- VR topik (Oculus Rift, stb.)
- Sony MILC fényképezőgépcsalád
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- Multimédiás / PC-s hangfalszettek (2.0, 2.1, 5.1)
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- Hardvereket hozott a májusi cserebogár
- Melyik tápegységet vegyem?
- Milyen monitort vegyek?
- Samsung Galaxy Tab S10 FE - a szoftvertámogatás felára
- Monitor hiba topik
Aktív témák
-
torokze
csendes tag
Én már több szoftvert is vásároltam egyenesen a fejlesztőtől az USA-ból (Diskepper, Norton Ghost, VMWare) és mind sikerült. Bankkártyával fizettem és 1 hét alatt itt voltak a dobozok. Igaz, hogy az ÁFÁ-t be kell fizetni utánna (ha rendes az ember) és volt szállítási költség is de még akkor is nyertem átlagban 3-4 ezer forintot szoftverenként.
Az angol Amazonnal nekem is volt egy pár levélváltásom. Mivel az anyacég az USA-ban van ezért azok a termékek amik az USA-ból nem vásárolhatóak meg azok az angol bolt-ból sem. Ezt mondták. És ezen nem szándékoznak változtatni. Történetesen játékprogramot szerettem volna venni (amit amúgy nálunk is forgalmaznak de majdnem dupla áron) de az angliai Amazon nem szállít, csak a bővítés elötti országokba.
Próbáltam hivatalos EU-s fórumot/tanácsadót keresni ebben a témában, de akit találtam nem sok jóval kecsegtetett. Az EU álláspontja az, hogy a cégek működési politikájába nem szól bele. Ez alatt azt értette, hogy ha egy cég úgy dönt, hogy bizonyos országokba nem szállít akkor ez a cég joga. Ami ellent mond az EU alapokmányaiban foglatakkal. Szóval veszett fejsze nyele néha az EU. -
WN31RD
addikt
Stallman írásából a következő meglátást tartom leginkább kiemelendőnek: Az ún. szellemi tulajdonjogokhoz való hozzáállás egy áldozatokkal járó kompromisszum eredménye, nem pedig morális evidencia.
Nem vagyok a feketék és fehérek embere, nem gondolom, hogy Stallman véleménye az egyedüli helyes vagy egyértelműen a leghelyesebb, sőt azt sem, hogy ilyen egyszerűen megoldható volna ez a probléma. Úgy gondolom viszont, hogy ez egy rendkívül jó kiindulópont ahhoz, hogy lehetőleg minél több szempont figyelembe vételével ésszerű, a társadalom egésze számára hosszú távon hasznos kompromisszumos megoldást találjunk a kérdésre. -
WN31RD
addikt
Nem tudom, mi lenne, ha Stallman álmai valóra válnának, de szívesebben próbálnám ki ezt, mint azt, ami felé előreláthatólag tartunk. Elgondolkodni mindenképpen érdemes rajta, és nagyon hasznos lenne, ha a Stallman-féle hozzáállás is a köztudatba kerülne, hogy aztán érdemi vita folyhasson ezekről a dolgokról.
-
Miracle
senior tag
Stallman meg szerintem egy kicsit demagóg beütésű figura(persze ettől függetlenül szakmailag minden elismerésem), de a helyzet az, hogy az egész szoftver-ipar összeomlását okozná, ha az ''álmai'' valóra válnának, és a cikkei jellemzően <szigorú magánvélemény> a logikus következtetésektől szokott eljutni a vége felé tényekkel nem egészen alátámasztott, az addig elért hatásra támaszkodó kijelentéssorozattá, amelyek nélkülözik a logikai alapot, de a magával ragadó stílusa, és a kissé indulatos érvelése miatt ezt nagyon ritkán venni észre</szigorú magánvélemény>
-
Miracle
senior tag
''Szoftvert (az esetek túlnyomó többségében) nem lehet lopni, kizárólag a szerzői és szomszédos jogok megsértésével használni. Az illegális szoftverhasználat nem lopás, az illegálisan szoftvert használó ember nem tolvaj.
Aki ennek az ellenkezőjét állítja, az legalábbis téved, de sok esetben véleményem szerint szándékosan hazudik, illetve csúsztat.''
Ez a csűrés-csavarás lenne a normális megoldás, de ááá, nem! mi - a Tankcsapda egyébként számomra kétes értékeket felvonultató albumának találó címét plagizálva - (M)_agyarország_-on élünk, és nem jogtiszta szoftvereket használni bizony ugyan olyan lopásnak számít, mint elvenni egy embertől a tárcáját, vagy elvinni egy kocsit. Ezért csücsült 1 évet a bortönben(lehet, hogy még ott is van) a Philos-Labs vezetője. Megkérdeztem egy rokonomat, aki jogtanácsos, és megerősített ebben, hiába akarunk logikusan gondolkozni, ha most lett először oylan miniszterelnökünk, akinek számítógép kerül az irodájába(no political flame, nem akarom egyik politikust sem minősíteni, de ez elmond valamit a törvényhozókról, az ország vezetőiről, hogy vajon mennyire képesek agyilag felfogni, hogy mi az a szoftver-jog, illetve kalózkodás) no mindegy. Jó itthon. -
WN31RD
addikt
Pont ma írtam ezt be egy másik topicba, de ide legalább annyira illik (talán jobban).
Érdekes, komoly olvasnivaló egy alternatív (szerintem helyesebb) hozzáállásról:
Miért nem szabad, hogy a szoftvernek tulajdonosa legyen?
írta: Richard Stallman
[L]http://www.gnu.org/philosophy/why-free.hu.html[/L] -
Waikiki
tag
El lehet elmélkedni, hogy vajon mekkora árcsökkenés után futna fel a szoftverértékesítés, de azért ne hagyjuk figyelmen kívül azt a jó ká-európai(?)/magyar(?) mentalitást, miszerint minek vegyem meg, ha le tudom tölteni.
Ha ez tényleg az árról szól, akkor valaki magyarázza már meg a következő eseteket:
- egy-két éve egy levlistán egy 800, értsd és mondd, nyolcszáz forintos regisztrációjú magyar programhoz kerestek reg.számot
- ugyanezen a levlistán néhány hete egy, a listán égre-földre agyondicsért utility-hez kerestek regszámot; regisztráció díja: 2400 forint (szintén magyar)
- néhány hónapja még rendszeresen láttam Half-Life kulcsokat kunyerálást fórumokban; mennyi is a MM-ban? 2000, 2500 Ft?
(- haver megkérdezi, minek veszek audio CD-t, ha le tudom tölteni) -
Allien
veterán
Ja, persze. Miután lement az áruk elfogadható (már a pénztárcámhoz képest) szintre, ami nálam olyan max 4-5E, habár, pont nem is olyan régen vettem meg a CoD-t 9900 huf-rt, de ez egyedi eset, mert ennyit nem, vagy csak nagyon rittkán tudok kifizettni, sajnos.:B Természetessen, elötte kiprobáltam egy biztonsági mentést, hogy tényleg működik-e a rendszeremen.:B
-
Allien
veterán
Igazad van, az op rendszer NEM játék. Éppen ezért kellene JÓL megírni, és nem kémkedésre használni, gyárilag.:)) Ha meg igen, akkor adják olcsóbban, mi indokolja, hogy most is magas az ára??? MINDEN termék, ha sok fogy belőle, csökkentik az árát. Itt ilyet még hírből sem hallani! Ha most 10 rugó lenne, bizti nem 2x ennyien vennék, hanem sokkal többen, szvsz, de ezt úgyis csak akkor tudhatnánk meg, ha kipróbálná a MS.:B
-
moonman
titán
ööö nem azt mondtam, hogy _én_ ezért lopom :) nekem így is megéri megvenni, de sokaknak nem. persze más kérdés, hogy mennyire kéne csökkenteni az árakat, hogy senki ne lopjon, vagy szebben szólva minenki megvegye. sajnos el tudom képzelni. talán ha ingyen osztogatnák, de akkor is a szomszédtól kérné el
-
Sivatag Laja
csendes tag
Hi!
Örülök a hasonló véleményeknek.
Én igazából a cégek bevétel kiesés dolgait nem értem, hogy határozzák meg.
Pl. x forint káruk van mert sokan nem veszik meg a programot-t, zenei CD-t, játékot, de honnan veszik azt, hogy hányan vették volna meg.
Egy kicsit világossabban, példán keresztül: vegyük mondjuk a Win.Office-t. Ha ez olyan lenne, hogy csak hardverkulccsal vagy biztonsági őr jelenlétében (tehát garantáltan csak jogosan és az csak használná aki fizetett érte) működne, akkor elgondolkodna mindenki a következőkön:
-csak azért nem telepítek fel egy akárhonnan szerzett példányt a gépemre, mert úgy is megvan, de amúgy semmire sem használom
-tényleg kell-e a munkámhoz
-a piacon lévő termékek közül melyik felelne meg alegjobban (ár-érték), elég jóval kevesebb tudású valami, mert a nem haszált részek csak felesleges pénzkidobás
Illetve egy hasonlat: ha járműveknél nézzük (mármint, hogy szinte ingyen bármihez hozzá tudnál jutni), akkor mindenki vadászrepülőgépet, meg hatalmas teherautókat, szuper sportkocsikat tartana otthon (és ezekből rengeteget), DE a jármű forgalmazók mégsem sírnak, milyen rettentő nagy bevételkiesésük van, mert az emberek nem veszik meg a termékeiket. Ebben a szektorban természetes, csak azt veszel ami igazán kell neked (na jó, egy kis rétegtől eltekintve).
SL -
Allien
veterán
Ha brutto 10E-rt adnák, akkor hidd el, sokkal többen megvennék, mert irreális a 30-40E huf érte, mivel ez arra utal, hogy vissza élnek azzal, hogy igazából nincsen oprendszer alternatíva (monopol helyzet), mivel a programok jelentős része csak win alatt hajlandó megmozdulni. Tehát szvsz, már nem annyira új az XP sem, indokolattlanul magas az ára, ezen kár is vitattkozni, ez TÉNY. Viszont ha a régebbieket, mint a win 98 adnának el mondjuk 3-5E huf körül, még ma is sokan megvennék. Nem is lenne plussz munkájuk, viszont extra bevétel lenne.:)) Az XP-nél is hasonló a helyzet, mert én pl. szívessen megvenném eredetiben is, ha egy játék áránál nem lenne több, de sokszorosa, sajnos.:(
-
a 100 ft-os példa arra próbált rávilágítani, hogy létezik ez a bizonyos görbe. senki sem mondja, hogy 100 ft-ért kéne adni.
csak - ugye - ha 100 ft-ért mindenki megveszi, 1 millió ft-ért pedig senki sem veszi meg, akkor - hacsak nem extrémek a fogyasztási szokások... de nem azok! - van olyan ár, amikor az emberek fele veszi meg, van, amikor a harmada, stb.
a bevétel az ár és az eladott mennyiség szorzata. lehet maximalizálni, nem egy bonyolult feladat. a lényeg, hogy ha egy árcsökkentésre érzékenyebben reagál a kereslet, mint az árcsökkentés mértéke, máris nőnek a bevételek. -
rdi
veterán
Ugyanmár mi bajod neked a fizetéseddel? :DD
Szóval ha valami ott olcsóbb pl 100 %-al mint nálunk, ahol egyébként is többet keresnek az emberek mint nálunk, akkor ott az árral van baj.
Egyébként az Indexről elég sok infó felmegy a nagy piaci tévékre, nem mlenne baj, ha ezzel a témával a prohardvert és az indexet +haladó módon is foglalkoznának... -
no igen, ez a pontos probléma meghatározás.
amúgy pedig ''szerintem'' igenis létezik a visszahajló görbe a szoftverek esetén is, hiszen ezek tipikusan olyan termékek, amelyek nem rugalmatlanok az árra. ergo árrugalmasak.
ráadásul elég sokat nyafogtak ahhoz az illetékes szervek, hogy mára azért mindenki tudja, hogy bűnt követ el, ha illegális szoftvert használ. ahogy azt is mindenki tudja, hogy bűn, ha adót csal.
mégis megteszik mindkettőt. ahogy az adóknál is ott a Laffer-görbe, úgy a szoftvereknél is. 1 %-os adót megérne mindenkinek, hogy rendben legyen a könyvelés? igen. 2 %-ot? igen. ... ahogy emeled a %-okat, úgy fog kihullani egyre több ember.
szoftvernél dettó. X-COM, szted ki lenne az, aki 100 ft-ot nem fizetne ki egy Win XP-ért? na látod. akkor mégis csak árérzékeny a dolog.. :P -
Allien
veterán
Pedig sajna rosszul látod a dolgokat, ez csak a felszin! Nem az árakkal vannak bajok, hanem a bérekkel:O (legalábbis, az enyémmel bajok vannak)! Az most mindegy, hogy 10 rugó egy új játék (főleg, ha gyárilag szinkronizálják magyarra), de az a baj, hogy ez rendkívüli mértékben megterheli a családi kasszát. Én, voltam olyan hülye, hogy megvettem a CoD-t eredetiben, 9900 huf-rt (ráadásul, nem egy mai game már, ugye, ideje lenne sokkal olcsóbban adni)! De, neten akartam vele nyomulni, és ahoz sajna sokkal jobb az eredeti verzsün. Ami a Windows-t illeti, az sem baj, hogy 30-40E huf, ha lenne rá pezetám, és mondjuk RENDESSEN működne, és nem tudna egy 5 hónapos csecsemő (a kakaóbiztos gépéről) behatolni a gépemre.:)) Ráadásul, ezt CSAK azért, mert eredetileg ez egy kémprogi lett volna, csak mindenki rájött, hogyan kell (ki)használni (szvsz).:))
:C -
WN31RD
addikt
Jópofa, hogy teljesen hülyének nézel, aki úgy gondolja, hogy ha valami történetesen nem lopás, akkor semmi baj nem lehet vele.
Arról van szó, hogy a lopás általános esetben egyértelműen és jelentősen súlyosabb bűn, mint a szerzői és stb. jogok megsértése. A törvények szerint is, és - szerintem - erkölcsileg is. Ezért tisztességtelen, erkölcstelen dolog lopásról beszélni ilyen esetben. -
Sick Boy
őstag
pedig esküszöm, hajlandó volnék pénzt adni szoftverekért, csak ÉSSZERŰ árat. Pl. _az barátom, meg Tibusz is szoktak venni leárazott, régi játékokat, 1000-1500 HUF-ért és tök jó, ennyit hajlandóak ezért kiadni. Hidden & Dangerous, Half Life, stb, régebbi nagy játékokat meg lehet találni a supermarketek polcain olcsón és megvesszük.
Én az újságmelléklet DVD-kre bukok, azért is hajlandó vagyok kiadni 1000-1500 pénzt +-pluszban, hogy kapjak egy DVD filmet az újsághoz, na, de 6000 forintot, amennyiért a premier DVD-ket osztogatják, meg a 10000+ forintos új játékok, hát, hogy is mondjam, szerintem botrányosan drágák, én ennyiért_NEM_VESZEK_SEMMIT!!! és kész. -
Sick Boy
őstag
Hát ez egy nagyon szomorú cikk, sok ilyet olvashattunk már.
Hát igen, végül majd' mindenki a szoftverkalóznál köt ki. A hardverek megvásárlása, ugye kikerülhetetlen, mire összeállítasz egy elfogadható gépet, a gatyád is rámegy, és akkor jön a MS, hogy vedd meg az oprendszerét 40 K-ért, hát tudják, hogy mikor...
Persze ott a linux, nem kötelező windowst használni, na jó, nem is mondom tovább, mert 50+ oldalt tudnék írni ezekről a dolgokról, a témánál maradva, értetlenül állok az előtt a tény előtt, hogy Magyarországon nem lehet weben vásárolni külföldről. Nem mindegy nekik, honnan jön a pénz? A pénznek nincs szaga...
Áhhh mindegy, lassan az az érzésem, hogy mindíg ilyen ''lenézett'' ország maradunk mink. Azt hittem az EU tagsággal egy csapásra megszűnnek ezek a dolgok, de nem, bár az igazat megvallva valahol azért motoszkált bennem... -
Ryphez
csendes tag
Ennyi erővel az is tolvaj, aki többet kér a bizonyos szoftverekért, mint amennyit ér, mert megteheti ld. M$ :)
Míg külföldön 2 órát dolgozik a legújabb játékért az átlagembőr, addig itthon 10+ valahány ezreske, akár a fizetés 20%-át is kiteheti ... ergo marad az egy ezresért a piac vagy akár más lehetőségek :D -
-
Satan-Claus
senior tag
Amiről nem esett kokrétan szó a cikkben, de ez adta a kiindulóponot, hogy miért kerül vajon nálunk 36.000,- Ft + ÁFA-ba, az a nyamvadt Virtual PC. (Aminél mint tudjuk sokkal jobb a VMware WKS...:D )
Nagyon egyszerű. Ugyanazért, mert nekünk szoftver forgalmazóknak is ki kell fizetnünk a bankköltéget, a szállítási és csomagolási költséget, a bizotsítást, és némi hasznot is szeretnénk realizálni a gyártótól történt megrendelés után. Magánfelhasználóknak természetesen megérheti a kinti vásárlás, de elsősorban csak az ÁFA fizetési kötelezettség kikerülése miatt, a többi költséget (mint ahogy az a cikkben is szerepel) ki kell, hogy fizessék.
Számukra jobb megoldás lehet ha ún. ESD (electronic software distribution) formában vásárolják meg a terméket, vagyis csak a licenszet veszik meg, a dobozt és CD-t nem. (Értékesebb termékek esetén probléma lehet, hogy sok esetben nem lehet ilyen formában megvásárolni a szoftvert.) Emellett a magánfelhasználók zömére jellemző, hogy ezeket a licenszeket a lehető legolcsóbb forrásból - pl. astalavista - igyekeznek beszerezni, (tisztelet a kivételnek) így világossá válik, hogy Magyarországon a szoftverek igazi fogyasztói bázisát a cégek jelentik, akiknek pedig megéri a magyar kereskedőktől vásárolni. (Már csak a magyar nyelvű támogatás és számla miatt is.) -
mzdude
csendes tag
Uhhh, a cikkírónak mars a sarokba térdepelni.
Kukoricára? :)
Amúgy a cikkben ez van:
[...] leginkább az Európai Unió idén májusi bővítése előtti tagállamai szerepelnek a felsorolásban.
Tehát nem kizárólagosan, hanem leginkább. Mondhatnám úgy is, hogy a régi tagok mind szerepelnek, az újak közül viszont egyik sem. -
WN31RD
addikt
Az a nagyon tisztességtelen csűrés-csavarás, amikor megpróbálják összemosni az ilyesmit a lopással.
(Egyébként természetesen nem feltételezem rólad személyesen, hogy szándékosan tennél ilyesmit, de nagyobb cégekről igen.)
Szerk.:
''nekem tökmindegy hogy nevezzük''
Ilyen erővel - teszem azt - a birtokháborítást is nevezhetnénk lopásnak, vagy kb. akármit...
[Szerkesztve] -
WN31RD
addikt
''[...] hogy miért lop.''
Szoftvert (az esetek túlnyomó többségében) nem lehet lopni, kizárólag a szerzői és szomszédos jogok megsértésével használni. Az illegális szoftverhasználat nem lopás, az illegálisan szoftvert használó ember nem tolvaj.
Aki ennek az ellenkezőjét állítja, az legalábbis téved, de sok esetben véleményem szerint szándékosan hazudik, illetve csúsztat.
:((( -
Allien
veterán
Szvsz, ha nem csak egy termék ára lenne normalizáltabb, hanem álltalánosságban beszélhetnénk róla, akkor azért vissza álhatna a nyereség, persze, ehez a felhasználóknak is rá kellene jönniük, hogy sokkal jobb az eredetivel játszani.:)) Ezt hiába hangsújozgatom a topicocban, mint pl a Battlefield 1942 kapcsán is (de említhetném a Moha-t, és a CoD-t is), hiszen az eredetit használva minden szerver elérhető, és nem csak pár darab. Ezt sajna, még nem nagyon értik jópáran. Talán, ha nem lennének olyan magyar serverek, ahol ilyen tört gamekkal lehettne játszani, akkor esettleg javulna egy kicsit a helyzet (meg ha a CoD nem 10E lenne még mindig). De lehet, naív vagyok! Az is közre játszik, hogy az árak, és a bérek nagyon külömbözőek, hiszen nem mindegy, hogy a Doom 3-ért a fizetésem több, mint a 10%-t kellene fizetnem, míg a tengeren túlon bizony sokkal kedvezőbb a helyzet.:)) Persze, elvárják a (marhák) szoftver gyártók, hogy akkor is vegyük meg. Azért, vannak javuló tendenciák, de sajnos, ez elég halovány. Pl. vannak már szoftver csomagok. Én is vettem kb 1 évvel ezelött a MM-ben 4000Huf-rt egy olyat, amiben 4 game volt, mint a Colin 2, és az egyik tomb. A másik kettőt szinte tutira senki sem ismeri, mert nagyon rétegjáték. Azért megemlítem az egyiket, Music 2000 (playstationon is megjelent több része is). De ez mind saját vélemény.:B
-
X-COM
nagyúr
válasz
Dalai Láma #6 üzenetére
ezt egy másikban leírtam már, nagyon kéne csökkenie ahhoz, hogy a fogyasztás érezhetően növekedjen, de a bevétel biztos elmaradna.
Kétségtelen jó takarózás sokaknak, hogy azért nem veszik, mert drága, mindenkinek van magyarázata arra, hogy miért lop. Persze nem mindenki így van ezzel, de jelenleg észszerű árcsökkenés mellett nem növekedne jelentősen a szoftvervásárlás.
szerintem -
Waikiki
tag
Egyébként a hivatkozott PDF-et (melynek magyar változata: [L]http://europa.eu.int/comm/consumers/ten_basic_principles_hu.pdf[/L]) megnézve nekem úgy tűnik, hogy az ''ott és azt vásárol, amit akar'' tétel sokkal inkább adózási szempontból értendő, ha elolvassátok a második oldalt.
-
Waikiki
tag
A csatlakozás után közvetlenül volt igazán érdekes a helyzet, mert a német Amazon (nekem csak ezzel voltak akkor konkrét tapasztalatom) például hetekig tartotta magát az EU-tag, nem EU-tag felosztáshoz a szállítási költségek terén.
Úgy tűnik, a fentieket találták ki ahhoz, hogy ne kelljen mind a 25 tagországot egységesen kezelni. De azért még így is kilóg a lóláb. -
Waikiki
tag
Uhhh, a cikkírónak mars a sarokba térdepelni.
Az EU tagországai 2004. május 1. előtt:
Ausztria, Belgium, Dánia, Egyesült Királyság, Franciaország, Finnország, Görögország, Hollandia, Írország, Luxemburg, Németország, Olaszország, Portugália, Spanyolország, Svédország
Gibraltár mióta önálló ország???
A cikk felsorolásával ellentétben NEM EU-tag:
Izland, Liechtenstein, Norvégia, Svájc
A magyarázat egyszerű: a határ ugyanott húzódik, ahol a hidegháború alatt a Kelet-Nyugat határa volt.
Legalább ilyen durva, ha nem még inkább az, ami az Amazon-okon a szállítási költség kapcsán megy.
A brit Amazon [L]http://www.amazon.co.uk/exec/obidos/tg/browse/-/11072971/ref=w_h__brbx_c_1_1/026-2552216-5326014[/L] nem sokat tököl, Európában van ''Western Europe''; amelyik állam meg nem tartozik ide, az ''Rest of world''(!!!)
A német Amazon [L]http://www.amazon.de/exec/obidos/tg/stores/static/-/help/shipping-list-eng/ref=ed_ec_hp_ct_5_4/028-0993463-3537343[/L] megpróbál szofisztikáltnak tűnni, ami elsőre talán sikerült, aztán ahogy megnézi az ember az árakat, rögtön felfedezi a hatávonalat: a Nyugat-Európának megfelelő országokban 3-~4,5(+~0,8) eurós költségek hirtelen a háromszorosára ugranak. Igen, Welcome to the East-Europe!
A francia Amazon [L]http://www.amazon.fr/exec/obidos/tg/browse/-/603090/ref=br_bx_1_c_2_0/171-0950754-4126600[/L] esetében már fel lehet fedezni olyan logikát az árképzésben, ami talán nem annyira pofátlan (legalábbis a területi beosztásban...), mint a másik kettőnél, de rögtön infarktust kap az ember, amint meglátja a szállítási díjakat. (Arról már ne is beszéljünk, hogy még a ''Europe: other countries''-ba sem fértünk bele...)
Egy CD legolcsóbb szállítási díjai forintban az Amazon-nál (zárójelben a szállítási idő) :
.com: 1375 (11-18)
.co.uk: 1270 (7-10)
.de: 2940 (7-21, saját tapasztalat: csatlakozás óta 5-10)
.fr: 3650 (12-15) -
Dalai Láma
őstag
válasz
tököscsávó #4 üzenetére
Erre az egyik tippem az, hogy ott az árak a vásárlóerőhöz vannak igazítva. Ott tudják, hogy mennyiért vennék az emberek. Itt európában meg szarnak ránk, és ha már sokan lopnak, ezt a bevételkiesést (kérdés, hogy ez tényleg az-e?) a becsületesekkel akarják megfizettetni.
Még jó, hogy én csak hardvert használok :DD -
Dalai Láma
őstag
Arra azért kiváncsi lennék, hogy hol van az áraknak azon határa, amit átlépve -természetesen lefelé- drasztikusan csökkenne a ''lopás'' és sokkal többen vennék meg a boltban. És vajon ebben az esetben a szoftvercégek bevétele hogyan alakulna? Lehet, hogy ők is jól járnának ezzel. Persze itt túl sok a HA, és ők a kedvemért nem fogják kipróbálni az alacsony árakat.
-
rdi
veterán
Nekem is tetszik a cikk. Csak nem kellene ezen megállni.
Egyrészt jó lenne, ha a cikk anglusul is megjenne , másrészt itt a jogászoknak szóló szép feladat, amivel egy kis világhírhez lehetne jutni: be kell perelni az angol amazont...
[Szerkesztve] -
moonman
titán
és ezért lop mindenki. meg is lehet érteni valahol.
-
Jó cikk, grats az írójának :P
Aktív témák
ph Cikkünkből kiderül, mivel szembesülhetünk, ha úgy döntünk: külföldön szerezzük be a programokat.
- Villanyszerelés
- VR topik (Oculus Rift, stb.)
- Sony MILC fényképezőgépcsalád
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- Multimédiás / PC-s hangfalszettek (2.0, 2.1, 5.1)
- Kerékpárosok, bringások ide!
- Kerti grill és bográcsozó házilag (BBQ, tervek, ötletek, receptek)
- Medence topik
- Android szakmai topik
- One otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- További aktív témák...
- Windows 10/11 Home/Pro , Office 2024 kulcsok
- Játékkulcsok olcsón: Steam, Uplay, GoG, Origin, Xbox, PS stb.
- Bontatlan - BATTLEFIELD 1 Collectors Edition - Játékszoftver nélkül
- Assassin's Creed Shadows Collector's Edition PC
- Windows, Office licencek kedvező áron, egyenesen a Microsoft-tól - Automata kézbesítés utalással is!
- Honor 200 256GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- AZONNALI SZÁLLÍTÁSSAL Eladó Windows 8 / 8.1 Pro
- AKCIÓ! Gigabyte H510M i3 10105F 16GB DDR4 512GB SSD RX 5700 8GB Rampage SHIVA Zalman 600W
- Bomba ár! Dell Latitude 5400 - i5-8GEN I 16GB I 512SSD I 14" HD I HDMI I Cam I W11 I Gari!
- Apple iPhone 14 Pro 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
Állásajánlatok
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest