- Stratégiai partnerséget kötött a HPC-piacon a Fujitsu és az AMD
- Három oldalról üveggel határolt minitorony huppant le az Antec tervezőasztaláról
- 240 Hz-et tud az MSI legfrissebb, szuper-ultraszéles gaming monitora
- Sarkköri terepbe olvadó kabátot öltött a Gigabyte Mini-ITX-es AMD alaplapja
- Számításokat is végző HBM memóriára szavazna a Samsung
Új hozzászólás Aktív témák
-
gyulank
addikt
válasz #65675776 #61 üzenetére
Miért ne lenne értelme? Ebből tudni, hogy milyen hangfalak vagy milyen tartományban ad le hangot. Amúgy miért ne érzékelném? Max. kevésbé, de 2 fülem van, és zavar is, ha egyik oldalon hangosabb a mély, ha középen, vagy a másik oldalon kéne, plusz a beszéd is lehetne sztereó, viszont tudomásom szerint nincs ilyen filmformátum, ezért esetleg sztereó felkeverésnél szólhat más-más a kettő mélyből. Mondjuk én még 7.1-es filmet se láttam, igaz, olyan erősítőm sincs, de filmem se. Az 5.1-nél pedig jobban kihallani ami mögötted van, mintha sztereóból képzeled oda. A 7 csatornával még nem foglalkoztam, nem tudom mi szól a plusz kettőn. Talán minél több hangszóró van, csatornánként annál kevesebb teljesítmény kell a nagyobb hangerőhöz, így kisebb a zaj, és a torzítás, vagy nem tudom.
ASRock Z370 Pro4+i3-8100+32GB Windows 22621.3527 Ubuntu 24.04 x64
-
gyulank
addikt
válasz #65675776 #63 üzenetére
De a .1-ből tudom, hogy van egy mélyláda, a többi meg valószínűleg szappantartó.
Nyilván nem csak a 100Hz alatti hangok számítanak mélynek, és a legtöbb cucc mélyládája 300Hz alá nem is megy, de a szappantartók ezt se közelítenék meg.A monó is hallatszik mindenhonnan, a sztereó is hallatszik mindenhonnan. Az, hogy nem szoktak valamit az nem feltétlenül azt jelenti, hogy jobb így, csak egyszerűbb, vagy olcsóbb.
Tegyük fel, hogy igazi esőt, és égzengést akarnánk megörökíteni, ami egyik oldalról a másikra terjedne, de nem felettünk, hanem szembe velünk! 2 mikrofonból nem lehet megállapítani, hogy melyik madár csipog 1 óránál, és melyik 8 óránál, melyik esőcsepp ver a tetőn valamit, melyik a földön. Ugyanígy 2 hangforrás sem adhatja meg ezt az információt, mert onnan hallom, ahol van. Legalábbis legerősebben a forrásból hallok mindent, holott a természetben nem csak abból az irányból vannak források, és néhol valami erről szól hangosabban, valami arról, előről, hátulról, felülről, alulról.
Attól még, hogy egy tücsök ciripelést monóba vesznek fel, és úgy keverik ki, hogy valamerről szóljon, attól még térbelibb lesz, mint sztereóban, ha mondjuk balra a hátam mögül szólal meg.
-
gyulank
addikt
válasz #65675776 #67 üzenetére
Nekem a 600 is mély, a 300 főleg. Nem feltétlenül elég mély, de kihagyhatatlan mély. Persze mikor a 300Hz-eseket találtam, éppen 2.0 vagy 2.1 aktív hangfalt néztem, és az olcsók közül, de ahogy mentem felfelé se ment lejjebb a frekvencia az ár növekedésével. Vagyis akadt amire 100Hz-et írtak, de aztán volt 3x drágább is 300-18kHz-es.
A monó úgy jön ide, hogy minden hangszóró egyenként egy monó csatorna. Ha csak egy szól, azt is meg tudod határozni, ha 2 szól, akkor a kettő közé is lehet keverni valahová, de akkor is a 2 hangszóró magasságából, és a 2 közt húzott vonal valamelyik pontja felől hallod. Meg úgy jön ide, hogy stúdiókba is szinte minden monó csatorna, és azokat keverik ide-oda. Max., ha elmegy egy kocsi az sztereó, de még az se, mert a monó hangsávot átúsztatják az első balból az első jobba és kész, de ha mindkettőben ez szólna átúsztatás nélkül, akkor is lenne térhatása a doppler hatástól, a hangerő változástól, hogy látod, hogy merről-merre ment, de ez mégsem olyan térhatás, mintha arról is szól.
Persze az agy próbálja realisztikusabbá tenni, és fülhallgatóval, vagy ha a 2 hangszóró a fülek mellett helyezkedik el, akkor könnyebb hátulra képzelni azt amit tudjuk, hogy onnan jönne.
Na meg az is lehet, hogy ami neked rendes 3D hatás az nekem nem az. Fejhallgatós headset-et is vettem egyszer az alapján, hogy mindenki agyon dicsérte szerintem itt is, aztán a mély hangok gyengék voltak, a magas hangokból csak a legmagasabbak voltak hangosak, a többi meg kábé egy szinten a kettő közt. Még szerencse, hogy visszavették. Persze attól még beszélgetni lehet jó, de arra meg szerintem mind jó ennyi erővel.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- BONTATLAN! WD Western Digital My Passport 2TB USB 3.2 Black (WDBYVG0020BBK)
- 15 hüvelykes MacBook Air M3 chip 8 magos CPU-val, 10 magos GPU-val, 256 GB Midnight
- Samsung Galaxy ZFold6 256GB/16GB Navy Blue+ Ajándék adapter
- 15 hüvelykes MacBook Air M3 chip 8 magos CPU-val, 10 magos GPU-val, 512GB SSD asztroszürke
- Új ORAXEAT XL800 Gamer szék
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest