Új hozzászólás Aktív témák
-
yennayo
tag
Kár érte, kiváló ügynök lehetett volna
-
azbest
félisten
lehet úgy voltak vele, hogy hdmi-n majd úgyis kimegy. Vagy még retróbb, ha külön kis dobozban lesz gpio portos analóg hanghoz - ahogy a pi zero esetén is lehet hangot csiholni.
De most hogy mondod, inkább annyiból kapufa a jack lehagyása, hogy az analóg video jel sincs így kivezetve. Bár lehet a boardon ott vannak pin-ek hozzá, mint a zero-n talán. De hát azért na...
-
SunMount3r
nagyúr
Én inkább már a 90'-es években értettem, szerintem csak akkorra terjedt el igazán itthon. A vége felé amikor egy használt gép+magnó+floppy drive kombóért kb. 30K volt a reális ár, de már mindenki Amiga 500-ra vágyott inkább és a PC még "gémer" szinten sehol sem volt és nagyon drága is. Amúgy épp az is lett volna a "poén", hogy most ez is 30K, függetlenül attól ez mennyit ért akkor.
-
Alchemist
addikt
Ez inkább full extrás SDK kit, semmint önálló számítógép.
-
copass
veterán
amikor már itthon is lehet kapni mindenhol, akkor is egy egy C64C +magnó+joy 20k volt. akkori fizetésekhez képest az kemény volt.
most egy dobozos c64-et nem kapsz meg 20k alatt, ha patika akkor 40-100k is lehet.
a lerobbant, hibás, sid hiányosak mennek 6-10k körül...egy táp 4k, utángyártott modernizált, túlfeszvédelmes 10-15k. -
Robitrix
senior tag
válasz
SunMount3r #5 üzenetére
A C64 valamikor 1985-ben volt újdonság. árra akkoriban úgy 60-70 ezer volt floppy meghajtóval és magnóval. azt nem kell mondani hogy viszonyiul értékben az akkori 70 ezer a mai 30 ezerhez 35 évvel később...
-
Hoppsz, azt nem is néztem, hogy NINCS AUDIO JACK.
Azért ez elég hülye döntés volt, akárhogy is nézem...
-
PROTRON
addikt
Én azt gondolom hogy az ilyen boardok fejlesztésénél a cél egyrészről a költséghatékonyság, már pedig a tervezésnél használt eszközök és lincenszek nem kis pénzekbe kerülnek, így ha már egyszer kifizették a díjakat minél többet akarnak kihozni belőlük. A lapka kis mértékű áttervezése, továbbá a bill házának a moddolása pláne úgy hogy azért a DIY projektek keretében elég sok ötletet tudtak meríteni eléggé költséghatékony.
Ha billben lenne hely legalább egy 2,5-ös háttértárnak (leginkább SSD), meg egy korrektebb lipo aksinak, akkor tényleg nagyinak netezős PC.
Amúgy első gondolatom nekem is az volt hogy nagyon kár hogy az USB-C adat ziccert kihagyták, nemtom tervezés illetve költség szempontjából ez mennyit jelent, de elérhető áron vannak USB-C monitorok amik powert is adnak.
Lehet arra gondoltak hogy akinek olyan monitorja van az kevésbé fog ezzel szórakozni, inkább rendes gépet vesz....mármint a gyerekének is valami bivaly sbc-t, nem az alsó szegmensből.Amúgy meg DIY keretében még mindig bárki csinálhat valami menő kábelmenedzsmentet a monitor és a cucc közé, valamiféle "dokkolót", háttértár, optikai bay, power, akár egy faja monitor állvány részeként.
-
azbest
félisten
Ránézésre beleférne szélesebb board is (úgy hogy ugyanekkora a sima pi billentyűzet is). Kicsit nagyobb pcb kellett volna. Lehet azért, hogy a pi4 -kez árult kiteket változatlanul lehessen ehhez is használni. Meg hát árulnak dongleket is. Lehet más és drágább pcb panelekkel lehetett volna gyártani, így meg pont valami "szabvány" széles - tippelek csak.
Tuti valamilyen formában pénz az okaÜzletileg biztosan jól csinálják. Kinn van már a 2019-es pénzügyi beszámolójuk. Nem kicsit durván gyarapszik a cég vagyona. Egy év múlva megtudjuk, hogy eléri e a 100 millió fontot.
-
bunnyhu
senior tag
Nagyon bejövős, rögtön a commodore-os idők ugrottak be. Fincsi, nem fogok venni de tetszik. Rögtön be is indult a vezérhangya, hogy fogni egy normál magyar billentyűzetet, kiszedni a házából és 3D nyomtatni neki egy új dobozt amibe elfér egy RPi4. Jó buli lenne, de mire használnám ... na itt fogy el mindig a lelkesedés
-
azbest
félisten
Nem, csináltak külön integrált boardot. Az alap órajele pedig 1.5 helyett 1.8GHz. Van hűtőborda is, előbbi link videójából a képek. Ja meg itt mégtöbb kép [link]
Nekem éppen ezért jobban tetszene egy cm4 és a hozzá való io board. Azt jobban lehet hackelni a pcie 1x slotja miatt. Persze más is a célja, nem ennyire kompakt kis játékszer.
Amúgy tök jó kis nagyon alap linuxos gép lenne ez, csak a desktop grafikus gyorsítását már tényleg meg kéne oldani. Egyébként pi4-re már van vulcan driver, idővel bekerül az alap telepítőbe is majd. Bár már most is jóval jobbnak tűnuk a bemutatók alapján a desktop, de azt hiszem még mindig nem teljesen használja ki a hardvert.
-
azbest
félisten
nem... a type C csupán áram és a soc belső usb2 -je. A külső 2x usb3 és 2x usb2 egy pcie buszon ülő integrált vezérlőről fut. A billentyűzetbe intergált változatnál az utóbbiból az egyiket a billentyűzet foglalja el, azért nincs kivezetve.
Van már szétszedős videó is [link]
-
nyunyu
félisten
Most nézem, hogy a 2xUSB3.0 A és 1xUSB2.0 A csati mellé tettek egy USB C-t is a tápnak.
Vajon ez teljes értékű USB C, amin átmegy a kép+hang+net is, vagy csak a táp lábai vannak bekötve?Előbbi esetben egy darab USB C madzaggal rá lehetne kötni a modern monitorokra, és akkor nem kéne külön madzag a tápnak meg a képnek, és a monitor egyben USB hub is lehetne.
-
dabadab
titán
válasz
SunMount3r #5 üzenetére
A C64 1982-ben volt újdonság és akkor nagyon nem ennyiért lehetett kapni
(595 USD volt a megjelenésekor, az mai áron kb. 1600 USD (vagyis valamivel több, mint az Nvidia 3090
)
A nyolcvanas évek végére (amikor már tényleg elavult volt) esett az ára 100 dollár tájára, de az inflációval korrigálva még mindig kb 200 dollár, a Pi400 meg 100 dollár.
-
strogov
senior tag
válasz
moleculez #15 üzenetére
Értem, de nem látom azt a use case amikor ez hasznosabb mint egy rpi-t egy kis táskában elvinni magammal. Ha nagyon mobil rpi fan lennék inkább belegyógyítanám egy régi laptop-ba. Vagy csinálnék neki kis bőröndöt mint a crowpi. Gyakorlatilag nem nem jut eszembe olyan ami nem értelmesebb egy szub-optimális dőlésszögű, hdmi és power kábelekkel fixált billentyűzetnél.
Olyan ez mint a zsiráf: szép-szép, de haza nem vinném. -
Polllen
nagyúr
Ez remek ötlet, már én is akartam ilyet építeni csak rpi3-mal és az kevés lett volna, meg a DIY cuccok nem néztek volna ki ilyen jól. Ez már ilyen áron elég OK nekem.
(22k a board, 2-3k a ház, 5-6k-ért meg összerakták nekem egy billentyűzettel)
Aztán tabletet is akartam már építeni belőle, remélem abból is lesz előbb-utóbb hivatalos build. -
válasz
Tomy Yayo #21 üzenetére
- firetv hdmin kiadja a lossless sávokat? (truehd, dtshdma)
- firetvre kijön 1-2 uj os, az is használhatatlan lesz, mint az eddigiek... "amazonos avultatás"
- nyomorék a menü, ami a boot után fogad, nem tudom a mostaniakat lehet-e még rendesen hekkelni
- libreelec hamarabb felmegy a pi4-re, mint a firetévére pár használható app -
Első 3d printelhető mod remélem egy dugó lesz a GPIO portra, azért én azt nem hagynám így szabadon lifegni.
-
jerry311
nagyúr
Amit elrontottak (szerintem) az a micro-HDMI.
Erre már simán elfért volna egy normál méretű HDMI is és akkor kábel csere nélkül lehet Pi4-re váltani. meg normál HDMI kábele inkább van otthon az embereknek, mint micro. -
Ez egy remek ötlet, lehet vele tévét okosítani akár hálózati playernek is remek.
-
SunMount3r
nagyúr
Pici Wireless dongle-al, ami olyan "rádiós", vagy Bt, bármilyen perifériát köthetsz rá (az az alap egér sem értem miért nem ilyen). A többire meg megoldás akár egy akárhány port-os USB HUB is. Mondjuk akkor pl. ölbe akkor sem lehet venni a madzagtól, mert ahhoz elég 1 is...
-
Annyi tuning van benne, hogy a CPU nem 1.5GHz-en jár, mint a Pi4, hanem 1.8GHz-en, és gyakorlatilag a billentyűzet 2/3-át kitöltő heatspreader van rajta.
-
orsib78
tag
Mondjuk azért fejlesztőknek valamire csak jó lehet. Mondjuk mobil eszköznek, elvinni a-ból b-be. Nem egy laptop persze, de nem is annyiba kerul. A probléma ezzel mar csak az, hogy mennyivel bonyolultabb mozgatni egy hagyományos raspberry-t + mondjuk egy kicsi bluetooth billentyűzet + egér kombót. Valahogy nem látom a use caset.
-
válasz
Petykemano #3 üzenetére
lehet, de nem kényelmes (ha egy sokmagos, sokramos, ssd-s, mai modern pécéhez vagy szokva sebességügyileg és funkcionalitásban)
-
strogov
senior tag
-
moleculez
veterán
DIY formában láttam már pár implementációt, csak idő kérdése volt egy "official"
Szerintem tejesen rendben van.
-
Krugszvele
senior tag
Hú ez mennyire jó ötlet már! .... és akkor egy megnyomorított zsugori laptopbillentyűzet kiosztást kap. neeeeeeeeeeeeee tényleg? neeeeeeeeeeeeeeeeee.
-
zsolt_64
senior tag
válasz
Petykemano #3 üzenetére
Sajnos nem , én csináltam ilyen netezős filmnézős htpc szerűséget tv-re kötve, de nem vált be, egyszerűen gyenge a vas...
-
orsib78
tag
Talán egy kicsit bután néz ki, hogy egy rakat madzag kilóg belőle, ami akár a használatát is nehézkessé teheti. Biztos van olyan felhasználási terület, amire majd jó lesz azért, de én nem szívesen vergődnék egy marék spagettivel az asztalomon.
-
copass
veterán
válasz
Petykemano #3 üzenetére
2 gb is elég, gyerkőc justdancezik böngészőben tv-re kötve!
igaz van rajta egy dualfanosborda.
-
SunMount3r
nagyúr
Hát igen a Commodore 64-est kb. ennyiért lehette anno kapni, mikor újdonság volt a 90 évek elején. Nem csoda hát, hogy az annak az emulálásra is képest "egybehardver"-t most ugyan annyiért árulják. (Na jó, még az Amiga 500-ast is hozzá veszünk, akkor végül is csak féláron van).
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Akarom. Most!
-
Petykemano
veterán
pöpec
És ezt mire lehet használni? Mármint 4GB elég netezésre egy topa linux-szal? -
dokanin
aktív tag
Nagyon nagy!
C64 feeling
-
Plexicushio
senior tag
Hát ez mekkora ötlet már!
Új hozzászólás Aktív témák
ph Az apró billentyűzet a Pi 4 hardverét kapta, a mellékelt egérnek és a rengeteg csatlakozónak hála pedig rögtön használatba is vehetjük.
- Kertészet, mezőgazdaság topik
- Samsung Galaxy Felhasználók OFF topicja
- PlayStation 5
- Netfone
- The First Berserker: Khazan
- Kerékpárosok, bringások ide!
- Samsung Galaxy S23 Ultra - non plus ultra
- Mibe tegyem a megtakarításaimat?
- Milyen routert?
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
- További aktív témák...
- Edit és gamer PC - i7 13700k, 48GB DDR5 (3x16GB), 1.5TB, RTX 3070 OC- 1.5 ÉV GARANCIA
- Erős Gamer PC - I7 / RTX 3080 Ti / 32GB RAM
- Intel i5 8600K / Gigabyte Z370 / Deepcool l120t vízhűtés
- Kicsi, de erős Gamer PC /Ryzen 5 7500F/32GB DDR5/1TB NVMe/RTX 5070 12GB/FSP 80+Gold/Karcmentes/Gar
- Eladó Új Gamer PC - i5-14400F / RTX 3080 / 32GB DDR4 / 1TB NVMe
- Samsung Galaxy Z Flip 3 256GB,Átlagos,Dobozával,12 hónap garanciával
- LG 32GR93U-B - 32" IPS - UHD 4K - 144Hz 1ms - NVIDIA G-Sync - FreeSync Premium - HDR 400
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone Ryzen 7 9800X3D 32/64GB RAM RTX 5070 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- Amazon Kindle 10th Generation ébresztős tok
- Azonnali készpénzes AMD Radeon RX 6000 sorozat videokártya felvásárlás személyesen/csomagküldéssel
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest