Hirdetés
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- Azonnali informatikai kérdések órája
- GeForce RTX 5060: Ezt kapjuk 150 ezerért
- Milyen asztali médialejátszót?
- Steam Deck
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- Intel Core Ultra 3, Core Ultra 5, Ultra 7, Ultra 9 "Arrow Lake" LGA 1851
- Milyen alaplapot vegyek?
- HiFi műszaki szemmel - sztereó hangrendszerek
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
Új hozzászólás Aktív témák
-
floatr
veterán
Hát az interoperabilitás nagy probléma, de a másik oldalról is. A pozícióba kerülés alatt meg értek mindent, amivel népszerűvé válhat: minőség/mennyiség/politika/funkciók/felület...
A canonical most szerződött le pár OEM-el, hogy ezekbe a régiókba előtelepített QA-s gépeket szállítsanak. Csak találgatni lehet h mi lesz belőle -- nyilván a fanok egyik táborból sem vonakodnak találgatni majd -- de ha egy adobe androidra ad ki szoftvereket, és bérleti konstrukciókat is próbálgat, az a meglátásom, hogy nem lenne céltalan a dolog. Pláne hogy akkor később megágyazhatnának maguknak más régiókban is a platformon. Az egyedüli problémát abban látom, hogy az adobe nem tud annyi pénzt erre beáldozni, mint a ms a nokiás/wp-s marhaságaira.
-
bambano
titán
"Pl. próbálj vi-ben több sort átvágólapozni egy másik terminál ablakba, ha azok a sorok nem fértek ki görgetés nélkül.": szerintem ez csak az axisok felprogramozásán múlik. de majd ha ilyen bajom lesz, gvim-ben nyitom meg a fájlt
"Nálam Windows + PuTTY kombóról van szó, de gondlom mindegy": nem, nem mindegy, mert az eredeti hsz arról szólt, hogy valaki ott ül a linux konzolján, nem arról, hogy távolról mit buherál rajta.
"Ezen a téren én inkább szabványos szöveges formátumot akarnék": a név=érték konfig formátum teljesen szabványos. Én a magam részéről még mindig falra mászok attól a gondolattól, hogy valakinek van egy jó xml editora, akkor attól kezdve minden xml legyen.
-
bambano
titán
de teljesen megszokott, hogy két terminálon buherálok két eszközt egyszerre és másolgatom a konfig darabokat egyikből a másikba. például.
vagy fájlneveket, url-eket másolgatok.
ha nem akarom, hogy az alapértelmezett cuccok kezeljenek le egy adatot, akkor pl. böngészőből kimásolom az url-t és egy xterm-ben wget-tel leszedem.millió meg egy egyéb felhasználása is van, igen gyakori.
szerk: az y-ozást rendesen yank-nak hívják.
szerk2: "Azt a terminál emulátor csinálja.": nem, a karakteres konzolon a copy-paste-t nagyrészt maga a konzol driver, kisebbrészt a gpm csinálja. a terminál emulátornak ehhez kevés köze van, leginkább azért, mert nincs is ott terminál emulátor.
szerk3: azért lehetne vitát nyitni, hogy a vi meg az ascii konfig fájl a taszítóbb vagy a regedit... nem hiszek benne, hogy a regedit tömegeket vonzana...
-
bambano
titán
"Dehogynem, csak mikor írták őket, még nem volt semmi de-facto szabvány kialakulva": tévedés, volt szabvány, cde a neve.
"Windowsban 99% lehetsz benne,": windowsban kb. semmiben nem lehetsz biztos, voltak olyan verziók, ahol a keresés és a csere a wordben, az excelben és az ms ie-ben három különböző gombon volt.
"Mellékesen nincs is igazi vágólap Linuxon X nélkül... soha nem értettem miért nincs.": van, a karakteres konzolra is van vágólapozás, gpm-nek hívják. Az X-nek van saját vágólapozó rendszere és tudtommal a gnome-nak is.
(#268) lordfreyr: "Terminál alá felesleges a grafikus felületnél alkalmazott ctrl+c/v/x vágólap, mert úgyis programokkal kezeled a fájlokat": most itt vagy karakteres konzolt akartál írni, vagy nincs igazad, mert xterm-ben, gnome-terminalban igenis jól jön a vágólap.
-
attila9988
őstag
Dehogynem, csak mikor írták őket, még nem volt semmi de-facto szabvány kialakulva.
Az csak a windows által biztosított szolgáltatásokra igaz. A vágólapot pl a windows adja, nem az általad említett szövegszerkesztő.
Másfelől pedig, ha én adott feladatra írok egy programot, és arra a bizonyos feladatra én azt gondolom hogy hatékonyabbat tudok kitalálni mint az a bizonyos "de-facto szabvány", akkor nyilván a saját utamat fogom járni, mert csak... és ez a végén nem hátrány lesz, hanem előny.
Ott van a vim. Van benne többféle beviteli mód, millió parancs, buffer, és különböző extrák, amik másban nincsenek. Hogy ez mind máshogy működik mint a jegyzettömbben? Igen.. Pont ez a jó benne. Ha olyan lenne mint a jegyzettömb, akkor miért lenne rá szükségem? Gyorsabb, kényelmesebb, jobb. Akkor most keseregjek hogy nem pont ugyanolyan mint a másik? (mellesleg még a windows vágólapot is tudja használni, ha éppen az kell neked)de-facto szabvány meg van a unix parancssorban is, a bash szabályszerűségei pl azok. Ott is megvan hogy mit tehetsz és mit nem, és hogy hogyan kell elindulni a megoldás felé.
-
Rickazoid
addikt
Terminál alá felesleges a grafikus felületnél alkalmazott ctrl+c/v/x vágólap, mert úgyis programokkal kezeled a fájlokat, ezek viszont az ikonkijelöléssel történő kezelésnél használatosak. Viszont a szövegkijelölés és egér középső gombbal való beszúrás a kurzorhoz ugyanúgy működik X nélkül is (igen, van egérkurzor X nélkül).
Az meg nem tudom miért zavar, hogy ősi eredetű programokat nem írtak át, hogy ne kelljen újratanulni a programok kezelését azoknak, akik azokat használják.. a frissen belépő embereknek nem tart sokáig megtanulni amit kell, ez személyes tapasztalat. Nem hinném, hogy Windows terminálban a régi DOS-os időkből származó programok annyira egységes működésűek lennének, kivéve egy egységes projekt keretében íródottak, mint a Linuxra épülő rendszereknél a GNU (eredetű) programok. Egyébként ma már az X használata a leggyakoribb asztali rendszereknél, a GUI-val rendelkező programok meg ugyanazokat a standardeket követik, mint az elterjedtebb windows-os társaik, kivétel amihez nincs ilyen.
A terminált használó szakemberek meg tudják mit csinálnak és nem az alapprogramokon múlik, hogy a munkájuk küzdés-e. -
attila9988
őstag
Szóval powerusereknek jó hogy van választék, de ezért ez mér a fejlesztői erőforrásokat is szétforgácsolja.
Ez egy hibás gondolatmenet. Nem forgácsolod szét azt, ami soha nem is volt egy. Nem egy cég terméke ez az egész rendszer. Ha neked kell valami, és olyat ami megfelel nem találsz, akkor lefejleszted magadnak.. És? Ez miért baj? Mert beállhattál volna gnome -ot fejleszteni? Igen megtehetted volna, ha akartad volna. De nem akartad. Akkor ez most a platform hibája? Nem. Mindenki azt tesz, amit akar. Ha aztán a munkádat közreadod, és azt mások is aktívan elkezdik használni, azzal te nem forgácsoltál szét semmit.
Ha meg valaki összerak egy os -t, és azon pl csak kde -hez ad support -ot, akkor neked az lesz a megfelelő, és nem is kell azzal törődnöd, hogy más meg másféle megoldást választott erre a feladatra.
-
attila9988
őstag
Pl. az elterjedtebb szövegszerkesztőket ha megnézed (vi, emacs, pico, joe, stb.), mindnél más billentyűkkel kell egészen alap műveleteket is elvégezni, sőt a logikájuk is eltér.
Ez nem azért van mert "*nix örökség", hanem azért mert ezek különböző programok, különböző feladatokra. Nyilván nem lehetnek pont ugyanolyanok. Ez windows -nál is pontosan ugyanígy van, csak a rendszer közeli komponensek kezelhetőek egységesen, valamint a vizuális megjelenéshez vannak előre kimunkált jól kitalált vezérlőelemek, de ettől még nyilván teljesen máshogy kezeled az egyes programokat. Ha te most nekiállsz programozni, te sem azt fogod figyelembe venni hogy adott feladatra létezik -e már valami, illetve hogy azt hogyan kell kezelni, hanem azt fogod, hogy neked milyen igényeid vannak, és annak megfelelően fogod megírni a felhasználói interface -t is.
Konfigurációs fájlok formátuma is változik alkalmazásonként, akkor is ha egyik lényegében semmivel sem jobb mint a másik.
Dettó... Miért is kellene egyformának lenniük, ha egyszer más megoldásról van szó, más igényekkel?
És ezek még csak a piti dolgok, de épp ezért lett volna könnyű egységesen csinálni őket, de hát nem volt központ aki megmondja hogy kell...
Nem is lehet központ, ha egymástól eltérő, különálló project -ekről van szó. Központ az OS -eknek van, ott azt csinálsz amit akarsz, de ha én írok valamire egy megoldást, akkor nyilván nem fog érdekelni semmilyen szervezet véleménye, mert nem tartozok hozzájuk.
-
bambano
titán
megnéztem a kedvedért egy tegnap telepített desktop linuxot, az ssh port volt rajta nyitva. ez azért nem olyan tömeges.
szerintem a routert hamarabb feltörik, mint egy mögötte levő linux desktopot.
a kismillió webszerveres törés meg 3rd party appokon keresztül szokott lezajlani, mikor hosszas könyörgés után sem mondd le a wannabe linux admin a phpmysqladminról meg az e106-ról meg hasonló kacatokról.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Én meg csak desktopon felhasználóként ismerem. Ami engem zavar néha, az a szintaxis, mikor a manpage-t bújva próbálok meg rájönni az adott parancs használatára, mert nem mindig találom meg benne a logikát, olyankor jön a magyarázat, hogy unix örökség, stb de ez már nem az én területem.
Lényeg h. ilyenkor sokra megyek azokkal a pólókkal, amikre ki van nyomtatva minden bash parancs... -
oO7
őstag
át... Metro-n is teljes értékű DirectX 11.1 van... ha már abba a környezetbe belepasszintották a játékot (ami nem nagy kunszt, mert hozhátják a teljes játékmotort tokkal vonóval), akkor már rögtön gyakorlatilag WP8-ra is kész a játék... szóval Windows-on belül (Windows 8, Windows RT, Windows Phone 8) 99%-ban működik a "write once, run everywhere" megoldás... plusz állítólag Xbox fronton is várható, hogy Win8 alapokra helyezik a rendszert és akkor az is beszáll ebbe a képbe, de hogy ez mikor történik meg, vagy megtörténik e tényleg, azt homály fedi
Új hozzászólás Aktív témák
- KZ AN01 Bluetooth fülhorog + KZ AM16 HiFi fülhallgató eladó!
- LG 50QNED85T3A / QNED / 50" - 127 cm / 4K UHD / 120Hz / HDR Dolby Vision / FreeSync Premium / VRR
- LG 65QNED86T3A / QNED / 65" - 164 cm / 4K UHD / 120Hz / HDR Dolby Vision / FreeSync Premium / VRR
- Dobozos Asus GeForce GTX 1080 8 GB -os VGA kártya AkciÓÓ!
- IPhone 16 Pro gyári független 100% hibátlan 2026.04.30.Apple jótállás
- GYÖNYÖRŰ iPhone 11 128GB Yellow -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3125, 100% Akkumulátor
- GYÖNYÖRŰ iPhone SE 2020 128GB White -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3584, 100% Akksi
- BESZÁMÍTÁS! MSI Z490 i5 10400F 32GB DDR4 1TB SSD RTX 3060Ti 8GB Zalman Z1 PLUS Enermax 650W
- ÁRCSÖKKENTÉS Menő retró konfig: Q9550, Gigabyte P43, 4GB RAM, ASUS GT730
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 5700X 16/32/64GB RAM RTX 3060 12GB GAMER PC termékbeszámítással
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: NetGo.hu Kft.
Város: Gödöllő