- A Solidigm elhagyja a végfelhasználókat célzó SSD-k piacát
- Kvantumpontos OLED monitorokkal bővült az ASUS ROG-os portfóliója
- A GravaStar egyedi megjelenésű fémegerei is beléptek az ultrakönnyű szegmensbe
- 520 Hz-es monitorok duója az ASRock védjegyével
- CL 30 alá mennek a G.Skill hamarosan debütáló RAM-jai
- Apple asztali gépek
- Google Home/Nest
- Házimozi belépő szinten
- 3D nyomtatás
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- Intel Core i5 / i7 / i9 "Alder Lake-Raptor Lake/Refresh" (LGA1700)
- Milyen belső merevlemezt vegyek?
- Fejhallgató erősítő és DAC topik
- Milyen RAM-ot vegyek?
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 / 3 5***(X) "Zen 3" (AM4)
Új hozzászólás Aktív témák
-
-
-
veterán
válasz [CS]Blade2 #55 üzenetére
Kösz az infót, Intel oldalon eléggé le vagyok maradva (utolsó procim tőlük Haswell volt).
And As It Is Such, So Also As Such Is It Unto You
-
veterán
válasz Dr. Romano #52 üzenetére
A hibrid foglalat nem az alaplap-gyártókon múlik (már akkor sem).
Ismerünk most olyan Intel vagy AMD procit, amiben az IMC kezel(ni fog) egyszerre DDR4 és DDR5 memóriát is? Nem mondom, hogy nincs, hanem kérdezem, hogy van-e.
-
Dr. Romano
veterán
Hmm bíztam az Asrockban és a Gigabyteban hogy megint hoznak egy hibrid memós alaplapot, de úgylátszik már nincs olyan nagy kísérletező kedv mint régen.
Ez....e...ee...ez egy.... ez egy FOTEL???
-
Chaser
legenda
válasz Shin Chen #49 üzenetére
ha fh4-ről van szó az 2gb vramos kártyával is lazán ment, csak nem kellett sok effektet belőni ( :
ellenben rémlik régről 8gb ramos gépekben miket produkált
ez csak egy játék a sok közül
8gb ramot csak a winnel és chrome-mal meg tudok etetni, anélkül hogy különösebben törném magam_tejesen'® joálapotpan'™_-_Hamarosan a hiányból is hiány lesz...by Samus
-
Shin Chen
tag
Akkor sikerült 16GB-nyi memóriát tele pakolnom, mikor játszottam, közben nyitva megnyitva maradt az AutoCAD és az ArchiCAD, plusz második képernyőn ment valami FHD filmet néztem
Esetemben inkább a Vram volt a szűk keresztmetszet.."A tudomány az vagy hülyeség, vagy az elit trükkös módszere az egyszerű emberek átverésére."
-
Chaser
legenda
inkább 16 az a minimum
forza pl 8gb ram melett erősen nyiknyiköl', több éves játék
két éve mikor újra összedobtam egy pc-t az első kitétel az volt akkor 32gb, ne legyen szűk keresztmetszet - mármint magamnak, "mindenes" géphez -
attól hogy 16gb-tal elmegy egy játék még egy rakat anomália lehet amit a kevés ram okoz_tejesen'® joálapotpan'™_-_Hamarosan a hiányból is hiány lesz...by Samus
-
Shin Chen
tag
válasz [CS]Blade2 #43 üzenetére
Ahogy #44Dragon3000 is írta, csak akkor tart ki mondjuk egy 2x8 vagy 2x16 KIT, ha jót veszel.
Gondolok itt az első szériás DDR4 2133Mhz-es modulokra a borzasztó időzítésekkel, azokat csak le kellett cserélni, minimum a Ryzen procik miatt.Én bizakodó vagyok, hátha addigra belátják, hogy a kriptovaluta miatt van a baj nagyrészt. Mármint nem a chip gyártók látják be, mert nekik mindegy hova megy, hanem mondjuk aki klímatudatos stratégiával igyekszik karbon lábnyom csökkentéssel megmenteni az ember Földi életét.
[ Szerkesztve ]
"A tudomány az vagy hülyeség, vagy az elit trükkös módszere az egyszerű emberek átverésére."
-
fatpingvin
addikt
van egy olyan sejtésem hogy aki ezen problémázik az vajmi kevéssé van képben azzal hogy ezek a számok pontosan mit is jelentenek és a fizikai-műszaki valóság kontextusában ez hogyan jelenik meg...
A tipikus munkafolyamat legjobb tesztszimulációja a tipikus munkafolyamat. A "napi anti-corporate hsz"-ok felelőse :)
-
TeeJay
félisten
válasz Dragon3000 #44 üzenetére
6400MHz és normális időzítésig felejtős
Mixgyűjteményem ---> https://www.mixcloud.com/teejayhouse/
-
Dragon3000
veterán
válasz [CS]Blade2 #43 üzenetére
Ha valaki hosszabb távban gondolkodik memória terén, az soha nem ugrott az első megoldásokra, mert lassúak, borzasztó időzítésekkel jönnek és elszállt árakkal. Fél egy év után már jönni szoktak a normálisabb megoldások mérsékeltebb árakkal elvégre addigra már sokkal nagyobb készletek szoktak lenni. Kérdés, hogy most a chip hiány mennyire fogja megtolni a későbbi árakat.
[ Szerkesztve ]
-
[CS]Blade2
addikt
-
Shin Chen
tag
Anno a DDR4-nél is ment a hüledezés, hogy jajj de drága, aztán mégis túléltük. A memória hiánynál még duplája is volt egy-egy modul a mostani normalizálódott áraknak.
Szóval DDR3/DDR4 kezdő árak viszonylatában lehet jelentős az az 50%, de a piaci árak ingadozásához képest szerintem annyira nem kell ettől tartani.
Nekem is még 2-4 évig remélhetőleg jó lesz a mostani laptopom, olyan messze előretervezni pedig IT területen már nem hiszem, hogy lehetne - vagy egyáltalán kellene - DIY fronton."A tudomány az vagy hülyeség, vagy az elit trükkös módszere az egyszerű emberek átverésére."
-
carl18
addikt
IGen persze nyilván rájöttek hogy mennyit ér a ram és az átlag usernek mennyire van szűksége, 2011 táján még működött is a fejlődés.
De én is észrevettem az utobbi években szinte stagnált a piac, egy komolyabb DDr3-as pc már 2012 táján is rendelkezett 16 gb memóriával.
Nekem most is 16 giga ramom van és mai napig jól szólgál, Ryzenk alapok mellet.Mondjuk úgy elértűnk egy limitet ahol a fejlődés belassult.
Talán most jottutonk el oda hogy 8 gb ram a minimum gépigény a mai modern játékoknál.
Aki vesz 32 giga ramot játszani, az biztos 8-10 évig nem fog fájni a feje.Hiába szúr, itt Ryzen a úr!
-
Shing
őstag
Mondjuk a duplázódás rég megszünt. 2012-ben vettem 4GB RAM-ot 7 ezerért. Ma a 8GB kb. 8 ezertől indul. Tehát alig-alig sikerül 2x annyit kapni ugyan azért az összegért. Persze rálehet fogni, hogy infláció, árfolyam változások, gyorsabb RAM. De az 30 éve töretlenül megvan mégis sokkal jobbat kaptunk a pénzünkért. (Úgy 2011-ig)
Nem éri meg nekik olcsón jót adni, mert ha az átlagfelhasználó megkapja a 16GB RAM-ot akkor 2050-ig elegendő memóriával rendelkezne."Ennek oka arra vezethető vissza, hogy az új modulokat drágább előállítani, mint a DDR4-es társaikat, mivel DDR5 szabvány szerint a memóriamodulok maguk felelnek a saját feszültségszabályozásukért."
Igen persze, csak az alaplap egy fillérért sem lesz olcsóbban adva. A DDR5-ön tuti rajta marad majd egy 30-40%, globálisan drágul minden sajnos. -
TeeJay
félisten
válasz [CS]Blade2 #33 üzenetére
Nekem még mindig az i7-4790K procim van delidelve, mellé meg
4x4GB Corsair Vengeance 1600MHz 9-9-9-24-en (XMP semmi egyéb tuning)
Egylőre még nem érzem hogy megérné a mostani horror hardver árakon cserélni
2-3év múlva ha már lesz megfizethető 8-12core proci meg 32GB DDR5 akkor váltok
Bár most is inkább csak egy jobb GPU kellene a GT1030 helyére a többi elviszi a játékokatMixgyűjteményem ---> https://www.mixcloud.com/teejayhouse/
-
fanti
addikt
Ennyit tud felmutatni a DDR5 a DDR4-el szemben?
Nem túl sok...
-
[CS]Blade2
addikt
G.SKILL now holds the world record for fastest system memory speeds DDR5-8704, snatching it from HyperX for DDR4-7200.
G.Skill Trident Z RGB 32GB 6600MHz DDR5 CL36
Vannak azért itt finomságok:
aki DDR3-ról vagy 8-16GB DDR4-ről vált, azért kap a felárért ezt-azt. Szerintem ez a kulcs.
Akinek van meglevő 32-64GB DDR4 valami nagy nevű márka tuning ramából, az jobb jár a DDR4-es Alder Lake-es lappal.
Ha nincs semmid, vagy amid van, az marad a régi konfigba, és új memóriát is veszel, akkor szerintem bukta lesz a régi 4-esre most benevezni 16-32-64GB mennyiségben, főleg, ha Alder Lake-es DDR4-es lapot is vesz az ember. Az egészen megspórol az ember 16GB-onként 10.000-15.000Ft-ot. 1-1,5 év múlva meg ott az elavult DDR4-es lap és a DDR4-es ramok. -
veterán
Szerintem egyenlőre nem éri meg a felárat, inkább olyan lapot választok ami DDR4-et fogad.
duree54
-
Chaser
legenda
-
thedioda
tag
OEM-ek miatt fog felfutni a gyártás elsősorban ugyis, kb majdnem mindegy hogy az otthon épitet gépekbe mi kerül olyan kicsi a volumen a brand gépekhez mérten. Szóval mindenkép mérséklödik az ára 2 éven belül.
"A Linux rendkívül felhasználóbarát, csak megválogatja a barátait."
-
Dragon3000
veterán
Igazából, aki a semmiért ad többet, az meg is érdemli, egyelőre intel oldalán lehet választani, hogy ddr4 vagy ddr5 képes alaplapot vesz az ember, amd oldaláról meg majd csak 2022 év vége felé jön a ddr5, ott is majd az akkori helyzet eldönti, hogy érdemes e belevágni a ddr5-be vagy sem, eldől, hogy addigra hogy változnak az árak mindkét típus esetében.
-
podtibi
senior tag
Kétlem hogy bármit is számít az ára, főleg mert a ddr4-el elvannak az emberek.
Ami meg a ddr4 árát illeti, ddr5 hasznától függ. Nem lesz olcsóbb amíg nincs miért lecserélni indokoltan. Sőt. Szerintem jobban járnának ha ddr4-ben látnák a jövőt és nem ilyen nagy lépésekben mennének előre.(Már amennyire nagy lépés.)Ezt inkább rád bízom.
-
flexxx2
őstag
Az alaplapok is drágábbak, hiába került át a RAMba a fesz.szabályzás. Persze ezt is meg lehet magyarázni a robosztus VRM-el.
-
-
kromatika
veterán
sajnos ez várható volt
-
carl18
addikt
+1 Én is hasonlóan érzek, semmi újat nem hozz a kezdetleges DDR5. És a semmiért az igen magas felár megint csak kiábrándító.
Szerintem az átlag embernek akinek most van egy elfogadható gépe, még nincs sok értelme Alder Lake-ra váltani DDR5 mellet meg főként.
Nekem a Ryzen 5 1600 elég jól teljesít, talán másfél-két év múlva láttom értelmét a cserének. Addig meg biztos lesz majd értelmes árazás.Hiába szúr, itt Ryzen a úr!
-
veterán
Én is összepakoltam másfél éve a(z egyébként akkor is budget) Ryzen 5600 + 16GB DDR4 kombót, aztán el se tudom képzelni, mikor érik meg a cserére. Ezzel én tökre jól elleszek évekig... szerintem akkor lesz majd kevés, amikor bekerül a retró topicba.
-
arabus
addikt
Félbehagytad.
DDR4-4000MHz CL14-15-15-35 Gskill Trident Z Royal Elite
DDR4-5333MHz 20-30-30 Kingston Fury RenegadeXeon Platinum 8480+,8592+,245K,Ryzen 7500F,Gigabyte B650M K,Xeon Phi,i9 7960X,i9 7920X,Xeon w2135,Gskill royal 4400,Gskill Trident Z,Pico 4,Red Devil 7900XTX,Asrock W790 WS,Fury Pro RDIMM 6000,Z590,Intel Cryo,Intel 11900F,Ryzen 5600,Radeon 7600,Radeon 6800...
-
TeeJay
félisten
Mint a többinél is itt is ki kell várni míg jön a duplázás
DDR-400
DDR2-800
DDR3-1600
DDR4-3200
DDR5-6400
Ráadásul az időzítések is jobbak lesznek még
DDR-400 2-2-2-5 már elég príma volt
DDR2-800 4-4-4-10 szintén
DDR3-1600 8-8-8-24 szintén
DDR4-3200 16-18-18-36 Crucial Ballistix ezt tudjaAzt hiszem ráérek még DDR5-re
Mixgyűjteményem ---> https://www.mixcloud.com/teejayhouse/
-
törölt tag
A korai generációváltások során én dupla nyitórakra is vélek emlékezni. Most se a DDR4-et, se a DDR5-öt nem néztem. Egy darab saját építésű gép maradt a családban, ebben 3-5 éves alkatrészek vannak (32 GiB DDR4-gyel). Bőven kitart addig, amíg az új technika kiforrja magát.
Majd akkor ezt is leváltom; egy laptopra vagy iMacre.
[ Szerkesztve ]
-
Chaser
legenda
tesztelés is, és igazából sok mindenben semmit nem gyorsít, többiben sem hatalmasat
csak ugye innentől ez lesz majd a standard, de ott még nagyon nem tartunkanaqer
ha gépbe se rakom akkor meg biztos ( :tserrof77
azt direkt nem akartam mondani
de azok nélkül is meg fog drágulni a ddr4, az mondhatni törvényszerű
amiből visszaveszik a gyártást kb mindig így van, ramnál mindig ez volt
már idén volt egy akármi amitől kicsit megugrottak a ddr4 árak pár hónapra, az abszolút mélypontjukon kb tavaly voltak túl, innentől majd szépen-lassan emelkednek ahogy egyre jobban fogy a dddr5 és egyre kevesebbet gyártanak a 4-esből
nyilván ez sok idő, pláne így hogy egyelőre csak intelnél opció_tejesen'® joálapotpan'™_-_Hamarosan a hiányból is hiány lesz...by Samus
-
tserrof77
őstag
Vagy a rosszabb eset jön majd be, a "szokásos" chiphiány / árvíz / földrengés / atomkatasztrófa viszi majd fel a 4-es árát az 5-ös mellé. De NE legyen igazam....
Két informatikus beszélget: Neked milyen hosszú volt az eddigi legjobb kapcsolatod? Válasz: 8Mbites DSL 2 év hűségnyilatkozattal :)) Laptopszerviz (is)
-
fanti
addikt
Nem csábít a DDR5, mert az Intel Alder Lake tesztek DDR5-el sem nyűgöztek le...és nem gondolnám, hogy DDR4-el nem tudnának majdnem pont úgy futni azok a procik.
AMD platformon meg pl. a DDR4-3600 vs. DDR4-4400 közt sincs különösebb difi render, filmvágás, tervezés, stb... tehát meló alatt.
Játékoknál sem sokat hoz, inkább csak a min. fps-ekben érhető tetten a jótékony hatása, de az is csekély.Bencsmárkok alatt...no ott tényleg domborít az új szabvány, de valahogy én nem arra venném, ha venném.
-
biscuit
aktív tag
Egyetértek! Felárért bétatesztelés, nem a legjobb biznisz... Ahogyan a legújabb prciknál is szokott lenni. Meg kell várni amíg más megteszi helyettünk aztán lehet válogatni! (persze, ha mindig a legújabb "legjobb" kell, akkor nincs más választás)
Mióta Scarlett Johansson sztár lett jól alszom!
-
Chaser
legenda
válasz [CS]Blade2 #4 üzenetére
vagy berakja a fiókba a ddr4-et és ha nagyon viszket vesz ddr5-öt ( :
ahogy lendül a ddr5 úgy lesz egyre drágább a ddr4, mivel lecsökken a gyártási mennyisége
jelenleg biztos nem vennék ddr5-öt, több okból sem:
lesz ott nyűg bőven, ahhoz is kell kb egy év mire kiforrja magát kompatibilitás téren
az időzítések és szépet szoktak javulni adott órajel mellé, és jellemzően újkori áránál olcsóbban is megkapható már a jobb időzítéses darab
ddr4 már kifényesedett a szakmában, ha nem fognak fegyvert a tarkómhoz én biztos nem állnék át ddr5-re_tejesen'® joálapotpan'™_-_Hamarosan a hiányból is hiány lesz...by Samus
-
[CS]Blade2
addikt
Én a 3-at hagytam ki teljesen, de a DDR2-nél elsők között voltam, és a DDR4 sem volt túl rég a piacon. Pont az a szint volt, hogy sokan gondolkoztak, hogy még inkább olcsóbban a régit, vagy legyen már inkább DDR4, a legújabb chipset és a legújabb gen. proci.
A helyedben mindenképp DDR5-öt vennék, így, hogy kihagytad a 4-et. Az ilyen váltásoknál inkább azoknak fájdalmasabb a mutatvány, akiknek van 32GB vagy több DDR4. A használt eladáson is bukik egy csomót, és az újat is még újdonság felárral veszi, az előnyök pedig nem ekkorák. 2x4GB-es szetted akkor sem lenne nagy érvágás, ha DDR4 lenne, hogy nem tudod átvinni egy új konfigba.
[ Szerkesztve ]
-
fatpingvin
addikt
hát, ha mire eljutok odáig hogy a mostani konfigom csereérett legyen, addigra remélem lesz normális alaplap, hogy milyen memóriát kezel az kevésbé érdekel. az inkább hogy ez már nem x86 legyen.
A tipikus munkafolyamat legjobb tesztszimulációja a tipikus munkafolyamat. A "napi anti-corporate hsz"-ok felelőse :)
-
Armagedown
őstag
Akkor fog olcsóbb lenni, amikor végre a piacon lesznek az AM5 alaplapok.
“If you don't read the newspaper, you're uninformed. If you read the newspaper, you're mis-informed.”
-
Cs1csó
félisten
Nem gondoltam volna, hogy kihagyom a DDR4-et de úgy tűnik az lesz. Amint gépet kell csinálni és jó ára lesz az új konfig már DDR5-re fog épülni.
Új hozzászólás Aktív témák
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest