Új hozzászólás Aktív témák
-
törölt tag
Még csak átfutottam, de pl. a póznákra vonatkoztatva már ellentmond saját magának a valóság- amit képként illesztettek be pont ők.
A veszteségeket taglalva a költség hamarabb megéri szerintük, a veszteség később, viszont addig valahonnan kéne még erőművi kapacitás is az igény biztosítására...#114 Reggie0: ez még mindig nem támasztja alá. általános marketing diagram, semmit nem mond, de azt látványosan.
-
buherton
őstag
Nem. A földet nem jó erre használni ugyanis komoly potenciálok vannak benne. Ha lehetséges lenne mérni mondjuk két pont között, ami 100 km-re lenne egymástól, hidd el nem 0 V lenne a műszeren, és nem mellesleg rettentő zajos. Így a negatív egyenáramot is akarsz vinni, akkor kell a három vezeték. Aminél további probléma, hogy a testnek +DC + -DC áramot kell tudnia vezetnie, ami még vastagabb vezetéket eredményez.
AC-nel harom vezetekkel kell szamolni. A DC-nel pedig kettovel.
Ez sem teljesen igaz, ugyanis ha megnézed, akkor az AC-nál három hasznos vezetékről van szó, míg a DC-nél egy hasznos, és egy haszontalan vezetékekről van szó. A másik pedig, ha teljesítményt akarsz átvinni, akkor a DC-t is több vezetékre kell bontani, mert egy nagyon vastag nem egészséges. Nem véletlenül vannak a nagyobb távvezetékek egy tartón több vezeték
. Vagyis mindenféleképpen kell a több vezeték, itt már csak arról megy a vita, hogy ezeknek a számát duplázzuk-e vagy sem.
Hova is gondoltad az egyenáramot? Erőműtől a fogyasztóig, vagy az alállomástól a fogyasztóig?
-
buherton
őstag
Nem kell a föld. Ez viszont nagy előnye a három fázisú váltóáramnak, ugyanis az erőműből csak 3 fázis jön ki, és ezzel el van intézve. Semmilyen visszafelé irányuló vezeték nem kell, se nulla, se föld. Így hiába kellene kisebb keresztmetszetű vezeték az egyenáramnak, a váltóáramnak a kettő helyett elég egy is, ha a távvezetéket nézed, és a veszteségekről se feledkezzünk, meg hiszen nem két vezetékkel kell számolni, hanem eggyel. Ugye úgy működik ez, hogy ha a három fázist összegeznénk, akkor jönne belőle a nulla, amiről egy vezetéket is elneveztek. Ez a nulla vezeték csak lokálisan a felhaszálási helynél van jelen, és azt a szerepet tölti be, hogy ha te használsz egy fázist, akkor meg legyen a "virtuális földed", amit a többi hálózaton lévő fogyasztó biztosít neked a másik fázisokon. Ezt már nem tudom biztosra, de vagy a lakótelepeken/társasházaknál kötik le földre a nullát, vagy a trafóállomásokon, de azt hiszem a trafóállomásig el se megy már. És nem azért kötik le földre, hogy az erőművel "kapcsolatba" kerüljön, hanem azért, ha esetleg az egyik fázist jobban megterhelik, akkor a "virtuális földhöz" képest mért potenciált levezessék, továbbá szintén életvédelmi okokból.
A földnek kettős funkciója van. Egyik az életvédelem, másik a távvezeték zárlatkezelése.
Azt hiszem, hogy a váltóáram kiütéssel győzött az egyenárammal szemben
.
Kezd most már visszajönni az energetika tanulmányok.
-
kts88
aktív tag
Szerintem nem gond a transzformálás, ahogy nézem az ABB HVDC lapját, ezekhez normál trafókat használnak. A DC-ből nem ügy AC-t csinálni inverter üzemre vezérelt tirisztorokkal. Ha pedig sok a fázis, még a szinuszunk, illetve a köztes DC is szép lesz.
De ma már az igbt technika is félelmetes fejlődésnek indult, szóval lehet van már többszintű inverter is ilyen témában.buherton Szerintem pont fordítva van a feszültség növekedés.
Reggie0 Szkin hatáshoz adalék, volt lakótársam elment nagyfeszültségű trafótervezőnek, ők 7mm behatolási mélységgel számolnak, nincs is értelme 14-es átmérő fölötti vezetélket használni, mert a szkin hatás 50Hz-en nem használ többet. Ha több kell akkor az már cső.
-
buherton
őstag
Egyenáramú átvitelnél kisebb a veszteség, mint a váltóáram. Mondjuk valahol van alapja, mert ha azonos teljesítményű átvitelt nézünk, akkor a szinuszos váltóáramnál a frekvencia jelent némi veszteséget. Mondjuk nem hiszem, hogy jelentős lenne 50 Hz-en. Kondikat tölteni, majd kisütni és ellenkező polariátsra feltölteni, meg ott a skin hatás. Viszont amit az egyenáramú hálózat nem tud még pedig azt, hogy ha hosszú távvezeték végét nem terheled, akkor nagyobb feszültséget mérsze rajta, mint a bemeneten
. Igaz ennek semmilyen gyakorlati haszna nincs.
-
kts88
aktív tag
Köszi, megpróbálok majd keresgetni a témában, úgy látom nem 5 perc mire konkrétabbat lelek. Gondolom megéri, ha tolják. De nem lennék meglepve ha 50-100 tirisztor is lenne sorba kötve, illetve 12fázisú egyenirányító kialakításban.
A trafóban szerintem nincs különbség, a normál AC átalakításban is elvárás a hatásfok. Illetve tirisztornál is normál ac trafó van, csak az óraszámmal játszhatnak, hogy sok fázis legyen, a sima egyen miatt.Én úgy tudtam a kontaktorok tudnak terhelésre kapcsolni, és a szakaszolók nem.
-
kts88
aktív tag
Ez érdekes. Egy ilyen rendszert lehet-e egyáltalán kikapcsoltnak tekinteni? Nem ilyen támában találkoztam olyannal, hogy csak a kontaktorost, vagy fizikai kapcsolóst lehet kikapcsoltnak tekinteni, és jogosan kérték.
Én 144V-os telepnél is gondba ütköztem. A kis kontaktor ugyanis összesült egy zárlat után, nem is tudta elengedni. Máskor meg az ív nem aludt ki, és elégtek a kontaktor érintkezői. Elképzelem ahogy Béla bácsi mondjuk megpróbálja az 50 éves Ganz KK kapcsolóval kinyomni az egyenáramról táplált körfűrésztEzek az AC-DC-AC átalakítók milyen hatásfokon üzemelnek? Illetve milyen rendszerek egyáltalán? Bár Magyarországon tradíciója van az 50Hz AC-nek, de érdekes hallani a DC távvezetéket is.
-
Permet Elek
senior tag
Jó mind1.
A lényeg abban van, hogy a hidrogéné a jövő. Mégis inkább az ételből, amiből nem jut elég mindenkinek, akarunk biodiselt csinálni. Lehet, hogy a vízautó rossz példa volt. De abban is több lehetőség van, mint gondolnád.
És drága szélerőműveket telepítűnk. Meg ár apály. Meg stb. Miközben a leghatékonyabbak a vízerőművek, mert folyamatosan működnek. De a lényeg az, hogy nem kell hozzá folyó. Mert a gravitációnak hála. Ha egy lenti pontról felfele akarunk juttatni valamit. Elég ha egy nagy tömeget kis keresztmetszeten akarunk elvezetni. Így az a gravitációs erő hatására fel tud jutni egy magasabb pontra. Ahonnan újra le tud folyni. És bárhova telepíthető. És ez egy olcsó örökmozgót eredményez. Kevés karbantartással. És ha netán a párolgás a gon, elég egy zárt rendszer ahol le tud csapódni a pára. De számtalan ötlet van ami jobb a mainál. Csak elvész az éterben. Valamiért.
-
törölt tag
Tudtommal a java még mindig megmaradt ac AC vonalon- csak a tv-hifi-mobil- tablet-ámítógép irány váltóáramos dominánsan. "Finomelektronika". De a mosógépek, hűtök, sütők, stb. nem. És azért AC vonalon maradva kissé kényelmesebb az élet, hisz erőművi szinten kapásból az megy a madzagban, azt egyszerűbb előállítani.
-
Permet Elek
senior tag
Minden rosszándék nélkül. De ha már így szakmai vitába keveredünk. Elolvastad rendesen amit írtam? Vagy a tápegységek, trafók, és egyéb dolgok, viccnek vannak a piacon? Valószínű nem szűrted le, hogy az egyenáramú hálózat kiépítés, csak lakáson belül valósulhat meg. Viszont egy folyamatosan működő átalakító, nem éppen a megtakarítás bajnoka. Viszont a váltóáram, meg kell. Mert csak az győzi le a nagy távolságokat. Szóval hülyeséget írtam? Vagy csak, leragattál a váltó témánál? Figyelmen kívűl hagyva a lényeget? Ami amúgy csak kérdés lenne, hogy a valóságban, hogy szeretnék megvalósítani? Mert érdekel.
Új hozzászólás Aktív témák
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 7***(X) "Zen 4" (AM5)
- OLED TV topic
- GoodSpeed: Ugrás 32 GB RAM-ról 64 GB RAM-ra: Corsair Vengeance CMK64GX5M2B6000Z30
- Milyen RAM-ot vegyek?
- Medence topik
- Router gondok
- Ford topik
- alza vélemények - tapasztalatok
- Samsung Galaxy S23 Ultra - non plus ultra
- Polgári repülőgép-szimulátorok
- További aktív témák...
- UFF! Dell Latitude 7330 -65% "Kis Gamer" Üzleti Profi Ultrabook 13,3" i5-1245U 16/512 FHD IRIS Xe
- HP 15-ac130nh (V2H61EA) Red FD, 15.6", i3-5005U, 4GB RAM, 1TB HDD, 2GB dGPU, Win10 Pro
- Dell Latitude 7490//7410//7420//7420 All-In-One
- Újszerű Lenovo Thinkpad T450 laptop (14FHD/I5-G5/8GB/128SSD/Magyar) - 1 év garancia, ÁFA számla
- ASRock Steel Legends RX7900 GRE 16GB 2 év garancia
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 5 4500 16/32/64GB RAM RTX 3060 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- iKing.Hu - Apple iPhone 14 Pro Max - Gold - Használt, szép állapot
- BESZÁMÍTÁS! ASUS ROG STRIX Z390-E GAMING alaplap garanciával hibátlan működéssel
- AKCIÓ! MSI B450M R5 5600X 32GB DDR4 512GB SSD RX 6700XT 12GB AIO Enigma XL Seasonic 650W
- 0% THM 3 havi részlet! Beszámítás, 27% áfa, Sapphire Nitro+ RX 9070XT 16GB készletről
Állásajánlatok
Cég: Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest