterrel el tud menni a világítás, okosan választott monitor, erősítő, noti, wii, router, szellőzés, de akár elektronyos kapu vagy redőny is. nagyon sok mindent lehet 12v-ról hajtani, ha az ember azt akarja, hogy 12v-ról menjenek a dolgok.
persze ahhoz végig kell vinni a 12-24 voltot a lakáson, és keresztmetszetben szó nincs usb-ről, hanem inkább 2,5mm2 meg 5mm2 meg 10mm2 a szükséges keresztmetszetek (nem eget rengető összeg a kábel). mert amíg nincs folyamatos terhelés nagyobb távolságon, addig ok. de amint annak az 5 ampernek 7/24 kell folynia, ott jelentős veszteségek lesznek. most néztem, de nem találtam konkrét keresztmetszeteket az usb 3.1 specben, lehet átfutottam rajta. mindenesetre gondolom ez is a kínai alukábelgyártó vállalatok bátorságára lesz bízva.
abban egyetértek, hogy a mostani 12v-os adapterek az összevissza méretű dugaszokkal halál. és ami van helyette az drága, nagy vagy nem igazán jó. egy rendes, bárhogyan bedugható és a készülékből brokiként nem kiálló csati szabvány nem jönne rosszul.
(ebben továbbra is az a buli, hogy a napelem és akksi egyre olcsóbb, elektroautóval jól kihasználható egy kisebb rendszer volatilitása is nemsokára.)
ismerős ismerőse valami 100-120v körüli egyenárammal hajtja otthon a mosógépet meg ilyesmit valami akksikról.
[ Szerkesztve ]
-
-
Reggie0
félisten
válasz #06658560 #34 üzenetére
Mosogepnek mindegy, mert ugyis soros gerjesztesu egyenaramu motort hasznal. A porszivo is. A sutonek teljesen mindegy mi megy a futoszalon. A mikro DCDC-vel hajtja a magnetront. A klimakbol mar terjednek az inverteresek, azaz azokban mar ACDC+DCAC van. Szoval egy lakasban nem nagyon van olyan eszkoz, amit nem lehetne DC-re attervezni konnyen. Persze ehhez a gyartok akarata is kell.
[ Szerkesztve ]
-
törölt tag
Tudtommal a java még mindig megmaradt ac AC vonalon- csak a tv-hifi-mobil- tablet-ámítógép irány váltóáramos dominánsan. "Finomelektronika". De a mosógépek, hűtök, sütők, stb. nem. És azért AC vonalon maradva kissé kényelmesebb az élet, hisz erőművi szinten kapásból az megy a madzagban, azt egyszerűbb előállítani.
-
őstag
válasz Feketelaszlo #31 üzenetére
Nyilván, de mint te is írtad, az USB csatlakozóba legtöbbször úgy csatlakoztatunk különböző eszközöket, hogy magát az aljzatot nem szemből látjuk, hanem olyan szögből, hogy nem látjuk, hogy tulajdonképpen hogy is kellene bedugni. És ez persze elkerülhető lenne mindkétféleképpen csatlakoztatható aljzattal ill. csatlakozóval.
De ha az általad említett okból ezt az USB-vel nem lépik meg, majd meglépik valami más szabvánnyal, és szerintem bőven lenne egy ilyennek létjogosultsága. Még akár el is nyomhatná az USB-t.
Ami működik, ahhoz nem nyúlunk.
-
Feketelaszlo
senior tag
Aki nem tud két téglalapot összeilleszteni, azt lehet, hogy nem kéne műszaki cikkek közelébe engedni. Mondom ezt úgy, hogy én is rendszeresen próbálom fordítva csatlakoztatni USB-be dolgokat, de ez inkább azért van, mert nem látok rá rendesen a csatlakozókra. De mivel a szabvány egyik alappillére a visszafelé kompatibilitás, elég valószínűtlennek tartom, hogy ez változna a jövőben, hiszen ahhoz a fizikai méreteket kéne variálni.
Amúgymeg én látom értelmét a dolognak - nyílván nem fogunk konyhai eszközöket meg ipari árammal működő gépeket üzemeltetni USB-ről, de Kínából már 5-10 évvel ezelőtt is tonnaszámra özönlöttek a mókásabbnál mókásabb (vagy épp hasztalan) ötletek, az elektronikában meg egyre nagyobb trend lett a fogyasztáscsökkentés, úgyhogy minden adott hozzá. -
TomiLi
addikt
válasz Permet Elek #29 üzenetére
Szerintem az USB 3.0 független az elektromos hálózattól! (a képen látható megoldásra gondolok)
Csak egy aljzatban van 110V (?), meg USB3.0 "hosszabbító/csatlakozóBlacksoft:
[ Szerkesztve ]
Bogyorisz
-
-
törölt tag
nekifutunk még egyszer a Tesla Edison harcnak? Hátha most más eredményre jutunk?
-
Reggie0
félisten
válasz Permet Elek #20 üzenetére
A kerdesekre elfelejtettem valaszolni:
- Nem viccnek vannak a papiron, tortenelmi okok miatt ez a rendszer terjedt el, mivel regen ez volt az optimalis valasztas. A meglevo rendszert lecserelni nem egy egyszeru dolog, ezert is hasznaljuk meg mindig ezt.
- Nem csak lakason belul valosulhat meg.
- Mamar az atalakitok hatasfoka kozel akkora, mint a trafoke.
- A DC-t nagyobb tavolsagra es nagyobb teljesitmeny mellett lehet szallitani. A problema a transzformalas volt.
- Nem hulyeseget irtal, csak nem frissitetted a tudasod. Igazabol nincsen nagy lemaradasod.
- Nem ragadtam le a valtoaramnal, csak mellekes megjegyzes volt. A szakmaban sokan pongyolan hasznaljak ezt a megfogalmazast, de ez alapjan nem minositek senkit.
- Az, hogy a valosagban mit szeretnenek megvalositani nem egy fel perces kerdes. Lenyegeben a teljesen DC halozat a cel, de meg vannak problemak, amelyek megoldasra varnak. Egyik ilyen a nagyfeszultsegu megszakitok. Nemreg az AEG bejelentette, hogy kepes gyartani >1000kV-ra megszakitot, igy a jovoben lehetoseg lesz nem csak pont-pont osszekotteteseket megvalositani az atviteli halozatban. Ezen felul meg nem nagyon vannak atalakitok a fogyasztoi halozatra, mivel ott az AC van hasznalatban. Es meg sok minden van.[ Szerkesztve ]
-
Talib
tag
És külön driver kell majd a mosógéphez, vagy automatikusan telepíti, ha bedugom?
-
Reggie0
félisten
válasz Permet Elek #20 üzenetére
Ahhoz kepest kinaban eleg nagy tavolsagokat hidalnak at egyenarammal. A valtakozo aram kezdeti elterjedesenek egyik oka, hogy konnyu transzformalni, igy a vesztessegeket lehet csokkenteni a nagyobb tavolsagu atvitelnel. De azota mar tortent nemi fejlodes...
Az egyenaramu halozat kiepitese nem csak lakason belul lehetseges.(#21) djculture: Igen, ez volt a Westinghouse vs. Edison vitaban egy erv, de gyakorlati jelentosege itt nincsen. Az elektrolizis valtakozo aramnal is fellep.
[ Szerkesztve ]
-
Minden rosszándék nélkül. De ha már így szakmai vitába keveredünk. Elolvastad rendesen amit írtam? Vagy a tápegységek, trafók, és egyéb dolgok, viccnek vannak a piacon? Valószínű nem szűrted le, hogy az egyenáramú hálózat kiépítés, csak lakáson belül valósulhat meg. Viszont egy folyamatosan működő átalakító, nem éppen a megtakarítás bajnoka. Viszont a váltóáram, meg kell. Mert csak az győzi le a nagy távolságokat. Szóval hülyeséget írtam? Vagy csak, leragattál a váltó témánál? Figyelmen kívűl hagyva a lényeget? Ami amúgy csak kérdés lenne, hogy a valóságban, hogy szeretnék megvalósítani? Mert érdekel.
[ Szerkesztve ]
-
hypno skate
senior tag
Már az előrelépés lenne, ha mondjuk a 230V-os földelt villásdugó/aljztatból csak egyféle szabvány létezne.
http://hu.wikipedia.org/wiki/Elektromos_hálózatok_és_csatlakozók_listája
A vegetariánus ősi indián szó. jelentése: ''Béna vadász'' TELEFONSZÁMOM a profilomban
-
Reggie0
félisten
válasz Permet Elek #15 üzenetére
Az elektronikai eszkozeink jelentos resze mar AC-DC+DC-DC-vel indul, igy az AC-DC fokozat elhagyasa nem egy nagy manover. Emiatt mar az energetikai szakmaban is tema az egyenaramu fogyasztoi halozat, mert a valtakozo arammal (nem valtoaram, az csak a vasuti valtoban folyik) szemben jopar elonye van. (Nyilvan azert hatranya is.)
[ Szerkesztve ]
-
QbHead
aktív tag
Én a thunderboltnak sem láttam az értelmét de ennek meg végképnem...
BlackSoft: ez nagyon beteg[ Szerkesztve ]
"A chiliszósz nem más, mint határozott fellépésű ketchup."
-
BlackSoft
addikt
válasz macilaci78 #1 üzenetére
Még tavaly akartam venni, de sajnos csak amerikai és angol szabványos van....
[ Szerkesztve ]
---------> Számítógép szerviz III.Kerület | https://hardverguru.com <---------
-
Felmerül, itt pár kérdés, de sebaj. A villásdugót, meg felcserélhetjük bármilyen csatlakozóra aminek 3-om csatlakozási pontja van. Csak a fém csatlakozói, elbírják a terhelést.
1: A konektorban, váltó áram van. Míg eddig, csak egyenáramot szolgáltató, usb csatlakozóval találkoztam a hétköznapokban. Így felmerül a kérdés, hogy konkrétan, mit is lehet, ezekbe majd bedugni?
2: Persze megoldható ez is. Egy trafóval. Csak nem gazdaságos. Ha az ott cicereg a falban.
3: Persze lehet megszakítót is bele tenni. De minek? Így túlbonyolítani a jól bevált, régi, egyszerű módszert?
[ Szerkesztve ]
-
djculture
félisten
Ja meg a nagyflexet is usb-re dugjuk...
-
satz18
őstag
Nálam a tablet vásárlásnál az egyik legfontosabb szempont volt, hogy lehessen micro USB-vel tölteni. A 100W-os még az y580-amat is elvinné. Én bízom ebben az USBs töltögetés forradalmában.
Asus G513QY, Samsung A52s 5G
-
őstag
Gond nélkül lehetne olyan USB csatlakozót + aljzatot tervezni, ami mind a kétféleképpen bedugható, és a világon semmiben nem befolyásolja a csatlakoztatott perifériát. (Értem ez alatt, hogy a perifériának "fogalma sincs" róla, hogy már nem a régi, egyféleképpen bedugható csatlakozó van, hanem az új, kétféleképpen bedugható.)
Ezt figyelembe véve nem igazán értem, miért zavarna ez téged.
-
icon
senior tag
Én meg pont ez az, hogy jobban örülök, hogy az erőszakot leszámítva csak egyféleképpen dughatja be az ember a csatlakozót...még mindig elevenen él bennem az a hang meg a szag, amikor a jó öreg Graetz-hídba az elektrolitkondit fordítva kötöttem be...
Egyébként ha már villásdugó, ott is ugye jobb helyeken fázis-nulla-földelés van bekötve. Bizonyos izzótípusnál számít az pl. hogy az érintkező tényleg az adott helyen tényleg a nullát kapja, ne a fázist, élettartamát jelentősen le tudta ez rontani, ha nem körültekintően járt az ember el...
De az, hogy 20 amper egyenáram szaladgáljon a falban, ott azért kell egyfajta vezetékkeresztmetszet...
Egyszer a kábelgyártók húznának ezen hatalmas hasznot, majd pár évtized múlva a kábelpucolók...http://phmegbizhatosag.atw.hu/phtabla.php?nev=icon
-
buherton
őstag
Mit is kellene csinálnia szegény busznak? Az csak egy kommunikációs busz.
(#1) macilaci78: +1
-
őstag
Majd talán akkor válthatja le a villásdugót az USB, ha az USB-t tervező kedves mérnökök eljutnak arra a szintre, hogy az USB csatlakozó is olyan kétféleképpen is csatlakoztatható csatlakozó lesz, mint a sok-sok éves villásdugó. Az Apple már eljutott ide a legújabb telefontöltőivel. Az USB-nek is ideje lenne, mert az emberek 10-ből legalább 5x először fordítva próbálják az USB-s eszköz csatlakozóját az aljzatba dugni...
Elképesztő, hogy ezt is az Apple-nek kellett "feltalálnia". Pedig nem egy nagy dolog, de jelentős plusz stressztől tudná megóvni a világot. El nem tudom képzelni, hogy annak idején akik tervezték az USB-t, hogy nem gondoltak erre. Pedig biztos nem egy mérnök ült le megtervezni...
-
rudi
nagyúr
Ja, csak ahhoz masszívabb kábel és masszívabb csatlakozó kell majd, aminek már annyi köze lesz az USB-hez, mint a villásdugóhoz meg annak a kábeléhez... Na, de merjünk nagyot álmodni! Hiszen pár éve még ki gondolta volna, hogy a notebook képernyőjének a tapicskolása lesz a menő
Resistance Is Futile. You will be assimilated!
-
Necc
addikt
-
ViiiiktorOC
senior tag
Érdekes téma!
Amúgy az USB licencdíjas?
LamboLVR - CSR2 Lambo T. Hungary
-
ivana
Ármester
Persze majd usbről megy a hajszárító, a mosógép, a fúrógép stb.
-
macilaci78
nagyúr
Tényleg azon a hajszálvékony kábelen akarnak 20A-t áttolni, hogy meglegyen a 100W? Egy darabig remélem, nem építik falba.
Ha minden kötél szakad, nem kell félni az akasztástól!
Új hozzászólás Aktív témák
- NFL és amerikai futball topik - Spoiler veszély!
- Kormányok / autós szimulátorok topikja
- Bambu Lab 3D nyomtatók
- Hardcore café
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- AMD GPU-k jövője - amit tudni vélünk
- A fociról könnyedén, egy baráti társaságban
- Delta Force - Nyáron jönnek a mobilos kiadások
- S.T.A.L.K.E.R. 2: Heart of Chornobyl
- Asszociációs játék. :)
- További aktív témák...