- NVIDIA GeForce RTX 4080 /4080S / 4090 (AD103 / 102)
- OLED TV topic
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- Gaming notebook topik
- Házimozi haladó szinten
- Fejhallgató erősítő és DAC topik
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 7***(X) "Zen 4" (AM5)
- Milyen Android TV boxot vegyek?
- Fujifilm X
- 500 Hz-re képes, kvantumpontos OLED monitor érkezik a Samsung névjegyével
-
PROHARDVER!
Tisztelettel megkérünk mindenkit, hogy először az összefoglalót olvassa el!
Új hozzászólás Aktív témák
-
thomasvold
őstag
Az lenne a kérdésem, hogy a gyári adatok visszaállítása menüpont minden adatot, e-mailt, beállítást töröl a telefonról? Gyalulja teljesen? Másnak lesz átadva a készülék, ezért kérdezem és soha nem volt még reset-em, mert nem volt rá szükség még soha. A vásárolt app-ok, ugye e-mail címhez kötődnek nem készülékhez?
Köszi
-
arnd
senior tag
Root megy a frissítés után?
-
gael
tag
Sziasztok!
Senkinek nem hiányzik, hogy az értesítési sávot már nem lehet a kijelző bármely pontján lefelé húzva legördíteni? (Igaz ez "annyira nem fontos" egy ekkora tepsinél) Ezen komolyan besz@rok
Igazán komoly előrelépést egyetlen frissítésnél sem tapasztaltam még, de kellemetlen meglepetést, már nem először okoz. Lásd 4-ről 5-re váltásnál fekete képernyő műveletek. Olyan érzésem van, mintha megvennék egy új autót, és a fő szervizek után először az elektromos ablak nem működne, a következőnél kiszerelnék a klímát, stb...
Csak én érzem, hogy hülyét csinálnak belőlem? De szép macska ez a Lenovo...... -
dime27
őstag
válasz
Sir Riccio #7294 üzenetére
Ott se stimmel vmi mert kb 2 nap alatt van nálam mobilnettel 6 óra bár lehet a te felhasználási szokásaid mások...
-
Sir Riccio
addikt
Nekem ugyan nincs gond a frissítéssel, de az akkuidő nem lett tőle sem jobb sem rosszabb...ugyanúgy 3 órányi kijelzőidőim vannak egy töltéssel, ahogyan eddig.
-
vrgcsaba
csendes tag
Üdv mindenki!
A frissítéssel kapcsolatban, 30-án este tettem fel. Felment minden gond nélkül, tegnap már szarakodott, leálltak a progik, zabálta az aksit, vagy háromszor indítottam újra. Most megint indítottam és már be sem kapcsolódik. Hihetetlen dühös vagyok!Mi ez szar!? Most gyalulhatom le az egészet, már ha letudom, és ha segít egyáltalán…
Csak mellékesen semmi root, teljesen gyári készülék, még eddig semmi problémám nem volt.
Most ez mire volt jó ez a frissítés, gyilok a telefonra? -
rdt89
addikt
válasz
ShangAlRahim #7289 üzenetére
Na azt meg én nem tudtam.
-
Biluxzsolt
aktív tag
válasz
szilardgigor #7283 üzenetére
Minden gond nélkül felment. Kb 15 perc volt.
-
ShangAlRahim
csendes tag
Ja, hogy bekapcsolt állapotban.... Hehehe, így már az történik amit írtál. Amit meg én írtam, az egy újdonság, de a telefon kikapcsolt állapotában történő töltése közben látható. Eddig ilyenkor egy elemet lehetett látni egy animációval, most meg amit írtam.
-
ShangAlRahim
csendes tag
-
rdt89
addikt
válasz
ShangAlRahim #7285 üzenetére
beállítások->megjelenítés->álmodozás és ott lehet az opciók között választani.
-
ShangAlRahim
csendes tag
válasz
Nekem felment - minden probléma nélkül, mint az eddigi összes frissítés, bár az én készülékem teljesen gyári - és eddig nem tapasztaltam semmilyen hibát. Korábban azt írtam, hogy változást sem, de meg kell erősítsem, hogy a töltés során más jelenik meg a képernyőn, mint eddig, illetve kikapcsoláskor kiírja, hogy mikor várható a következő ébresztés. Eddig ezt sem csinálta.
-
dime27
őstag
válasz
Nekem felment de az utolsó újraindításnál megakadt a Lenovo feliratnál!Ekkor nyomtam neki nagyonsokáig benyomva tartva egy power gombot akkor leállt és aztán ujra bekapcs és akkor már indult is ujra mindenféle hiba nélkül!Ezt már egyszer eljátszotta nekem vmelyik másik előző frissitésnél de az már nemtudom h melyik volt!Amugy azt is észrevettem, hogy S288 frissítés felrakása után sokkal kevésbé merül a tel még éjszaka is mikor repülőgép üzemmodra raktam.Régebbi romokkal éjjelente kb 3%-ot merült nálam most ez 1%-ék!
-
szilardgigor
csendes tag
Sziasztok!
S288 -as frissítés felment valakinek probléma nélkül? Teljesen gyári rendszer, nincs root, nincs bootloader módosítva.
Üdv,
Sz. -
rdt89
addikt
válasz
fenergie84 #7281 üzenetére
Emlékszek volt itt több felhasználó akinek nem akarta felrakni, de rengetegszer próbálta és egyszer megadta magát és feltette, azt hiszem pont a S288-as előtti frissítésel történt.
-
rdt89
addikt
válasz
fenergie84 #7279 üzenetére
Nincs rootolva?
-
kk831228
addikt
Na szóval ha telepíteni szeretném a frissítést akkor unroot utába install majd megint vissza lehet nyomni a root-ot??
-
crixtm
tag
Asszem van egy elég nagy hiba a CM12.1 latest buildben. A telefonálás közbeni hangerő nagyon nagyon halk. Alig hallom a másik felet. Ti tapasztaltatok ilyet?
-
rdt89
addikt
válasz
M3Ny3'T #7275 üzenetére
Sose tudhatja az ember, hogy hajlandó a gép kommunikációba lépni.
Egyébként lett egy külön meghajtó is a frissítés után gépre dugva, abból ajánlom a 33 megás Mobile Assistans installálását, mert amellett, hogy magyar nyelvű roppant sokoldalú kis eszközkezelő a telefonhoz!
-
rdt89
addikt
válasz
M3Ny3'T #7272 üzenetére
Ahogy rádugod húzd le a felső sávot a megjelent ikonra csatlakoztatva .... bökj rá és nézd meg, hogy kamera vagy média eszközként van-e csatlakoztatva, valamibe van-e pipálva az usb-s hibakeresés (lehet nincs köze hozzá, de sose lehet tudni)
(#7273) fenergie84 :
akkor a régi kínai telós alapjaimra támaszkodva azt tudom mondani (csak saját felelősségre), hogy próbálgasd akkor indítsd újra a telepítést majd megint és megint, előbb-utóbb el fog indulni, számítógépen is sokszor bejött ez a dolog.Valakinek feltűnt, hogy töltés közbe be lehet állítani a telót, mit jelenítsen meg a kijelzőn? Az óra nagyn jól néz ki S288-as frissítésnél
-
M3Ny3'T
senior tag
Sziasztok!
Most újítottam be ezzel a szerkentyűvel és bár baromira tetszik a cucc, de nem tudok USB-n keresztül fájlokat átvinni vele, ami elég ciki, lévén memóriabővítése nincs.
Amikor csatlakoztatom, Ugyan megjelenik a Sajátgépben médiaeszközként, tudok is tallózni benne, de felmásolni fájlokat nem tudok, a másolási procedúra mindig kifagy.
Találkozott a problémával valaki ezidáig?Windows 10-ről próbálkozok.
-
rdt89
addikt
válasz
fenergie84 #7270 üzenetére
1-2 órát várj vele, szerintem valamin gondolkodik, és ha átlendül a holtponton jó lesz, ilyenek ezek az elektronikai kütyök szeretnek néha idegrendszertépőek lenni.
-
rdt89
addikt
válasz
fenergie84 #7268 üzenetére
Változás?
-
berek21
őstag
válasz
fenergie84 #7265 üzenetére
Próbáld a kolléga módszerét. Idegbaj nélkül.
Menni fog. Közben rájöttem, hogy jártam így én is egy Zenfone 5-össel.
-
rdt89
addikt
válasz
fenergie84 #7265 üzenetére
Várj vele vagy 10 percet még azért, mert nekem is sokáig installált, utána kezdte a rendszeralkalmazás frissítést.
-
p@gabi
tag
válasz
fenergie84 #7263 üzenetére
Fekete képernyőre nem emlékszem,újraindulás után azt írja ki ha jól emlékszem h hányadik rendszeralkalmazás frissítésénél tart.Bár nekem még az S288 még nincs fenn
-
p@gabi
tag
válasz
fenergie84 #7249 üzenetére
Ilyen hibám nekem is volt egyszer amikor újraraktam a telefont.Jöttek rá a frissítések sorban pár fel is ment szépen,de az egyik,a számára már nem emlékszem ugyanezt a hibát dobta.Kérdeztem én is itt a fórumon,hogy esetleg valaki találkozott-e ilyen hibával,de nem kaptam rá választ.Én akkor FR-t nem csináltam neki,hanem jó párszor újraindítottam és próbáltam újra felrakni.Egyszer csak sikerült és frissített.Az utána következőkkel már nem volt ilyen gondom.De azt ne kérdezd,hogy hányszor próbáltam,már pontosan nem emlékszem,de jó párszor az biztos,már az idegbaj határán voltam,hogy kezdhetek mindent újra.
De a kitartás meghozta az eredményét -
fenergie84
addikt
Na most letöltött és elkezdte az újraindulást. Mi következik ez után, illetve mennyi ideig tart?
-
-
WOT-H-A-C
veterán
válasz
fenergie84 #7254 üzenetére
Nyomj egy factory resetet neki, aztán próbálkozz. Bár ezt is már csak félve mondom, mert kb 8 hónap után nyomtam én is egyet és azóta jönnek a kékhalálok!
Ami érdekes ezzel kapcsolatban, hogy csak akkor , ha erőforrás igényes alkalmazással tökölök. Ami viszont végképp kicsinál, hogy ki Log-olni sem tudom, mert utána egyből újra bootol.
-
rdt89
addikt
válasz
Demonlaci2 #7227 üzenetére
Ennél jobban egy készülékből se fogsz anyagilag kiszállni használat után.
Sok sikert az új készülékkel
Valaki tudná linkelni az oldalt, hogy hol ellenőrizhető a telefonon lévő garancia? Nincs semmi baja, csak kiváncsi vagyok mit ír a 2014.12-ik havi vásárlású telóra
-
berek21
őstag
válasz
fenergie84 #7252 üzenetére
Akkor passz. Ilyet nagyon régen láttam, mikor még kis memóriás, szük tárhelyes telóim voltak. Akkor is olyankor, mikor a belső tárhely(ahol az oprendsze van), szűkös lett. Esetleg zárd be az összes futó programot, inditsd újra, és próbáld meg mégegyszer.
Hú most látom...
Azt a progit nem ismerem, de egy play áruházból tölthető app, a root checker megmutatja hogy van-e root a telón. -
berek21
őstag
válasz
fenergie84 #7249 üzenetére
Root, custom reco van?
-
fenergie84
addikt
Szasztok!
Kiírta a telóm, hogy lehet frissíteni a 288-ra.
Rá is nyomtam, letöltött, majd újraindításkor kiírja, h sd kártya hiba, ellenőrizzem.
Ez most mi a tököm lenne?
Hely van rajta.
Nem értem.
Tipp?Üdv
-
rokarudi
aktív tag
Nekem is Ciprust ír a garancia ellenőrzés, pedig a Media Marktos számlán december van
Stimmel mindkét IMEI szám, meg a típus is. Azt írja egy év a a gari, de az már azelőtt lejárt, hogy a MM egy éves garancia lejárt volna, nemhogy a két év. Nem lehet, hogy emiatt nem küld ide alkatrészt a Lenovo?
-
dime27
őstag
Nillkin Super Frosted Shield Matte Plastic Back Covers Cases-hez hasonló hátlapot keresek VibeZ2Pro-mhoz esetleg vki tud rá ebay-en néztem ott csak ilyen gagyi szivacsos hátú van ami összeszedi a zsirt az ember kezéről...
-
kiszu
senior tag
Érdekesség a Telrmax világából.
Letelt a 30 nap. Írtam nekik, hogy hogyan tovább?
Jott a válasz, hogy sajnos nem kaptak alkatrészt.
Írtam nekik, hogy lejart a 30 nap es a szervízbe való felvetelnél mondták, hogy 28 nap után csere jegyzőkönyvet allitanak ki.
Jott az uj válasz:
5 munkanapon belül kiallitjak a csere utalványt.
Hazamentem es este beleptem az azonosítómmal a Telemax oldalára. Erre feltöltotték a csere jegyzőkönyvet.
Szuper..... Írok nekik, hogy bemehetek erte? Hisz latom a jegyzőkönyvet.
Ma délelőtt jön a válasz, hogy majd értesítenek, ha bemehetek.
Mmmmmmmmm.
Most belépek az odalukra, jegyzokonyv ott van viszont a státusz :
- "a készülék elhagyta a szervíz központot"Most, ezek mi a f..... szt csinalnak?
-
B4l!nt
aktív tag
válasz
ShangAlRahim #7241 üzenetére
Nekem is ciprust ír, korábbi dátummal mint ahogy vettem. Ez szerintem hülyeség.
-
ShangAlRahim
csendes tag
válasz
kk831228 #7230 üzenetére
Nekem is maradt minden, bár néhány beállítás vissza állt alap gyárira (pl. alapértelmezett SMS program), de kb. 5 perc alatt megint az én szám íze szerint működött minden. Adatok programok nem tűntek el. Igaz semmi különbséget nem látok, előtte is jól működött, meg most is. Talán - hangsúlyozom talán - tovább bírja az aksi, de lehet csak bemagyarázom magamnak.
-
ShangAlRahim
csendes tag
Ha megnézed a gyári honlapon a garancia ellenőrzést meglepődhetsz. Nekem pl. már lejárt a garancia mielőtt megvettem - szerintük - mert Cipruson a vétel előtt egy évvel kereskedelmi forgalomba került. Én meg itt vettem újonnan bontatlan csomagban az Euronics-ban. Akkor most hogy is állunk.... Még jó hogy vettem rá 5 év garancia biztosítást, így a törött érintőpanelnek is csak a 20%-át fizettem. (Így is 16k HUF!)
-
xyvz2
tag
Sziasztok. Lenne 1 olyan kérdésem hogy esetleg valaki látott-e már olyant, hogy 1 "kesztyű"-re hasonlító ikon jelent meg a a felső sávban, valószínű viberezés után, mert vezettem és viberen kerestek de nem tudtam odafigyelni annyira (ejnye
)....kitöröltem az előzményeket a beszélgetést mindent de a "kesztyű" ikon ott maradt, újraindítottam akkor is ott figyel a kesztyű -vagy a pintér belügy küldte hogy jön a tél
- S.O.S mert a falra mászok hogy nem tűnik el.....THX
-
kiszu
senior tag
2 év a garancia.
De, amire egy év van írva, azzal nem tudom mit kezdenek.
Tavaly változott a Lenovonàl és nem akarlak félrevezetni, mert nem tudom, hogy az egy évre kitöltött garijegyek esetén, hogy járnak el. Érdemes lenne az első évben beadni, ha már vannak rossz előjelek. -
westz
tag
Azt meg tudnád nekem mondani, hogy mennyi a garancia erre a telefonra? Mert a honlapon ezt írják:
"A polgári törvénykönyv értelmében a fogyasztók által vásárolt Lenovo termékekre 2 év garancia vonatkozik."
Viszont nekem a garanciajegyre 1 év van írva. A Lenovo lehet, hogy kiállítja nekem a jegyzőkönyvet a cserére, de lehet hogy az üzlet hivatkozik a kiadott garanciajegyre és szarik a fejemre. Vagy ezzel nem lehet gáz?
(Mondjuk szerencsére még én is még éven belül vagyok, de hátha valaki ilyen helyzetbe kerül.) -
Blizzardking
őstag
Le akartam menteni a frissítést, csak hogy meglegyen amíg ráérek foglalkozni vele, és nincs googleota mappa
Nem tudjátok hova tölti le? -
WOT-H-A-C
veterán
válasz
Demonlaci2 #7227 üzenetére
Reméljük a hüvejjel nagyobb szerencséd lesz!
Minden jót és köszönjük a sok segítséget!
-
Demonlaci2
tag
Búcsúzom a Lenovo Vibe Z2 pro fórumtól, visszakaptam a teljes vételárat, mert nem tudták megjavítani- micsoda meglepetés. Hawei Mate 7 az utód az S5 mellé. Sok sikert nektek, köszönöm, hogy itt lehettem, egy voltam az első tulajok közül, két Z2 Pro-t fogyasztottam el.
-
dime27
őstag
-
crixtm
tag
Ma kétszer érzéketlenné vált a kijelző. Hosszú powergombos újraindítás oldotta meg.
Valamint halk a telefonálás hangereje max hangerőn is. -
Luissimo
veterán
válasz
Sir Riccio #7220 üzenetére
nagyonvigyázz mert nem a Motoval jártál Barcelonában, TE HÁLÁTLAN !!
VISELKEGGYYÉÉÉ !
-
kiszu
senior tag
válasz
Sir Riccio #7220 üzenetére
Megnézem.
-
cil101
tag
Na nekem majdnem ugyan ez van! De nekem müködés közben random újraindul és utána a kék led.20 napig volt a szervízben, visszakaptam hogy kész van, 5 percig volt jó, azután ment vissza a szervízbe! Most 10 nap telt el de még semmi hír
Ja a szervíz szoftverfrissítést végzett. Amúgy meg ha belépek a factory menübe nem tudom leformázni a belső sd-t fail hiba üzenettel.
-
kiszu
senior tag
Szívesen.
Nos,igen,nagyon szeretni való telefon. Annó nagyon jó paraméterekkel jött ki.
Nekem pl a sajatomon ugyanaz a 4.4.2 rom van, mint amivel megvettem tavaly augusztusban és még egy fagyás se volt soha. Pedig nagyon ki van használva. Tervem,hogy a fiam kapja meg ezt és én nézek magamnak valami újdonságot. És itt az igazi dilemma.
Mi legyen? Kritériumok: dual sim 5.7-6 col.
Ilyen van pár,de mi lenne ami éreztetné a pozitív változást. Ha hozzá rakok pénzt és 200 a max keret,akkor se tudok igazan jó választást.
Note 5 dual. Ez a legeselyesebb,mert az amoledet ÉN imádtam a Note 3-on
S6 edge+ dual még ez is esélyes
Viszont,ezek csak gsm bolti garival léteznek. Nem repdesek tőle.
Mate 8? Nagyon szép telefon,de konkrétan semmi nem érezteti a fejlődést a z2 pro hoz képest. És ha már költök rá,érezzem.Viszont,maradok köztetek,mert a fiam leendő z2 pro ja meg hibátlan.
-
westz
tag
Azt szeretném még tőletek megkérdezni, hogy valaki találkozott-e ezzel a "K920 kék halálos" problémával, ami nálam jelentkezett?
-
WOT-H-A-C
veterán
Igazán nincs mit!
" Igazad van,köszönöm a felvilágosítást,a factory menüről teljesen megfeledkeztem,valóban abból is meg lehet csinálni az sdfuse-t."
Ezt még annyiban pontosítanám, hogy csak (!) Factory menüből lehet .qsb file-t telepíteni. Akkor vissza kell tenned a gyári reco-t és mehet fel a frissítés, természetessen root nélkül.
-
kiszu
senior tag
Sajnos Lenovo esetén (más márkáknál nem tudom) a TeleMax szervízbe kell vinni vagy Van szervíz futár.
A jelenlegi és sajnos pár hónapja tartó tapasztalat,hogy nem tudják javítani,mindegy milyen hibával adod le.
Az oka,hogy a Lenovo nem kűld alkatrészt a javításhoz. Ezért ki kell várni a hivatalos 30 munkanapot,és ezek után kiállítanak egy jegyzőkönyvet,mellyel be lehet fáradni ott ahol vetted/vették és kérni cserét. De,mivel ezt nem tudják teljesíteni,mert már nem forgalmazzák,ezért levásárolhatod vagy visszakapod a telefon számlán szereplő árát.
Ha változna ez az áldatlan állapot a Lenovo részéről miközben várod,hogy leteljen a 30 nap,azaz küld alkatrészt,akkor javításra kerűl a telefonod. Nem tudni erre mennyi az esély. Talán a legjobb,ha eleve úgy indulsz a témának,hogy nem lesz telefonod cca.másfél hónapig.Sajnos,a fiam telefonja is bekerűlt egy kamera hibával és most jár le a 30 nap.
-
p@gabi
tag
válasz
WOT-H-A-C #7190 üzenetére
Igazad van,köszönöm a felvilágosítást,a factory menüről teljesen megfeledkeztem,valóban abból is meg lehet csinálni az sdfuse-t.
Egyébként csak a tisztán látás miatt a rendszerem gyári 5.0.2 S277 és az S288-ra próbáltam frissíteni.A root meg a twrp csupán a mentések miatt szükségesek számomra. -
westz
tag
Sziasztok!
Megadta magát a telefonom,a hibajelenség, hogy nyugalmi helyzetben magától kikapcsol.
Azt is csinálja, hogy a kezembe kéken el kezd villogni a kijelzője vagy az egész kijelző bekékül és újraindul a teló. De nem mindig sikerül neki újraindulnia, olyankor a led kéken világít, és 4-5-szöri bekapcsolásra tudom csak újraindítani. Amikor sikerül újraindítani, van hogy órákig normálisan működik, aztán megint elkezdi. Gyári adat visszaállítás volt, FR volt.
Van valami javaslatotok, mit próbáljak még meg? Mert nem mindig generálja a hibát.
Hova érdemes szervizbe vinni? -
WOT-H-A-C
veterán
válasz
Gyapjúművek #7202 üzenetére
beallitasok-telefon adatai- verzio adatok
-
Gyapjúművek
újonc
Sziasztok!
Tudom hülye kérdés, de hogy tudom megnézni hogy milyen verzió van e a telefonomon? Row vagy Cn vgy stb? Elvileg szűzen vettem nem volt piszkálva az előző tulaj szerint.Bocsi új vagyok még, nagyon nem is értek hozzá, csak nem szeretnék téglát csinálni belőle. Sajnos az előző k900 asom intel procival megsült
Ennél szeretném ezt elkerülni ha lehet
-
crixtm
tag
Kamera a S288-ból.
https://yadi.sk/d/JnCWg7Coqajmi
Felmegy a cyan 12.1-re is.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
ma Eljött hazánkba a Lenovo alumíniumba burkolt óriása dual SIM foglalattal, optikai képstabilizátorral, gigászi akkumulátorral és két szoftveres felülettel, ráadásul a kijelző is brilliáns.
- Suzuki topik
- Autós topik
- Lords of the Fallen
- Politika
- Kínai és egyéb olcsó órák topikja
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- NVIDIA GeForce RTX 4080 /4080S / 4090 (AD103 / 102)
- Amatőr csillagászat
- Poco X6 Pro - ötös alá
- Counter-Strike: Global Offensive (CS:GO) / Counter-Strike 2 (CS2)
- További aktív témák...
- Samsung Galaxy A25 5G 6/128GB, Mgekímélt, Kártyafüggetlen, Töltővel, Dobozzal, 1 Év Garanciával!
- Apple iPhone XR 128GB, Akku: 100%, Megkímélt, Kártyafüggetlen, Töltővel, 1 Év Garanciával!
- Új, csak kibontott iPhone 13 128GB király áron !!!
- Apple Iphone 14 Pro Deep Purple Gyári független készülékem váltás miatt eladó
- új, bontatlan, iPhone 14 gyárilag kártya-független, apple világgaranciával
- Telefon felvásárlás!! Samsung Galaxy A70/Samsung Galaxy A71/Samsung Galaxy A72
- LG 27GP95RP - 27" Nano IPS - UHD 4K - 160Hz 1ms - NVIDIA G-Sync - FreeSync Premium PRO - HDR 600
- Huawei P20 Lite 64GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone Ryzen 5 9600X 32/64GB RTX 5070 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- Bomba ár! HP ZBook 15 Studio G3 - Intel Xeon I 32GB I 512SSD I 15,6" FHD I Nvidia I Cam I W10 I Gar
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest