Hirdetés

Hozzászólok Aktív témák

 • Pingüino

  tag

  válasz Frawly #63 üzenetére

  Azt valahogy éreztem, hogy nem fogod érteni. :)

  Az, hugy bullshit számozási módszert használnak, mert a 7nm-esnek jelölt gyártástechnológián semmi sincs, ami 7nm méretű, attól még az egész számozás nem bullshit. A 14nm-es, meg a 7nm-es gyártással készült prociknak baromira nem ugyanaz a tranzisztorsűrűsége. Szóval nincs köztük 2x különbség, ahogy azt a számozás egy laikusnak sejtetné, de attól még bőven van köztük különbség, és az Intel baromira le van maradva. Ha nem így lenne, nem azzal sz...pnának éppen, hogy melyik bérgyártóhoz vigyék a fontosabb termékeiket gyártani, mert a marketingveszteség ellenére sem érné meg nekik. Nem véletlen, hogy az Intel jópár éve nem hozza nyilvánosságra a tranzisztorsűrűréget, mert akkor mindengi számára nyilvánvaló lenne, mekkora lemaradásban vannak.

  A TDP is megint egy olyan dolog, hogy nem az abszolút, csak néhány másodpercig tartható, szintetikus eszközökkel szarrá turbózott maximális teljesítményre felhúzott esetben mért hőtermelést írják ki TDP-nek, hanem azt a hőtermelést, amit reális körülmények között, valóban használt programokkal meghajtva a gépet, termel maximum a processzor. Ezt valóban igaz, hogy előfordulhat olyan eset, mikor túllépi a processzor, pláne, ha valaki OC-zi, de attól még ez sem hasra ütve ráírt szám, valós körülmények között nem gyakran lépik túl a procik a hőkeretüket. És akkor ehhez jön még hozzá, hogy ezt a "valós használat"-ot másképpen értelmezi a két cég, máshogy mérik a procik TDP keretét, ezért van az, hogy az AMD procik kevésbé lépik túl, vagy akár érik el a rájuk írt TDP keretet, mert jobb a mérési metódusuk. Konkrét közelítő példával élve, szintetikusan a lelket is kihajtva belőlük, egy 65w TDP kerettel rendelkező proci felmegy mondjuk 80-85w közelébe, egy Inteles meg lazán elszakad adott esetben 100-110w-ig is. Pusztan azért, mert ha ugyanúgy mérnének, akkor az Intel arra a procira baromira nem írhatna 65w-os hőkeretet.

  Az 5ghz viszont olyan szempontból bullshit, hogy az nem érdem az Intel részéről, hogy tudott olyat csinálni, mert azonos gyártástechnológián az AMD is tudott volna, csak ők felismerték, hogy nincs értelme, mert akkora frekvencián már borzalmas a hatásfok. De am mivel a nevezéktanháborúban tartani kell a lépést a konkurenciával, es mint mondtam, az elnevezés nem hasra ütve megy az Intel nem reszelgetheti évekig ugyanazt a csíkszélességet, frissen lépve pedig baromira nem érik el a procijaik nekik sem az 5ghz-et, de még turbózva 4ghz fölé is alig mennek.

  És akkor bár nem volt téma, de megemlítem azt is, hogy közben az AMD lehagyta őket IPC-ben is, es nem úgy tűnik, hogy lelassítanának a fejlesztésekkel, csak mert már ők vannak egy hangyaf...nyival előrébb.

  Szóval van az Intelnél gond, nem is kevés. Ha talpra is állnak, n3m 1-2-3 év lesz, és amit elszórakoznak a folyamatos leépítésekkel, meg vezetőségváltásokkal, kétséges, hogy visszaszerzik-e valaha a vezető szerepet. Most per pill egyedül az agresszív áreséssel tudják tartani magukat, de ez meg a befektetőknek nem fog hosszú távon tetszeni.

  [ Szerkesztve ]

  Jó dolog a fórumozás. Segít megtanulni nem etetni a trollokat. Sajnos még nem sikerült elengedni a hülyeségüket, de azért haladok.

Hozzászólok Aktív témák