Új hozzászólás Aktív témák
-
BaziJoe00
tag
Sziasztok!
már régebb óta próbálkozom ezzel a tuningal i7-es rendszerrel, de egyszerűen, sosem sikerült valami stabilra.
config:
Intel Core i7 920, 2833 MHz (21 x 135) (Asus Triton 88 hűtő)
Gigabyte GA-EX58-Extreme
Corsair Dominator CM3X2G1600C8Dfőképp engem a memória időzítések érdekelnének, voltam fent a corsair honlapján, sajnos már nem forgalmazzák ezt a memóriát, aztán persze lehet én bénáztam de nem találtam semmilyen időzítési beállításokat, ha esetleg ebben valaki tudna segíteni, annak nagyon örülnék!
-
winhate
őstag
Na baratom nekem most sikerult nem kis penzert venni egy ilyen konfigot es mocskos modon meg vagyok vele elegedve. Mire eleg ?? Mindenre , barmire ! Jatek, encode ,decode , szamoltatas , raytrace stb. Nincs olyan proggi ami kifektetne normal hasznalt mellett.
A regi gepem (amd athlon xp 2500,abit nf7,ati hd3850) is megvan meg es nem rohogok rajta nem nezem le mert az is nagyon sok mindenre jo meg a mai napig.Neked valo az uj Android alapu szemetbanya tipusu mobilszarok ott aztan megy a fejlodes...csak gyozd zsebrevagni.
-
winhate
őstag
jo lett a leiras thx
-
DMSASD
csendes tag
NOCTUA NH-U12P SE2 Processzor hűtőm van, visszaállítottam mindent gyári beállításra lefuttattam egy Rendszer stabilitástesztet a biztonság kedvéért majd beállítottam a biosba
3.8Ghz-re a beépített oc funkcióval.
[link]
[link]
[link]
Lefuttattam a Rendszer stabilitástesztet utána egy 3DMark06 és 3DMark Vantage stabilan ment minden se fagyás se kék halál eddig egy biztos pont. A core temp-be is jobbak az értékek alap 49-52°C game alatt pl Alan Wake 65°C BF3 single 66-69°C BF3 multy 68-71°C
viszont az ez oc-s 4ghz már nem stabil Rendszer stabilitástesztet futtatásakor újraindul a gép.
[link]
[link]
[link]
a Cpu voltaget manualra állítottam és a voltage value 1.25000V adtam akkor 3 percig futott a Rendszer stabilitásteszt és kék halál meg 80°C++ volt a hőfok core temp-be. -
Yso
tag
A proci hőmérsékleti alap értékek tényleg magasak. Milyen hűtő van a procin? A rendszert tuningoláskor érdemes kitesztelni mit hajlandó adott esetben stabilan vinni. Másodszor, a feszültségeket lehetőleg mind egy stabil értékre állítsd be (ami auto-n van, azt a standard értékre lődd be) Harmadszor nem volt még ASRock lapom, de gyanítom a VDroop Control a feszingadozások csökkentését akarja szolgálni (Loadline Calibration) Azt pl. sokan nem javasolják, hogy 1.3V Core fesz felett be legyen kapcsolva, nehogy a procinak probléma legyen belőle fesz tüskék miatt. (én sem használom, jobb a békesség)
Érdemes lenne először alacsonyabb frekivel kezdened alapfeszen, majd kitesztelni azon a feszen mekkora BLCK frekiig tudsz eljutni, a max beállított szorzóval, vagy akár alacsonyabb szorzóval még magasabb BLCK frekivel. Közben a hőmérsékleteket figyelve. Utána emelgetni még a feszültségeket, és tovább tesztelni. Ha a procit kitesztelted, akkor érdemes a memóriákra rátérni, hogy azok milyen frekiig tudnak menni egy adott beállítás mellett. Ez tudom macera és időigényes, de sajnos egy gép sem egyezik meg, mindegyiknek megvannak a saját határai. Esetleg az alaplap topikjában tudnak neked még plusz és konkrétabb infóval szolgálni. -
DMSASD
csendes tag
Üdv egy kis segítséget kérnék van egy i7 950-es cpu-m beállítgattam a bios-ba a dolgokat hogy 4Ghz-en menyen. BCLK 191, szorzó 21 stb
[link]
[link]
El indul a gép be jön a win ahogy kell cpu-z ki is írja az új adatokat ahogy kell viszont ha AIDA64 Extreme Edition-ben leakarom futtatni a Rendszer stabilitástesztet újra indul a gép.
Kipróbáltam a 3DMark06 elindul lefut egészen a cpu tesztig és mikor elkezdte a cpu tesztet újraindulta gép. Gondolom nem teljesen stabil a rendszer ha 100% van a cpu vagy nem tudom mi lehet a gond kipróbáltam pár játékot Alan Wake vagy Battlefield 3 alatt meg szépen fut bár a Core temp értékek nem tetszenek alapon 60-64°C játék közbe meg pl: Bf3 alatt 75-83°C -
xxxthrief
aktív tag
Csináljatok má amd phenom x3 8450 hez is.
-
flash-
veterán
sziasztok
i7-930 as procim van
asrock x58 extreme alaplapalapórajelen megy minden.
Gyári hűtővel.Mennyire lehet húzni amit még elbír a gyári hűtő?
és kb crysisban mekkora fps szám növekedésre lehetne így számítani?A másik kérdés pedig:
ha vennék mugen 2 hűtőt úgy mennyire lehetne húzni a procit? -
davidsone
addikt
ja bios problémát részben +oldottam visszállÍtottam a bios alap időzÍtését a ramra, viszont azt én sem értem miért nem müxik 6-7-6-18as időzÍtéssel lehet még állÍtani kéne valamit
-
davidsone
addikt
válasz
theiron320 #116 üzenetére
köszönöm a segÍtséget! gondoltam, h a 32bit lesz a bibi...
kemény cuccos ez a mushkin tartós darab lesz... -
theiron320
aktív tag
válasz
davidsone #115 üzenetére
Először is.3,25 gb ot azért lát mert nem 64bit es windows van a gépen.Rakj fel egy win 7 64 bitest és akkor fog látni6 ot.Ez a lap csak dual chanel-es az 1366 os lapok kezelik tc ben a ramokat.A mhz-t nem tudom miért állt vissza.Menj be a biosba mentsd le és nézd meg megint.Ha a biosban jól írja akkor annak annyin kell menni.
-
davidsone
addikt
Hali!
Volna 1 problémám: raktam új ramot a gépbe: muskin 3x2GB 6-7-6-18 cl6 1600mhz ddr3
gigabyte p55a ud3 alaplapba...
a proci: i7 860 3,3 Ghz-en ment de mikor beraktam a ramot és az időzitést átállÍtottam visszaállt alapra. a ramot is csak dualchanel-ben látja és a 6Gb-ból csak 3,25Gb használható...
Nem szeretnék sz*arakodni, próbálgatni, tud valaki konkrét beállÍtást, lehet több mint 3,3Ghz
AC freezer xtreme hűtő van a procin (win7 32bit)
előre is kösz -
MrTwister
őstag
-
gabipaci
őstag
Imi!
Mindenekelőtt köszönöm az updatelt cikket!
Kinyomtattam, olvasgattam, már vagy 4szer végigmentem rajta.Azt szeretném kérdezni, hogy mi értelme van annak, hogy a proci feszültséget mindenki minnél alacsonyabbra veszi?
Miért nem járatják a gyártó által meghatározott maximumon?
Azzal ne gyere, hogy többet eszik, mert nem hiszem, hogy ettől lesz csapágyas a villanyóra.
A hőmérséklet sem annyira érdekel, víz van mindenen, nem hiszem, hogy 60 fok fölé tudna menni.
Tehát ha ezt a két dolgot leszámítjuk, van értelme kínlódni a feszültségcsökkentéssel, vagy nincs?Amit én szeretnék:
200x20 vagy 21
1600Mhz memória
De ezt stabilan.
A gyárilag meghatározott XMP profillal hibázik a memória, ezért is ment el a kedvem tőle annak idején.
Az időzítéssel sem vagyok tisztában, hogy hova állítsam.Szóval kellene egy kis help.
Főleg ebben a feszültség témában... -
ImI87
őstag
Figyelem !!!
Több ember megkeresése miatt a cikket az elkövetkező napokban frissíteni, aktualizálni fogom. Igyekszem pótolni az időközben elérhetetlenné vált képeket is.
Naponta fogom átdolgozni a részeket, és apránként befejezem. Remélhetőleg vasárnap estig elkészül.
Addig is türelmet kérek, aki most akar nekiesni a gépének, az várjon még pár napot!
ImI
-
scope2007
addikt
jó kis írás! grat
látom régebbi, de sajna én csak most akadtam rá -
MontyCrew
senior tag
meglett az én i7esem is, bár valami miatt 3,8 felé nem megy, bár 1,24 V-ot kap de sztem a memóriáim a ludasak:/
-
share
tag
jó lett, grat!
-
MontyCrew
senior tag
Köszi, én elég sokat tanultam belőle, i5re is ez a szisztéma ugye?
-
dokee78
félisten
Hello!
Gratulálok a cikkedhez! -------->Core i7 tuning útmutató
Érthető,részletes.tökéletes,remélem segít majd a core i5 tuningnál.
Ki is nyomtattam. -
Geryson
addikt
válasz
RocknRolla #99 üzenetére
Hát az bizony nem rossz. A cikk és más fórumozók segítsége által 4.0-ánál stabilizáltam, iszonyat a változás...
-
RocknRolla
csendes tag
nagyon jó cikk
kell egy i7 -
DJ WOKKY
addikt
Alapos leírás. Köszönjük
-
Geryson
addikt
Sziasztok! Szuper az írás, de sajnos a mellékleteket már nem látom. Nagy kérés lenne a BCLK-s táblázatot megkapnom, hogy ne kelljen annyit számolgatnom és legyen egy hozzávetőleges elképzelésem az értékekről? Köszi előre is!
-
waithEard
őstag
El... kell... hogy... olvassalak!
-
elbandy2
csendes tag
Sziasztok. Azzal akérdéssel fordulnék hozzátok,hogy szeretném a THOSIBA L500 -as laptopom memoria orajelét csökkenteni. Erre a célra a SET FSB program alkalmas -e? Ha igen hogyan? Vagy esetleg tudtok ajánlani másikat.Válaszokat előre is köszönöm.
-
bigdigit
addikt
ez mind szép és jó is volna de hol maradnak milyen ficsőröket kell kikapcsolni C1 state meg hasonlók?
-
törölt tag
Faxa az írás!!!
Eddig fogalmam sem volt a tuningról,max a szorzókat állítgattam a phenomnál.
Mult héten i7 950 tulaj lettem,és az írás után nekiláttam a tuningnak.
Jó pár óra,nap után sikerült belőnöm 4,2 ghz-re és atomstabilan megy!!!
Nagyon jól leírtál mindent,grat és THX!!! -
zazahoho
őstag
na akkor ezt elmentem
-
NFree
addikt
Gratt az íráshoz
Asszem mostmár lessz hol puskázzak , ha eljő az idő
-
Góliát
őstag
Hűű. Na pont erre vártam már régóta. Végigolvastam szóról-szóra és engem nem érdekelnek az írás hibái. Nagyszerűen levezetted!Betettem a könyjelzők közé.
Elismerésem!
-
kmisi99
addikt
Nagyon jó teszt nekem is i7 esem van de én nem bántom tuningal felesleges. Így is baromi erős
-
gYaLo
őstag
Szép írás, köszönjük szépen
-
bandiie
aktív tag
Köszi, erre hamarosan szükségem lesz, mentem is könyvjelzőbe.
-
Yso
tag
Klassz írás, pont nekem íródott.
Tuning éhes, friss I7 tulajnak, lépésről lépésre. Rögtön és sikeresen meg is csináltam az egészet. Jöjjön a huzamos és részletes tesztelés.
(A rövid tesztek bíztató eredménnyel zárultak
)
Köszönöm
-
kpal
nagyúr
Kiváló irás,ebböl lehet tanulni sokat...
-
radi8tor
MODERÁTOR
Köszi ezt a jó és kimerítő leírást.
-
laragirl83
őstag
Nálam az első tuningos gép (volt már előtte is pc-m, egy 486 sx4 66mhz vagy mifene') egy használtan vett celeron 300A volt ami szépen vitte 450MHzet, akkoriban ez volt a best-buy OC sláger!
-
{Zodiac}
senior tag
1998 nyara: AOpen alaplap, Intel Pentium II MMX 233MHz, ATI Rage 2MB, VooDoo 2 8MB, 32MB 133MHz SD RAM.
Na én ekkor kezdtem a tuningot. 275MHz-ig ment stabilan, alaplapi jumperekkel belőve minden. Egy jumper átrak, nem indul vissza, másik átrak indul... mindezek közben minden egyes elrontott jumperelésnél bios reset, plusz összes jumper alapállásba rakása.
-
azért az AMD elbevezései évek óta olyan nevetségesek.
Miért is? Az Intel amiket használ az szemléletesebb? Q9650, X6800, QX6800, T9500 (SLAQH) és T9500 (SLAYX), nem beszélve erről: [link]
Lehet vitázni az elnevezésekről, de szerintem felesleges... látszik, hogy csak az egyik oldalra húzol.Tényleg ne flame-eljünk ilyen jó cikk után.
-
HSM
félisten
Most, hogy írod, nekem is voltak korábbi próbálkozásaim.. Volt egy 200Mhz-es MMX Pentium 1-em, de az a világért se volt hajlandó 233Mhz-en működni, pedig jumpereltem én neki mindent, plusszfeszt is adtam, de semmi...
Aztán volt P4-Cerka QWillamette 1700-am, de az se tudott 1800 fölött működni... Aztán jöttek a tuningolhatóbb procijaim....
-
HSM
félisten
Jól külditek!
Nekem már anno a P4-em is lehetett tuningolni! Volt egy 2,4Ghz-es C Northwoodom, egy jó Abit IS7 deszkám, aztán csapattam neki! 2800Mhz-ig volt jó kb normál feszen, pedig speckó hűtő volt ám! (Jó kis full vörösréz TT porszívó) Sajnos a 9700-as Ati VGA-m már akkor se volt tuningos fajta, pár mhz-től már bedőlt...De alapon jó volt.
Aztán tavaly márciusban vettem új C2D gépe, Giga P35-DS3R deszka, E4400-as CPU, gyári hűtő, hajrá! Majd1 3Ghz-ig bírta a kis szett. Többet akartam.
Lett egy E6550-em, 3,35Ghz alapfeszen, csak a csipszet nem komálta már a kellemesen magas FSB-t, ugye max 7-es volt a szorzóm... Aztán volt még nálam egy másik E6550, egy antituning E6750 (3Ghz-ig nem bírta, 1,4V-on se...
), majd egy pretested E6750, ami alapfeszen vitte gyárihűtővel a 3,6Ghz-et. Azzal is elvoltam egy darabig. Majd kaptam egy nevetségesen jó ajánlatot, lett dobozos, bontatlan Q6600-am, és a nevetséges gyári cooler helyett egy Coolermaster Hyper 212 hűtő, amit a mai napig használok, a legnagyobb megelégedettséggel. A Q6600-am a Giga lapban 3400-ig volt jó, de csak 3200-on használtam. Aztán lett egy Asus P5Q3 Delux lapom, gondoltam, a DD3 meg a 8 fázis meghozza áldásos hatását, hát meg is hozta, a DDR3 semmit se gyorsult, a CPU pedig 3500-ig ment az általam elfogadhatónak ítélt 1,4V alatti kategóriában. Sajnos nagyon nem váltotta be a hozzá fűzött reményeim, sőt, még nem is volt végül olyan stabil, mint a korábbi giga lapom. Ezért aztán januárban úgy döntöttem, (látva egy kolégám példásan üzemelő I7 rendszerét) hogy én is beruházok egyre. +60K-ból ki is jött a dolog, hát belevágtam. Az I7-es eredményeim pedig 4ghz-es proci, és 1750Mhz ram. És úgy általánosságban hatalmas megelégedettség.
Viszont asszem jódarabig ez marad a szekerem, ugyanis nagyon elégedett vagyok, és már a tuningkedvem se a régi...
(Elértem, amit akartam, minden megy mint a huzat, ha akarom, stabil is, amúgy meg alapon megy a gép, és nem fogyaszt sokat... )
-
ImI87
őstag
Mai szemmel nézve......... AtlonXP 1600+, DDR400, Geforce Ti4200
Isten ments, hogy flame-et indítsak, de azért az AMD elbevezései évek óta olyan nevetségesek.
Az összes régi procinál ez a "+". És mindig azt mondták, hogy az adott nevű proci ugyanolyan gyors, mint az Intel procija, ami akkora órajelen ment. Aztán a Phenom-oknál is ez a 9550-9650-stb.... És ugyanez most is a Phenom II-nél 920, meg mittomén. V.miért kisértetiesen hasonlítanak az Intel-féle elnevezésre.........
-
Mazsika
őstag
jó kis cikk... bár annyira részletesen nem olvastam el majd ha ráérek! jöhet minden ilyen cikk most akarok asztalit venni! ;)
-
ImI87
őstag
Igen, ezt írtam több helyen is, meg tettem be egy vicces képet.
Este ha lesz időm, akkor kiegészítem a cikket.........
jer1cho:
Én is C2D-vel kezdtem a tuningos pályafutást, addig csak egy gagyi AtlonXP konfigom volt, amiben semmit sem lehetett állítani.
Nem akarom magamat fényezni, de amikor gyűjtögettem az új gépre, már közben elkezdtem összeállítani az új konfigot, mert 2 évig egyáltalán nem követtem a számtech dolgokat. Akkor regisztráltam a PH-n, és hónapokig csak olvastam, informálódtam, stb..... Szerintem ez a jó módszer, mert mire megvettem a gépet, már nagyjából tisztában voltam a dolgokkal. Bár az első procim (E6750) nem volt egy tuningos darab, épp csak 3500-on ment, de nagyjából már ismertem a dolgokat. Amúgy érdekes visszakeresni a régi posztjaimat, mai szemmel elég vicces..... -
HairyPlotter
csendes tag
válasz
TazLeacher #68 üzenetére
Én anno SlotA-s Athlonon forrasztgattam L2 cache osztót
Ennek ellenére máig minden új platformot újra kell tanulni. -
TazLeacher
nagyúr
Amikor elkezdtem ezzel az egésszel foglalkozni még az első C2D idején, amikor lényegében azt sem tudtam, hogy mi fán terem az FSB, azt hiszem öltem volna egy ilyenért...de nincs....a követzeő generációnak, akik i7-el kezdik meg a pályafutásukat, ez lesz a Biblia. Grat!
-
syC
addikt
Grat az iráshoz
-
twine
veterán
"...jjjjjúúújjjjj mekkkoraaaa vaaaaagy.........Nagy-szin-pad,,,-nagy-szin-pad !!!"
Köszi....tényleg, ez egy szuper írás...Ezért szeretem a Ph-t, mert mindig akad ember, akitől lehet tanulni...(bár még csak átfutottam,,,estére majd átolvasom betűről...betűre)
üdv -
{Zodiac}
senior tag
jó cikk, köszi, megy kedvencek közé és szeptemberben előveszem (akkorra tervezem az i7-et)
-
ImI87
őstag
Nem tudok mindenkinek egyesével válaszolni, de köszönöm a véleményeket!
Lauda: Hát igen, jó kérdés, hogy minek tuningolni.........
Egyszerűen úgy tudnám megválaszolni, hogy: mindenféle kockázat nélkül és teljesen ingyen kihasználjuk a hardverek lehetőségeit (amik láthatóan jóval többet tudnak, mint a gyári specifikáció szerint) -
total90
veterán
Jó cikk... alapos, ez megérdemli a címlapon a helyet. Salyát véleményem viszont az, hogy felesleges egy ilyen, a tesztben szereplő rendszert is tuningolni. Jó tudom, a 11. parancsolat, hogy ha Intel prociról van szó, azt húzni kell... de ezt is ? Minek ?
Én amikor megvettem a Q6600-as procim egyből nekiestem és 4GHz-ig meg sem álltam. Viszi, OK de azóta sem megy annyin. Szépen hasít alapon is... -
DroneZ
aktív tag
köszi a cikket, ha majd olyan 3 hónap múlva visszatérek és elolvasom, addigra már remélem lesz is min gyakorolni
-
válasz
DemonDani #56 üzenetére
Meg még annyi, hogy ez a beállítás ajánlat nem kellett volna. Nem jó dolog, és nem ajánlott igy tuningolni... Tipikusan a Láttam a fórumban. Csak lehet, nem egyezik eleve a stepping, vagy ha ennyire nem is nagy a különbség de mivel a tuning nem garantált dolog így nagyon szórhat! Vigyázni kell az ilyenekkel!
Latszik, fingod nincs az egeszrol. Az ajanlott beallitasai barmelyik steppinggel, alacsony feszekkel tokeletesen stabilan mennek 24/7 kb 200 evig problema nelkul.
-
Grat a cikkhez.Hasznos és szükség is volt rá.De i7 nélkül,hogy kell tuningolni?
-
DemonDani
addikt
Szép cikk grat! Észrevételem van, le irják előttem... Belekötni nem lehet, legfeljebb kiegészíteni, szal tényleg grat. Ritka az ilyen!
Meg még annyi, hogy ez a beállítás ajánlat nem kellett volna. Nem jó dolog, és nem ajánlott igy tuningolni... Tipikusan a Láttam a fórumban. Csak lehet, nem egyezik eleve a stepping, vagy ha ennyire nem is nagy a különbség de mivel a tuning nem garantált dolog így nagyon szórhat! Vigyázni kell az ilyenekkel!
-
Fincsi lett az irasod, ugyes vagy!
-
aram01
nagyúr
jó cikk gratula
-
ImI87
őstag
válasz
HairyPlotter #50 üzenetére
Hát ez változó, függ a laptól is, ramtól is, stb..... de sz.tem 150-160-ig eldöcög alapon.
Itt ilyen "fixálás" nem nagyon van, az régen volt divat. A PCI-E frekvenciát fix 100-ra kell tenni.
Nem muszáj a legjobb hűtőket megvenni, de a gyárit illeik lecserélni v.mi normálisra. Nekem mindegy, te tudod...... csak számomra furcsa.
-
HairyPlotter
csendes tag
Köszönöm!
Tehát mint az FSB, emelkedik vele minden.
A leosztatlan Uncore és QPI Link kb mekkora BCLK mellett szokott instabilitást okozni?
Gondolom 1333-as ramok mellett nem a ram órajele lesz elsősorban a korlátozó tényező ilyenkor, ha 1066-ról indulnak, és onnan emelkedik a tuninggal.Nem kifejezetten tuningra válaszottam I7-et, egyszerűen most ez a legerősebb, a 8 thread miatt.
Nem akarok kidobni 12-15e ft körüli összeget egy TRUE-ra, amikor nem széthúzgálni akarom.
Ebben persze az is bennevan, hogy egy mukkot nem megy többet a gyárinál..
Tehát a BCLK-t emelni ameddig jólesik, gondolom lefixált PCI és PCIE mellett. -
mpierre
veterán
Korrekt a cikk. Kösz.
-
nagyon jó lett a cikk.
köszönöm -
-
P00By
nagyúr
Jó tartalmas!
-
bigz
tag
Nem teljesen ertunk egyet:
En soha eletemben nem tuningoltam semmit a gepemen, pedig a kornyezet adott volt, mert Fater C16 ota folyamatosan buheralt (egeszen a 333as Celeronig, azota nem emel nehezet). Kb. 20 evesen raktam ossze az elso sajat gepemet, szerintem egyebkent eredetileg benan, aztan veletlenul vettem bele egy VGAt, ami kihozta belole az akkori tokeletes felsokozep jatekgepet mind az arat, mind a teljesitmenyet tekintve. Mindennek ellenere csak az irasod alapjan (ok, termeszetesen meg elolvasnam, mit ir az alaplap konyvecskeje, meg egy-ket aprosagot, de tenyleg, kb egy napi kutakodas) siman neki mernek allni egy konfignak, amit utana cibalok egy kicsit. Nem fogok, mert spur vagyok, de neki mernek. Teny, hogy valami alapot osszekapartam 25 ev alatt, de mint emlitettem, soha nem huztam semmit. Hazudik a diszno mert egyszer mokabol ment egy orajel pocc egy Athlon XP 1600+-ra, de a rendszer rovid uton a tudtomra adta, hogy NE!!!, meg kulonben is minek...Biztosan sokan vannak ugy vele, hogy konyit a dologhoz, meg osszerak egy egesz jo vasat erosebb tulzasok nelkul, de nehezen szanja ra az idot, hogy osszekeresse, amit te itt osszeraktal. Egyaltalan nem az "ajanlott alap ertekekre" gondolok, mert az tapasztalati uton megszerzendo tudas. Nem is (csupan) arra, hogy miket kell allitani, es milyen modon, vagy hogy mi mit eredmenyez es mivel fugg ossze. Az egeszre egy teljes cikkben. Persze, lehetne reszletesebb, engem peldaul erdekel, amit az Uncore-rol meg a QPI Linkrol magyarazott HSM ostag, akar a cikkben viszontlatva, beleszerkesztve is. Jo tudni a dolgok miertjet, es nem hiszem, hogy ettol szakerteni fogom a temat, de nemi extra info, raadasul erdekes. Egy kollega GEEK felkialtassal eppen uti a fejem bal felet egy filctollas dobozzal, es most vigyorog, hogy megemlitem, infantilis fa. Es igeny is volna ra, mert szeretnek vegre olyan gepet venni majd ha mar nem leszek spur vagy nem leszek nem milliomos, aminek valamivel jobb a kihasznaltsaga, mint a kis gyari allapotu osszeallitasaimnak, elvegre esszelt tuningolt cucc ugyanugy kibir 3-4 evet, addigra meg amugy is gyanus a csere. Osszessegeben nagyon jo lett a piszkozatod, otosalaleulhetsz.
Az utolsó témával kapcsolatban van utalás a cikkemben. Konkrétan az, hogy teljesen értelmetlen (átlagos felhasználásra) Extreme Edition procit venni, és többször is hangsúlyoztam, hogy vétek megvenni a (méregdrága) 1600MHz-esnél gyorsabb ramokat.
Ezzel annyira nem vagyok kisegitveEn egesz konkretan megoldast keresek egy letezo problemara, amit eddig azzal orvosoltam, hogy altalam elismert cegek honlapjan nezegettem az o altaluk osszeallitott konfigokat, az abba pakolt elemeket. Az volt a kiindulo pont, es onnan gyujtottem tovabbi tippeket. A HDD vs. SSD pl. olyannyira trivialis, hogy nekem az esetek 99%-aban eszembe sem jutna, es tuti, hogy ezzel nem vagyok egyedul. Aki ezzel nem ert egyet, annak elitelem a kirekesztoen elitista ronda mocskos pfuj... azzal en nem ertek egyet. Hangsulyos, lenyeges, kell. Foleg mert HDD-n belul is van meg hely fejleszteni, csak ugye a flash alapu technologia egesz jol halad, hatha par even belul az ara is elfogadhato lesz. Egy szo, mint szaz, ha nincs ilyen iromany, akkor faragok egyet, ami hasznos lesz es hasznalhato - a nagyobb melo az anyag osszegyujtese, a felhasznalasi teruletenkenti szuresre par oras agyalas utan ugyis rajovok, okoshal, megoldja.
A magyarkodas szerintem mas topic (ha valaki ebbe belekotne, tegye nyugodtan, valaszolni nem fogok), persze szived joga, igazabol az iras szinvonala engedne. Osszefoglalok, ertheto es hasznos oldalak vannak persze mas nyelven is, mint ahogy hasznalhato leirasok is. Sok cikk kering (hering?), keves a jo.
A hozzaszolas szerzoje az "onzo paraszt" meghatarozassal egyetert, habar valoszinuleg esett mar hasonlo hibaba. Mar csak azert sem (igy masodszor atgondolva), mert szereti tudni, mi miert kap langra, ha elba.
Amugy fogom am en neked ajnarozni a cikkedet, a nagy lo majd ha ... nem fogom egyaltalan. Suvadj meg, es megegyszer koszonom.
-
ImI87
őstag
válasz
Mr.Csizmás #1 üzenetére
A Gigabyte EX58-UD3R, MSI X58 PRO, ezek az X58 családon belül az alsóbb kategóriába tartoznak........
EasyTune-nal is lehet állítgatni, de nem tanácsos.
Van rajta bios, és azon belül célszerű állítgatni a dolgokat.
-
sniper elite
senior tag
Szép cikk, gratula hozzá!
-
Skyhigh
aktív tag
Jó kis cikk gratulálok.
Nem egy költség hatékony cucc ez az i7
Maradok az alacsony árú tuning cuccoknálTalán egy kicsit száraz a cikk, mármint hirtelen egy rakás szöveg aztán egyrakáson a képek...
Amúgy hajrá a tuningal!
-
biggamer
veterán
Naggyon jó lett a irományod, grat.
Eddig én is d0-s 920 ast néztem ki egy Mugen 2-el. -
ImI87
őstag
-
ImI87
őstag
A kiegészítéseket majd belerakom, de különösebben átfogalmazni nem igazán szeretném. Ígyis rengeteg idő volt, mire összeállt az egész.
Értékelem a javaslatodat, de külföldi "babérokra" sem szeretnék törni. Ezt az írást a PH-ra szántam, magyar olvasóknak.Azt meg nem nagyon hiszem, hogy más nyelven nincsen ilyesmi összefoglaló.
Az írásokkal kapcsolatos véleményeddel részben egyetértek. Bár ez kicsit más téma, mint egy oprendszer, de igyekeztem az arany középutat megcélozni. Tehát nem azoknak szól, akik bemennek egy boltba, és "csókolom, kérném szépen a kapható legjobb gépet!", de azoknak sem, akik mélyre akarnak ásni a rendszer konkrét működésében. Tulajdonképpen olyan embereknek hasznos, akik már nagyjából ismerik a tuning fogalmát, és ez az írás csupán az új dolgok használatához ad segítséget.
Természetesen mindenhez szükséges némai alaptudás, ez a tuningra is igaz. Ezt nem lehet egy esti olvasmányból megtanulni, hanem saját tapasztalatok kellenek hozzá. Ideális esetben ez több generációnyi hardver után alakul ki, és ilyenkor már egy platformváltásnál csak az új dolgokat kell megtanulni.A lustaság érdekes kérdés. Én elsősorban azt nevezem lustának, aki vesz egy új gépet, fogalma nincs semmiről, csak tudja/hallotta, hogy fel lehet húzni, ezek után beírja a topikba, hogy: "csá, most vettem XY cuccokat, adjatok beállítást, amivel megy 4 gigán" Ettől feláll a hátamon a szőr, és kis túlzással önző parasztnak tartom. Mivel ő lusta időt fordítani az utánajárásra, azt az időt és energiát akarja felhasználni, amit mások belefektettek, és végigcsinálták a több órás vagy több napos procedúrát.
Persze mindenkinek el kell kezdeni valahol, de akkor olvasson kitartóan, figyeljen, tanuljon türelmesen, és akkor jöjjön a kérdésekkel, ha már nagyjából képben van! Emellett ez minden tuninggal kapcsolatos topikban le van írva 500-szor, hogy még a papíron azonos alkatrészekből összerakott gépek sem egyformák, tehát nem lehet megadni mindenkinek megfelelő beállítást. Általános sablont lehet adni, de ezen felül a user-nek saját magának kell kitesztelni a beállításokat.Az utolsó témával kapcsolatban van utalás a cikkemben. Konkrétan az, hogy teljesen értelmetlen (átlagos felhasználásra) Extreme Edition procit venni, és többször is hangsúlyoztam, hogy vétek megvenni a (méregdrága) 1600MHz-esnél gyorsabb ramokat.
Úgy általánosságban manapság a jó gépeket a HDD sebessége korlátozza legjobban. Épp ezért jönnek az SSD-k, amik hamarosan új dimenziót nyitnak az adatmozgatás sebességében.........Az első OFF azért nem kapcsolt be, mert van közte üres sor. Vagy vedd ki az üres sorokat, vagy a bekezdéseket egyenként tedd OFF-ba!
-
bigz
tag
Valoban nem voltam teljesen egyertelmu, szori
Maskulonben ertsd jol. Ha mar akad egy ilyen lista, ott vagy adott, hogy az elejen par szoban osszefoglaljak az egyes felhasznalasi teruletek fontosabb alkatreszeit, vagy eleve azok alapjan van tobb reszre bontva a felsorolas. Ha egyik sem jellemzo, meg mindig ott az alap megkozelites, miszerint ha a maximumot szeretnem kitekerni a ... VGAbol, akkor nem erdemes ... proci ala tervezni, mert korlatozni fogja, stb. Ez utobbi mar azert eleg jo kiindulopont arra, hogy mire erdemes rakeresni a forumokon, vagy rakerdezni az adott alkatresz/felhasznalasi terulet relevans topicjaban.
Szoval barkinek barmi ismerete erre vonatkozolag?
Mindazonaltal... bizony. Jogos a cinikum. Kicsit banto, de jogos. Megyek sirok, ebedelek, ilyesmi.
-
Jó cikk! Mármint jó részletes az útmutató, és érthető a beállítás része.
(Sajnos nincs i7-em, de sebaj, majd lesz pár 100 év múlva.)
Mondjuk hiányolom a dolgoknak való utánanézést, mármint pl. az Uncore-ről ki lehetne deríteni, mi is az (ja itt a kommentekben megvan, hopp), pár szóban belefért volna, meg a helyesírás hagy maga után kívánnivalót.
Ettől függetlenül viszont
-
HSM
félisten
Tudtok olyan oldalt (ismet a gyujtogeto eletmodom, rohadek hominida, gazemberseg, hupakolas), ami barmilyen lista formajaban tartalmazna egy attekintot arra vonatkozolag, hogy mi mit korlatoz?
Ezzel az a gond,nagyban függ a felhasználás módjától..... Pl. Ha nem játszol, akkor semmiben sem hátráltat, ha egy igen olcsó 3650-es radeon teszel a gépbe, sőt, igen kedvező üresjárati fogyasztása miatt sokkal optimálisabb, mint egy GTX280 SLI....
Viszont ha játszol, akkor igen hamar igencsak vissza fogja fogni a rendszert....
Ellenben a GTX280 SLI-vel...
-
bigz
tag
Ha minden kiegeszito info (a hozzaszolasokbol) belekerul es kicsit atragod a stilust, a cikk fordithato allapotba kerul, angolul legalabbis nem sok ilyen irast olvastam eddig. Szerintem. Mindez a kovetkezok miatt (ami inkabb koszonet a munkadert, ugyhogy off):
[OFF]Nekem eddig az a benyomasom, mint pl. a Linux eseteben is, hogy az amator irodalom nagy resze vagy teljesen alap es
1. nagy vonalakban magyaraz
2. keveset
3. hosszan
4. olyanoknak, akik leginkabb "1 db szamitogepet" kernek a Tescobanvagy "jotekonyan" reszletes es
1. belinkel egy rakas kiegeszito olvasmanyt amit evezredekbe telik atbogaraszni
2. mar a hatterinformacio sem emesztheto egy kozepes szakiranyu muveltseg nelkul.Egyfelol hianyzik a koztes reteg, ami a hozzam hasonlokat celozza, masfelol hianyzik az a hozzaallas a hozzaertok reszerol, ami nem a spanyolviaszt kergeti, hanem gyujtoget es ertekes honapokat nyer az olvaso szamara. Utobbi azert gond, mert az ilyen embereknek meggyozodese, hogy a magamfajta luzer egyszeruen lusta olvasni, ami szerintem hatalmas tevedes, es a tudas tovabbadasa ellen szol - minek irnak, ha utana mindenki szedje ossze ugyanazt megegyszer. Megkockaztatom, hogy lustak utanajarni, gyujteni es kiadni egy ertekelheto, teljes munkat.[/OFF]
En is bocs a hosszu hozzaszolasert, viszont meg valami nyomja a kicsi lelkemet:
Tudtok olyan oldalt (ismet a gyujtogeto eletmodom, rohadek hominida, gazemberseg, hupakolas), ami barmilyen lista formajaban tartalmazna egy attekintot arra vonatkozolag, hogy mi mit korlatoz?
Gondolok itt arra, hogy ha a magamfajta luzer utanaolvas (mert azert az esetek 99%-aban megteszi) es nagyjabol osszeallit egy gepet, ne essen abba a hibaba, hogy megveszi a jobb ramot/procit/VGAt de minek, mikor a konfig tobbi resze ugyis korlatoz valahol? Ugy ertem, ezt mind ki lehet azert talalni (gyakorlatilag 100%-ig) ha minden alkatresz forumait es hardware tesztjeit kicsit tuzetesebben atnezegetem, de mindez egy helyen esetleg?
Fura, az elso off nem kapcsolt be...
-
ImI87
őstag
válasz
HairyPlotter #14 üzenetére
Sajnos ez így nem megy, csak Extreme Edition procikkal, amiknek felfelé is állítható a szorzója. Sima i7 procikat csak akkor lehet húzni, ha emeled a BCLK-t, ami miatt szinkronban nő a Ram, az Uncore és a QPi Link órajele is. Persze ezeket vissza lehet osztani.........
Direkt írtam, hogy nem foglakozom sem alapfeszes, sem extrém tuninggal. Nem ez a cikk témája......... Gyári hűtő pedig papírnehezéknek sem jó, egyébként is hatalmas ellentmondás, ha egy alsóhangon is 200e Ft-os konfig vásárlásánál nem tudunk 7-8e Ft-ot köklteni egy tisztességes hűtőre.
-
HSM
félisten
Először is grat a jó cikkhez!
Másodszor is egy kis pontosítás, javaslat, észrevétel néhány helyre:
Egy új fogalom az Uncore. Nem tudom pontosan megfogalmazni, hogy ez mit jelent, de fontos szerepe van. A Level 3 cache-sel, a QPI-vel és a memóriával van szoros kapcsolatban.
Az uncore gyakorlatilag a proci azon része, ami nem a végrehajtó magok. Ahogy írtad, a megosztott L3-t, a QPI rendszerinterfészt, és a memóriavezérlőt tartalmazza. A Gigabyte kis leírásában jól látszik, vagy itt a wikin is: [link] Az utóbbi képhez tartozik, hogy ugye egy darab uncore-hoz kapcsolódik 4 darab végrehajtómag, amiből itt ugye csak 1db van ábrázolva az egyszerűség kedvéért.
Ide még fontos megjegyezni, hogy ez az egész Uncore tning szempontjából teljesen elkülönül a CPU többi részétől (végrehajtó magok, amik a Core2 esetén gyakorlatilag egyet jelentettek a CPU-val), ugye más órajelen üzemel (általában) és külön van az áramellátása is, ami Giga lapokban QPI/VTT fesz néven fut.
Másik új fogalom a QPI Link. Ezt sem tudom pontosan megfogalmazni, tulajdonképpen a rendszer sávszélességét határozza meg
Jó helyen kapizsgálsz, pontosan itt látszik, micsoda ez: [link] Itt szépen látszanak a kommunikációs vonalak és sávszélességek a rendszer egyes komponensei között. Jól látszik, hogy a QPI-linken keresztül kommunikál a proci a rendszer többi részével, a VGA-kkal, a winyókkal, LAN-al, Hangkarival meg minden egyébbel.
A QPI/VTT feszültsége a BCLK, és ezzel szinkronban az Uncore órajelének az emeléséhez szükséges.
A BCLK-hoz tudtommal ennek nincs köze, csak az Uncore és a QPI emeléséhez kell.
Előfordulhat, hogy a 200*20 már nem akar menni, de ha mindenképpen el akarjuk érni a 4 GHz-es "lélektani" határt, akkor próbálkozhatunk 191*21 felállásban is.
A legtöbb 920 nem komálja a 20-as szorzót. És a 21 is változó. 4Ghz környékén már próbálgatni kell, melyik procinak melyik fekszik jobban. Az Uncore és a memória állítgatása is segíthet. Nálam amúgy pl. másodpercek alatt elszáll az egész 200*20-on, pedig 19*200-on beton stabil, és 21*191-en is.
Ehhez jön még hozzá az Uncore, a QPI Link, a memória- és a PCI-E vezérlők fogyasztása is, ami szintén a processzorban van. (Ha itt v.mit rosszul vagy pontatlanul írtam, akkor javítsatok ki, mert nem vagyok benne biztos.)
Tehát ha mondjuk a mostani tápunk nagyon ki van hegyezve pl egy Core2Duo rendszerre, akkor érdemes egy erősebb darabot beszerezni.Természetesen igen, de Az uncore a prociban van, amit nem tud a legtöbb lap monitorozni, (ebben van a memvez, a QPI és az L3) a PCI-E vezérlő az gyakorlatilag az X58, a többi vezérlés meg a délihíd, az ICH10 feladata.
Összességében elmondható, hogy egy erősebb I7 rendszer alá alapfeszen is érdemes minimum egy 350W-os tápot tenni, komolyabb tuninghoz (1 db erős VGA-val!!!!) pedig elkél egy márkásabb, ami legalább 450W leadására képes 12V-on. (Ezek tipikusan 500-550W-os példányok), de a legideálisabb egy erősebb, márkás 600W-os. Az öreg, vagy olcsóbb, kisebb stb tápokon nem érdemes spórolni, sok fejfájástól megkímélheti magát az ember. (Az esetleges anyagi károkról nem is beszélve.)A proci órajele a BCLK és a prociszorzó (CPU multiplier) szorzatából adódik ki. Alapbeállítás 133*20=2666 MHz. A szorzót azt hiszem 12-től 20-ig állíthatjuk. Ez az egyetlen szorzó, ami teljesen független a többitől. Egy másik új i7 funkció, a "Turbo Mode", ami lehetőséget ad még egy + szorzó használatára, tehát a maximum 21 lesz. Ezt a funkciót külön kell engedélyezni. Eredetileg ez úgy lett kitalálva, hogy azokhoz a programokhoz lett volna használható, amik csak 1 magot tudnak kihasználni, és ilyenkor az alaplap automatikusan megemelte volna annak a magnak a szorzóját, amin a program fut. De szerencsére az alaplapgyártók lehetővé tették, hogy mind a 4 mag használható legyen Turbo Mode-ban.
A TURBO kicsit más. Ha egy mag aktív, akkor +2 a szorzó normál esetben, amíg befér a cucc a megadott hőmérsékleti és energiafelvéeli értékbe. Ha ezek a feltételek adottak, de már 2,3 vagy 4 mag aktív, akkor a max turbo +1. A gigabyte egyedi megoldása, amit a legtöbb alaplapgyártó így vagy úgy, de hasonlóan megoldott, hogy tuning esetén a turbo az fix 21-es szorzót jelent tetszőleges terhelés mellett. Az Intel lapokon pl. külön felülbírálható, milyen teljesítményfelvételi küszön eléréséig lehessen aktív a turbo-mód.
Uncore órajele a BCLK és az Uncore-szorzó (Uncore multiplier) szorzatából adódik ki, alapbeállítás 133*12=1600 MHz.
Ez nem így van, az Uncore alapórajele (ha nem tévedek) 2133Mhz, 1066-os rammal, de asszem 800-assal is. (nem is lehetne 1600, ha utánaszámolsz, hogy 1066-os memória X2....
)
És ami nagyon-nagyon fontos tuning előtt, és nem írtad le:
-Mindenki saját felelősségére végezze!
-Valamint, hogy a sikeres tuning alapfeltétele, hogy a gép alapbeállításokon is stabil legyen! Semmi értelme elkezdeni, ha alapon se stabil! Ki kell először úgy tesztelni, utána szabad csak továbblépni, egyszerre mindig a lehető legkevesebb dolgot változtatva. (Hogy ki lehessen szűrni az esetleges hiba okát)Bocs hogy ilyen sokat írtam...
-
ATtIs_80
tag
Gratulálok!
Átfogó és jól összefogott anyag lett! Remek kis elméleti gyorstalpaló! -
törölt tag
Gratulálok Imi, nagyon szép írás! Minden fontos dolog benne van, nagyon összeszedett, és szépen tagolt, formázott írás. Bár van a formázásban egy-két hiba, de ez simán elnézhető... Főleg egy ilyen hosszú cikk után.
Pl. az alkatrészeknél a processzor nem félkövér... Az utolsó oldalban pedig a 2 kép fel van cserélve.
Még egyszer gratulálok! -
Cyberpunk
félisten
Grat jó kis összefoglaló
Most már tudom mit nyálazok át tüzetesebben néhány hét múlva ha meglesz a gép
-
engusz
veterán
Gratulálok az íráshoz Imi!
-
Ricco_hun
senior tag
Hát igen, GTL, MCH ez már nekem kínai. Ha tuningolnék, akkor is csak az egyszeri júzer szintjén, ála fsb növelés + memória szorzó visszavesz. Még jó, hogy a lapom bios-ában egyáltalán nem tudok feszültségeket állítani, de nem is akarnék. Szóval, ha nálam tuningra kerül a sor, akkor azt csakis alapfeszültségeken. Bár az E5200-amat is fölösleges 3GHz-en járatnom (úgy másfél hete megy ennyin, hogy tartósabban is legyen tesztelve, de olyan mintha ez lenne a gyári órajele), mert a HD4670-nel olyan VGA limit van, mint egy ház.
-
keIdor
titán
válasz
Ricco_hun #20 üzenetére
P45-ben Quad-nál 450FSB felett már a GTL-ekkel is kell vacakolni, ami nem kis idő...
2 magosnál kb. 500FSB felett kezdődne el ez a móka. Minnél nagyobb az FSB annál gyorsabb a rendszer. 575x7-el próbálkoznék, ha nem menne ennyi, akkor 500x8! 444x9-et biztos ki is hagynám, ott még nagyon semmit se kéne emelni, maximum egy kis MCH feszt. -
Ricco_hun
senior tag
-
gombcomp
senior tag
Azért ez így nem igaz!
A gyártók által adott tuning programokkal lehet a "bootbiztos" rendszeren is javítani.
Ez leginkább a BCLK/RAM frekvencia növelésére értendő, menetközbeni fesz állítást a QPI/VTT nem szokta díjazni.Vannak olyan lapok,pl. DFI LP UT X58-T3eH8,ahol meghatározhatsz ,egy bootolási BCLK-t, de a tuning órajelet csak a rendszer felállásakor kapja meg a proci.Nem véletlenül tervezték bele ezt a BIOS-ba! Az oprendszer alatt hasznos lehet még a SetFSB is (bár a neve lehetne itt SetBCLK),ha ismered a PLL- chip tipusát kiválóan tudsz vele finomhangolni,de ezek a beállítások már nem a 24/7 -es kategóriába sorolhatóak,nevezzük őket tuning-3Dstabil értékeknek.
Gratulálok az íráshoz,igazán tanulságos dolgok kerültek bele minden i7 felhasználó számára. -
beteg
őstag
nagyon szép, nagyon összeszedett, nagyon szépen felépített, nagyon szépen tagolt..
nagyon hasznos írás!!
GRAT
és köszönjük!! -
milbo
aktív tag
Jó írás
Nem csak az új vásárlóknak lehet hasznos olvasmány! -
Ricco_hun
senior tag
Nagyon hasznos írás, köszi. Sok minden kitisztult a fejemben az i7 tuninggal kapcsolatban. De az ilyen v.mi meg v.milyen rondaságokat kijavíthatnád. Egy ilyen hosszúságú írásban már mi az a pár karakter.
Ezt azért nem értem:
"Szerencsére az i7 rendszer biztonságos határokon belül is nagyon jól tuningolható, és ráadásul jóval egyszerűbb dolgunk van, mint mondjuk egy P45 rendszer esetében lenne."Miért is egyszerűbb? Nekem sokkal bonyolultabbnak tűnik, mint a P45+Core2 tuning. Nekem P45+E5200 van. Bios-ba be, 200MHz-es FSB helyett 240-es beállít, memória-osztó (szorzó
) visszavesz, hogy továbbra is 800MHZ-en ketyegjenek és kész. Máris 2,5GHz helyett 3GHz-en futkos a kis E5200.
-
HairyPlotter
csendes tag
Ha semmi mást nem szeretnék tuningolni (uncore, ram, stb) csak a cpu órajelét, mivel játsszak?
Úgy érzem, az alapfeszes tuning eléggé kimaradt a cikkből, pedig sokan nem küldenék meg ezt az amúgy is bivaly processzort plusz fesszel erőltetve, csak amennyit megy kényelmesen gyári hűtővel.. -
tkesy
addikt
Nem semmi írás...
Azt viszont elárulhatnád, hogy miért is egyszerűbb ennek a tuningja mint egy P45-ös rendszeré?
-
subaruwrc
félisten
Komoly kis írás, gratula
-
Achill3uS
nagyúr
OC Team Hungary munka közben - nyugi, mi nem fogunk ilyet csinálni
azt a tolvaj mindenit -
AirBooms
addikt
Grat a cikkhez, nekem nem sokára ez lesz a bibliám!
Abban azért igaza van rudi-nak, hogy néhány formai, stilisztikai hibát nem ártana javítani! -
keIdor
titán
PCI-E vezérlő még nincs a prociban! Az majd a Lynnfield-nél lesz!
Core i7 960-ról is én mondanék pár szót a helyedben, hogy az ősszel olvasóknak is "friss" legyen még a cikk. Ugyanaz, mint a 965. csak szorzózáras.
920, 950 meg megszűnik idővel.
-
.mf
veterán
válasz
Mr.Csizmás #1 üzenetére
Olvasd végig a cikket, az utolsó "Tanácsok" oldalon pont azt írja nagyon helyesen, hogy az ilyen gyártói "tuningprogramok" kerüljük, legfeljebb monitorozásra használjuk és biosban állítsuk a dolgokat.
-
.mf
veterán
Nagyon szép és alapos leírás, jó tanácsokkal, grat
-
rudi
nagyúr
Szerintem a "v.ki", "v.mi", v.milyen" írási forma nem menő, hanem ocsmány. MSN-re jó, de ha valaki nekiáll több oldalas szakmai cikk írásának, akkor lehetőleg mellőzze!
-
mexicanraven
senior tag
This is the new generation!
-
Mr.Csizmás
titán
Gigabyte EX58-UD3R - alsó ketegória
?! ...
mod: Ez már annyira modern, hogy BIOS sincs rajta, ezért kell az EasyTune6-hoz fordulni tuningügyben?
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Xiaomi 13T Pro 12/512GB Jótállás: 2026.10.24.-ig Állapot: 10/10 Független
- Gigabyte B550M K épített PC Ryzen 5 5600G 64GB RAM
- Eladó egy Ezüst Macbook Pro M3 8Gb/500Gb, Francia bill,20Ciklus, 1év Apple garival
- Eladó egy Ezüst Macbook Pro M3 8Gb/500Gb, Arab bill, 3Ciklus, 1év Apple garival
- Intel Core i7 6700K / GTX 1660TI / 16GB DDR4 RAM / 500 GB SSD konfig eladó
- Apple iPhone 14 Pro Max / 256 GB / 88% akkumulátor / 1év Garanciával / Gyári Független
- Akciós dokkolók, Lenovo Legion Pro 7 RTX 4080/4090 laptopok, licencek, antivírusok
- Csere-Beszámítás! Asus Rog Thor II 1200W 80+ Platinum tápegység! Olvass!
- BESZÁMÍTÁS! 1TB Samsung 980 NVMe SSD meghajtó garanciával hibátlan működéssel
- Dell P2419H P2419Hc Full HD LED IPS 24" + P2719H 27" LCD monitor (vékony keretes)
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest