- Akciókamerák
- OLED TV topic
- Milyen processzort vegyek?
- Androidos tablet topic
- Nvidia GPU-k jövője - amit tudni vélünk
- Xiaomi Mi Box androidos médialejátszó 4K és HDR támogatással
- AMD GPU-k jövője - amit tudni vélünk
- Milyen belső merevlemezt vegyek?
- AMD Navi Radeon™ RX 7xxx sorozat
- AI a játékokban és azon túl
Új hozzászólás Aktív témák
-
szab.tam
nagyúr
-
dezz
nagyúr
Annyiban igaz, amit írtál, hogy a többnézetes (>2) képhez term. új, többnézetes tévé is kell majd. De te azt is kizártad, hogy a mai, kétnézetes 3D-tévék is használhatóak maradnak majd (kétnézetesen)... Inkább az a kizárt, hogy nem. (Az kb. olyan lenne, mintha most a stereo-3D adásokat nem lehetne 2D-ben nézni a korábbi tévékkel, pedig lehet. Az előzőleg említett ok mellett az is erősen hátráltatná az elterjedést, ha két, aztán meg már három külön csatornát is fent kellene tartani ugyanannak az adásnak a 2D-s, stereo-3D-s és többnézetes 3D-s sugárzásához is.)
A HD_DVD nem volt kompatibilis a Blu-rayjel... Az egyiket nem "ette" a másik és viszont. Bár mindkettő ugyanazokat a tömörítési eljárásokat támogatta, sőt még a lézer hullámhossza is egyforma volt, de minden másban eltértek és túl drága lett volna egy olyan készülék, ami mindkettővel kompatibilis. A kiadóknak is jelentős többletköltség lett volna mindkét fajta kiadvány létrehozása (pl. a program, ill. az elsőnél script alapú menürendszer is teljesen eltért) és megjelentetése, így vagy az egyiket, vagy a másikat választották, vagy éppen kivártak, a vevők többségével együtt. Ez nem segítette, hanem inkább csak hátráltatta az elterjedést és a gyártók közötti versenyt. Így aztán csak egy maradhatott.
Szóval, ez egy teljesen más eset, mint most a 3D! A stereo-3D eszközök kompatibilisek, ugyanaz a forrás és a 3D-hatás alapja (stereo-3D), csak eltérő megoldásokat alkalmaznak annak elérésére, hogy az egyik képet csak az egyik, a másikat pedig csak a másik szem lássa. Pl. egy laikus nem is tud olyan könnyen különbséget tenni az utóbbiak között, neki majdnem hogy mindegy.
[ Szerkesztve ]
-
szab.tam
nagyúr
lehet, hogy demagóg, de sajnos ez a tapasztalat. de igaz, amit modazs, túl hosszú idő lenne egy új szabványra való átállás...
barátaim közül sajnos még senkinek nincs 3d tv-je. (örülünk egyelőre, hogy megvettük az első fullhd tv-inket...)
az áruházak meg nem idális terep erre. fényviszonyok, beállítások, buta eladók, tülekedés, teletapizott, tetűtenyészet szemüvegek, stb....én azt mondom, hogy aki most 3d tv-t vesz, pont úgy járhat, mint aki hddvd hardvert, lejátszót... (annyira nem lesz zsákutca, de érdemes kivárni a végét.)
[ Szerkesztve ]
fanless project: fourth gear......................................................................... http://prohardver.hu/teszt/interju_csucskonfig_passzivan_hutve/kezdetek.html
-
dezz
nagyúr
"na, ezt nem hiszem. sőt kizárt. a lényeg mindig az, hogy újat kelljen venni...."
Ez így azért kissé "demagóg"! Egy teljesen új és a korábbival inkompatibilis rendszer sokkal nehezebben is terjedne el... Pl. a mostani stereo-3D is kompatibilis a 2D-s HD rendszerrel: a stereo-3D adásokat egy bizonyos MVC (Multiview Video Coding) kódolással terjesztik (adások és 3D Blu-ray lemezek), ami a korábbi H.264 (más néven AVC) kibővítése oly módon, hogy ott van H.264 kódolással az egyik nézet -- amit a 2D-s eszközök is dekódolni tudnak, mint sima 2D-s kép --, és különbségi kódolással a másik nézet a stereo-3D-hez. Nos, a kettőnél több nézethez is ezt használják majd, csak egy helyett több további nézet lesz tárolva, melyek közül az elsőt ugyanúgy dekódolni tudják majd a most bevezetés alatt álló stereo-3D készülékek.
Az anaglif módszernél jóval nehezebb dolga van az agynak (nem csak, hogy a két szemre szétosztott alapszínekből kell visszaállítania a rendes, színes képet, ami 2D-ben sem túl kényelmes, de mindezt 3D-ben kell elvégezni), mint a normál (nem-anaglif) stereo-3D! Szóval, érdemes lenne egy újabb próbát tenned az egyéb technikákkal. (Legjobb lenne először otthon gyakorolni, első alkalommal csak pár percet, stb., nem rögtön a 2-3 órás filmekkel kezdeni.)
-
szab.tam
nagyúr
"vannak jelei, hogy visszafelé kompatibilisen akarják megoldani, szóval a stereo-3D tévék is használhatók maradnak majd."
na, ezt nem hiszem. sőt kizárt. a lényeg mindig az, hogy újat kelljen venni....
sajnos az a baj ezekkel a technikákkal, hogy aknek egy kicsit is baj van a látásával, nem fogja tudni élvezni, vagy a gyengébbik szem nagyon meg lesz erőltetve. (habár ez még jó is lehet akár, mert intenzitásra serkenti). fene tudja...
de nálam pl. a színes szemüveges megoldások nem működnek, mert valamiért mindig csak az egyik szemem "dolgozik 100%-on". így vagy zöld, vagy piros volt a kép, de sosem térhatású.
mindig én mentem ki először az ilyen bemutatókról.....[ Szerkesztve ]
fanless project: fourth gear......................................................................... http://prohardver.hu/teszt/interju_csucskonfig_passzivan_hutve/kezdetek.html
-
dezz
nagyúr
Annyit tennék még hozzá, hogy az összes ilyesmi, ker. forgalomban lévő készülék és kiadvány az un. stereo-3D megoldást követi, ami alapvetően 2db eltérő nézeti 2D-s képből áll (*), amiből majd az agy hozza létre a térhatást. Hogy ezt a két képet milyen úton-módon juttatják el a megfelelő szembe, az már más kérdés.
Mégegy fontos dolog, hogy a HDMI 1.4 spec előírja, hogy egy ilyen csatlakozóval rendelkező megjelenítőnek többféle, meghatározott stereo-3D formátumot is tudnia kell fogadni. Az ilyen lejátszónak pedig ezek közül legalább egyet.
A 3D Blu-ray lemezeken minden képkockából ott van a két nézet, szépen, színhűen.
(* Az anaglif is ide tartozik, csak ott a két nézet egy képre van rátéve, ilyen-olyan variációkban elosztva a kettő között a színcsatornákat, és bár az agy kombinálni tudja a színeket, elektronikusan utólag nem könnyű visszaállítani belőle az eredeti két, színhelyes képet, másféle rendszerű 3D megjelenítéshez. A korábbi anaglif kiadványokat tehát, egyelrőe legalábbis, ezeken az új 3D tévéken is csak anaglifben lehet megnézni.)
A fejlődés következő fázisa valószínűleg a kettőnél több nézet kezelése lesz, ami egy kis lépés a holográfia felé és nagyon hasznos lenne a szemüvegmentes 3D-hez is. Az utóbbival az a gond, hogy pusztán két nézet és több néző esetén optikailag nem lehet megoldani, hogy a tévé előtt oldal irányban elmozdulva ne cserélődjön fel a két nézet. (Próbálkozások persze vannak, de ez a dolog kényelmetlenebb, mint a szemüveg -- amit egyébként normál szemüveg mellé is fel lehet venni.) Sok nézet esetén egyszerűen csak eggyel odébb lép a látott két nézet, amik egymáshoz képest továbbra is oldalhelyesek maradnak. Ez a fejlesztés min. 5 év múlva várható és vannak jelei, hogy visszafelé kompatibilisen akarják megoldani, szóval a stereo-3D tévék is használhatók maradnak majd.
Megjelenítési módtól függetlenül alapvető hátrány, hogy a szemnek végig a megjelenítő síkjára kell fókuszálnia optikailag (mert hogy a két v. több nézet valójában 1-1 2D-s kép), miközben a virtuális tárgyak v. személyek ezen sík mögött vagy előtt jelennek meg. (Lényegében ennek megtanulása tart fél-egy óráig, utána már általában könnyen megy a dolog.)
Aztán majd valamikor a jövőben jöhet a holografikus (a teret az eredeti látványnak teljesen megfelelően visszaadó) filmezés, mint teljesen új tech., csak éppen ahhoz először meg kellene oldani a holografikus mozgóképrögzítést és az elérhető árú megjelenítés sem lenne hátrány (olyan megjelenítő már van, ami állítólag holografikus, csak éppen állati nagy, állati drága, és csak számítógép által generált "képeket" tud megjeleníteni).
[ Szerkesztve ]
-
Sicilian
addikt
Jöhetnének már a szemüveg nélküli cuccok !
nothing is true everything is permitted..
-
veterán
Amerikában ismert és megbecsült márka,az ára is remek,föleg egy ekkora kijelzövel.Sajnos ez a márka nálunk sohsem lesz kapható
duree54
-
szab.tam
nagyúr
pontosan.
de: 120 decibel + pár sör -> kialakul a kettős látás...hm. le is kéne védetni, mint új 3d tech. (virtuális, persze, de szemüveg nélküli megoldás...)
[ Szerkesztve ]
-
orbano
félisten
"2x15 wattos kimenő audioteljesítményt elnézve egy cseppet nevetséges"
kissé félrevezető mondat, azt gondolná az ember, hogy csak nagy hangnyomással lehet térhatást elérni
kötekedés off.
A vér nem válik VAZZE!™
-
mrhitoshi
veterán
3700 $ ???? Ez sok, már lehet aktív szemüveggel szerelt 3D-s TV-ket 300e FT-ért is, szóval ez így nem korrekt, de 60" az durva
PS4
-
szab.tam
nagyúr
na persze, már létezik integált bd lejátszós tv....
de az elég túró, ha csak fél felbontást kapunk. legalább valami interlace módon jönne ki a 1080 sor...
na, de mind1. megint csak az van, hogy nem kiforrt a tech, várni kell még.
[ Szerkesztve ]
-
Márton
nagyúr
de nem kap full felbontást.
"azt idáig is sejtettem, hogy a 3d bluray lemezt nem a tv hátába kell beletuszkolni"
figyeld meg: csak idő kérdéseEmlékszem, mikor meglátogattam a vidéken élő nagymamámat, azt mondta: "fiam, egy napon még emberek fogják pazarolni az idejüket arra, hogy elolvassák amit írsz"
-
szab.tam
nagyúr
nem fogom leírni hosszasan, hogy mit nem értettem, mert abból csak az jönne ki, hogy nem értem, hogy ti miért nem értitek, hogy én mit nem értettem.
értiktek?
(azt idáig is sejtettem, hogy a 3d bluray lemezt nem a tv hátába kell beletuszkolni, csak azt nem, hogy a már meglévő 3d bluray tartalmak és lejátszók kompatibilisek az ilyen, nem aktív szemüveges megoldással is. de most már értem. csak vagy nem a kérdésre jött válsz, vagy túl tudományos volt, és nem értettem. igen, nem is elég lett volna....)
pl így:
akinek van egy 1.4-es hdmis, 3d bd-re alkalmas lejátszója, hozzá 3bd filmjei, akkor a pcs-ba kidobhatja a jó fél milkáért vett aktív szemüges tv-jét, mert ezután ezen ugyanúgy le tudja játszani...[ Szerkesztve ]
-
BloodRay
veterán
-
szab.tam
nagyúr
ok. kezdem értegetni...
tehát a meglévő 3d bd tartalmat akarják nem aktív, hanem passzív módon megjeleníteni.
nekem ennyi is elég lett volna "félképek" helyett..
csak az nem volt elsőre, (meg sokadikra sem), világos, hogy a meglévő szabványú forrást használja. de így már ok.[ Szerkesztve ]
-
Yany
addikt
Márton adott neked konkrét választ, de végülis más értelme nem is lenne. Nem egy új szabvány bevezetése a cél, hanem a meglévő 3D tartalmak különböző megoldásokkal történő megjelenítése. Egy "sehonnai" TV márka nem fog 3D forradalmat csinálni és kitalálni valami egészen új dolgot az alapoktól.
Építs kötélhidat - https://u3d.as/3078
-
Márton
nagyúr
Milyen új szabványú 3d bluray?
Te már tudsz valamit?manual ezt írja:
To view high-definition 3D content on your 3D HDTV, you will need:
• A 3D Blu-ray™ player
• A Blu-ray 3D™ disc
• VIZIO Theater 3D Glasses
• A 3D-ready HDMI cable connecting the 3D Blu-ray player to the 3D HDTV[ Szerkesztve ]
Emlékszem, mikor meglátogattam a vidéken élő nagymamámat, azt mondta: "fiam, egy napon még emberek fogják pazarolni az idejüket arra, hogy elolvassák amit írsz"
-
Márton
nagyúr
Van, illetve lesz olyan is, mint a reald technológia, csak otthon.
De ez még felezi a felbontást, ahogy legalábbis ezt olvasom:
Full HD 3D: NoA típusa pedig helyesen: XVT3D650SV
Emlékszem, mikor meglátogattam a vidéken élő nagymamámat, azt mondta: "fiam, egy napon még emberek fogják pazarolni az idejüket arra, hogy elolvassák amit írsz"
-
szab.tam
nagyúr
azt tudom, hogy kell hozzá...
nem ez volt a kérdés. hanem az, hogy új szabványú kell-e? vagy a már meglévő 3d bluray is nézhető ezen...Yany
uhh. szép-szép, de ebből pont azt nem értem, amire kíváncsi vagyok.
azt szeretném tudni, hogy bemegyek a közértbe, a szalonna mellé veszek egy 1.4 hdmi-s, stb bluray jeljátszót, 3d bd filmet, akkor ezen le tudom-e játszani 3d-ben úgy, hogy az eredeti "bluray szerinti" 3d legyen megjelenítve, necsak valami virtualizált 3d.
ez megy-e? ennél laikusabban nem tudom feltenni a kérdést...[ Szerkesztve ]
-
Yany
addikt
Ja és kérdés volt, hogy kompatibilis-e az elterjedt megoldásokkal ez a polarizációs megoldás: elviekben semmi köze hozzá, mármint nem a megjelenítés technológiáján múlik egy film kompatibilitása. Az adathordozón ilyen vagy olyan szabvány szerint ott a sztereo kép egyik, s másik fele, és a TV szoftverére háruló feladat azt beolvasni. A megjelenítés hardveres megoldása ettől teljesen független feladat. Ahogy egy projektor, vagy egy CRT TV, úgy egy shutter-es, illetve polarizált TV is képes lehet megjeleníteni. A cél csupán annyi, hogy a "nézelődő" egyik szemébe az egyik, míg a másik szemébe a másik szemnek szánt képkocka jusson el a megfelelő pillanatban. Természetesen az adathordozó helyett vehetjük a HDMI 1.4-et is, mint jelforrás.
[ Szerkesztve ]
-
Yany
addikt
Amit más gyártók local dimming-nek hívnak, az valóban local, vagyis egy led-mátrix található a panel mögött és ott helyben világít, vagy sem egy adott led, vagy ledcsoport. Itt nem "helyi", hanem a káva egy adott pontján világit, vagy sem egy adott led, vagy ledcsoport, amit a diffúzor "elterít" a panelen. Szerintem jól tették, hogy más nevet adtak neki, mert ez más is, habár nyilván hasonló hatás elérése volt a cél.
Egyébként meg régóta töprengek a polarizált megoldás kerülésén. Miért csak most veszik elő? Nem is értem, hogy a "shutter" megoldás hogy tudott egyáltalán előbb elterjedni... Mindegyiknek megvan a maga hátránya és előnye, ha valakit érdekel, összeszedek párat:
Polarizáció vs. Shutter:
- hátrány, hogy 2x annyi pixelre van szükség, vagy feleződik a felbontás
- előny, hogy nincs stereo áthallás, sőt, akár egyszerre kint lehet mindkét szemnek szánt képkocka a képernyőn, a polár-szűrők megoldják a válogatást
- nincs válaszidőből adódó fényveszteség (shutter esetén a képkocka váltást is meg kell várni, míg a polarizációnál nem egymás után, hanem akár egymás mellett is kint lehetnek az adott képkockák folyamatos képet biztosítva (ne feledjük, hogy a fényerő kvázi feleződik mindkét esetben, de a shutter esetén a másik képkockára várás idejéhez még hozzáadódik a váltásra szükséges idő)
- villogás: polarizáció esetén nincs
- passzív szemüveg: könnyő, olcsóA fenti megállapítások egy része egyébként nem helyes, ha a polarizációt is realtime váltogatják a panelen, de nem tudom, hogy van-e már egyáltalán ilyen megoldás. Pontosabban a 2. pontban igaz az előny, csak az nem, hogy egyszerre kint lehet ez esetben. A fentieket azt feltételezve írtam, hogy a panel egy része "így", a másik része pedig "úgy" polarizált fényt bocsát ki. Amennyiben a polarizáció váltakozásával jelenítjük meg a két képet, akkor nincs sok különbség a két technológia "felhasználói élménye" között, leginkább a szemüveg passzivitása (és ezáltal ára és tömege) hozható fel előnyként.
-
Angel1981
veterán
Ez egész jó ár ezért a tudásért!
(Kérdés az anyagminőség...) -
szab.tam
nagyúr
100x le lett írva, mi a különbség a 3d techek közt, de én már nem tudom, (nem akarom?), követni.
de azért ez érdekel:
most ezzel a tv + szemüveggel kompatibilisen megjeleníthető a már forgalomban lévő 3d bluray? vagy ehhez újabb szabványú lejátszó és tartalom kell?[ Szerkesztve ]
-
veterán
-
djculture
félisten
Már a gyártók is kezdik felismerni ezeknek esélye sincs, ismét elfog tünni ez a technika mint már egyszer eltűnt a süllyesztőbe régebben.Szemüvegbe a fene se néz semmit /szemüvegeseknek eleve nehéz aki meg nem az annak meg fárasztó viselni 2 órán át is akár/csak a divat majmolók de azok is hanyagolni fogják amint kimegy a divatból.Aki ezt nem így látja az álom világban él
[ Szerkesztve ]
-
h-yle
addikt
Passzív szemüveg. Alakul, alakul.
Talent is over rated, get back to practice. - Jeremy Piven
-
Enton
addikt
Az oké hogy a moziban már majdnem minden 3D-s, de ő az otthonra megvehető 3D-ről beszélt.
Ami sajnos nagyon csekély mennyiégben lelhető fel itthon."just because they are spelled the same doesn’t mean they are the same" And "just because they are not spelled the same doesn’t mean they are not the same" Mert gyakorlatilag megszámolhatatlan mennyiségű papucsállatka használ gazdatestként internetezésre humanoidokat és ez követhetetlen."
-
Trolluska
tag
Csak érdeklődésképpen:
Tud valaki olyan netes listáról, ahol a létező 3D-s tartalmak össze vannak gyűjtve?
Csak mert én eddig csupán néhány (<10) filmről hallottam, ami 3D-ben készült. Azért meg nem fogok 3D tévét venni, hogy majd valamikor valamilyen tartalom lesz hozzá. Úgy érzem itt visszájára fordult a fejlesztés, előbb van eszköz, mint tartalom. -
einstein
senior tag
Ez a passzív megoldás ugye azt jelenti, hogy feleződik a felbontás?
#1: Nyílván nem olyan, mintha hátul lenne a fényforrás, de megoldható Edge-Leddel is hogy a képernyő bizonyos része sötétebb legyen.
[ Szerkesztve ]
-
tabu3x
tag
Nem egészen értem. Az edge led és a local dimming nem zárják ki egymást...?