Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

• Abu85

HÁZIGAZDA

válasz sb #110 üzenetére

A HPC-re az mehet. De a HPC-piacon eddig sem volt egyeduralkodó az x86/AMD64. Itt a vállalati felhasználást kell meggyőzni, hogy nekik ARM kell, és azért egy rakás pénzt verjenek bele a portolásba, stb. De ahogy Linus mondta, ez nem fog megtörténni addig, amíg az ARM-ra nem jönnek olcsó fejlesztői platformok.
    Azért az ARM a szerverpiacot már viszi egy ideje. Ez nem egy pár éves terv. 2015-ben azt mondták, hogy 2020-ra 25%-on lesznek. És még mindig nincs meg az 1%, de még mérhető határon sincsenek.

Egyszer volt itt az AMD BP-n, akkor volt alkalmam beszélni a szerveres főmuftival, és kérdezgettem az ARM-ot folyamatosan, de azt mondta, hogy megkérdezték a partnereiket, a piaci felhasználókat, és ők akkor se váltanának ARM-ra, ha sokkal gyorsabb processzorokat kínálnának sokkal kisebb fogyasztással. Egyszerűen inkább megveszik a teljesítményt x86/AMD64-en több pénzért, inkább ráfizetnek TCO-ban, mert az egész átállás egy brutális ráfizetés, ami évtizedes szinten is alig térülhet meg. De azért azt is elmondta, hogy megvan még nekik a K12-es alap, csak nem adták ki, mert nem eladható.
    Nemrég ugye a Marvell is kimondta, hogy az ARM eladhatatlan a consumer server szinten. Pedig ők ARM processzorokat terveznek, és ebben van a jövőjük. Valószínűleg ugyanazt látják, amit az AMD, hogy a vásárlóbázis csőlátásban él, és hiába mutatnak nekik sokkal kisebb TCO-t, sokkal több magot, le se szarják, jobban izgatja őket, hogy a szoftvereiket problémamentesen hordozzák. Emiatt át is álltak a custom szerverekre, ott azért szó lehet olyan hyperscale adatközpontokról, ahol azért már meggyőzhető a TCO-val, meg a 100+ maggal a megrendelő, de ez csak a piacnak egy picike része.

Én az ARM helyében már rég Linusra hallgattam volna. Meg kellene fűzni a Microsoftot, hogy csináljanak ARM-os desktop Windows licencet, és arra dobálni kellene ki az olcsó fejlesztőplatformokat. Ami valószínűleg elriasztja ettől az ARM-ot, az az idő, ugyanis ilyen formában évek, vagy akár egy évtized is kell, hogy eredményt érjenek el, de lehet, hogy igaza van Linusnak abban, hogy egyáltalán eredményt is csak így lehet elérni.

Új hozzászólás Aktív témák