Új hozzászólás Aktív témák
-
tegbashar
tag
PCIe vakdugót adhatnának mellé gyárilag
-
SRC
tag
Én is filléres venti meg örvénypárti vagyok. Mindent külön hűtök. A táp ventije fent van, kinti levegőt szív közvetlenül. A gépházhoz nincs semmi köze. A HDD keretnek van saját ventije, az elölről szívja a hideget, megy be a házba a HDD-k által felmelegített meleg. Az alján van egy triplaradi. Az első két ventije szív, dől be a házba ott a meleg. A harmadik az már kvázi a DDR4-ek alatti az fúj kifelé. A nagy 20cm-es oldalventi kintről szív befelé, dől be a hideg és bent meg vannak felkötözgetve az alaplapi híd, a VGA VRM felett öreg CPU hűtőventik alaplapra dugva fordulatvezérelve. Gépházon hátul egyáltalán nincs is venti, csak egy 500mm magas bordázott tartály. Egyedül fenn van egy házventi, ami csak azért van, hogy szívja ki a meleget a házból, amúgy teszek rá mi merre. Össze-vissza örvény és mégis bevált.
-
NightGT
senior tag
Oldallap hűtés az totálisan nonszensz. Ahhoz akartam hozzászólni igazából én is...a gond ott inkább az lehet, hogy az üveg nem csak a fényt tükrözi, hanem a sugárzó hőt is
A feketére festett fém elnyeli azt, de az üveg oldallap meg effektíve egy melegház. Persze ha melegszik, azt nem az üveg miatt teszi...pár fokot jelenthet, de máshol van ott a gond.
Amit az enyémen látsz: 3 Noctua NF-A, két Thermaltake TY-147, egy Silent Wings, egy Pure Wings...ezek a dupla árasakVan még NB eloop is, az konkrétan 10k egy 140es. Hangos is mint a fene, de olyan légáramot csinál mint egy turbina.
A zajcsökkentést pénzlocsolással nem oldod meg. Aerodinamika van. Motorzaj ma már egy 10 eurós, P sorozatos Arcticon sincs. Ami légáramot, de legfőképp sztatikus nyomást csinál: az hangos. Ami csendes, az meg kisteljesítményű. Igen, a 8-10 ezres IS. Noctua NF-A -k forgatva pl. elég hangosak szerintem...de át is fújják a bordát rendesen.
Ha jót akarsz jó áron, akkor BQ PureWings, Blacknoise Noiseblocker NB, esetleg újabb P-s Arctic (de annál még mindig rezonál/búg valami bizonyos fordulatokon). Illetve ventitopic. És 140es méret. Ezeknél többért már nem teljesítményt/csendet, hanem jobb rögzítést, jobb anyagokat, hosszabb élettartalmat (akár 10 év MTBF is) kapsz (bár a BQ PW-k is lassan 3 éve mennek 24/7...)
Ha csendes gépet akarsz, akkor vagy épített víz / jó AIO, vagy léghűtés - és minél nagyobb felület/tömeg. De ház szellőzés a víz mellé is kell...
(persze az én megoldásom eléggé overkill, de egy bármilyen upper mid gép fűthet 300-400 wattokat. Hát ha még meg is húzzák...top-end meg jóval többet is. És még vannak a melegedő NVME SSD-k, egyebek. Aztán jönnek a vonatkozó fórumokba, hogy miért látom a 80-100 fokokat, pedig mindenvan...) -
Kansas
addikt
Számomra agyatlan, fent leírtam, miért. Számodra nem meglepő módon nyilván nem az, különben aligha csináltad volna ilyenre.
Zajra normalizálás... no igen, ésszerű határokon belül van értelme, de ez alatt nem azt értem, hogy duplán túltervezni aztán durván alulvezérelni... én inkább annak a pártján vagyok, hogy két db fele fordulaton járatott venti helyett veszek egyet dupla áron, ami teljes fordulaton se hallatszik ki a házból.
Ha alszok akkor meg alszok, nem ventillátort hallgatok, vihar se gyakran tud felébreszteni...
A másik dolog pedig, hogy semmi szükség 50°C-ra hűteni, ha fele erőfeszítésből is le lehet 55-57-re, nem fogod észrevenni az élettartam-növekményt, mert erősen kétlem, hogy 15-20 évig megtartanád a procijaid/videokártyáid. Ez már inkább csak e-pénisz növelésre jó, hogy "Bebee, az én vasam 50 fokon jár"...No de mindegy is, a vitám 99%-a nem veled van, az oldallap-hűtés kapcsán pedig mintha egyetértenénk...
Nekem is megvannak a rigolyáim a gépépítés kapcsán, de tanácsot nem azok alapján adok másoknak... legalább is igyekszek nem azok alapján adni.
Szóval használd egészséggel azt az overkill borzadályt, písz! -
NightGT
senior tag
LTT tesztjéből hiányolom a zajra normalizálást...majd Gamersnexus Steve elmagyarázza azt a differenciát
Füstgép nem kell hozzá, elég néhány füstölő is a legközelebbi rossmann-ból. De nagyon szentély szaga lesz tőle a gépednek
Abban biztos vagyok, hogy overkill, de hogy agyatlan?Amikor a drága NZXT venti vezérlő este 11kor úgy dönt, hogy leáll, észre se veszem, annyira halk volt 50-60 fokokkal...a szívó CPU toronnyal is. Megjegyzem, ráfujatni a meleget a VGA hátalapra, mint rájöttem, megint nem optimális...nyugodtan elképzelhettek mindenféle elvi megoldásokat, de azt garantálom, hogy a természetes konvekciós légáramot, meg a hősugárzást sem fogod te semmilyen ház szellőzássel felülírni. Legalábbis amíg nem 140es ventit használsz 1500-2000+ fordulaton. Persze nyugodtan fűtheted a ramokat, ha nincs OC-zve...
Jobb az elmélet helyett gyakorlati tapasztalatokból építeni. De hé, én nem értek hozzá, csak mellettem bányászik éjjel, miközben alszom, 50 fokon zavartalanul... -
Kansas
addikt
Ezt hívják úgy, hogy agyatlan overkill...szvsz.
Érdekes lenne megnézni a légáramlást egy füstgéppel, gyanúm szerint a káoszelmélet elevenedne meg, örvényekkel.
Az eleje még rendben, de fent agyrém... mi az, hogy 1 be 1 ki, mi a franc értelme van annak...a függőlegesen beszerelt CPU-hűtővel együtt...
Normális légáramlás elöl be, hátul és fönt ki, nekem úgy tűnik, épp te gondoltad túl.
Ha megnézed az LTT videót, alig van 3-5°C különbség az 1elöl/1 hátul és a 2 elöl/1 hátul/2 fönt konfig között, és az még olyan szinten egyszerú setup, oldalanként egyfele fújnak a ventik(be/ki). A javulás túlnyomó részét már a 2 ventis rendszerrel el lehet érni, de 3-4-nél több már tök fölösleges.
Az se világos, hogy minek kell egy 180W-os mini kártyát három bazi aftermarket ventivel hűteni, egy látványosan nem rá tervezett bordán... bele vagy szerelmesedve a ventikbe, vagy leesett egy raklappal a kamionról és nem tudtál vele mit kezdeni?
Nyilván nem lehet a port 100%-ban kint tartani, akármilyen szűrővel, de nem mindegy, hogy hetente, havonta vagy évente egyszer kell takarítani... -
NightGT
senior tag
Bizony megáll a hő felül, pozitív nyomással is...ebben a konfigban nagyon lehetett érezni, mennyivel jobban kivezeti a felső venti a hőt, a hátsóhoz képest
Pedig 140esek mind, és hiába forgattam bárhogy a tornyot. Most egy AIO van benne, felső beépítéssel...ház egy Fractal Arc Midi R2, sajna már nem gyártják.
Nem kell extrém építés se. Elöl min. 2 be, felül 1 be 1 ki, meg hátul ki, ezzel még megvan a semleges / pozitív légáram. Lehetőleg olyan ház, amibe minimum belépőként fér 140es...nem kell túlgondolni, por mindenképp lesz benne, bármilyen PC-s szűrőt raksz.
-
Kansas
addikt
Én tartom, hogy több beszívott levegő kell, mint kifújt, a por miatt.
A kevesebb beszívó mint kifújó rossz ötlet, telemegy porral az egész ház a kis réseken keresztül(pl. bővítőkártya-fedelek hátul lent, panel-illesztések, stb). Teljesen letömíteni kb. lehetetlen és/vagy nem valami esztétikus.
Azon ne aggódj, hogy fent megreked a meleg levegő - ami bement az ki is megy, felfújni nem fogja a házat akárhány venti sem, nem lufiból van. A hátsó fenti kifújó ventinek a procihűtő is besegít mozgatni a levegőt, akár léghűtve van, akár vizezve(akkor az radiátoton levő ventik).
Ráadásul ha alul van több beszívó venti, azok megfújják friss levegővel a tipikusan jobban fűtő VGA-t... lásd LTT hűtés teszt és PB tech guide(por) -
NightGT
senior tag
Naszóval...szellőzésre olyan házat kell venni, aminek az eleje Mesh (rácsos), és lehetőleg a teteje IS. Legalább a hátsó teteje, de lehetőleg az egész. (pl. Meshify C, de egyre többen veszik át ezt a megoldást hála isten) Akkor felülre aztán mehet egy AIO, vagy végig kell rakni felül IS ventivel, frontba egy beszívó, hátra meg egy, vagy kettő kifújó.
A legtöbb hő a ház tetejében gyűlik össze, ott áll meg. Ezen az egy szem hátoldali ventik sem segítenek... -
Kansas
addikt
válasz
muxi-muxi #29 üzenetére
Javaslok egy tesztet: átmenetileg ne az oldalát kapd le a háznak, hanem az elejét, és nézd meg, hogy akkor hogy alakul a hűtési teljesítmény és a hangerő.
Tippem szerint az előbbi nőni, az utóbbi csökkenni fog, mert az előlap által okozott keresztmetszet-szűkítés eltűnésével a levegő lassabban, de sokkal nagyobb felületen áramlik be a házba, hatékonyabb hűtést eredményezve - ezért is javasoltam fentebb a mesh-elejű házakat.
Emellett - nem annyira a hűtési teljesítmény, mint inkább a por miatt - érdemes pozitív nyomást kialakítani a ház belsejében, tehát több ventivel(de legalább is nagyobb volumenben) szívni be a levegőt a házba, mint amennyit a kifele irányra használsz - porszűrőn keresztül, természetesen, különben tökmindegy. Ez azt eredményezi, hogy a porszűrővel nem ellátott apró réseken a levegő kifelé fog áramlani, ezzel elejét véve a poros levegő beszívásának. Így nem a ház belsejét kell gyakran pucolni, csak a porszűrőt. -
-
Kansas
addikt
A helyedben ahelyett, hogy ezt a drága házat szétbarmolnám vagdosással meg böhöm bordával, inkább eladnám, és az árából vennék egy normálisan szellőző házat.
Ez a ház(bár az NZXT-k közt a jobbak közül való), nem azoknak van kitalálva, akik a hőfokok miatt aggódnak, hanem akik a kinézetre adnak - mert valljuk be, egész pofás egyébként.
Csak épp pl. egy Fractal Design Meshify, egy CoolerMaster MasterCase H500 vagy egy Thermaltake Versa J22 alighanem köröket ver rá hűtésben, jelentősen olcsóbban és nem jelentősen rondábban - bár ez utóbbi nyilván egyéni ízlés kérdése... -
Kansas
addikt
válasz
muxi-muxi #24 üzenetére
Mit nem értesz azon, hogy a házak oldallapja nem hőleadásra való? Függetlenül az anyagától... gondolkozz már, vastag légréteg választja el a hőtermelő alkatrészektől...
Vagy ahhoz a bazi bordához applikálsz hőcsöveket is, amik a CPU/GPU párosról elviszik hozzá a meleget? Ugyanis különben semmit sem fog segíteni rajtad.A te házadnak az a baja, ahogy fentebb is írták, hogy nem kap elég levegőt elölről(az NZXT házaknak híresen szar a légárama), ahonnan be szeretné szívni, így nem mozog benne annyi levegő, amennyi le tudná hűteni - plusz ha lábnál van, akkor még a por is esélyesen szépen eltömi, ha nem takarítod rendszeresen.
A trükk az, hogy 300+W-os GPU-t nem zárt házba teszünk, hanem valami mesh elejű, jól szellőzőbe. Már ha nem akarod megvizezni a VGA-t(bukva a garit).
A procid(és a géped összes többi része) lópikulát nem fűt a VGA-dhoz képest, azt hiába vizezed, sokat nem nyersz rajta. -
muxi-muxi
senior tag
válasz
antikomcsi #21 üzenetére
Plexit tervezek oldalra tenni, kettő darab 140-es venti társaságában, hátha kiszippantja a meleg levegőt. Még mindig jobb, mint a teli üveg. Hát ja, a házamnak sem ártana felül némi szellőzés, ahogy elöl sem. Lehet, hogy lézerrel kivágatom mindkét részen. Ugyan nem lenne olcsó, lehet hogy jobban megérné. Akkor már felül is el lehetne egy radiátort helyezni léghűtés helyett. Igazából a házam szép (NZXT H700), csak nem ekkora kazánra tervezték.
Szerintem egy fém oldallap még mindig jobb hővezető mint az üveg...
végül is ezt is felnyálazhatom az oldallapra. Egy hármas alulemez meg is tartja. Szerencsére olyan helyen dolgozom, ahol akad ilyesmi...
-
törölt tag
Hagyomány ami a fokozottanhátrányos helyzetből alakult ki.. Asztal alatt, 4 oldalt körbe zárva a dobozt, meg reked a meleg, és azt vissza is szívja elöl a ventilátor.
Ha leveszed az oldalát megszakad ez a folyamat, mert szét tudja fújni a meleget a szabad tér-részre.
Se nem praktikus, se nem kellemes, de megszokták az emberek, mert 10 éve a 150W-ot fogyasztó gépeket is a számítógép asztalba rakták, és annak is levették az oldalát és izzadtak mellette tavasztól-őszig. -
zetor2000
őstag
Ha van a gépeden vezeték nélküli hálózati kapcsolat, amit egy wifi eszköz kiszolgál (azaz pl. egy wifi router/AP), akkor az a gép egy hálózathoz csatlakozik. Ehhez tudsz a mobiloddal is kapcsolódni. Ebben idáig semmi truváj nincs. Viszont...
PCről telefonra fájlátvitel legegyszerűbben / gyorsan egy, a telefonra telepített FTP szerverrel lehet. Ilyenből 1000+1 van a készülékek alkalmazásáruházaiban. Androidra legalábbis. Használata rém egyszerű, a teló kijrja a csatlakozáshoz használatos adatokat (IP, jelszó, akárni) és ezt megadod PC-n pl. TotalCommanderben, akkor tudod böngészni a gépeden a telefon tartalmát, le/fel tudsz rá tölteni állományokat.
Hasonló megoldás, ha PC-n megosztott mappát hozol létre (jobb klikk a mappán, és ott valami erre utaló jelzés, windows függő, hogy épp mi). Ekkor a telefonon egy arra alkalmas app képes a PC-n lévő dolgokat böngészni/tallózni. Pl. telóra is van TotalCommander, meg egy rakás olyan app, ami hálózaton is tud böngészni, nem csak a telefonon. -
válasz
muxi-muxi #17 üzenetére
Szerintem nem az üveg oldallap a gond a házaddal, hanem az, hogy hiába van rajta valami kis perforáció, de elől és felül is zárt. Ezért nyáron nagyon könnyű belefőznöd a többi alkatrészed, amint néztem elég jó kis konfig, aminek azért van étvágya. A gyermekemnek phanteks eclipse p600s üveg oldallapos házat üzemeltünk be. Az első és a felső hangszigetelő nélkül. Elől 3x140 hátul 1x140 fent 360-as radiátor, és még soha nem volt ilyen halk és csendes gépe. Szóval kinek mi, én akármennyire is tetszik egy ház, egy 3080-at nem zárnék be úgy, mint Te.
-
-
muxi-muxi
senior tag
Mindenkit lebeszélnék az üveg oldallapról. Már ha képes arra, hogy lemondjon a belső hardver látványáról. Nekem is üveglap van, de marhára megbántam. Rohadt érzékeny, és nulla a hővezető képessége. Akkor már inkább EZERSZER fém oldallap, mint amilyen a UMX4 Silver. Rohadt pofás házikó.
Nyáron meg oldallap off. Csak óvatosan a gép melletti sörözéssel, nekem pl. lábnál van a masina... -
Különleges kiadás ide, vagy oda, azért 160.000.- Forint nem normális dolog egy ilyen műbőr bevonaú gagyiért, izé, székért.
Ha arra gondolnék, hogy egy ilyenben izzadja szét magát a gyerek nyáron, akkor is maximum 40-50 ezer Forint közötti összegért venném fontolóra.
-
-
szellat
csendes tag
Valószínűleg én nem látok, de a cikkben említett székek Casekingre mutató linkjéből honnan derül ki a termék aktuális ára?
-
Nergalos
aktív tag
A legjobb a Fallout-os szék!
-
Saros139
csendes tag
Nem elírás. Ha követed a megadott linket, akkor ott a típus: UM425IA-AM032T
Ebből az első fele (UM425IA) ezt a Zenbook családot jelzi, a másik fele pedig a modellkiépítésre vonatkozik (AM032T). És itt lehet AM vagy HM.Vannak boltok, ahol a kiépítés típusjelzést adják meg, de a fényerőt nem. Máshol megadják a fényerőt, de a kiépítés jelölést nem.
-
kavalkád
senior tag
szimpatikus alaplapok
-
-
tibaimp
nagyúr
Lehet, hogy hülyeséget kérdezek, de ha egy alaplapon van Wi-Fi 6/Bluetooth 5 vezérlő, akkor a telefonommal/tábla géppel, közvetlenül vezeték és más kütyü nélkül rá tudok csatlakozni a win10-re, és látja a telefont, mint "meghajtót" (vagy az Intézőben, mint eszközt), mintha USB-C vezetékkel kötöttem volna össze azokat?
-
Saros139
csendes tag
Adalék az Asus Zenbookhoz, hogy a kijelző 250nit fényerős változatú. Ezt a típusjel utáni altípus kezdőbetűi árulják el: AM:250 nit, HM:400 nit.
-
30z.Samu
félisten
A cikk címét a Halestorm együttes ihlette?
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
ph A bolondos hónap derekához közeledve főleg az alaplapoké, számítógépházaké, noteszgépeké és headseteké a pálya.
- Automata kávégépek
- A fociról könnyedén, egy baráti társaságban
- Amlogic S905, S912 processzoros készülékek
- iPhone topik
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Kézilabda topik
- GoodSpeed: Segway-Ninebot F3 E elektromos roller.
- E-book olvasók
- Samsung Galaxy S23 és S23+ - ami belül van, az számít igazán
- EAFC 25
- További aktív témák...
- Iphone 12 Black 64Gb független 87% akku
- LG 27 Odyssey 144Hz Gamer monitor
- 27% Számlával! HP Gaming! 16.1" IPS 144Hz / 7640HS / RTX 4060 / 16GB DDR5 / 512GB NVMe! BeszámítOK
- Samsung Galaxy S24 5G 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Lenovo Thinkpad L13 Yoga Gen4 X360 Érintős! Ryzen 7 Pro 7730U 16GB RAM / 256GB SSD Magyar
- Samsung Galaxy A32 4G 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- AKCIÓ! Sony PlayStation 5 825GB SSD lemezes konzol extra játékokkal garanciával hibátlan működés
- 3db Dell PowerEdge R730XD és 3db Netapp RS-1401 NAS
- PowerColor AMD RX5700XT 8GB / Újszerű állapotban / 6 hónap jótállással / számlával
- LG 38GL950G-B - Ívelt Nano IPS / 3840x1600 / 175hz 1ms / G-Sync Modul / FreeSync / HDR 400
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest