- Új platformra vált a ZONE kézikonzoljával a Zotac
- Új kategóriákat kap a DisplayHDR True Black és a ClearMR
- Készen áll az első 2 nm-es gyártósorok beindítására a TSMC
- Számítási kapacitásban és hardverben gazdag 2025-öt kíván a PROHARDVER!
- A Moore Threads egy profiknak készült grafikus kártyával bővítette kínálatát
- BIOS frissítés
- NVIDIA GeForce RTX 3080 / 3090 / Ti (GA102)
- A Moore Threads egy profiknak készült grafikus kártyával bővítette kínálatát
- Nvidia GPU-k jövője - amit tudni vélünk
- HiFi műszaki szemmel - sztereó hangrendszerek
- CPU léghűtés kibeszélő
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 / 3 5***(X) "Zen 3" (AM4)
- Projektor topic
- Vezetékes FÜLhallgatók
Új hozzászólás Aktív témák
-
proci985
MODERÁTOR
pontosan erről van szó. az authoring technológiai probléma, a mono szinkron BD/BRre (lemaradtam, akkor most melyik az elfogadott rövidítés?) erőltetése pedig a piac jellemzői miatt kell. a remaster pedig drága. főleg, ha elveszett az eredeti master és egy VHSről kellett visszamenteni a hangot (akadt rá példa).
amiről szó van: az eredeti szinkron nem mindig maradt fel jó állapotban. már ha fennmaradt, mert olyanra is volt példa, hogy a szalag eltűnt/megsemmisült/használhatatlanul megrongálódott, a kiadó pedig hiába hirdette, hogy akinek megvann VHSen, az vigye be és fizetnek érte, a hangsávot nem sikerült pótolni. ha megmaradt a szinkron, akkor is nagyon sok esetben súlyosan sérült állapotban.
ilyenkor két (pontosabban három) választási út van:
első: kifizetni a jogdíjat (jogok megszerzése megint csak lehet problémás), aztán pedig remasterrel felhozni valamilyen minőségre. jó esetben nem fog úgy szólni, mint három daxli egy kályhában, de a piac mérete miatt a remasterre nincs annyi pénz, mint mondjuk egy Star Wars triológia esetén, vagy a Kubrick HD kiadások esetén. mert a jó remaster pénz és idő. a piac meg pici és árérzékeny. cserébe sokan ezen nőttek fel és imádják, még ha van is benne teljesen nyilvánvaló elfordítás.
második: kifizetni a jogdíjat az új szinkronért, ami általában már elérhető jobb minőségben. remaster kevésbé macerás (ha kell egyáltalán), végeredmény hangzás szempontjából általában mindenképpen jobb lesz (akár még surround/5.1 keverés is lehet). előnye, hogy a jogtulajdonos egyszerűbben megtalálható, tehát általában gyorsabb. hátránya, hogy nem klasszikus. és ha a kertévéből van, akkor oda a káromkodások. fórumokon vinnyogás garantált, még ha az eredeti szinkron menthetetlen állapotban is volt.
három: hagyni a fenébe, és csinálni egy új szinkront, rendes minőségben. ez olyankor gyakori, ha vagy nincs még szinkron, vagy a szinkron a célcsoportnak nem lényeges vagy nagyon kevesen látták úgy, viszont a jó master fontos. példa a Ghost In The Shell és az Akira Odeonos kiadása tartozott ide (Akirának tudomásom szerint nem volt eltőte szinkronja, a GitSé pedig stereo volt -m1ből-, nem is volt a legjobb, valamint kb senki se látta úgy).azt hiszem ebből már megértetted, hogy mégis mi a probléma, és miért kerül a kertévés szinkron a HD lemezekre.
"ráadásul több színész is emlitette már, hogy a magyar szinkronhangja még neki is jobban tetszik mint az eredeti." kik? hol? mikor találkoztak a szinkronjukkal? (referenciát kérek)
Tigerclaw fején találta a szöget a témával kapcsolatban.
[ Szerkesztve ]
Don't dream it, be it. // Lagom amount.
-
proci985
MODERÁTOR
látom telibetaláltam.
ja igen, Dörner hozzátartozik Bruce Willishez, Sörös talán Schwarzeneggerhez, bár mintha pár filmben fordítva is lett volna a hangjuk? vagy Dörner hozzátartozik Bennyhez is a Koppsból (mondjuk az zseniális szinkronválasztás volt)? vagy akkor most a DieHard1 Sörös vagy Dörner féle szinkronja van kanonizálva, mert mintha mindjárt két klasszikus szinkron is lett volna belőe? és mégis, mi ez az általad emljtett "szigorú hozzátartozás", mert azt hiszem a példán látszik, hogy ilyen nincs.
persze, nulla forintos újraszinkronok általában gyengébbek, meg újonnan készülő szinkronok egyrésze is (illetve volt, másfél éve már semmi rálátásom sincs), de van ám alternatíva: nézni eredeti nyelven, mert talán Bruce Willis legjobb szinkronhangja mégiscsak maga Bruce Willis. ja, hogy angolul beszél?
korhatáralapú csonkításokkal nem értek egyet, főleg, hogy a tévében jelenetekkel is csonkítanak emiatt. habár az ott kezdődik, hogy belerakják a reklámot, meg 4:3ban ajdák a 16:9es filmeket is "zseniális" minőségben, szóval szerintem aki keredkedelmi tvben néz filmet, az ne sírjon, hogy gagyi alatti a minősége minden téren, mert az. (HBO egy fokkal jobb, bár másfél éve hboHDn meg nem lehetett nyelvet választani, csak a magyar volt... sima SDn volt hangválasztás, de feliratozni ott se lehetett, ami pl távolkeleti filmeknél gáz).
-
proci985
MODERÁTOR
válasz Tigerclaw #43 üzenetére
nem működne, kell a magyar szinkron. vásárlók egyrésze lusta, másik része csak simán funkcionális analfabéta. és akkor még ott a csakaklasszikusszinkron 1.0 monoban hívők. az a vicces, hogy itt is pár filmen vagy magyar szinkron, de valahogy a magyar felirat már néha hiányzik... vajh miért.
mondjuk hála égnek engem ez a probléma már semennyire sem érint (egyrészt három idegen nyelven folyékony vagyok, másrészt meg a svéd piac kissé más).
[ Szerkesztve ]
-
proci985
MODERÁTOR
válasz Johnny Cage #37 üzenetére
azért azt se feledjük, hogy szinkron nélkül nem lehet behozni filmet nyereségesen (warnernek pl sokkal olcsóbb lett volna az egész Európára authoringolt lemezekkel), a piac tetejében baromi árérzékeny. csak a multik voltak? szerintem azért nem ilyen egyszerü (nincs hosszú üm éppen) a helyzet. mondjuk az Odeonért kár volt (bár tovább éltek Cornerként).
a BR luxuscikkáron tartása meg szvsz nonszensz... hacsak nem amiatt, mert kell a szinkron. akinek meg van esze, az inkább megveszi az amazonról (bár, ott meg ott van a posta, mint veszélyforrás).
-
proci985
MODERÁTOR
válasz RyanGiggs #28 üzenetére
a nekem megfelel, a nekem tökéletesnek tűnik, meg a megver egy rendes kiadású retail dvd között remélem azért érzed a különbséget. mert van. ha van igénye a jobb minőségre az embernek, ha nincs, attól még a különbség megmarad.
Tigerclaw: itt svédeknél olyat 1-2őt láttam double playből (nem igazán értem egyébként, h mire jó), viszont egyet fizet kettőt kap van. még az asztalik ára csökkenhetne egy picit, az elterjedéshez szerintem még mindig picit olcsóbbnak kéne lenniük a lejátszóknak. de, alakul a dolog.
[ Szerkesztve ]
-
proci985
MODERÁTOR
válasz RyanGiggs #22 üzenetére
"hanem BlueRay Rippeket, amik DivX formátumban vannak. Sokkal jobb minőségűek mint az eredeti dvd lemezek!"
már megbocsáss, de a nagy büdös fenét. a divX méretű (értsd, 700-2100) filmeknél nem lehet csodát tenni, legyen akármilyen tömörítés vagy container. elsőre lehet, hogy élesebbnek tűnik a kép pár helyen, de gyakorlatban túl sok a zörej és általában tele vannak kódolási hibákkal. a 720psek közül azok, amiket rendesen átkonvertáltak, azok már megverhetnek egy jó masterű retail DVDt (itt most tegyünk különbséget a korai halovány masterű lemezek és a highend DVD kiadások között, nem mindegy, hogy 3.5-4Mbps vagy 7-8Mbps a film átlagos bitrátája), ha nincsenek kódolási hibák (pl ghosting, zónásodás, zörej, csak hogy a kevésbé zavaróakról beszéljek), főleg abban az esetben, ha nem spóroltak a bitrátával. eredeti BR lemeznél természetesen odafigyeléssel készített masternél ilyen hibák ne jöhetnek elő (súlyos kódolási hibát dvdknél se láttam sokat, pl a Re-Animátor 2nél volt egy kb fél-másfél másodperces képhiba). az átkódolás miatt pedig minőségromlás biztos lesz (1080pnél is), kérdés, hogy mennyire fog látszani. megbízható források szerint 100centi fölött már látszik, én hiszek nekik.
nagyon ritkán előfordul, hogy egy retail dvd9et megver egy sima dvdrip, de ott általában valamit nagyon elszúrtak a masternél (Battle Royale 1-2 hazai kiadás, az angol kiadásból készült ripnek ahogy hallottam -botrány volt anno a kiadáskor, sokat csúszott a lemez, aztán pedig nagyon rossz lett a kiadás- sokkal szebbek voltak a színei, nem szellemképedett és nem volt tele digitális tömörítési hibával).
[ Szerkesztve ]
-
proci985
MODERÁTOR
amiről elfelejtettek beszélni: svédeknél év vége felé jelentek meg az olcsó BR lemezek az áruházakban is, tömegesen. értsd, BR film 3000ért, akkor meg majdnem frászt kaptam, amikor a Keresztapa triológiát megláttam 8ért BRn. namost, én fél évvel előtte másfél annyiért vettem a fémdobozos magyart, dvdn. azóta meg akciózták őket tovább, pár cím (pl Lady Vengenance) már van 1500-1800forintnak megfelelő összegért is. de kisvárosban lakok, szóval pl a media markt készletével nem vagyok tisztában
namost, magyar helyzetet nem ismerem, de Xpressen jelenleg 6k leértékelve egy film, teljes áron 6.7k. annyiért ebből nem lesz áttörés, hiába van már 16kért lejátszó (depon annyiért találtam pcset), meg hiába van pár embernek ps3ma is.
viszont, ha a BR kiadás akár még olcsóbb is, mint a dvd, az úgy már más;>
szerk: 102centis fullHD tvn meg nézzen divXet az, akinek három anyja van. már elnézést. én a 19"es monitoromon látom a különbséget a dvd5 és a dvd9 között 80perc fölötti filmnél(rendes master esetén), nemhogy divX és dvd9 között. egy BR meg egy divX meg nem ugyanabban a súlycsoportban játszik, főleg ha a hangkódolást (mp3@128, jóesetben vbr?) is bevesszük. legyünk már picit igényesek.
[ Szerkesztve ]
Új hozzászólás Aktív témák
- BIOS frissítés
- Mi várható 2025-ben a mobilpiacon?
- Motorolaj, hajtóműolaj, adalékok és szűrők topikja
- Szólánc.
- One mobilszolgáltatások
- The Elder Scrolls V: Skyrim
- Fűzzük össze a szavakat :)
- Audi, Cupra, Seat, Skoda, Volkswagen topik