Hirdetés
- CES 2026: 1 kHz-es modell is akad az Acer idei monitorkínálatában
- CES 2026: Kojima segítségével tesz minden korábbi notebookot elavulttá az ASUS
- Két generációval korábbi GeForce gyártása indulhat újra
- Máris limitálja egy európai disztribútor a GeForce-ok szállítását
- CES 2026: Több képernyőn jobb a játék az ASUS szerint
- Kormányok / autós szimulátorok topikja
- NVIDIA GeForce RTX 5070 / 5070 Ti (GB205 / 203)
- Multimédiás / PC-s hangfalszettek (2.0, 2.1, 5.1)
- Házimozi belépő szinten
- Milyen széket vegyek?
- ThinkPad (NEM IdeaPad)
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- Milyen billentyűzetet vegyek?
Új hozzászólás Aktív témák
-
ben2
tag
Lehet egy cégnek egyszerre giga bevétele és közben veszteséges, ha az összes bevételét fejlesztésre költi.
Pl. a Netflix is jó ideig veszteséges volt, pedig már pörgött ezerrel, mert a bevételeit saját műsorok gyártásába forgatta vissza.
Az AI cégeknél a kutatásfejlesztés és az adatközpontok őrült költségei viszik el a pénzt.
A befektetőt meg csak az érdekli, hogy x részesedésbe beletolt y pénzt és az n év múlva 3y-t érjen. Az pedig könnyen belátható, hogy a jelenlegi AI versenyfutásban a kutatásfejlesztés és az adatközpont bővítés jobban növeli a cég értékét, mint az osztalék fizetés. -
niof
veterán
Tudom, épp az volt a cél, mivel ocr-ként látja, megkérdeztem tőle, hogy össze tudja e a tartalmát foglalni. Illetve elsőre azt, hogy képes e ocr szövegű pdf-et elolvasni. Mondta, hogy persze, töltsem fel. De valószínűleg az volt a gondja vele, amit mondasz, volt benne jó pár táblázat, diagram és kép is. Mondjuk azt nem mondtam neki, hogy csak a szöveges részt vegye figyelembe...
-
igen, apróbb részfeladatokra tök jó. beírok pár alkatrészt, kiszámolja milyen ellenállások kellenek, hol milyen áramok folynak, leírja a bekötést is. Nem kell keresni mindenhez lábkiosztást, szorozgatni, egyben ad mindent. néha téveszt kicsit, nem árt kb. tudni, h minek kellene lennie.
Kicsit olyan, mint amikor felelésnél súgnak. Ha tudod kb. az anyagot, akkor hasznos. ha nem, akkor hamar lehet lukra futni...
-
niof
veterán
Hasonlóan jártam én is. Egy pdf-et akartam, hogy elolvasson, nem sikerült neki. Összevissza hadovált a témáról.
Én egy ideje úgy vagyok vele, hogy inkább egyféle irányadóként tekintek rá, mert már párszor megvezetett. Tök jó, hogy széleskörűbb információkat ad, és esetleg olyan aspektusokat is megvilágít a témában, ami nem jutott volna eszembe, de amiket mond, inkább leellenőrzöm, és eldöntöm magam, hogy milyen irányba indulok.
De a héten pl. tök jó tippet adott. Akarok venni egy telóhoz csatlakoztatható hőkamerát, hogy feltérképezzem a házat majd télen, hol nagy a veszteség, hőhidak, stb. A 2 legnépszerűbb kamera mellett ajánlott egy harmadikat is, amiről sosem hallottam, de olcsóbb, mint a 2 ismert modell, és a felbontása is nagyobb. Ráadásul kapható is itthon. Úgyhogy, majd ha eljön a hideg idő, valószínűleg azt veszem meg. -
Jinxb1rd
addikt
válasz
Skynet258
üzenetére
Nem látom a problémát. AI központoknak kell majd adatokat, cikkeket, tanulmányokat, zenéket, képeket eladni részesedésért vagy fix pénzért.
Én például ha fényképész lennék most, nagyon tudnám, hogy épp mit csináljak, de hát aki nincs képbe... (lol
)Ha zenész lennék, akkor is nagyon tudnám, hogy most mit csináljak. De hát aki nem lát, nem hal...
(lol part 2
)Meg most mindenki tiltogatja lefelé az AI-t hogy az ő anyagaikat aztán ne ossza meg stb, biztos megfordul ez a jövőben, amikor kuncsorogni kezdenek, hogy vegye már meg jó pénzért vagy részesedésért. Spotify megveszi a zenéket? Nem, részesedést kínál, sőt. Ha jól tudom még neked kell fizetni, hogy bekerülj a rendszerbe. Valahogy ő is meglépte ezt, hogy ne a DC++-ról szedjék le az emberek a dolgokat.
-
niof
veterán
& ddekany
Hát akkor ki hazudik? Az OpenAI 10 milliárd $-os éves bevételt említ. Jó, elvileg nem nyereséges. De ezt meg én nem hiszem el. Mert amióta létezik, ha az évi 10 milliárd $ mellett még veszteséges is, akkor rohadt nagy adósságot tol maga előtt, ami meg előbb utóbb kibukik. Ezt semmilyen befektető nem nézi jó szemmel. Értem én, hogy vannak költségeik, (nyilván), de ez szerintem nettó hazugság.
-
ezzel is volt baj. Linkeltem a doksit, kértem, h ez legyen az elsődleges forrás a válaszokhoz, de nem tette. mint kiderült, meg se nyitotta, a progija szerint a neten kell túrkálnia.
Majd volt még egy súlyos folog, felhívta a figyelmem esp-nél egy pwm hibára. rákerestem, létezett. a 2017-es thread alján a fejledztő jelezte, h javítva és a kövi fw-be mergelve...
tehát talált egy reportot, de nem olvasta végig a threadet.... -
-
ddekany
nagyúr
válasz
Skynet258
üzenetére
"Ha nincsenek oldalak akkor nincs honnan összegyűjteni az információt..."
Mivel az AI szolgáltatás adó cégek elemi érdeke, hogy legyen friss információjuk, erre biztosan ki fognak alakulni más csatornák. Pl. lesznek talán cégek, akik közvetlenül az AI-os cégeknek adnak el pénzért általuk "a terepen" begyűjtött információt. Illetve a termékeket/szolgáltatást eladni próbáló cégek tolják nekik a katalógusukat, és ott persze ők fizetnek az AI-os cégnek.Az is fontos amúgy, hogy ahogy jobban tudnak összefüggéseket felfedezni ezek a modellek, úgy a már meglévő anyagból is több dolgot ki lehet nyerni. Mint ahogy mi is rá tudunk jönni új dolgokra az olvasottak alapján, amiről a szerzők nem is tudtak, de következik abból amit írtak.
-
Skynet258
veterán
"Az OpenAI ráadásul egy ChatGPT-szerű, chates felületen tartana sok műveletet, nem is kellene weboldalakra ellátogatni"
Ha nem kell ellátogatni az oldalakra, akkor az oldalak reklámbevétele lecsökken, az oldalak idővel megszűnnek. Ha nincsenek oldalak akkor nincs honnan összegyűjteni az információt... Szóval ez szerintem semmiképp sem jó irány. Nekem is marha kényelmes a Google találati oldalon az AI összegzőt elolvasni, és magamon is látom, hogy mióta az ott van, már át sem kattintok sokszor a találati oldalakra.
Egyrészt ezzel én is hozzájárulok, hogy a net jelenlegi formája kihaljon, másrészt elhiszem az AI összegzőnek, hogy amit ott összegzett az biztos úgy van.
Esetemben ez annyival "jobb" (jobb?) hogy legalább látom a prompt mögött mi történik és milyen negatív folyamatok indulnak el, de az átlag Jóskának fogalma sincs, csak tevékenyen hozzájárul az egészhez.
Aztán lehet lesznek előfizetések, mondjuk különféle tematikákban; időseknek otthoni gondozó AI, gyerekeknek virtuális játszópajtás AI, az olyan hülyéknek mint én okosotthon FULLEXTRA AI (ami a hűtő tartalma alapján mondja a receptet a vacsihoz, de azért holnapra lead egy Tesco rendelést is, jajj kis gazdám ma romantikus vacsi a felségeddel, itt van szűrt fény és halk zene... Oktató anyagok, zenéhez, nyelvekhez... Szóval van ebben lehetőség bőven, és persze pénz is bőven (mert mégiscsak az mozgat mindent). Csak aztán honnan lesz a tudás? Mert weboldalakra nem lesz értelme felrakni, lévén oda úgysem megy el majd senki... Lehet szervereken lesznek az akkreditált alkotók munkái, amit majd elérnek a különféle AI verziók?
Az biztos, hogy a jelenlegi Internet 10 év múlva nagyon más lesz. Hogy ez jó vagy sem... hát, mondjuk úgy, hogy nem bízok túlzottan ez emberiségben, hogy eljön majd az aranykor. Eljöhetett volna már párszor, de mindig inkább rakétákat gyártunk hasznosabb dolgok helyett...
-
niof
veterán
Hát, eddig ez nem volt beállítva, de most már be van. Kíváncsi leszek, lesz e különbség.
Tele van a sajtó azzal, hogy mekkora nagyot kaszálnak havonta, szóval, ez a nem lesz a fejlesztőknek mit enni egy kicsit sántít.@ Héraklész
Ha tele lesz reklámmal, az előfizetés ellenére, akkor pikk-pakk le lesz mondva részemről, az fix.@ #39 ddekany
Az eddig is be volt pipálva a beállításokban, hogy használja az internetet, aztán mégsem nagyon sikerült neki naprakésznek lennie. Most pár dolgot beírtam abba a mezőbe, amit Jinxb1rd javasolt. Meglátjuk. -
ddekany
nagyúr
ChatGPT egy ideje már tud keresni a neten... ha úgy "érzi", ehhez már kell. Persze lehet "custom instructions"-al meg hasonló beállításokkal talán erőltetni. De akkor már inkább ott a Perplexity, ami (szinte) mindig először keres és olvas. De persze az is mond hülyeséget elég sokszor...
-
ddekany
nagyúr
"Sokan elhiszik, hogy most itt a csetelésre meg képgenerálásra használható nyelvi modellek majd elhozzák az utópiát"
Ami nem kicsit ellentmondásos hit. Mert most vagy nem fog jól működni mint álltalános célú intelligencia, vagy a disztópiát hozza el. Vagy továbbra is kell sok-sok hangya aki dolgozik, vagy kukázva lesznek a hangyák. -
ddekany
nagyúr
Nem is akarja kiváltani a rendese böngészőt, mert ez egy böngésző, csak integrálva AI funkciókkal. Pl. kérdezhetsz valamit arról a fülről, amin épp vagy. Meg gyanítom engedélyezik az agentic módot is, és akkor mondhatod neki, töltsed ki ezt az űrlapot, vagy válaszolj a PH fórumon az én hozzászólásaimra írt reakciókra... akármit amit te összenyomkodhatnál, megcsinálja helyetted. Ami persze para, de ez lesz.
Mi több ezek simán lehetnek amolyan trójai falovak, ami először csak böngésző, de aztán már elérheti a helyi fájlokat, vagy képernyődet, stb.
-
Héraklész
aktív tag
Bizonyos keresésre jók, de jól bevált böngészőt kiváltani biztos nem.
A Google, DuckDuckGo stb. elsősorban a reklámokat hozza be. Azok között kell turkálni, hogy hasznos linket is kapjunk. Ez részben a szponzoráció, reklám, részben a weboldalak keresőátveréséből ered. Az AI eleinte mentes ezektől, majd nyilván megszállja a marketing minden oldalról és olyan lesz, mint a Google.
Azon felül persze, hogy mást érdemes keresni hagyományos keresővel és mást a szöveggenerálós AI-jal. -
ddekany
nagyúr
Nem hiszem, hogy tab kezelésen meg hasonló alap böngészős dolgokon javítanának. A fókusz itt az AI. Csak vesznek egy alap buta Chrome-ot, aztán teletömik AI funkciókkal, hogy az ő AI szolgáltatásaikat használd, ne másét. Ez kicsit olyan, mint az alapértelemzett kereső háború, csak sokkal durvábban. Na meg ez egy sokkal komplexebb téma, hogy miféle módokon integrálod az AI szolgáltatásaidat. Amit olyan téren most újít ez, meg a Comet, és bejön az embereknek, az az ötlet biztosan jön pár hónap késéssel majd Chrome-ba meg Edge-be is, csak ott a Gemini meg Copilot név alatt futó saját AI megoldásukra épít.
Ez akár okozhatja is a saját komoly AI szolgáltatásokkal nem rendelkező jobb böngésző készítésére fokuszáló cégek, mint a Brave, vagy Vivaldi, bukását. Mert az AI integráció milyensége jobban fog számítani.
-
Cassi
őstag
Jó ötlet ez, sokan ki fogják próbálni. A Google már régóta csak a himbilimbijét vakargatja a Chrome érdemi fejlesztése helyett.
-
ddekany
nagyúr
Perplexity is jön a saját Comet nevű böngészőjével ([link]). Úgy látszik ez lesz az új trend.
-
Az a baj, h a mostani AI-ok a neten fellelt régi adatokat túrják, sok esetben a google keresés jobb, mint amit a chatgpt vagy a claude hoz. Mintha a tizenéves újságokból ollózva raknánk össze a ma esti híradót. Néha bejön, de többnyire nem.
Jó lesz ez, majd esetleg pár év múlva... -
jerry311
nagyúr
Aztan mennyi adatot gyujtenenek? Tippelhetek? Tobbet mint barmelyik bongeszo korabban?
Új hozzászólás Aktív témák
- Kormányok / autós szimulátorok topikja
- NVIDIA GeForce RTX 5070 / 5070 Ti (GB205 / 203)
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
- Multimédiás / PC-s hangfalszettek (2.0, 2.1, 5.1)
- Házimozi belépő szinten
- OTP Bank topic
- Android szakmai topik
- Medence topik
- További aktív témák...
Állásajánlatok
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest