- Notebook / laptop alkatrészek cseréje (processzor, RAM, HDD)
- Multimédiás / PC-s hangfalszettek (2.0, 2.1, 5.1)
- Apple MacBook
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- DUNE médialejátszók topicja
- Vezetékes FEJhallgatók
- Sony MILC fényképezőgépcsalád
- AMD Navi Radeon™ RX 9xxx sorozat
- Házimozi belépő szinten
- Milyen notebookot vegyek?
Új hozzászólás Aktív témák
-
mzso
veterán
válasz
Assimilator #104 üzenetére
EE?
-
Degeczi
nagyúr
válasz
Assimilator #104 üzenetére
.szákmeg a hazai szolgáltatók... nálunk asszonynak néha magasabb az SMS részösszeg a számláján, mint a beszélgetéseké
-
Assimilator
őstag
RIP
Szerencsere nnalunk teljesen ingyenes az SMS. (EE)
-
Yeffy
veterán
válasz
#40993792 #101 üzenetére
úgyúgy
örülök, hogy nem vagyok egyedül.
volt, mikor szervizen/szoftcserén volt a telóm, és a hosszú, fáradságos hónapok alatt megtanított szavak ugye törlődtek, és nem volt bekapcsolva sem, hát a hajam kitéptem, mire egy smst bepötyögtem. meg mire megint megtanítottam neki minden szót.szóval kifejezetten szerettem, a tapis bill meg egyenesen tökéletes. kipróbáltam erre is ezt a Swype vagy hogy hívják nevű könnyítő funkciót, ugye, mikor csak húzod az ujjad a "gombokon", és nem emeled, de az nekem nem kényelmes, mert az ujjaim kitakarják a "bill"-eket, így nekem sokkal lassabb, mire megtalálom, ami kell.
a szótárt vagy autokorrekciót is használtam hetekig, mikor kaptam fw frissítést droidtól (akkor került bele), de szintén idegesít, mert állandóan átjavítgatja a szavakat, totál hülyeségekre. főleg, hogy én angolul is meg magyarul is írok vegyesen, akár egy szövegen belül is.
úgyhogy maradok a klasszikus gépelésnél, azt szeressem -
Yeffy
veterán
Tény ami tény, mióta eltűntek a nyomógombos Nokia telefonok (amikkel villámgyorsan lehetett szórni a karaktereket egymás után) és mióta az érintőképernyőn kell a karaktereket egyesével és sokkal lassabban bepötyögni azóta az SMS (is) nagyon sokat vesztett a népszerűségéből.
tény?
na, én meg pont fordítva vagyok. sokat smseztem anno, de nem szerettem a normál, számgombról többször nyomkodós sms írást, k.rva lassú volt számomra, meg sokszor elütöttem, így anno rengeteget használtam a T9 szótárat. (elsősorban Siemens tulajok, emlékeztek?) viszont mióta 4+ éve érintősöm van, fektetett Qwerty-vel villámgyorsan tudok szöveget írni. nagyon szeretem, gyors, pontos, bár néha így is vannak elütések, de ez köszönhető a nagy ujjam/kis "gombok" kombónak
de még mindig 100x jobb, mint anno egyesével nyomkodni a gombokat.
a cikkhez: hát, igen, látszik, hogy ha kevesen is, de vannak normális, nem pénzhajhász életfelfogású emberek. csak sajnos elég kevesen.
Nyugodjék békében. -
interstate76
addikt
Nyugodjék Békében, igazi úriember volt!
-
Vesa
veterán
Hehe, ez volt az első telefonom! Pontosabban ez így nem igaz, mert az első egy Motorola Associate 2000 volt, bőrönd méretben. A 1011 ehhez képest maga volt a megtestesült csoda...
Nyugodjék békében a mérnök úr!
-
Onlány
tag
Nyugodjék békében. Sosem felejtem el mikor fiatalon szinte csak sms-ben kommunikáltunk egymással. Imádtam. Rengeteget írtam és jobban szerettem mint a telefonálást. Szilveszterkor alig vártam, hogy tudjam elküldeni az vicces BUÉK üziket.
-
sztanozs
veterán
válasz
frostitualt #93 üzenetére
Baszki, nem is tudtam, hogy ennyi Jánosi Marcell van...
A Google tizenhétezret talált!
-
frostitualt
tag
sok ilyen ember van: Jánosi Marcell erre guglizz...
-
caprine
senior tag
Azért jól jön az az SMS még mai is. Banki reggeli egyenlegek, értekezleteken, előadásokon kapott üzik, ha mást nem is de a fizuról szólót mindig várom
-
zoli62
addikt
Sokszor hasznos. Viszont én is inkább a beszélgetést támogatom. Biztos sokan emlékeznek a 2000-es évek elején a free SMS időszakra, akkoriban elég sokat elküldtünk.
-
Dtomka
veterán
Resquiescat in pace!
-
Tomcat
őstag
Igen, eléggé bosszantó volt a kétsoros alig felismerhető karakter szegmenses kijelzőn csupán egyetlen alkalommal elolvasni az üzenetet, ami szinte azonnal el is tűnt. Tárolni azt tényleg nem tudta sem a telefonra, sem pedig a SIM kártyára.
@#86 davidsone: Igen, az is egy SMS-re kihegyezett modell volt.
@#87 stick007: Igen, konkrétan 3-4 pótakkuval járkáltam nap mint nap, amikor meg az autóban a kihangosítóra tettem az folyton töltötte. A gyári akksik rettenetesen gyenge minőségűek voltak és nagyon hamar elveszítették a kapacitásukat. Volt dupla vastag pótakkum is, az kibírta egész nap, csak a telefon lett tőle bumfordi aránytalan.
-
zorzy4
addikt
Van ám erre topik, ahol lehet nosztalgiázni. [link]
-
Tomcat
őstag
Emlékszem a Nokia 3650 mekkora SMS bajnok telefon volt 2003 környékén. Több ismerősömnek is volt anno és aki rákattant az hihetetlen sebességgel pötyögte be rajta azt a 160 karaktert akár többször is naponta.
Tény ami tény, mióta eltűntek a nyomógombos Nokia telefonok (amikkel villámgyorsan lehetett szórni a karaktereket egymás után) és mióta az érintőképernyőn kell a karaktereket egyesével és sokkal lassabban bepötyögni azóta az SMS (is) nagyon sokat vesztett a népszerűségéből.
Többek között évek óta már én sem használom el a havi 20 db ingyen SMS lehetőségét. Nem tudom, egyáltalán van-e még ma ilyen a Telekomnál. Sok éve már hogy nem néztem utána és nem is váltottam díjcsomagot. A Westelnél biztosan volt, és a T-Mobile-nál is szerepelt még a szolgáltatások listájában.
@#83 stick007:
Emlékszem hogy a Nokia 1610 után egy Ericcson GH198-asra váltottam mert (a 1611 sokat késett, meg drága is volt kezdetekben) azt hallottam hogy azzal már lehet küldeni is meg egyébként is sokkal kisebb és elegánsabb volt a 1610-nél. Mekkorát csalódtam hogy sajnos az sem tud küldeni. -
stick007
tag
Emlékszem a 1610-es és a 1611-es Nokiákra, a 1610 csak fogadni tudta az sms-t, ha jól emlékszem, a 1611-ről már küldeni is lehetett.
-
1 among many
tag
Tisztelet az Önzetlen Mérnöknek!
-
davidsone
addikt
Korrekt arc volt R.I.P.
-
stick007
tag
Azért egy SMS-t ma mindenki küldhetne a tiszteletére.
-
electrodoki
aktív tag
Mint tudjuk, először mindenki halálra ítélte. (Mármint az SMS-t) De 2002-re a szolgáltatók bevételének 50%-át tették ki az sms-ek.. Ha levédette volna, és csak mondjuk 10 fillért kér jogdíjként, a világ egyik leggazdagabb embereként hal meg. De nem tette. EZ AZ EMBER! Nyugodjék békében! Emlékszem az első motorolámra. Az már tudta. Csak senki más telefonja nem. Szép idők voltak!
-
Degeczi
nagyúr
Igen: a középkor folyamán nagyon durván megváltozott az angol kiejtés - de közben a helyesírás maradt a régi...
-
dabadab
titán
"Az angol a legnagyobb förmedvény ortográfia szempontjából amit valaha kitaláltak latin abc alapon."
Nekem úgy tűnik, hogy az angol helyesírásnak a legnagyobb baja az, hogy egyrészt régi (a modern magyar helyesírás nincs kétszáz éves, ehhez képest Shakespeare már gyakorlatilag a mai angol helyesírást használta), másrészt maga a nyelv nagyon heterogén, ami jelentős akadályt jelent az ejtés szerinti írásmódnál, mert rögtön felvetődik, hogy kinek az ejtése alapján, ráadásul a nyelvben pont az ejtés változik a leggyorsabban, ami mégjobban felerősíti a régiséggel kapcsolatos problémákat.
-
macko20
őstag
Köszönet az ötletért!R.I.P.
-
mzso
veterán
Az angol a legnagyobb förmedvény ortográfia szempontjából amit valaha kitaláltak latin abc alapon.
Ezeket - és még jóval többet is - több száz éve meg kellett volna csinálni. (Na jó az első részét ami még nem volt komolytalan.) De a briteknél csak a tradíció meg senyvedés működik.Mondjuk egyszerűbb, praktikusabb lenne dobni a nemzetközi használatból az egészet, és valami értelmesebbet használni mint pl a magyar. Vagy finn, észt, grúz, hangul, egyebek.
Gyakorlatilag a nyelvek többsége jobb kivéve az ilyen logografikus förmedvényeket.
Az íráson kívül sok tele van fölösleges hülye konstrukciókkal. Pl: Német, Francia, Szláv nyelvek. -
R.I.P
-
sztanozs
veterán
European Commission has just announced an agreement whereby English
will be the official language of the European Union rather than German,
which was the other possibility.As part of the negotiations, the British Government conceded that
English spelling had some room for improvement and has accepted a 5- year
phase-in plan that would become known as 'Euro-English' .In the first year, 's' will replace the soft 'c'. Sertainly, this will
make the sivil servants jump with joy.The hard 'c' will be dropped in favour of 'k'. This should klear up
konfusion, and keyboards kan have one less letter.There will be growing publik enthusiasm in the sekond year when the
troublesome 'ph' will be replaced with 'f'. This will make words like
fotograf 20% shorter.In the 3rd year, publik akseptanse of the new spelling kan be expekted
to reach the stage where more komplikated changes are possible.Governments will enkourage the removal of double letters which have
always ben a deterent to akurate speling.Also, al wil agre that the horibl mes of the silent 'e' in the languag
is disgrasful and it should go away.By the 4th yer peopl wil be reseptiv to steps such as replasing 'th'
with 'z' and 'w' with 'v'.During ze fifz yer, ze unesesary 'o' kan be dropd from vords kontaining
'ou' and after ziz fifz yer, ve vil hav a real sensibl riten styl.Zer vil be no mor trubl or difikultis and evrivun vil find it ezi tu
understand ech oza. Ze drem of a united urop vil finali kum tru.Und efter ze fifz yer, ve vil al be speking German like zey vunted in
ze forst plas. -
Tomcat
őstag
Nyugodjék békében! Maradandót alkotott.
Nokia 2010..., az első mobilom volt 1994-ben a Westelnél. Emlékszem mekkor a nagy szenzáció volt akkoriban. Ma már eléggé megmosolyogtató módon egy-egy fontosabb tárgyaláson kiraktuk az asztalra azt a "téglát" hogy jelezzük a parnernek a "státuszunkat", vagyis hogy nekünk már van mobiltelefonunk is amin bárhol elérhetnek a partnerek. Egy csereakcióban pont egy 2010i-re cseréltem be, ami még mindig megvan.
-
azbest
félisten
Mivel egészen más már az új sim, amiket manapság használnak.
Itt van például egy összehasonlítás [link]
Legutóbb a lehallgatásos témakör kapcsán olvastam róla, hogy a 10+ éves sim-ekkel üzemelő telefonokat könnyebb lehallgatni. De vannak újfajta fizetési módok is, amihez modern sim kell, ha használnád.
-
dabadab
titán
"Azóta sincs törekvés a fejlesztésre?
Vagy mostanra már késő, "felesleges"?"Magát az SMS-t nem lehetett fejleszteni, az olyan volt, a GSM szabvány tulajdonképpen kőbe volt vésve.
Amit lehetett csinálni, az az, hogy csinálnak egy másik, jobb SMS-t: ezt meg is csinálták, ez lett az MMS.Aztán most meg már nagyjából késő, az üzenetküldés, mint olyan, alapvetően nem mobilos protokollokkal működik, hanem az internetes infrastruktúrát használja: skype, fb messenger, mittomén.
-
-
zorzy4
addikt
Kis kiigazítás, az egyik első sms küldésre és fogadásra alkalmas készülék, Nokia 1011
-
aram01
nagyúr
válasz
eric.cartman #49 üzenetére
én is megjártam ezt az utat. az első telefonom 96 március 18.-án vettem
-
Volt nekem is olyan GSM telóm, ami sem küldeni, sem fogadni nem tudott SMS-t
(Motorola 5080)
Utána egy Ericsson 198 volt, mely már annyira intelligens volt, hogy fogadta az SMS-t, ha jól emlékszem kitette 1x a kijelzőre és később nem tudtad már elővenni, de ami a "legjobb" volt a 198-asban, hogy kaptál SMS-t, de nem tudtad kitőlEzt ugyanis nem tartották fontosnak az Ericsson fejlesztők...
Később apán Nokia 2010-ese volt a high-tech, mely fogadott és küldött SMS-t - és akkor még a Pannon GSM alapból 200db ingyenes SMS-t adott a havidíjas csomagban!!! (később "korrektül" lefaragták sajnos...)
Nekem már csak a Nokia 2110-en volt igazán komoly SMS rutinom - imádtamNyugodjon békében ez a drága ember aki nekem nagyon szimpatikus!!!
-
nyisziati
veterán
válasz
dajkopali #45 üzenetére
Ja, ez is igaz. Pont mostanában változtatgatnak a helyesíráson, ahogy olvasom a hírekben.
.
Pedig régen milyen szép is volt felépíteni "szallag - szalag, csatt - csat, szöllő - szőlő" párhuzamokat. Lassan meg az "ly" is kikopik a(z írott) nyelvből. Mondjuk ennek sokan örülnek, pláne a lusta FB-tinédzserek.
.
Mi lesz így a nyelvtani korrektúrával?!
. -
azbest
félisten
Nem tudom, sosem próbáltam ilyet
Még 2009 köröl foglalkoztunk sms feldolgozással, lehet akkor még nem is tudott ilyet, mint amiket az a cikk ír arról, hogy mit bele nem szuszakoltakHa félreérthető lett volna a kommentem, akkor a linken lévő cikkhez nincs közöm, azt csak példának mutattam.
-
dajkopali
addikt
válasz
nyisziati #25 üzenetére
amúgy: a magyar nyelvhasználat és a magyar nyelv belső logikája és gyakorlata szerint az "asszimetrikus" lenne a helyes, mivel a befogadó nyelv igyekszik beilleszteni a kiejtési szabályai közé az idegen szavakat is - de valamiért a helyesírást készítők nem így döntöttek
senki nem mond olyat, hogy "aszimetrikus", mindenki "asszimetrikust" mond -
Angel1981
veterán
" ugyanis a mérnök úgy ítélte meg, hogy ez egy olyan fejlesztés, melyet nincs joga levédeni, így nem is szabadalmaztatta."
Ez az igazi becsülendő hozzáállás!
Ez közkincs, amit nem "birtokolhat" egyetlen ember, vagy cég!Példát vehetnének róla jó páran, főleg az Alma!
-
laci_csk
senior tag
Ka'r hogy most minden hulyeseget levedetnek hogy penzt csaljanak ki utolag.
Köszönjük Mr. Makkonen! Korrekt ember voltal! Nyugodj békében!
-
Jeollam
aktív tag
Nyugodjek bekeben. Hatalmas forma volt.
-
Robert_F
tag
Példaértékü hozzáállás. Erre varrjon gombot a sok buzeráns szabadalmi troll... (Apple-lal az élen...) A közösségi érdek szem elött tartója elött tisztelegve!
-
Az ilyen emberek miatt jobb a világ; akik nem a mohóságuktól vezérelve alkotnak meg valami újat és jobbat!
Remélem, hogy még hallunk felőle oly' módon, hogy poszthumusz kap valami elismerést! Nyugodjék békében. -
aram01
nagyúr
Én levédettem volna
-
nyisziati
veterán
Közel ingyenes VOIP és instant üzenetküldők mellett nehéz megélni egy 160 karakteres fizetős szolgáltatásnak. Pláne, ha annyiba kerül, mint nálunk.
(elég megnézni, tőlünk nyugatabbra mennyi)
.
@dajkopali: aszimmetrikus, ha kérhetem. Köszönöm.
.
(a - fosztóképző, szimmetria - szün + metria, teljes hasonulással)
.
Mindemellett pedig maximális tisztelet jár a mérnök úrnak. Nyugodjék békében. -
Kékes525
félisten
Rest in peace!
-
Szilárd7
csendes tag
Többet ér mint egy szó! Nyugodj békében!
-
CoDWaW07
őstag
Ritka korrekt hozzáállású ember volt, Nyugodjék békében!
-
hallador
addikt
válasz
kakuk.tamas #5 üzenetére
Orbitel 901
Angol telefongyártó, amit felvásárolt a Vodafone, eredetileg Racal telecom néven működött (Plessey-ként látott napvilágot a cég), a Vodafone eladta az Ericssonnak, Az Ericsson miután felszippantotta a technológiát, bezáratta a céget, vagy mondhatjuk, hogy Ericsson néven futott tovább.
Az első GSM nem analóg telefon volt 1991-ben jelent meg a 900-as modell, ez ennek az utódja volt.
(#11) kymera
A Nokiához, mint a legtöbb esetben nem sok köze volt ennek a technológiának sem, mint a legtöbb esetben is vagy független gyártó fejlesztette ki az alaptechnológiát (ebben az esetben az Orbitel/Plessey), vagy az Ericsson esetleg a Motorola. Amit aztán "átvett" a Nokia, és szép "csomagolásban" eladott, mint "első" telefon ami ezt is tudta.
-
azbest
félisten
Ne is mond. Távol-keleti népeknél kemény dolog az UCS-2/UTF16 kódolású sms
Pár éve dolgoztam sms-sekkel, bújtuk rendesen a specifikációkat, hogy jól implementáljuk a parse-olását. De azért a végén a teszteléshez csak megkértük a távoli kollégát, hogy küldjön már egy üzenetet ő, mert nálunk semmi olyan eszköz nincs, amivel tudnánk olyan kódolással küldeni
Régen volt, most gyors keresés után itt egy kedves kis összefoglaló [link] -
hemaka
nagyúr
-
Cathfaern
nagyúr
Felnőtt ember néha nem akar azonnali választ (mert tudja, hogy a másik felnőtt ember elfoglalt és nem tudja mikor ér rá), de szeretne valamiről információt szerezni. Ilyenkor ír valami szöveges üzenetet, amire a másik fél akkor tud válaszolni, amikor épp ráér
Szóval meg van a maga szerepe a szöveges üzeneteknek is, de nyilván van amikor sokkal célszerűbb indítani egy telefont.
-
jUUh
addikt
Nyugodjon békében! Arról mi info van, hogy hogyan hunyt el?
-
zorzy4
addikt
Én mindig is utáltam az smst. Felnőtt ember telefonál, nem "üzizget". Egy perces hívásban fél tucat sms váltásnyit meg lehet beszélni. De az ötlet és a hozzáállás még szimpatikus. Kár hogy ilyen fiatalon meghalt, remélem nem szenvedett.
-
pprod94
aktív tag
Isten nyugasztalja! Sokszor most is igen hasznos ez a funkció még a mai napig is! Utálok telefonálni, inkább az írásos forma jön be. Remélem nem jut az mms sorsára!
-
válasz
kakuk.tamas #5 üzenetére
Nokia 2010
Nekem is volt egy példányom. Szerettem -
-
Neki köszönjük a technikai lehetőséget, isten nyugosztalja!
A szolgáltatók meg... na, ezért is használok én ingyenes BBM-et.
-
Apollyon
Korrektor
Nyugodjék békében!
Ma is használnék sms-t, ha itthon normális ára lenne.
-
kakuk.tamas
addikt
Az első smst milyen típusú mobilra küldte? Az már ismerte a szabványt?
-
Mokó
aktív tag
nem a FB ölte meg? RIP btw
-
BlackPriest
őstag
köszönjük az smst!
-
dabadab
titán
"Kár, hogy végül 160 karakterre limitálták egy SMS hosszát"
Nem igazán limitálták, hanem az egész SMS-t utólag hekkelték be a GSM-be, a kontrolladatok közé suvaszották be, ott meg csak ennyi hely volt (sőt, még ennyi sem, hétbites karakterek használatával jött csak ki a 160 karakter), utána meg a visszakompatibilitás már megkötötte a kezüket.
-
Korrekt hozzáállású ember volt.
Kár, hogy végül 160 karakterre limitálták egy SMS hosszát, ami azóta is ennyi maradt.
Új hozzászólás Aktív témák
ph Az egyik legnépszerűbb – és a digitálisok közül valószínűleg a legtartósabb – kommunikációs forma kidolgozója egy fillért sem keresett ötletével.
- Parkside szerszám kibeszélő
- Call of Duty: Black Ops 6
- Notebook / laptop alkatrészek cseréje (processzor, RAM, HDD)
- Gitáros topic
- Autós topik
- Multimédiás / PC-s hangfalszettek (2.0, 2.1, 5.1)
- Apple MacBook
- Ford topik
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Redmi Watch 4 - olcsó hús, sűrű a leve
- További aktív témák...
- ÚJ BONTATLAN MacBook Pro 13 - 16" Apple M1 M2 M3 M4 MAGYAR Billentyűzet AZONNAL DEÁK TÉRNÉL Átvehető
- ÚJ BONTATLAN Apple Watch Series 8 S8 41-45mm Azonnal Átvehető DEÁK TÉRNÉL 1 Év Apple Garanciával.
- ÚJ BONTATLAN Apple Watch Series 8 9 10 S8 S9 S10 41-45mm Azonnal Átvehető DEÁK TÉRNÉL 1 Év apple.
- ÚJ BONTATLAN Apple Watch Series 10 S10 42-46mm S9 Series 9 Azonnal Átvehető DEÁK TÉRNÉL 1 Év Apple.
- Samsung Galaxy S20 8/128Gb
- Beszámítás! Oculus Rift virtuális valóság szemüveg garanciával hibátlan működéssel
- Samsung Galaxy A9 2018 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Xiaomi Redmi 13C 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 7800X3D 32/64GB RAM RTX 5070Ti 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- BESZÁMÍTÁS! ASUS ROG MAXIMUS Z790 HERO alaplap garanciával hibátlan működéssel
Állásajánlatok
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest