- Sony MILC fényképezőgépcsalád
- DUNE médialejátszók topicja
- OLED monitor topic
- Fejhallgató erősítő és DAC topik
- Az ASUS ROG Astral kártyák tájékoztatnak arról, ha épp megrogynának
- Kormányok / autós szimulátorok topikja
- AMD Navi Radeon™ RX 9xxx sorozat
- Milyen notebookot vegyek?
- Nvidia GPU-k jövője - amit tudni vélünk
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
Új hozzászólás Aktív témák
-
Egon
nagyúr
Eggyel több "t" a szükségesnél:
Mielőtt az Echelon projekt számadatait részleteznénk, megjegyezzük, hogy mindez csak egy tervezett, amire konkrét termékek épülhetnek a jövőben, de azok esetlegesen eltérhetnek a felvázolt kialakítástól.
-
Dabsol5
tag
Azért ne feledjük, hogy azért nem fejlődik a dGPU, mert az új konzolok még nem jönnek/jöttek.
-
-
Meteorhead
aktív tag
Nem csak szuperszámítógépről van szó. Azért nem látod a kártyán belül futó oprendszer filmet forogni, mert ilyen nem lesz. A kártyát akarják elfelejteni! Ha lenne a kártyán gyors soros végrehajtó, akkor se akarnának buszon utaztatni akár adatot, akár parancsot. Abu-nak teljesen igaza van, hogy a trendek a mobilizálódás felé mutatnak.
Régen a processzor képességei korlátozták a dGPU teljesítményét, aztán mekkorát röhögtünk a kétslotos hűtőkön... aztán mennyire sztenderd lett. Ma már csak hűtés kérdése. Csíkszélesség csökkenésével még kevesebb energián lehet tranyót billenteni, és szeretnének inkább a miniatürizálás és az integrálás irányába menni, az egyszerű erőnövelés helyett. HD4870-5870 váltásnál 45nm >> 32nm-re gyakorlatilag lemásolták a régi chipet és kétszer belerakták (meg shared is ment végre). Most nincs erőduplázás 28nm-en, hanem egy halom feature-t raktak bele, ami majd az integrációhoz jön jól.
dGPU pedig halál fölösleges lesz 5 év múlva. Egy AMD A8-3500 APU a casual gamer igényeit maximálisan ki tudja elégíteni, pedig 5 éve körberöhögtük a gamer laptopokat dedikált GPUval is. 5 év múlva a dedikált GPU fogalmán fogunk röhögni, nemhogy asztali gépben (ahol sokkal jobb hűtést lehet elérni az IGP-re) , de még egy notiban is.
Így megy ez...
-
LordX
veterán
"Az Echelon projekt ezen a ponton LIW (Long Instruction Word) architektúrára épít, ami egyfajta VLIW (Very Long Instruction Word) megvalósítás, csak rövidebb utasításszavakkal."
Tehát a Long az olyan mint a Very Long, csak rövidebb?
-
"Csóró magyarok" ( = gazdasági helyzet, jelenelegi állapot) miatt nem terjed ez. Ha több lenne a fizetés / megfizetnék a 10-20e Ft-ot a komplett tv/telefon/netért, már megérné ez a technológia itt is.
Baromság. Sokáig Bukarestben éltem, ott már évek óta optikán akár 1G/s is kérhető bagóért (6-7ezer forintnak megfelelő lei), én 4000 forintot fizettem 100/100-ért. Aztán meg látogass el Amerikába, ahol örülhetsz, ha kapsz 2-4megabitet. Ennek semmi köze "gazdasági helyzet, jelenelegi állapot"-hoz.
Majd jön 2013-2014 körül az FTTH, optika Ez sem fogja megoldani a latencyt. Az jórészt nem a kábelben keletkezik, hanem a hálózati eszközökben.
-
Ringman
félisten
inkább az a kérdés, hogy a szoftvergyártók hogyan reagálják le a változást, mert az 1-2 esetben (autodesk revit - cpu+ram-használat az egekben, de a sima acad se kutya; nemetschek allplan - "csak profi kártyával jelenítjük meg jól a láthatóságot") nincsenek a helyzet magaslatán.
@Abu85
ezt a változás azt is előrevetíti, hogy végre a végeselemes programok nem csak a cpu-t fogják kihasználni? -
datatomm
tag
Egy csippben lesz minden, idővel a hang is, (open al, eax különben a Creative meghal).
Már a kínaiak is mindenegyben procit gyártanak. De azért remélem, hogy a játékok nem csak a PlayStation és társai privilégiumai lesznek. Azok elég buta gépek. Még mailt se írhatok rajta.
[ Módosította: Kalandor ]
-
Atlantis
veterán
Kíváncsi vagyok, ebben a nagy GPU-CPU integrálási lázban mi lesz a munkára szánt kártyák, a Quadro-k sorsa. (ugyanígy AMD-nél a FirePro vonal).
-
Abu85
HÁZIGAZDA
Egyrészt a piac mondja ezt! Másrészt az NVIDIA-nak baromira igaza van abban, hogy a CPU és a GPU külön nagyon költséges sok szempontból is (főleg energiaigényben), továbbá limitálja a programozhatóságot és a teljesítményt. A korlátokat az integrálással lehet eltüntetni, ahogy a tanulmány is jelzi.
Az Echelon projekt konkrétan azt szolgálja, hogy ne kelljenek gyorsítókártyák a szuperszámítógépekbe. Egyszerűen ezekkel felépíted az egészet és kész. Szimplán ellátnak minden feladatot. Nyilván a nagy cél, hogy meglegyen az 1 EFLOPS 2017 környékére úgy, hogy ne kelljen egy szuperszámítógép mellé egy kisebb atomerőművet felépíteni. Ha olyan 20 megawatt környékén elérik az 1 EFLOPS-ot, az már szerintem jó. Ez a fogyasztás is több mint amit ma esznek a gépek, de nem többszáz megawatt, amit ugye a hagyományos megközelítés elérne.
Az otthoni desktop PC jórészt, már monitorba épített all-in-one, vagy SFF, vagy nettop, vagy valamilyen minigép. Csúnyán megváltoztak a trendek. Ezekben már nincs hely dGPU-nak. A konzumer piac durván mobil irányt vett, amit vagy kiszolgálnak a cégek, vagy hoppon maradnak. Abból, hogy az NV processzort fejleszt, és a Maxwellt is APU-nak készíti, nyilván a kiszolgálás mellett döntöttek. A tömegpiac már nem igényli a dGPU-t, ami látszik, hiszen az eladások 2011-ben ~30%-ot csökkentek. Pár gémer miatt pedig nem biztos, hogy megéri fenntartani. Jobb ötlet a gémereket is átállítani az új trendekre.
Az NV 2017-ről beszélt, ami még elég távoli, de a nagy pénz a platformban van, így ezek a fejlesztések előnyt élveznek. Valószínű, hogy addig fenntartják a dGPU-kat, amíg anyagilag egy minimális szinten is előnyös, de tovább nem. Illetve, ami fontos, hogy a dGPU-k szerver részei legyenek a gyártó platformjának. Ha már a piac nem nagy, akkor a dGPU-t vásárló júzer legalább rakja azonos gyártó APU-ja mellé. -
fgordon
senior tag
Majd jön 2013-2014 körül az FTTH, optika a lakásig/gépedig, aztán az ad sávszélességet, kis latency-t.
Külföldön már elterjedt ez... optikán jön a telefon/tv/internet... emlékezz erre! <2011.01.24>"Csóró magyarok" ( = gazdasági helyzet, jelenelegi állapot) miatt nem terjed ez. Ha több lenne a fizetés / megfizetnék a 10-20e Ft-ot a komplett tv/telefon/netért, már megérné ez a technológia itt is.
Amíg az emberek átlagban maximum 2-4e Ft-ot fizetnek kábelnetért, addig nem lesz itt nagyon optika senkinek...
-
ufocsalad
tag
A jövő a következő:
Veszel egy hűtőbordát abba már bele van integrálva minden vas,
természetesen minden periféria vezetéknélküli,
a tuning meg az hogy raksz rá ventit, helo. -
datatomm
tag
Szerintem a DX szabvány marad majd, amit követnek, meg az Open GL/CL-is.
Bármit is hoznak létre ezeknek menniük kell. És ha a Quake 11 jól megy rajta, nem lesz baj.Az egésznek az a lényege, hogy a gpuk sokkal nagyobb teljesítményűek.
A csúcs GPU / csúcs CPU arány valami 200 kürül van. (Gflop).És ugye a videókari sokszor pihen, pedig pl a winrar meghálálná a teljesítményt, csak a vinyó bírja.
-
Yutani
nagyúr
Azzal nincs gond, vennék én Sandy Bridget is, nem érdekel a benne lévő GPU, mert úgysem használnám, de persze kifizetném.
Igazából abban nem hiszek, hogy egy iGPU ki tud váltani egy nagyteljesítményű dGPU-t.Viszont múltkor haveromnál láttam XBOX360-on valamelyik modern shootert (MW2 vagy nemtom), és a látvány az igen alázó volt, mert azzal a több éves szerkezettel egy mai csúcs PC látványvilágához hasonlót programoztak le. És itt kéne tenniük valamit a gyártóknak, hogy a többszörös erő, ami a mai VGA-kban van, ki legyen használva 90-100%-ra, ne az API korlátozza le a döntő részét.
Az XBOX360-ból kiindulva ha nem lenne megfojtva az API által, még egy HD 3850 kártyán is biztos lehetne olyan látványvilágot létrehozni játszható sebességgel, amit ma egy csúcskártya képes csak megjeleníteni. Legalábbis ez most a nézet.
-
ufocsalad
tag
Már csak a memót kéne valahogy belepasszírozni...
-
atti_2010
nagyúr
A lényeg hogy senki sem fog kiépíteni egy ilyen hálózatot csupán a játékok kedvéért melóra pedig a jelenlegi hálózatok is megfelelnek legfeljebb kicsit turbóznak rajta, elhiszem hogy erőltetik ezt a felhő históriát de nem fog működni pláne hogy naponta hallani szerverfeltörésekről, ha egy egész ország lakosainak cuccai -adatai mind egy helyen vannak az rendkívül veszélyes lehet, szerintem.
-
lenox
veterán
válasz
Meteorhead #19 üzenetére
Marmint egyreszt Abu mondja ezt, masreszt az otthoni desktop pc-rol mondja, de itt meg szuperszamitogeprol van szo, szoval nem jatek futtatasarol. Az teljesen vilagos, hogy a gyorsitokartyan belulre tok jo lenne, ha nem csak stream procik lennenek, mert nem minden feladatra jok, de attol az meg dedikalt kartya marad, amibol egy gepbe beraknak tobbet. Szoval a filozofikus kerdes az az, hogy 2017-re az nvidia altal megalmodott szuperszamitogepekben lesz-e valami altalanos celu proci, vagy csak az nvidia kartyai lesznek. Szerintem az elobbi, es azt kerdezem, hogy mi utal arra, hogy az utobbi, csak mert szkeptikus lennek, hogy 5 ev mulvara mindenfele korites is at lenne fejlesztve ugy, hogy kartyakon belul fusson, illetve azt a filmet nem latom magam elott, hogy az nvidia ilyen dobozokat gyart, es szallit, illetve supportal vilagszerte, valami ma meg nem letezo platformon.
-
Abu85
HÁZIGAZDA
válasz
Retekegér #24 üzenetére
A teljesítmény kiaknázható lesz a szabványos szinten a gyártók mixelésével. Itt az a baj, hogy a GPU kezdi elveszteni a GPU jellegét. Egyre többet tudásban és ezeket a képességeket nem biztos, hogy a konkurens APU-k mellett ki lehet majd használni. Az világos, hogy saját platformhoz fogják ezeket tervezni. Azt persze kötve hiszem, hogy megtiltják az VGA-k beszerelését az Intel APU-k mellé, de funkcionalitásban kevesebbet fogsz kapni. Ha egy program kihasználja azt a szolgáltatást, ami csak platform szinten érhető el, akkor nyilván a platform az adott alkalmazás alatt valós előnnyé válik.
-
válasz
atti_2010 #23 üzenetére
Te felhőben játszol, vagy hogy jön a felbontáshoz a netszakadás?
A fő probléma nem a sávszélesség, hanem a késleltetés. A sávszélesség az elmúlt tíz évben 20-50-szeresére nőtt, a késleltetés pedig helyben topog. Emlékszem, hogy 1997-ben is láttam már 30-50ms pinget, és most sem jobb a helyzet, pedig 15 év van mögöttünk.
-
-
Retekegér
MODERÁTOR
És a gyártóhoz köthető platformokkal megszűnik az átjárhatóság, vagy csak részlegesen lesz kiaknázható a teljesítmény? Nem rizikós egy kicsit kizárólag saját platformban gondolkodni? Szvsz a dedikált GPU-val azért nagyobb piaci szegmenst lehet(ett) lefedni azáltal, hogy a gyártók alklamazkodtak egy szabványhoz és nem ők akarnak saját szabványt teremteni.
-
atti_2010
nagyúr
Milyen felhőbe mikor nekem Digi nettem van ami az egyik leggyorsabb nett, de amikor a WOT játékot max felbontásra teszem 2 percenként megszakad, egy lövöldözős játékhoz (nem a packmanra gondolok) ennél sokkal gyorsabb nettre lenne szükség és a felhőbe sokkal több adatot kellene elküldeni, ehhez olyan nettre lenne szükség ami még a nagyvárosokban is legfeljebb 10 év múlva lenne elérhető csillagaszati összegekért.
-
syl5
őstag
Szerintem meg nem kizárt.
Csak meg kell nézni a telefonok soc-jait. Nagyon gyorsan fejlődnek. Két évvel ezelőtt még egy T Pulse-t használtam most meg egy 2 magos LG 2X-et, és nyakunkon a 4 magos. Tessék összehasonlítani ezeket a készülékeket, és megnézni milyen játékok voltak két évvel ezelőtt és milyenek vannak most android-ra.
A felbontás sem lesz akadály, hogy megint a mobilok soc-jait hozzam példaként ma már egy 19-es monitornak megfelelő felbontás mellett futtatják a játékokat is. -
Meteorhead
aktív tag
Ott látszik, hogy a dedikált GPUk eltűnéséről van szó, hogy mondják.
Azért tűnnek el, mert a GPUk gyakorlatilag kinőtték a felhasználási területüket. Senki nem vesz VGAt, mert egy három éves Radeonon is minden játék elmegy flottul. HD7970 sem fog kelleni senkinek, mert egy 5870-en elmegy minden. AMD-nek és NV-nek egyszerűen nem éri már meg dollármilliókat ölni olyan fejlesztésekbe, amit nem vesznek az emberek.
A játékok grafikáját a fotorealizmusig lehetne még növelni, de ennek nem a GPUk combvastagsága szab gátat, hanem a PCI-E busz. Volt nagy sírás-rívás hogy tűnjön el a DirectX, és a vastag API-k amik korlátozzák másodpercenként kiadható rajzolási rutinokat, és efféléket (ugyan ez egy picit más tészta, de kapcsolódik). A lényeg az, hogy funkcióban kell gazdagodni a hardvernek, hogy lényegi előrelépés történjen, és ennek az a módja, hogy közelebb hozzák a CPU-hoz a GPU-t. Nem minden párhuzamosítható egy programban (a grafika klasszikusan az), és jelenleg borzasztó költséges a párhuzamos feldolgozóknak parancsokat és adatokat adni (,ez a context switch) . Ha integrálva lesz, akkor az adatmozgatás része nullára redukálódik.
Ez nem jelenti a PC, mint játékplatform végét, ugyanúgy lesz DirectX, ami majd elkendőzi a programozó elől a gyártóspecifikus dolgokat (vagy éppen enged használni a platform-szintű funkciókból ezt-azt). Ez egyszerűen azt jelenti, hogy faszányosabb dolgokat lehet majd összerakni APU-kkal (frankó fizikát számolni GPUn, collision detection, tárgyak törését párhuzamosan számolni, AI párhuzamos módon...) mint nélkülük. Az igazi feature-öket a PCI-E busz gyilkolja le, mert per-frame nem lehet az egész scene (jelenet) geometriáját dobigálni a párhuzamos (GPU) és a soros (CPU) végrehajtók között. Igazi context-switch-csel ebből nagy varzslatokat lehet csinálni.
És ami már nem válasz, hanem saját vélemény: vicces, hogy AMD pont GCN-nel tért le a VLIW architektúráról, erre NV meg rákap. Hogy ki érti ezt?
(Szerintem VLIW nagyon pöpec volt, de még az is lehet, hogy AMD is visszatér rá, ha már egyszer van a tarsolyban egy szénné tuningolt VLIW fordítójuk.)
-
Abu85
HÁZIGAZDA
"In this time frame (2017-ről írnak végig a tanulmányban), GPUs will no longer be an external accelerator to a CPU; instead, CPUs and GPUs will be integrated on the same die with a unified memory architecture. Such a system eliminates some of accelerator architectures’ historical challenges, including requiring the programmer to manage multiple memory spaces, suffering from bandwidth limitations from an interface such as PCI Express for transfers between CPUs and GPUs, and the system-level energy overheads for both chip crossings and replicated chip infrastructure."
Semmi meglepő nincs ebben. Sutherland Wheel of Reincarnation szabálya újra körbeért, így újabb koprocesszor szerepét ellátó egység lesz a központi processzor része.
-
Yutani
nagyúr
Kizárt dolog, hogy egy APU kiváltson egy mindenkori felső kategóriás diszkrét GPU-t.
-
atti_2010
nagyúr
Azért azt ne feledjük hogy a kijelzők egyre csak híznak a felbontással együtt nem hiszem hogy ezt egy APU-val ki lehet 4-5 éven belül hajtani tehát csak szükség lesz a dedikált VGA-ra, vagy valahogy több APU-t kell egybedrótozni az alaplapon. Nem beszelve hogy ha az OLED kijelzők elterjednek akkor még erősebb VGA-kra lesz szükség.
-
RootRulez
félisten
Akkor én már nem is veszek addig VGA-t. Ezt az 5 évet még kihúzom ezzel az 5770-el...
-
W.Wilson
aktív tag
16 TFLOPs, kemény.
-
Ezek jól beszívták a forrasztógép gőzét!
-
lenox
veterán
Ebben amugy hol latszik, hogy a dedikalt gpu eltuneserol van szo? Mert azt latom, hogy egy csipre pakolnak stream es latency egysegeket, ezek melle beraknak gyors memoriat, esetleg valami gyorsitotarat, dehat ez a mai vga-k egy variansa. Ha ilyen kartyakbol kell egy dobozba rakni parat, az pont olyan, mint egy mai tobb kartyas gep, csak gyorsabbra tervezik. Szoval nekem ez pont azt jelenti, hogy a maihoz hasonlo grafkartyakban latjak a jovot, csak nem grafkartyanak hivjak, hanem valami masnak, mint pl. ma a tesla. Az lehet, hogy esetleg kartyan belul fog valami oprendszer futni, bar nem tudom, hogy miert jobb, ha kartyan belul fut, mintha egy tobb kartyas rendszernek kulon lenne egy oprendszert futtato egysege, de biztos lehet igy is meg ugy is, de ez reszletkerdes, megjegyzem, mar dolgoztam olyan gyorsitokartyaval, ahol a kartyan belul futott egy kulon oprendszer, de kulonosebb elonyet nem lattam, jol atgondolt api az joval fontosabb kerdes ennel.
-
Dassler
őstag
Még felsejlenek cikkek a kilencvenes évek második feléből, amikor a külön GPU volt a jövő, hogy tehermentesítse a CPU-t
Most - kicsit leegyszerűsítve, mert persze már a CPU sem teljesen azt jelenti, mint 15 éve - 180 fok. Akkoriban még az 1GHz-es CPU is távolinak tűnt, - mint ahogy az 1-2 GB-os háttértár is
Ilyen távlatokban szembetűnő a fejlődés.
-
Az a PC, mint játékplatform végét jelenti.
-
radi8tor
MODERÁTOR
Már csak 5 év... Használjuk ki.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
ph A vállalat szerint csakis az integráció jelentheti a jövőt, ezért a heterogén modellnek rendelik alá a fejlesztéseket.
- ÁRGARANCIA! Beszámítás, 27% áfa, 5db Sapphire Nitro+ RX 9070XT 16GB készletről BOMBA ÁRON!
- XFX SPEEDSTER MERC310 AMD Radeon RX 7900 XTX BLACK
- Powercolor RX 6800 Fighter 16 Gb újszerű
- DOBOZOS!! ASUS GTX 1660S Phoenix (6GB GDDR6 192bit) -- tesztelt :: BESZÁMÍTÁS!
- EVGA GeForce RTX 2060 SC GAMING 6GB OC!
- Magyarország piacvezető szoftver webáruháza
- BESZÁMÍTÁS! ÚJ RX 9070 300e/9070XT 340e/4070Ti S 405e/5060Ti 210e/5070 280e/5070Ti 400e/5080 540e
- Medion Erazer Beast X40-hez vízhűtés (MD 60961) (ELKELT)
- Telefon felvásárlás!! Apple iPhone 16, Apple iPhone 16e, Apple iPhone 16 Plus, Apple iPhone 16 Pro
- Samsung Galaxy S22 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
Állásajánlatok
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest