- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Laptop takarítás otthon? Így csináld biztonságosan!
- HiFi műszaki szemmel - sztereó hangrendszerek
- Projektor topic
- Sony MILC fényképezőgépcsalád
- Notebook / laptop alkatrészek cseréje (processzor, RAM, HDD)
- Azonnali fotós kérdések órája
- Milyen notebookot vegyek?
- Házimozi belépő szinten
- Milyen SSD-t vegyek?
Új hozzászólás Aktív témák
-
Dr.FantastiK
őstag
Ujabb Nagy szajrezasok a lathataron !
>>..valaki(k) nagyon jol fognak jarni ebbol !
-
-
törölt tag
Most akkor az a gond, hogy van rajta sapka, vagy hogy nincs?
Eddig minden kormányzat-MS megállapodás után ment a sírás, hogy mekkora büdös nagy korrupció ez, mert hogy ott az ingyenes opensource alternatíva, meg hogy "bezzegnyugaton" az a trend, hogy az állam az opensource közösséget támogatja.
Most meg, hogy nálunk is elindult ez az irány, azon megy a hörgés, hogy hát mindennek MS kompatibilisnek kell lennie, meg hogy mekkora büdös nagy korrupció ez, hogy valakik majd letöltenek egy linuxot és felveszik érte a közpénzt. -
Polesz
addikt
Nem gyengén tudathasadásos a cikkben a Telekom Office reklámja
-
bambano
titán
kanyarodjunk vissza az elejéhez: azt forszírozom, hogy voltak már ilyen kormányzati lépések, nem kellene kidobni az eredményeket. a kaptafádra reflektálva: ismerem azokat, akik az ott megszületett doksikat írták, és jó véleményem van róluk. ezért sem örülnék neki, ha megint genetikai alapon dőlne el, hogy mi legyen ebből.
-
-
-
Mercel
senior tag
A naaaagy nemzeti szoftvercsomag...
Kis kormányzati hátsóajtóval kérjük az egyébként is ingyenes alapokra épülő programokat, lehetőleg jól elrontva és lehetőleg az egész projekt ezért vagy azért de kerüljön nagyon nagyon sokba és minimum egy nemzeti haver vagy annak a haverja legyen az elszámoltathatlan góré.
Menni fog srácok, annyi minden mással is megy ez.
-
azbest
félisten
És ha kell nekik valami feature, akkor elvileg be is tudhatják a közösbe tenni. Lehetnek saját fejelsztők is erre. A nagy cégek is így dolgoznak nyílt forráskódú projekteken. Persze, ha értelmetlen vagy másokat zavaró változtatásokat akarnak, akkor azt a közösség nem engedi be.
-
leviske
veterán
Igazából, ha úgy tekintjük, hogy az állam beáll, mint szolgáltató olyan megoldások mögé, mint mondjuk az Ubuntu, Firefox, Thunderbird, LibreOffice és a támogatás abban kimerül, hogy ellenőrzik az érkező frissítéseket, akkor ez akár egy hosszú távon, fenntartható formában működni képes dologgá is cseperedhet.
-
pengwin
addikt
Tahát 12.04-es verziójú Ubuntut vagy régebbit használnak, mellette pedig Windows 7/XP/Vista/2000 is van... persze, hogy nehéz menedzselni.
Meg az egyik linkelt cikkben írják, hogy az egyik fő probléma az odt és egyéb OpenDocument formátumok inkompatibilitása a más szervezetek által használt szoftverekkel(értsd: MS Office): ez nyílt szabványok esetén nem a szabvány hibája.*
Ahogy a cikk is írja: nem kéne a FOSS rendszerek és programok számlájára írni olyan hibákat-problémákat, amiket egyértelműen a pénzéhes cégek generálnak. Ráadásul úgy próbálnak magukhoz láncolni, hogy közben sokszor a zárt kódjuk nem ad semmi pluszt felhasználói szemszögből, csak az ingyenes alternatívák dolgát nehezíti meg, közben pedig a zárt rendszer soks esetben direkt rosszul kezeli pl. a teljesen szabványos nyílt dokumentum-formátumokat.*: Azt már csak halkan jegyzem meg, hogy ha nem jöttek rá, hogy pdf-et kéne használni, az már nagyon is user error. LibreOffice tökéletesen konvertálta pdf-re 4 éven át az egyetemi beadandóimat és a szakdolgozatomat is.
-
bambano
titán
"létrehozni egy alapítványt és politikai+szakmai irányító-egyeztető testület": de minek létrehozni még egy alapítványt, stb?? már van.
volt régebben a szabadszoftver intézet, most van E-közigazgatási Szabad Szoftver Kompetencia Központ.csináltak tananyagokat, pár hete, mikor utoljára néztem, még fent volt a weben. nem nulláról kellene most elindulni, hanem felhasználni azokat az eredményeket, amiket a korábbi kormányzati költésekkel előállítottak.
-
-
erdemes vegigolvasni, ki vegezte a vizsgalatot, stb
-
pengwin
addikt
Én sem viccnek szántam.
Ősidők óta van UHU, hazai fejlesztés, szerintem az is bátran kijelenthető, hogy hozzáértőbbek csinálják, mint akik majd az állami pénzeket bezsebelik ezért a projektért.
Inkább az UHU-nak kéne támogatást biztosítani, létrehozni egy alapítványt és politikai+szakmai irányító-egyeztető testület, kialakítani egy support rendszert és csinálni belőle egy sokáig támogatott enterprise grade LTS verziót, a Fedora és a RHEL modellje alapján. Ha már mindenáron hazait akarunk.
Utána meg mehetne állami szervekhez, iskolákba, egyetemekre.
Azt meg nem tudom elképzelni, hogy azok hogyan számolnak akik szerint ehhez képest a Microsoft szolgáltatásaival spórolni lehetne. -
Tökmindegy, mit gondolsz, mert a Snowden-aktákban benne van, hogy az NSA birtokába jutott üzleti információk az amerikai cégeket gyarapítják, a Microsoft rendszerei pedig elsődlegesek a világméretű lehallgatás szempontjából. Szóval gyíkemberezhetsz és dughatod a fejed továbbra is a homokba, míg a valóság ezeknek ellent mond.
-
leslieke
Jómunkásember
Nálunk meg épp most akarnak MS Office-t venni mindenkinek.. 10000+ mennyiségben....
-
Apollyon
Korrektor
Már maga a paranoia szó is bántja a fülemet... Miért lenne az? – amikor világosan meg lett mondva >be lett bizonyítva<, és botrány is lett belőle amikor kiderült, hogy mi történik. Ha paranoia lenne, akkor az a bizonyos Hóden nem épp ruszkiföldön bújkálna valahol mint menekült.
Azért, mert nem használunk XY szoftvert, még nem paranoia, hanem minimum elővigyázatosság, amivel szerintem nem ártunk senkinek.
-
Van az a szint, amikor (egyéntől és a hozzá kapcsolódó paraméterektől függően) maga a paranoia okoz több kárt, mint az esetleges adatszivárgás.
Na, ez az, amit nagyon nehéz belőni, pedig fontos lenne, akár csak számtalan egyéb területen. Ne költsünk többet védelemre, mint a védett érték és a veszély szorzata, a veszély mértékét pedig lehetetlen megállapítani.
Lehet, hogy ami az egyik oldalról agyrémnek és felelőtlenségnek tűnik, az a másikról bölcs racionalitás.
MaCS
-
JamesHun
addikt
az, hogy a postán valami ősöreg office xp vagy még az előtti fut ami kb 10-12 éves office azért ne lepődjünk meg, hogy tördelési gond lehet
De ha frissebb kiadás volt se biztos, hogy naprakészen tartották a frissítéseit, mivel a kliens gépeken többségben nincs net és ki tudja az ottani IT törődött-e vele -
Apollyon
Korrektor
"de ez a "mindent lehallgatnak" hiszti erősen feltupírozott aggodalom ám, az pedig, hogy a náluk tárolt fájljaimat privát körben kiadnák, teljes agyrém."
Egyáltalán nem feltupírozott, hanem inkább erősen elbagatellizált. A "nincs rejtegetnivalóm" szintű agyhalál kategóriába tartozik, amikor a random pedesztrián úgy gondolja, azt hiszi, az teljesen ártalmatlan ha lemond a saját privát szférájáról, szóval akkor más is mondjon le.
"Nyilván nem árt résen lenni, odafigyelni az adatbiztonságra és adatvédelemre, de pontosan mi is utal arra, hogy a MS illetékteleneknek kiadná a náluk tárolt tartalmat?"
Nehogy már nekem kelljen bizonyítanom hogy ők nem lopnak... Inkább úgy kellene a kérdést feltenni, hogy mi a biztosítékod rá, hogy nem adják ki az adataidat harmadik fél számára? Ráadásul úgy, hogy ki tudja milyen távoli szerveren a felhőben valahol ott lapul az adat, és azt tesznek vele amit nem akarnak...
És itt nem csak az ms-ről van szó, hanem sok minden másról is. De többek között ez a nevetséges, infantilis viselkedésmód hogy "üldözési mánia, összeesküvés, chemtrail" stb. ökörségek előhozatala is kiváltotta és odáig fajult, hogy már nem is kell felhőzni, hanem a tulajdon gépeden a böngésző megnyitása nélkül adatokat szippant a szoftvergyártó az oprendszeren keresztül, vagy éppen az ingyenes vírusirtó csinálja ugyanezt (pl. avast).
Vagy amikor a linuxos skype akkor is adatforgalmat bonyolít a háttérben amikor maga a kliens nincs is elindítva stb. stb. és még a végtelenségig lehet sorolni.De mindezt összevetve nem az az elsődleges szempont hogy az ms felhő meg barátai "juj, most kiadják-e a konkurenciának a wordjeimet vagy sem?" hanem az, hogy nem lehetsz benne biztos hogy pontosan mi történik, vagyis a komplett platform megbízhatatlan.
-
VirsLee
őstag
Nem tudom miért gondolkozik itt mindenki garázscéges, univerzális megoldásokban.
Elárulom neked, hogy semmi nem fog változni. Minden cég azt használ majd továbbra is, amit akar. Ebbe senki nem szól bele. Úgy tárolod a dokumentumaid, ahogy azt akarod. Itt annyi változást vonhat maga után, hogy a jelentésszolgálati munkát végző ember/osztály gépeire lehet, hogy felkerül egy LibreOffice is.
Hogy ez gond lenne? Nem hinném, hisz egyrészt ingyenes, másrészt kompatibilitási problémáktól sem tartok, hisz a hivatalos szervek most is egy-egy jól meghatározott formátumban várnak egy-egy heti/havi/negyedéves/stb. adatszolgáltatást, nem pedig egy szétmakrózott/szétfüggvényezett XLS-ben. Nagyon sok helyen jelenleg is egyedi szoftverek használnak az adatok beküldésére is.
Az állam felé soha nem az adatot szolgáltató cég határozza meg a formátumot, ez minden esetben az állam feladata. Ez egy olyan terület, ahol nincs keresnivalója a demokráciának. Nem kérdezünk meg 100.000 céget, hogyan szeretne adatot szolgáltatni, hisz nem fognak egységes megoldást találni. A hatóság kitalál valamit és mindenki azt csinálja. Függetlenül attól, hogy milyen oprendszert, adatbázist, office-t, vagy éppen munkanyelvet használ az adott cég...
-
Nem a szívem csücske a MS, de ez a "mindent lehallgatnak" hiszti erősen feltupírozott aggodalom ám, az pedig, hogy a náluk tárolt fájljaimat privát körben kiadnák, teljes agyrém.
Mindez persze nagyon jól hangzik, akárcsak a gyíkemberek inváziója, de a valóságlapja is nagyjából hasonló.
Nyilván nem árt résen lenni, odafigyelni az adatbiztonságra és adatvédelemre, de pontosan mi is utal arra, hogy a MS illetékteleneknek kiadná a náluk tárolt tartalmat?
Mellesleg tavaly egy adatvédelmi konferencián független szakértőtől az hangzott el, hogy a négy nagy on-line cégből egyedül a MS tagadta meg következetesen az adatszolgáltatást az NSA felé. Hitelesebb forrásaim nincsenek, de az talán jelent valamit, hogy a bő százfős résztvevői társaságból ezt senki sem vonta kétségbe.
Emellett persze én sem náluk tárolom az érzékeny tartalmú fájljaimat, mert van jobb, illetve van, amit eleve szigorúan off-line tartok, de egyelőre nem tudok olyasmiről, hogy a OneDrive kompromittálódott volna, az meg egyenesen baromság, hogy a MS kiadná a fájlokat.
MaCS
-
válasz
noPublicFG #78 üzenetére
Na ennek fuss neki még egyszer.
Az MSO Online nem teljesen kompatibilis a standalone/365-tel.
Másodszor, amikor az ott tárolt szigorúan üzleti dokumentumaid tartalma visszaköszön olyan versenytárgyaláson, ahol az amerikai fél rukkol elő velük, kíváncsi lennék, milyen arcot vágsz.
-
Amennyi pénzt ebbe beletolnak majd, abból köthetnének sok évre MS-sel keretszerződést, mint az oktatási célú felhasználás esetén és az egész állami szférát központilag modernizálhatnák a legújabb szoftverekkel. Valószínűleg ez is lesz a vége, miután "elfejlesztették és elkutatták" a rávalót, értelmes eredmény nélkül...
-
Nekem eddig az MS Office Online eddig ami megfelelt a követelményeimnek.
Kompatibilis legyen az MS Office-val. Az.
Ne kelljen érte fizetni. Nem kell.
Bárhonnan elérhetők legyenek a dokumentumok. A felhő miatt elérhető.
Tudom, hogy ms termék, meg le is hallgatnak, meg a műholdak, meg a mobilok, meg a nyomkövetők, meg a kémek, meg a spyware-ek, meg a ...
De az előnyök nagyobbak, mint a hátrányok. -
azbest
félisten
Ha nem csak angol szöveget tárolnak, akkor az ascii-nál minimum kell, hogy épp melyik kódtábla szerinti a szöveg. Tehát a 127 feletti karakterek definíciója
Mondjuk kínai ascii-t nem tudom milyen. De unicode plain texttel már biztosan beljebb vannak.
szerk, közben rákerestem, utf8
-
obligat
senior tag
VÉGRE!
Nem a nyíltak szokták a nem szabvány megoldásokat erőltetni. Személy szerint soha nem volt gondom velük. Persze amikor a céges jucikának harminszor eldarálom hogy végső megoldásként küldjön pdf-et, akkor elhomályosult tekintettel közli, hogy az nem szerkeszthető. És ez egy irodavezető! -
kpityu2
őstag
Baromság. Nem a forráskódot, meg a szoftvert kell nyílttá tenni, hanem a használt formátumot és csak olyan szoftvert engedélyezni, ami átmegy egy teszten ahol bizonyítja, hogy megfelelően tudja kezelni a formátumot.
-
bambano
titán
"Valóban van nyílt, dokumentált MS Office szabvány": nincs. egyrészt a módszer, ahogy áttolták a szabványt, enyhén szólva karcos, másrészt olyan megoldások vannak a szabványban, amik nem léteznek xml-ben, tehát hiába nevezik xml-nek, nem az. harmadrészt vannak benne zárt részek, tehát a "nyílt" szabvány nem nyílt.
-
lev258
veterán
válasz
tatararpad #51 üzenetére
Valóban van nyílt, dokumentált MS Office szabvány, csak az a probléma vele, hogy a Microsoft nem azt használja. Kicsit pontosabban, Office verziónként eltérő módosítások vannak benne, amik nincsenek dokumentálva. Így aztán pl. a LibreOffice-nál speciális szűrőket kell fejleszteni, amikkel ezek értelmezhetővé válhatnak. Kicsit szélmalomharc.
-
-
PDF/A létező ISO szabvány, bárki implementálhatja.
Az ODF is ilyen archív formátumnak is tekintett szabvány.MaCS: észrevetted már azt, hogy magadnak mondasz ellent? Amikor azt teszed meg egyik fő sarokpontnak, hogy a régi dokumentumok olvashatóságát fenntartsuk, akkor a DOC/DOCX/MSO jól látható módon nem teszik ezt lehetővé. Az MS kitart még 100 évig, ezt te biztosra tudod? És persze folyamatosan fenntartja az olvashatóságot, nem úgy, mint amikor a Word DOS és a Word Windows változata inkompatibilis volt egymással? Számunkra is mindig elérhető és használható lesz, vagy tartsunk életben egy gépet ezért 100 évig?
Ezzel szemben egy nyílt forráskódú szoftver fejleszthető akárkivel, akármeddig. Egy tényleg nyílt szabványú archív formátum olvashatósága - a szabvány fennmaradásával - implementálható akármikor.
Szerintem teljesen reális elvárás, hogy az információ, amit én írtam, az ne legyen korlátozható egyetlen egy cég által sem. Ha én egy személy vagyok, akkor ne korlátozzon abban, hogy kivel tudom megosztani (kötelező mindenkinek MSO a gépen?) vagy mikor és hogyan tudom olvasni/szerkeszteni. Ha én az állam vagyok, akkor egy cég ne korlátozzon abban, hogy elérjem az összes(!) állampolgáromat. Az, hogy ez egy külföldi cég, az már tényleg abszurd ebben a kontextusban.
Az írás az enyém, az én tulajdonom. Ezt pedig senki ne korlátozza. -
Dare2Live
félisten
válasz
tatararpad #58 üzenetére
"Ha a költségek belátható időn megtérülnek, akár pénzben akár üzleti előnyben, akkor bármit meglehetne csinálni."
Nálunk 3+év RHEL után jövőre lesz visszaállás W10re, a fő ok prózai: Kompletten nézve olcsobb volt a W7 mint az rhel a cég meg gondolom kapott egy baromi jó ajánlatott MStől.
Nem mellesleg átlag 99% erősen örül neki.
-
azbest
félisten
válasz
Tesztelo.hu #61 üzenetére
Pontosan nem tudom, hogy minden pdf képesség jól van-e dokumentálva, szabadon elérhető-e. Az biztos, hogy több nyílt megoldás és alternatív szoftver is képes olvasni. Viszont a legújabb adobe pdf tartalmazhat zenétől kezdve 3d animáción át mindent. Szóval azt a legtöbb program nem tudja teljesen kezelni.
A megnyithatósághoz ideális esetben a formátum teljes és pontos specifikációjának megléte szükséges. 100 év múlva sem biztos, hogy lesz olyan program, ami a formátumot megnyitja. Emulátorokban talán futtathatók majd a régi programok, de vagy sikerül vagy nem. Ha megvan a formátum leírása, akkor viszont akár újra is lehet implementálni, ha nem maradt fenn az akkori rendszerrel kompatibilis program hozzá.
-
megarambo
tag
Igazából csak ez a "lakossági alap szoftvercsomag" aggaszt a tervel kapcsolatban. Ki tudja, hogy ki mit barmol bele vagy "megvesszük" a már ilyet használó kínai és orosz testvérektől és egy cég jó pénzért magyarosítja?
-
dajkopali
addikt
szóval a helyzet vagy harminc éve nem változik
még a DOS-korszakban mondta egy tanárom, aki igen korán rászabadult az informatikára - holott nem volt szakmabéli -, hogy: "megoldottuk a dokumentumok nagy számban való előállítását és tárolását, a könnyű másolást, de közben elveszítettünk valamit: az archiválást. Egy könyv vagy egy kőtábla a hordozó megmaradása esetében a nyelv és az írásjelek ismeretében több ezer évig olvasható és megérthető, de egy Windows-dokumentum a verziók fejlődése után rejtve marad."
Ő volt az, aki kezdeményezte, hogy az Országos Széchényi Könyvtár a digitális fájlok mellett őrizze meg az azokat rögzítő szoftvereket és hardvereket is. -
tatararpad
őstag
válasz
dajkopali #52 üzenetére
Ha a költségek belátható időn megtérülnek, akár pénzben akár üzleti előnyben, akkor bármit meglehetne csinálni. Mivel én sem vagyok szakértője, én is csak félve tudok válaszolni, hogy a parttalan vita forrása az szokott lenni, hogy ezt a megtérülést valszeg senki sem tudja. Maga ez az egész rendelet is ilyen. 2020-ra 60% nyílt forráskódú szoftver lesz. Tökmindegy hogy van e olyan szoftver ami kell, mennyibe kerül ha van, mennyibe megcsinálni ha nincs, jobb lesz e bármi ha váltunk, és ha igen mikor, a lényeg hogy 60% az lesz mert ezt találtuk ki és kész. Kb. vasárnapi boltzár 2.0 eddig ez nekem.
-
bambano
titán
válasz
dajkopali #52 üzenetére
a közigazgatási intézmények most is tudják saját maguk konvertálni az anyagaikat, csak az nem elég jó minőségű.
nem mondom, hogy nem lehet ilyenből központosított cuccot csinálni, mert lehetne terminálszerver-farmot csinálni központilag, amin mindenki nézegethetné a kifutó formátumokat, csak nem látom értelmét. ehelyett maradhatna minden cégben/intézményben egy lezsírozott xp-s meg egy másik lezsírozott w7-es pc, amin konvertálhatna vagy nézegethetne helyileg.ezen is rohadt sokat segített volna, ha a másik topicban emlegetett LaTeX-et használtak volna mindenhol. azzal nincs se verzió, se konvertálási probléma.
-
azbest
félisten
válasz
dajkopali #52 üzenetére
Az ms formátummal az a probléma, hogy még az új nyílt változatban is lehetnek zárt blobok. Szóval nem lehet garantálni más programokban való 100%-os olvashatóságot. Az ms progiból másba mentésnél pedig az a bibi, hogy ők sem teljesen olyanná mentik, amilyet a többi program vár. De még ms verziók közt is előfordulnak torzulások.
Egyébként van olyan cég, aki szép pénzért licenszel ms kompatibilis dokumentum kovertert szerver oldali használatra. Az mso direkt nem engedi, hogy őt használják szerver oldalról konvertálásra.
(#53) MaCS_70
az nem megoldás, hogy örökre fizetjük az ms adót, mert lusta néhány cég. Persze az ms is szeret mindenfélre partner programos kedvezménnyel magához csábítani cégeket, így fenntartva a kritikus többséget. Nincs is annál jobb, amikor a cégek egymást tapossák azért, hogy fenntartsák a saját függőségüket. -
bambano
titán
"kivitelezhetetlen a formátumaiktól való gyors megszabadulás.": nem láttam még egyetlen jogszabályt sem, a posztban levőt is beleértve, ami a gyors és teljes megszabadulásról szólna.
"Egyszerűen mindenkinek annyira fájna, hogy nem lehet megcsinálni -- sajnos függünk tőle.": az, hogy átmenetileg fájna, az igaz. az, hogy nem lehet megcsinálni, nem igaz. az meg külön probléma, hogyha erre hivatkozással soha el sem kezdik, akkor nem is lesz eredmény.
teljesen olyan, mint ahogy a cigis/alkoholista/túlsúlyos nyomja, hogy nem lehet letenni vagy fogyni. nem hát, ha mindig arról beszélsz, hogy hogyan nem lehet.
"Nagyon sokáig kellene párhuzamosan használni a MS rendszerét az alternatívval, reménykedve abban, hogy a kompatibilitási gondok közben megoldódnak.": nem kell semmi ilyesmiben reménykedni, az ms soha nem fogja normáilsan megcsinálni az mso-t, mert ettől gondolja fenntartani a saját desktop monopóliumát. erre várni pont annyira értelmes, mintha megesett lány apja várja, hogy Chuck Norris visszaszerzi a lánya szüzességét.
el kell kezdeni a loo-t használni és folyamatosan terelni át az ügyeket. azután majd vagy az történik, hogy kikopik az ms, vagy az, hogy az ms észbekap és látja a számára rossz példát, majd megoldja.
-
TomMusic
őstag
Nem azt írtam, hogy naponta találkozok bugokkal, hanem hogy naponta használom az Excelt, és találkozok bugokkal. Elnézést, ha félreérthetően írtam.
Egyébként pont tegnap megint észrevettem egy új bugot. Adott egy excel file, egy munkalap, melyen van egy adathalmaz, 20 oszlop, meg vagy 500 sor (ami nem számít soknak). Egyszer csak fogta magát, és kijelentette, hogy ő nem hajlandó több adatot megmutatni, csak ami a képernyőn van. Hiába tekertem a scrollt, semmire nem reagált (nem, a scroll lock nem volt benyomva..), csúszkára sem reagált, semmire. Átmegyek egy másik munkalapra, ott tökéletesen megy, ahogy kell. Elmentettem másként, de úgyis ugyanaz. Aztán végül kijelöltem mindent, átmásoltam egy másik munkalapra, és így már el tudtam érni az adatokat.
Szóval ez elég rejtélyes hiba. Szoktam ilyenekkel találkozni, néha rájövök mi okozza, néha nem. Csak már kezdem unni. -
válasz
dajkopali #52 üzenetére
Ez egyrészt azállami szféra helyzetét ismerve teljesen utópisztikus. Komoly, nem szarral gurigázó hivatalokban mindenki a C-re ment és pendrive-okkal szaladgál -- nem egyedi eset.
Másrészt szerintem más okból sem ez a realitás. Az egész világ ráállt a MS fájlformátumaira -- nem kéne széllel szemben... Megvannak, csilliószámra, használjuk őket!
MaCS
-
dajkopali
addikt
én ebben nem vagyok szakember, így csak félve kérdezem meg:
ha mondjuk az átállás eldöntött dolog, akkor az oda-vissza kompatibilitás megteremtése helyett nem lehetne-e a közigazgatásban egy olyan központi rendszert létrehozni - barom vázlatosan fogalmazva, csak a célt kihangsúlyozva -, ahová az intézmények egy konverzióra feltöltik a doksijaikat, és visszakapják abban a formátumban, melyet standardnak tekintenek?
tudom, tudom, nehéz ügy, de egyszeri nagy befektetés lenne, és akkor az elmúlt negyedszázad összes adata egy vagy több ma elfogadott formátumban elérhető lenne
nyilván sok olyan eset lenne, ahol ezért meg azért a konvertálás nem megy, de többségében igen - a maradékot meg egyéni projektek keretében
nehéz ügy, de csak egyszer kellene megcsinálni -
Így van!
Lehet szidni a Microsoftot, bőven alapos okkal, én is szívből utálom a magatartásukat, de tudomásul kell venni, hogy annyira rátelepedtek a az emberek, cégek és államok számítógépeire, hogy kivitelezhetetlen a formátumaiktól való gyors megszabadulás. Egyszerűen mindenkinek annyira fájna, hogy nem lehet megcsinálni -- sajnos függünk tőle.
Persze lenne egy alternatív megoldás, már tudniillik hogy szabadítsák fel a formátumszerkezetüket, de ez egy másik történet.
Szívem szerint nagyon boldog lennék, ha át tudnánk állni nyitott, nem monopol rendszerekre, amik ugye meg is vannak. De erre csak akkor van reális és nagyobb áldozatoktól mentes lehetőség, ha a szar MS-formátumok olvasása az új rendszerben megoldott.
Nem csak cégeknél, hanem a közszférában is brutális mennyiségű régi anyagot használnak rendszeresen, aminek jelentős részét a LibreOffice nem nyitja meg jól. Van némi rálátásom erre a területre: bizton állíthatom, hogy az átállás azonnali összeomlást eredményezne. Nagyon sokáig kellene párhuzamosan használni a MS rendszerét az alternatívval, reménykedve abban, hogy a kompatibilitási gondok közben megoldódnak.MaCS
-
tatararpad
őstag
-
ROBOTER
addikt
Elnézést kell kérnem mindenkitől, hogy megszólaltam.
-
törölt tag
"Egy nemzetközi cég, akinek minden doksija MSO alapú, nem fog miattad áttérni."
Erre is van megoldás: ha az adott cég nem akar adott országban adott állam szerveivel annak előírásai szerint kommunikálni, akkor megszünteti ottani tevékenységét.
" Egy cég dokumentum-kezelő rendszere tele van szerződésekkel, megrendelőkkel, HR dokumentumokkal, utasításokkal és utasítás véleményezésekkel, felterjesztésekkel és azok véleményezésével. Rahedli sablonon alapuló doksi, körlevelek, több felhasználó által korrektúrázott szöveg, agyba-főbe kereszthivatkozású táblázatok, amivel kompatibiltási gondok vanak MSO-opensource között, és amihez pl. mi is évekre visszamenőleg rendszeresen hozzányúlunk. Ezekkel mit csinálsz?"
Ehhez mi köze az államnak?
"Aki fejlesztetett egy vállalatirányítási rendszer, aminek minden exportja MSO, az mit csinál?"
Üti az MS-t, ha nem kezeli a szabványos formátumot helyesen. Elvégre azért fizet neki.
"És ezt az egész helyzetet egy módon lehet még szarabbá tenni: hibrid megoldásokkal, hogy egyszerre kelljen MSO-t és opensource megoldást fenntartanod."
Az állammal kommunikáció tökéletes eszköze lehet a pdf.
Ahogy cégek között is, üzleti partnernek pdf az elsődleges, csak végszükség esetén szabad bármi mást küldeni.
-
Toth_Jani
őstag
Ha a kormány készít ingyenes szoftvereket akkor az súlyos milliárdokba fog kerülni, és jó lesz ha a Spectrum ZX81 szintjét megüti.
Amúgy meg jó nekem a Win10, ingyen van mert teszteltem az előzeteseket, nálam stabil és amire használom arra tökéletes, vagyis HTPC-ként kiválóan teljesít. -
bambano
titán
"Ne csak hatóság-cég közötti kommunikációra gondolj.": hanem? miről szól ez a poszt? miről szól a posztban leírt rendelet? a hatóság-cég közötti kommunikációról. ami nem hatóság-cég kommunikáció, az itt offtopic akkor is, ha harmadjára sem akarod ezt megérteni.
"Nem is értem mit akarsz ezzel mondani.": az elég baj. egészen konkrétan azt akarom mondani, hogy nem most döntöttek úgy, hogy loo legyen a hivatalos kommunikációs cucc, hanem ÉVEK ÓTA VAN ÉRVÉNYES JOGSZABÁLY ERRE. le se sz.ta senki. (például: 12/2005. (X. 27.) IHM rendelet. de konkrétan erre célzok: 1479/2011. (XII. 23.) Korm. határozat)
hát most jön az armageddon azokra, akik nem voltak hajlandók lépéseket tenni annak érdekében, hogy megfeleljenek ennek a jogszabálynak.
a magam részéről (és már nem a te hsz-edre válaszolva) pontosan ugyanebben látom a csapdát: ha nem építenek a korábbi eredményekre, akkor abból megint közbe szerzés lesz.
-
Negyed század fájltermését azért nem szabadna figyelmen kívül hagyni.
Szabályok ide vagy oda, de tény, hogy tele vagyunk MS Office-on készített fájlokkal, amiknek az olvashatóságát bizony fenn kell tartani.
Sőt, ha már történik valami, jó lenne, ha pontosan azt is szolgálná, hogy eltűnjenek az inkompatibilitások, ehelyett esélyes, hogy az egyébként nem igazán vészes helyzetből csinálunk egy valóban kellemetlent.Lehet az okokat boncolgatni, de a tények makacs dolgok: a többség MS fájlokat használ, mégpedig akkora többség, ami már lenyomja az egyébként jogos etikai érveket. Tetszik, nem tetszik, ez a helyzet.
Jó pár éve volt egy végül botrányosra sikeredett, majdnem egy cég összeomlását eredményező linuxosítási pilot projekt, aminek keretében egy egyébként jól működő irodát állítottak át Linuxra. Ez voltaképpen jól is sikerült, csak kissé elhanyagolták a próbaüzemet, és gyakorlatilag egyből élesbe fordult a menet -- amikor viszont kiderült, hogy a oda-vissza komoly gondok vannak az Office-file-ok kezelésével.
Na, ott hangzott el a válságértekezleten az a felvetés, hogy a többieknek (kb. kéttucatnyi üzleti partner és hatóságok) kellene igazodni a jövő szavához, használjanak ők is OpenOffice-t.MaCS
-
ROBOTER
addikt
Ne csak hatóság-cég közötti kommunikációra gondolj. Egy nemzetközi cég, akinek minden doksija MSO alapú, nem fog miattad áttérni. És ezt az egész helyzetet egy módon lehet még szarabbá tenni: hibrid megoldásokkal, hogy egyszerre kelljen MSO-t és opensource megoldást fenntartanod.
"tehát mert x éve törvénytelenül és rosszul működnek, akkor ez indok arra, hogy továbbra is fenntartsák a pazarló jogszerűtlen helyzetet?"
Nem is értem mit akarsz ezzel mondani. Egy cég dokumentum-kezelő rendszere tele van szerződésekkel, megrendelőkkel, HR dokumentumokkal, utasításokkal és utasítás véleményezésekkel, felterjesztésekkel és azok véleményezésével. Rahedli sablonon alapuló doksi, körlevelek, több felhasználó által korrektúrázott szöveg, agyba-főbe kereszthivatkozású táblázatok, amivel kompatibiltási gondok vanak MSO-opensource között, és amihez pl. mi is évekre visszamenőleg rendszeresen hozzányúlunk. Ezekkel mit csinálsz?
Aki fejlesztetett egy vállalatirányítási rendszer, aminek minden exportja MSO, az mit csinál?
-
gabor7th
addikt
-
bambano
titán
"Mert az az ipari standard barmennyire is fajo?": az mso csak de facto standard. az loo meg de jure.
"Az enterprise cegek hatarozzak meg sajnos a kornyezetet": menjen már be egy ilyen enterprise cég a navba meghatározni... a posztot figyelmesen olvasóknak meg feltűnik, hogy a közigazgatásról van szó, nem a piaci világról."Majd ha ezekkel mind kompatibilis lesz a libre akkor szoljatok...": még mindig fordítva ülsz a lovon. nem a libre-nek kell sp kompatibilissé válnia, hanem az sp-nek libre kompatibilissé. egyébként én nem látok ebben semmiféle problémát vagy akadályt. az ms egy csomó kódot rakott a linux kernelbe, hogy a linuxok futhassanak az ms cloudon. majd akkor raknak kódot az loo-ba is.
"De hogyan fogsz kommunikalni a nagyobb cegekkel akik tovabbra is MS-t hasznalnak mert arra epul a vallalati kornyezet?": ne tereljünk, ne tereljünk. ez a rendelet nem szól arról, hogy hogyan kommunikál a kkv a nagy céggel. egyébként meg kérdés: hogy fog kommunikálni a nagy cég a közigazgatással?
-
bambano
titán
teljesen rossz hsz.
"A közigazgatás dönthet a kötelező formátumról a kapcsolat tartásnál": nem dönthet, mert ez feltételes mód és azt sugallja, hogy eddig még nem volt ilyen döntés. VOLT."hogy az elején az oktatási anyag nem a fáról esik majd le ": valóban nem a fáról, hanem fent van a neten.
kérdezd meg: volt már oktatási anyagra pályázat? válaszom: volt.
kérdezd meg: elkészültek az anyagok? válaszom: el.
kérdezd meg: fent van a neten? válasz: fent. -
bambano
titán
"Nulla az esélye annak, hogy ne kelljen érintkezni továbbra is": és? majd igazodnak.
az a nagyobb probléma, ha az állambácsi egy drága platformot használ és a többieknek ehhez kell igazodniuk, vagy az, ha állambácsi lép az ingyenes felé, és a többieknek is az ingyeneshez kell igazodniuk?például én se szeretnék érintkezni a nav-val. de nincs mese meg belevau, hoztak pár jogszabályt, elémlöktek egy programot, oszt jónapot.
"és ott van legalább 10 évnyi már létrehozott (összetettebb) dokumentum, amivel kompatibilitási problémák vannak.": tehát mert x éve törvénytelenül és rosszul működnek, akkor ez indok arra, hogy továbbra is fenntartsák a pazarló jogszerűtlen helyzetet?
ez a vendor-lock-in, másképp nem lehet feltörni. de muszáj lesz.
-
SirRasor
addikt
De kár, hogy a rendvédelmi szerveknél nem lépik ezt meg
Meg akkor már az egész állami szférában
Ezen azért elég sokat lehet spórolni.
-
gabor7th
addikt
A túl sok digitalizáció nagyobb sérülékenyéseget jelent a kiberproblémákkal szemben... Kémkedés, hackelés. Meg kell találni a megfelelő egyensúlyt. Ami a több opensource illeti... teljesen jó annak fényében meg pláne amiket most csinált a Microsoft a Win10-zel.
-
Aprósólyom
addikt
"...e szervek hatékonyan fel tudják mérni, mely szoftvereknél és folyamatoknál van lehetőség a nyílt forrásra való áttérésre"
Ha még csak most fogják felmérni, hogy hol lehet alkalmazni majd nyílt forrású szoftvereket, akkor mi alapján határozták meg, hogy 2020-ra érjenek el egy 60%-os, nyílt forrásra való áttérést? -
stratom
csendes újonc
Oke neked nincs ra szukseged meg par kis cegnek nincs ezt tudjuk. De hogyan fogsz kommunikalni a nagyobb cegekkel akik tovabbra is MS-t hasznalnak mert arra epul a vallalati kornyezet?
A nagyobb cégeknél még nagyobb cég az állam. Majd a nagyobb cégeknél felraknak néhány gépre Libreoffice-t ha az állammal akarnak kommunikálni.
-
azbest
félisten
Mondjuk mi jobb annál, ha az állam követeli meg az mso függőség felszámolását. Egy kis cégnek még beszólhat az ms parter cég, hogy csak akkor üzletelnek vele, hogy officet telepít. Az államnak beszólhat, de nem az fog egy céghez igazodni.
A nyílt forrás pedig a legegyszerűbb módja annak, hogy ne legyen egy cégtől való függőség. Lehetne akár zárt is, de a forráskóddal együtt. Viszont a nyíltat bárki beszerezheti ingyen. Nem kell újat csinálni, lehet akár ubuntu és libre office is. Ha meg valamiért leállna az eredeti fejlesztő, akkor még mindig lehet forkolni egy uhu2 linux formában.
szóval a koncepció jól hangzik, csak a megvalósítás lehet problémás, az állami gépezetet ismerve.
Az mso mellett sem érdemes kampányolni, bár érthető, hogy néhány cég belőle él itthon is. Saját magával sem kompatibilis némelyik dokumentumuk. Legutóbb egy postai vámkezelélses dokumentummal szívtam, hogy se wordpad, se libre, se mso 2016 nem tudta úgy megnyitni, hogy az utolsó oldal vége ne törjön át másik lapra. Eredetileg valami ms programmal készülhetett, mert csak abban volt zárolt a kitöltendő mezőkön kívüli terület. Érdekes, hogy a postától jó tördelésűt kaptam kinyomtatva.. talán egyszer sikerült valakinek kinyomtatni és azóta azt fénymásolják
Máig nem tudtam megszokni az mso menürendszerét, a régi egyértelmű megoldás helyett betett vak tyúk is talál szemet menürendszer teljesen értelmetlen. Hülyéknek készült, azoknak, akik úgysem használják a képességeit, ezért nem hiányzik nekik az átláthatóság.
(#27) Snoop-y
nincs ezzel semmi baj. Ha egy cég ms környezetre építi a működését az a saját dolga. De a külső és állami kapcsolattartáshoz ne mindenki másnak kelljen igazodni hozzá. -
Snoop-y
veterán
Mert az az ipari standard barmennyire is fajo? Az enterprise cegek hatarozzak meg sajnos a kornyezetet amikkel a kisebb cegek kesobb talalkozni fognak mikor nekik dolgoznak.
Az a baj hogy linuxon egyesevel akarjak megfeleltetni a komplex windows infrastrukturaba tartozo elemeket amiket kulon kulon fejlesztenek linuxon. Lassuk be ez igy nem fog menni.
Oke mondjuk hogy az office-t kivaltod desktopon de az enterprise szektorban van elet az office-on kivul is.
Sharepoint es azokra epulo szolgaltatasok, InfoPath, Power BI es estig sorolhatnank.
Majd ha ezekkel mind kompatibilis lesz a libre akkor szoljatok...
Oke neked nincs ra szukseged meg par kis cegnek nincs ezt tudjuk. De hogyan fogsz kommunikalni a nagyobb cegekkel akik tovabbra is MS-t hasznalnak mert arra epul a vallalati kornyezet?
-
cami][us
senior tag
A közigazgatás dönthet a kötelező formátumról a kapcsolat tartásnál. A kúriánál belső szabály az LO használata, de tudtommal nincs gond a külső anyagokkal sem.
A hírhez annyit, hogy hiszem ha látom kategória. Önkormányzatok itt-ott átálltak, a megközelítés, hogy ezzel most hirtelen szénné spórolják magukat, meg rossz hozzáállás, pláne, hogy az elején az oktatási anyag nem a fáról esik majd le ahogy a document foundation sem ingyen működik. Az irány jó. -
ROBOTER
addikt
És a világbékét kihagytad. Nulla az esélye annak, hogy ne kelljen érintkezni továbbra is MS Office-t használó intézményekkel/vállalatokkal/emberekkel, nulla az esélye annak, hogy az MS fog változtatni, és ott van legalább 10 évnyi már létrehozott (összetettebb) dokumentum, amivel kompatibilitási problémák vannak.
-
stratom
csendes újonc
Miért? Olyan nehéz mindenkinek felrakni a MS Office helyett a Libreoffice-t ha hivatalos dolgot akar intézni az ember?
-
bambano
titán
egyébként a cikk olvasása közben nekem is az jutott eszembe, hogy itt már valaki megint közbe szerezni akar...
ezt a véleményemet az indukálta, hogy pár olyan dologra határoznak meg feladatokat, ami évek óta készen van. csak vissza kellene nyúlni a korábbi eredményekhez és felhasználni azt, nem pedig újra megcsináltatni mindent nulláról.
példa: "az érintett szervek dolgozói számára tananyagot kell készíteni a nyílt forrású szoftverek használatáról, ez jövő évtől kerüljön bele a kötelező továbbképzési rendszerbe". van kész tananyag? van. akkor minek megint?
"évente be kell számolni arról, hogy a nyílt szabványok, illetve nyílt forrású szoftverek alkalmazása mekkora megtakarítást eredményezett a költségvetés számára": ha így indítjátok a projektet, bukta lesz a vége, előre megmondom.
-
kcsa
veterán
válasz
sz.balazs.95 #16 üzenetére
Bakker, pont ezért jöttem, mert nekem is ez votl az első gondolatom. És ez valahol ijesztő azért
-
sz.balazs.95
veterán
válasz
tatararpad #1 üzenetére
Biztos megtetszett nekik a Red Star OS, és sajátot akarnak.
-
vmarci21
tag
Az eddig említett ismertebb - és a Microsoft féle után teljesen átláthatatlan - OpenOffice, LibreOffice mellett van mé egy, ingyenes verzióban is elérhető, Microsoft Office-ra hajazó megoldás: A (Kingsoft) WPS Office. Microsoftos szoftverek után teljesen logikus felépítésű, és egész jó kompatibilitása van az ismert kiterjesztésekkel, és fut (sok)mindenen (Windows, Linux, Mac, iOS, Android)
-
A LibreOffice ugyan sokat fejlődött az utóbbi időben, de még mindig komoly kompatibilitási gondokkal küzd.
Rendszeresen próbálkozom vele, folyamatosan frissen tartom, de sajnos nem jó.
Van azonban egy nagyon jó csomag, igaz nem ingyenes, de személy szerint nem hiszek az ingyenes dolgokban. Az olcsó, de stabil, számonkérhető megoldásokat kedvelem és ez annak tűnik, immáron évtizedes használat során is, ez a SoftMaker Office. Egy német cég fejleszti, kb. a MS Office XP stílusában, kb. 15e Ft-ért három licenszt kapsz + korlátlan portable felhasználást, és nekem még nem voltak vele kompatibilitási gondjaim.
MaCS
-
Dare2Live
félisten
Ennek így semmi értelme, egyértelműen csak egy újabb csatorna amivel közpénz magánjellegűvé alakul.
-
TomMusic
őstag
Kicsit eltávolodva a cikktől, kicsit amúgy én gáznak érzem, ahogy a mai irodai szoftverek vannak. Az MS office sokszor rémálom. Naponta használom én is őket, főleg az excelt, és olyan bugok vannak, hogy megőrülök. A Libreoffice jó alternatíva lehetne, de a kompatibilitás sajnos nem mindig jön össze.
De másik (optimista) szemszögből meg, örüljünk hogy legalább van igen jó ingyenes alternatíva. -
JamesHun
addikt
dolgozzon libreoffice ban akinek nincs jobb dolga
2 nyilt között is kompatibilitási gondok vannak hát még MS cuccokkal
De néha még Libre Libre között is elég bajok vannak amikor egyszer csak egy szám mezőt átalakít és lecsippent 3 karaktert és a 16000 ből 16 lesz amit látsz
Nem egy ilyen jött már össze nálunk, mert vannak akik libre ben dolgoznak nálunk, nekem meg van mindkettő a gépen és néha sírok a libre ben jött fileokonnéha én is dolgozgatok libre calc ban, de MS be sokkal gyorsabban és szebben tudok haladni
de azt persze nem kell mérlegelni, hogy át lehet térni másra, csak az sem ingyenes még ha annak hírdetik, a linux szerverek sem 0 HUF ba lesznek
Akik használni fogják a ki tudja milyen kitalált szoftverüket mennyi idő lesz az átállás, betanulás, a menet közbeni igények lefejlesztése amire persze majd negyed év után jönnek rá, hogy jah, de ilyet is kéne tudnia, mert ez régen alap volt, csak elfelejtettükde ot lesz az hogy Nemzeti Kalkulátor és Nemzeti Operációs Rendszer felirat és ettől persze tökéletes lesz
-
User64476
őstag
Úúú lopás szagot érzek! Újabb csatornákat nyitunk a közpénz magánjellegűvé alakításához!
-
ROBOTER
addikt
A prezentációszerkesztője katasztrófa, a minimális kompatibilitás sem teljesül. A legújabb verzióban is a legtöbb céges .pptx össze-vissza jelenik meg, és amit abban készítek, az MS Office alatt sokszor meg sem jelenik. Az ipaden a Keynote nagyságrenddel jobban működik.
De hasonló a helyzet ha picit bonyolultabb egy .docx, korrektúrázott, körlevél stb. Sajnos céges környezetben nem tudom korlátozni a szolgáltatásokat a betűszín beállíthatóságára.
-
big-J
őstag
Iszonyat feleslegesnek hangzik. Minek kell Nemzeti oprendszer, bongésző, office csomag? Úgyis csak egy átcímkézett nyílt licenszű linux variáns lesz, értelmes support és frissítések nélkül.
Habár ha valakinek a zsebébe kerül a kifejlesztéséért adott pénz 90%-a, máris nem olyan hasztalan.
-
ROBOTER
addikt
válasz
tatararpad #1 üzenetére
Tudom, ehhez fejlesztés is kell, nem csak csomagolás, de azért nem ártana egy MS Office-szal valóban kompatibilis irodai szoftvercsomag kidolgozása. Nyilván ezt nem Magyarország fogja megalkotni.
Az állami vállalatok MS-hez kötése viszont valóban aggasztó. Ezrével döntenek vastagkliens mellett olyan esetekben, amikor ezt semmi sem indokolja, sőt a web alapú megoldás olcsóbb lenne beszerzési és üzemeltetési szempontból.
-
tatararpad
őstag
a nemzeti fejlesztési miniszter feladatul kapta, hogy jövő év március 31-ig a belügyminiszter közreműködésével készítsen javaslatot a kormány számára egy térítésmentes – legalább operációs rendszert, irodai szoftvercsomagot, valamint böngésző szoftvert tartalmazó – nyílt forráskódú lakossági alap szoftvercsomag kialakítására és folyamatos karbantartására, illetve támogatására vonatkozóan, továbbá tegyen javaslatot a szoftvercsomag részeként egy nyílt forráskódú levelezőszoftverre is
Minek? Nincs a piacon elég Linux disztribúció, amiből Gipsz Jakab válogathat? A többi oké, mondjuk a nyílt forráskód erőltetésének nem sok értelmét látom, szoftver kiválasztásánál ez legyen egy szempont, de ne kizáró feltétel, hogy márpedig ha törik ha szakad X százaléknak nyíltnak kell lennie.
Új hozzászólás Aktív témák
ph A tegnapi határozat értelmében négy év alatt jelentősen csökkentik a közigazgatásban a zárt forráskódú szoftverek arányát.
- Xbox Series X|S
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Whisky topik
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Jelszókezelők
- Laptop takarítás otthon? Így csináld biztonságosan!
- HiFi műszaki szemmel - sztereó hangrendszerek
- Projektor topic
- Samsung Galaxy A41 - a matek nem stimmel, a méret igen
- Sony MILC fényképezőgépcsalád
- További aktív témák...
- Eredeti DELL 240W töltők (LA240PM160)
- PS3 Slim 4.92 HEN, Telepített játékokkal - RÉSZLETEK A LEÍRÁSBAN
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i9 14900KF 32/64GB RAM RX 9070 XT 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- AKCIÓ! Gigabyte H510M Intel i3 10100F 16GB DDR4 512GB SSD GTX 1060 3GB GDDR5 Rampage Shiva 500W
- Beszámítás! LENOVO Ideapad Gaming 3 Gamer notebook - R7 5800H 16GB RAM 512GB SSD RTX 3050 4GB Win10
Állásajánlatok
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest