- Egérpad topik
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- Androidos fejegységek
- Gaming notebook topik
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- HDD vs SSD: Ki nyer 2025-ben? – Tech Percek #4
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Vezeték nélküli fülhallgatók
- AMD Navi Radeon™ RX 9xxx sorozat
- Amlogic S905, S912 processzoros készülékek
Új hozzászólás Aktív témák
-
azbest
félisten
Hm, érdekes. Úgy látom többen az általam linkelt panasonic teknikára tippelnek. De arról azt olvastam máshol, hogy nem lett belőle termék, mert nem tudták megcsinálni rendesen.
Egy adatlapon α-Si TFT technológiát írnak.
Nem lepne meg, ha inkább valami sötétítő bevonat lenne, mint régebben némelyik telefonnál. Annak ellensúlyozására pedig 450w fogyasztás az erős világítás maitt. Ezen a videón is látni, hogy a képernyőre reflektorozáskor is fekete a seemit sem mutató felület [link], míg a mellette lévő korábbi oled képernyője szürke.Persze csak tippelek, mert marketing bs-en kívül nem találni valós infót.
-
Tetsuo
őstag
-
kopidoo
senior tag
Ez egész meggyőző
-
azbest
félisten
Konkrét példát tudsz mondani?
Áh, közben látom már, hogy vannak próbálkozások.
Itt 3d-t akartak dupla réteggel [link]Meg régen írt valaki egy papírt arról, hogy lehetne hdr képet csinálni duplda réteggel [link]
Egyébként a videóban elhangzik, hogy a dolby próbálkozott már korábban ilyen képernyőkkel, csak technológiailag nem tudták még akkor megoldatni, hogy használható minőségű legyen. Ez meg mintha termék képes lenne már. Ja és látom egy évvel ezelőttre ígért hasonlót a panasonic is. A hisense-nek meg van.
-
azbest
félisten
Mókás, hogy média tartalomhoz sokszor eleve olyan adatátvitel módot használnak a képernyőre, aminél a színinformáció alacsonyabb felbontású, mint a fény információ. Például a 4k 4:2:0 színinformációja fullhd és a fényerő 4k csak. Ezzel azt akaron mondani, hogy talán nem szerencsés a fényerőt tömbösíteni a panelben. Hacsak nem marketing számok dobálózása a cél, de a képernyő valójában a névleges felbontás töredékét képes megjenelíteni. mert több pixelen is teljesen ugyanaz a tartalom.
Másrészt van egy érdekesebb próbálkozás is már a Hisense-től ULED XD néven. Ahelyett, hogy szigetekben lennne fényerősszabályozás, inkább egységes homogén fény elé tesznek egy grayscale lcd mátrixot, amivel így pixelenként szabályozható a fény. És az előtt van a színeket is adó VA pixelrács. Persze gondolom rendesen meg kell küldeni a háttérvilágítást, hogy nagy fényerő legyen a két lcd rétegen keresztül is, de az ötlet jönak hangzik. Hm viszont, a háttérfény szabályozó mátrix itt is fullhd, de azért nem 1000, hanem 2 millió küönböző lehet
Olendél nagyobb fényerőt, közel oled szintű sötétet ígérnek fhd nagy frissítéssel vagy 4k normállal.
linus tech tips [link] (az elején ahagyományos előtt mutatja a bevilágítást)
tech powerup [link] -
veze
őstag
mikor lehet kapni a médiamárktban, kapható már?
-
dugesz77
őstag
Tavaly pont már volt erről szó a Hisense mintha pont ezt csinálta volna.
-
_lAc_
csendes tag
-
McSico
senior tag
Nem tudom hova eröltetik még az LCD-t. Lehet trükközni mindenféle háttérvilágítással, de csak hatalmas kompromisszumok árán.
-
Locutus
veterán
Engem a TV nem, de ez a háttérkép érdekelne, ha valaki látta már és valódi 4K-s
-
Ijk
nagyúr
válasz
osztraksajt #13 üzenetére
Nem kell oldalról nézned a tv-t, sarkok felé változik a kontraszt, változnak a színek. Pont annyira hogy nem egy oled vagy plazma homogén képét adja vissza.
IPS glow szerintem borzasztó zavaró. Napfényben nem olyan probléma, de sötétben szerintem a másik gond az IPS-nél a kontraszt mellett. -
Ribi
nagyúr
válasz
osztraksajt #13 üzenetére
Ezt mondjuk én sem értem miért nem IPS-el csinálják, mikor a VA*nak amúgy is egész jók a feketéi.
-
osztraksajt
őstag
Az IPS-nek sokkal jobb szögei vannak ami már bőven elegendő egy hétköznapi felhasználásra (Sőt a VA is), azért valljuk be ritka hogy 2 fokos szögben néznek az emberek TV-t. És mi a baja az IPS-nek? A gyenge fekete, pont az ami itt ki lesz küszöbölve.
Hozzáteszem Oled TV-m van, nem ellendrukker vagyok.
-
Ijk
nagyúr
válasz
osztraksajt #4 üzenetére
Nem lesz versenyképes, mert a VA paneleknek nincs túl jó betekintési szögük, márpedig nagyobb méretnél komoly hátrányossággá is válhat.
-
Madwe
nagyúr
válasz
osztraksajt #4 üzenetére
Van pl az uled, az egy 4ks panel és mögötte egy fhd feketefehér panel együttesével operál, igaz nem 4ks világítás, de már elég közeli
-
Chaser
legenda
A 75 hüvelykes modell háttérvilágítását szolgáltató LED-eket 1000 egyenként vezérelhető csoportba osztották
A 75 hüvelykes modell háttérvilágítását szolgáltató LED-eket ezer, egyenként vezérelhető csoportba osztották
Ikabbigy' -
nap
addikt
Ha annyira szar lenne a képe, nem harsognák tele vele a világsajtót, hanem kussolnának csendben és csinálnák a következő projektet.
-
satz18
őstag
válasz
osztraksajt #4 üzenetére
"Akkor lesz versenyképes az oleddel majd ha minden pixel mögé külön ledet tudnak rakni."
Létezik olyan. Ugy hívják, microLED. Csak ott a pixelsűrűsék jelent gondot egyelőre. -
Elég nagy zsákutca ez az egyedileg vezérlelt világítás. Baromi ronda tud lenni. Az 1000 db ekkora méretben azt jelenti, hogy kb 4 cm-re vannak egymástól a ledek. Ekkora távolságnál simán van olyan, hogy kellene világítani is meg nem is, vagyis egyik része a képnek tuti gáz lesz. Vagy kell 100000 egyedileg vezérelt led, vagy kár vele foglalkozni...
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
ph A 75 hüvelykes modell háttérvilágítását szolgáltató LED-eket 1000 egyenként vezérelhető csoportba osztották.
- Xiaomi Redmi Note 12 Pro 5G 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- LG 32GP850-B - 32" NANO IPS / 2560x1440 / 180Hz 1ms / NVIDIA G-Sync / AMD FreeSync / HDR 400
- BESZÁMÍTÁS! Gigabyte B760M i5 14600KF 32GB DDR4 512GB SSD RX 6800XT 16GB Rampage SHIVA CM 750W
- Samsung Galaxy A71 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- billentyűzetek - kiárusítás - Logitech, Corsair, ASUS
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest