Keresés

Új hozzászólás Aktív témák

• Shkiz0

nagyúr

Na akkor beszámoló itt is :)
    Bocs de kicsit hosszú lesz.

Szal kezdjük azzal hogy egy 1000 lakos alatti faluban lakom Szabolcs megyében. Mellettünk 5km-re város van, Vásárosnamény.
    Nálunk nincs kábeltv mert ugye az luxus, helyette aki akar nézni műhódat' az köttessen UPC direct-et vagy DigiTV-t. Telefon is csak antennás van vezetékes nincs, így nem lehetett adsl-t se kötni.
    Történt aztán hogy egy nap a szomszéd városbeli számtech bolt úgy döntött hogy márpedig ő netet fog hozni hozzánk. Mivel technikai adottságok nem voltak így más nem maradt mint a wireless net.
    3éve van net nálunk, mára már egész tűrhető, de ez nem mindig volt így! A kezdetek kezdetén 1db körsugárzó volt és más semmi. A bekötés 20K volt amiért kaptam egy 11mbps wlan karit+10m vezetéket+külső antennát, mindezt fel is szerelték és be is üzemelték. Havi 5K volt és korlátlan.
    Igen ám de a kezdetekkor a net sebessége (most kapaszkodjatok) 64/64 Kbit/s volt! Azaz 8/8KB valós. Aztán ez rövid időn belül (2-3hónap) lett 256/64.
    Nekem volt elsőnek ilyen netem mivel ismerem a csávót aki csinálja ezt a netet, így volt egy kis protekcióm. Aztán havok is látták hogy ez jó buli és elkezdték bekötösgetni. Igen ám, csak ahogy jöttek az emberek úgy lett egyre terheltebb a vonal.
    Papiron egy antenna kb 8-embert tudna megfelelően kiszolgálni.
    Aztán elértük a kritikus pontot, ahol elöjöttek a rendszer gyengeségei. Napi töbszöri szakadás, ujraindulások tömkelege, netkimaradás akár 2-3napra is. persze ők is rájóttek hogy ez nem mehet így tovább, így több sávot kaptunk központilag. Ez valamelyest javitott a helyzeten, de ugye ahoz hogy jó legyen uj antenna kellett volna, de az meg nem olcsó és szartak ránk.
    Aztán tavaly tavasszal már annyira szar volt hogy alapjaiban ujitani kellett. igy kikerült még egy antenna, és mindenki 512/64 Kb/s kapott nappal és 1024/128 éjjel. Becsületükre legyen mondva egész nyáron stabil volt nem, volt semmi probléma egészen őszig. Megint túlterhelt lett az egész, mert megint túl sokan lettünk (26-an és amint mondtam 2 antenna volt, tornyonként max 8ember ami még az adott sávszélt garantálni tudja)
    De ugye a pénz nekik is pénz és még véletlenül se mondhatja egy ügyfélnek se azt, hogy: ''hát bocs de jelenleg nincs rá kapacitásunk.
    Őszre nagyon elfajult a helyzet, anyázások, levelek, naponta telefonok mentek, és mindenre a válasz csak annyi volt: ''Hamarosan jó lesz.''
    Most 3 hete kaptunk +2 antennát, és 2héten belül még +1 lesz, igy most megint mondhatom hogy nagyon baba minden.

Közbe még kiderült az is hogy akitől kapja a bérelt vonalat a számtechbolt (euroweb), az egy rakás fos és néha nem is ök voltak a hibásak, hanem maga a vonal volt szar. Most uj szolgáltatótol lesz vonal véve, ami 45/45Mbit-es bérelt vonal lesz. (T-online vs Invitel)
    Hogy mit hoz a jövő? azt nem tudni, de biztos nem lesz felhőtlen :)
    Ja és még egy pozitívum: 3 éve nem drágult a havidíj!
    3 éve havi 5000Ft és korlátlan, és mostanra elértük azt hogy nappal 768/96 Kb/s, éjjel 2048/128 Kb/s vonalat kapunk.

[Szerkesztve]

Új hozzászólás Aktív témák