Hirdetés
- Lassan állítjuk a fát, és a hardverek is be vannak csomagolva
- Klasszikus kínai festmények ihlették a Colorful legfrissebb memóriáinak külsejét
- Ultrakompakt Key E SSD-vel jelentkezett a Silicon Power
- Mesterséges intelligenciára kihegyezett mini PC jött az ASUS műhelyéből
- ASUS blog: ExpertBook P5 notebook, a munkagép
- Unigine Superposition Benchmark
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 / 3 5***(X) "Zen 3" (AM4)
- AMD Navi Radeon™ RX 6xxx sorozat
- Vezeték nélküli fülhallgatók
- Házimozi belépő szinten
- Apple notebookok
- Milyen videókártyát?
- Intel Core Ultra 3, Core Ultra 5, Ultra 7, Ultra 9 "Arrow Lake" LGA 1851
- Nyomtató topik
- Soundbar, soundplate, hangprojektor
Új hozzászólás Aktív témák
-
Lewzke
őstag
Szerintetek a notebookokban marad 2.5-ös foglalat vagy leáldozóban lesz? Érdemes e beruházni 2.5-ös sata SSD-re vagy HDD-re vagy sem? Nekem a sebességük bőven elég. De gondolkodom egy nagyobb méretűn. Az SSD-re hajlok.
[ Szerkesztve ]
-
csibe1
addikt
válasz Hieronymus #14 üzenetére
"Valami Commodore gép volt, Unix-like rendszerrel. Azt is naplózta, lenyomták a főkapcsolót. Egyetlen "érték" volt benne, az álom méretű 1TB kapacitású merevlemez."
Itt egy kicsit elírtál valamit?
Commodore és 1TB nekem furcsa így együtt." Bármi megtörténhet, még a pók is foghat halat. "
-
Gargouille
őstag
És még szerencsétek is volt, hogy sikerült szerezni. Én is jártam már hasonló módon, bár ott nem történt természeti katasztrófa, csak idő közben rég lecserélték a szervereket meg az ultrium egységet (és a szoftvert is amivel rámentettek, CA Brightstore volt ha jól emlékszem), aztán jópár évre rá előkerült néhány kazetta egy tűzálló páncélszekrényből, hogy vissza kellene nézni egy régi projektet amit learchiváltak. Volt fejvakarás rendesen, mert ugyan egy autoloadert sikerült szerezni, de a backup szoftver rendesen megbonyolította a dolgot, nem volt már meg se a licenc, se maga a program nem futott a jóval újabb oprendszeren. Hát volt gépészkedés. Tulajdonképpen jobban jártak volna ha több HDD-re mentik és pár évente átírják új lemezekre.
Lassan kiderül, hogy amit korábban abszurd humornak gondoltunk, az csak szimpla jövőbelátás volt.
-
kraftxld
félisten
válasz Gargouille #42 üzenetére
Nem is kell 20 év, a nagy Christchurch-i földrengés után amikor kapartuk vissza az ügyfelek cuccait mindenféle megoldásokból, páran jöttek a mindenféle LTO kazetákkal, hogy akkor erről kéne visszaállni.
Persze a meghajtó meg az összeomlott épület alatt volt úgyhogy az ország másik végéből jött a tape drive repülőre felrakva mint utas| MCSE+M/S, MCITP, VCP6.5-DCV - ''Life can be hard, but Scooter is harder :)'
-
Gargouille
őstag
válasz Hieronymus #41 üzenetére
Ez így van, és a szalag megfelelő tárolással - elvben - sokkal hosszabb ideig megőrzi az adatot. Más kérdés, hogy mondjuk 20 év múlva lesz-e mivel leolvasni és mivel megnyitni.
Lassan kiderül, hogy amit korábban abszurd humornak gondoltunk, az csak szimpla jövőbelátás volt.
-
Miért ne lenne HD gyártás az évtized végén?
Az SOHO kategóriában vissza szorul a használatuk, az ipari jellegű felhasználóknál addig marad, amíg olcsóbb a tárolás költsége merevlemezzel.
Biztonsági mentésekre még ma is használnak mágnesszalagot. Jelentőseb olcsóbb minden más megoldásnál.Legyen béke! Menjenek az orosz katonák haza, azonnal!
-
Subi77
csendes tag
Az évtized végére? Annak az évtizednek a végére, aminek az elején vagyunk? Az informatikában nagyon bátor (inkább botor) dolog ennyire előre jósolni.
Én még abban sem vagyok biztos, hogy évtized végén lesz még HDD gyártás komoly volumenben... -
törölt tag
Én is úgy értettem, hogy a PH! szerverre gondolt, csak abban nem 12 terás HDD van, hanem enterprise SSD RAID 10-ben. (Ha azóta cseréltek is, akkor maximum másik SSD-re, gondolom.)
[ Szerkesztve ]
-
wattafaka
senior tag
Dehát 640k elég kell, hogy legyen mindenkinek : O
-
válasz Gargouille #34 üzenetére
Leírnád még egyszer a kedvemért?
A Ctrl C+V nem ér.Legyen béke! Menjenek az orosz katonák haza, azonnal!
-
Gargouille
őstag
válasz Hieronymus #32 üzenetére
A RAID0-át leszámítva a többi RAID tömb pont a lemezhiba ellen véd (más tulajdonságai mellett), többek között ez a lényege. Nem azt mondtam, hogy helyettesíti a backup-ot, hanem azt, hogy ha tönkremegy egy lemez, akkor nem fog adatvesztés történni. Mivel itt az eredeti felvetés az volt, hogy micsoda butaság ekkora HDD-t gyártani, hisz ha tönkremegy akkor mennyi adat vész el egyszerre... na erre mondtam, hogy ekkora lemezeket általában RAID tömbben használnak, ahol nem veszik el adat azért mert tönkremegy egy lemez.
Az már részlet kérdés, hogy RAID tipustól függően hány lemez egyidejű kiesését tolerálja a tömb, mert ugye van ami akár többet is, meg hány spare disk van mellette stb., de a lényeg ennyi.
Szabotázsról, meg szándékos károkozásról nem volt szó, azt nem értem hogyan jött ide. De valóban veszélyes, csak nincs köze a témához.
-
válasz Gargouille #6 üzenetére
"Nem egy lemezen kell tárolni, hanem a lemezeket egy RAID tömbbe rakni (sokat) és akkor teljesen mindegy, hogy valamelyik tönkremegy-e, mert nincs adatvesztés."
Nincs az a RAID tömb, amelyik minden adatvesztést képes lenne megakadályozni. Nem is ez a feladata.
A RAID a rendelkezésre állási biztonságát növeli meg. Kiesik a tömbből egy lemez, akkor még megy minden, csak lassabban. Addig amíg csere merevlemezre vissza nem épül a hiányzó adatmennyiség.A rosszindulatú beavatkozások és a rendszergazda pillanatnyi elmezavara ellen csak a rendszeres biztonsági mentés jelent védelmet. Ha bekerül egy zsaroló program a rendszerbe, a RAID tömbről repül az adat.
Legyen béke! Menjenek az orosz katonák haza, azonnal!
-
saw1989
csendes tag
"14-16 fejjel lesz bőven minek elromlani benne." WD HDD nálam soha nem hibásodott meg.
Több mint 15 éve használom őket.Egyébként meg hagy én döntsem el hogy melyiket kívánom megvenni.
(Bár mondjuk van 1 db Western Digital Blue 3D NAND 2.5 500GB SATA3 (WDS500G2B0A) a házban de az csak tényleg zárójelesen. ) -
Kinder
senior tag
válasz Maelephant #27 üzenetére
Diktáltam a telefonomnak, ez lett belőle.
-
TeeJay
félisten
Le fogja lépni az SSD piac a HDD piacot pár éven belül...
Nem tudják még a tárhelyet sem olyan gyorsan fejleszteni, a sebességet meg pláne nem az ár meg horror a 8-10 tányér meg hélium miatt és a HAMR még drágább lesz ettől is ne aggódj.
2-3 év és 256layer NAND jön azzal meg 16TB SSD vígan hozható 2,5" méretbenMixgyűjteményem ---> https://www.mixcloud.com/teejayhouse/
-
Kinder
senior tag
Én is már 4k-ban akarom a 2k-t is!
Amúgy egyelőre elég egy 265-ös 1080p is, de nemsokára az már gagyi minőség lesz általánosan is.
Márpedig a "nemsokára" az nem 10 év, hanem csak 2-3.
10 év múlva 8k lesz az általános, és a 40 terrás otthoni adat tároló kapacitás.
Már annak, aki a filmeket/sorozatokat nem a telefonján nézi.Úgyhogy egyetértek.
[ Szerkesztve ]
-
SaGaIn
senior tag
Ez tényleg nem ebben a formában hangzott el hanem úgy ahogy az aláírásom első felében van...
"DOS addresses only 1 Megabyte of RAM because we cannot imagine any applications needing more." Microsoft in 1980 "We can" -said Google, than they made Chrome. What happend next is history.
-
Márton
nagyúr
tera
Emlékszem, mikor meglátogattam a vidéken élő nagymamámat, azt mondta: "fiam, egy napon még emberek fogják pazarolni az idejüket arra, hogy elolvassák amit írsz"
-
mater799
csendes tag
Samsungnál a 870 QVO szériában már van 8 terrás itthon kb. 260k ért illetve Linuséknál [link] láttam már 100 terrás ssd-t is igaz az 3.5 es méretben van de legalább tényleg tele van pakolva a házikó nyákkal . Az árra már nem emlékszek pontosan de ha jól rémlik valami 50k dollár.
Az átlag embereknél szerintem még simán megmaradnak legalább 10 évig az 1-8 terrás vinyók ha csak nem művelnek csodát az ssd-k áraival valamint nem oldják meg azt hogy ne lassuljon meg annyira amikor elfogy a cache.
Nálam pl. A 860QVO esetében ha elfogy akkor ledroppolok olyan 70-90 megára szemben a WD Greenemmel ami meg végig stabilan tudja tartani a 150 megát. Pont ezért veszek egy 860EVO-t mert az 300 megára droppol csak le. Vicces hogy mekkora különbség van a TLC és a QLC megoldások közt.
Ha kell valami akkor keress privátban itt az oldalon vagy írj egy sms-t.:) Crosshair VII Hero | R9 3900X | 32GB 3600 CL16 Trident Z | RoG 5700XT | Samsung 870EVO 1TB | Samsung 860QVO 1TB | WD Green 3TB | Cooler Master MasterWatt Maker 1200 Titanium | Fractal Design Meshify S2 TG
-
TeeJay
félisten
Azt felejtik el leírni hogy 20TB HAMR HDD-ben lesz pl 7-8 tányér, jó hangos lesz és 14-16fejjel lesz bőven minek elromlani benne.
Ezzel szemben Samsung 870EVO SSD
128layer TLC VNAND, bal oldalon 1TB-os 1 darab NAND chip-el, jobb oldalon a 4TB-os 4darab NAND chip-el (hátoldalon van 2 még) és ez egy 2,5" méretű házban. Ebből is látszik hogy tudnának 8TB-os verziót is gyártani holnapra is csak 4-4 NAND chipet kell nagyobb NYÁK-ra tenni de kicsit átfordítva 16TB-os is jöhetne 8-8 NAND chip-el és a QLC ugye még többet tud és még az is gyorsabb mint egy HDD
Szóval 2,5" méretben akár holnapra lehetne 16-20-24TB SSD-t gyártani ami egyetlen dologban nem tudja a HDD-t beírni az pedig az ár. Bár ha HAMR 20TB HDD-t nézzük biztos piszok drága lenne szóval lehet nem is lenne olyan nagyon drága hozzá képest egy 16TB SSD
Ráadásul az SSD-k fejlődnek mint a villám, pár éve 500GB 850 EVO-t vettem 55ezerért ma 20körül kapható az utódja és most nem olyan dollár és euro árfolyam van mint akkor. Ha így folytatják a 2TB-os SSD 3év múlva 30ezer lesz a 4TB-os 50-60ezer a 16TB-os meg 120ezer és már meg is verték a HDD gyártókat. Szerintem max 5-10évük van és game over
Ja és 2,5" SSD-t mértem 3,5" full vastag és nehéz HDD-hez
Mixgyűjteményem ---> https://www.mixcloud.com/teejayhouse/
-
saw1989
csendes tag
"a HAMR technológiára épülő HDD-je a cégnek már elkészült, és ez 20 TB-os tárkapacitást biztosít."
"Az aktuális fejlődési ütemet tartva 2026-ra érkezhet meg az 50 TB-os HAMR HDD,"Már senki sem használja a "csiga lassú" HDD-t csak SSD-t. (A jelenlegi gépemben van 3 HDD is.)
Na persze. Remélem a WD-nek is lesz ilyen lemeze mert én csak tőlük vásárolok.
Várom szertettel az 50 meg a 90 TB-s verziókat is. -
Feri7619
tag
A legolcsóbb megoldás adattárolásra, lehet. Az ssd-t akkor is sokkal jobbnak tartom, csak jót kell venni, ennyi! Nincs mechanikai hibalehetőség, már ez eleve sokkal biztonságosabbá tesz.
A mechanikus winyóknál az Írás-olvasás és elérési idő lassú.
Nekem tíz év alatt vagy három mechanikai ment szarrá. WD red, és tárolásra egy green is volt. Én az ssd-felé húzok, hiába drágább. Nekem még 2-3 évre elég a winyó kapacitásom kb.. utána átállok közel teljesen ssd-re, az fix! Játékra már így is azt használok. Sokkal gyorsabb, és hangtalan. 2-3év múlva már a 3-4 terrás ssd-k nem lesznek irreálisan drágák, úgyhogy csere lesz. Egyedül a filmek tárolására fogok egy mechanikus winyó használni, egy 7/24-es strapabírót, nem érdekel hogy csak tárolni fog, de kell a minőség, mert ha elszállna, oda több terra adat. Mire újból letöltögetném és áttömörítem őket H 265-be, beleőszülnék! Szóval a többi mechanikusok repülnek tőlem az biztos! Szépen eladom őket.[ Szerkesztve ]
-
Milaraspa
tag
Ahogy az utóbbi évtizedekben haladt a HDD-k fejlődése, az szégyen. Most kezdik összeszedni magukat a K+F részlegeken, mert szorongatja az SSD.
-
dokanin
aktív tag
Akkoriban még Amigával nyomtam! De szép is volt! Annak a gépnek még volt lelke.
-
Valamelyik választás vagy népszavazás alkalmából új gépekkel látták el a választási irodákat. Az egyik ismerős aki informatikusként dolgozott az önkormányzatnál, büszkén mutatta a gépet.
Valami Commodore gép volt, Unix-like rendszerrel. Azt is naplózta, lenyomták a főkapcsolót. Egyetlen "érték" volt benne, az álom méretű 1TB kapacitású merevlemez.Legyen béke! Menjenek az orosz katonák haza, azonnal!
-
-
Gdi
senior tag
válasz antikomcsi #1 üzenetére
Redundancia (raid) és mentés, ha valami fontos. Mentés meg 3-2-1 sémát követve.
A linux ISO gyűjtemény és 8Terabájt "Házifeladat" mappa meg nem feltétlen annyira fontos.Otthonra az adatsűrűség meg éppen hogy jó, mert az adott tárterületet minél kevesebb lemezzel éred el, annál jobb a fogyasztás mutatója a dolognak, illetve a zaj és esetlegesen a hűthetőség sem mellékes -elhelyezéstől függően-.
''Milliárdnyi meggyilkolt csillag sikolya elhal az éj békéjében, és a kétségbeesésnek csak néhány, törékeny, kőbevésett szó áll ellen.''
-
Bgyarmati
csendes tag
Nosztalgia. Amikor fiatal villamosmérnök voltam, a cégem vásárolt kettő db. original IBM PC-XT-t (valódi USA gyártmányút), 512K operatív memóriával, 10MB-os winchesterrel (igen, 10 MEGABÁJTOS volt az a vinyó), IBM-DOS-sal, 2db., 360K-s ötnegyed collos floppylemezhez való floppy meghajtóval, szép zöld alfanumerikus monitorral. Ez az IBM XT az egyik 360K-s floppyról bootolt be, onnan töltötte be az IBM-DOS-t, és a másik floppy volt az adatlemez. Ekkoriban mondta Bill gates, hogy "640KB mindenre elegendő!". Azt még hozzáfűzném, hogy az eredeti IBM XT-k ára kb. 16 havi mérnöki fizetésembe kóstált. Akinek van füle, annak feltűnt, hogy nem írtam, hogy nettó vagy bruttó fizetés. Nos, akkoriban a nettó lényegében ugyanannyi volt, mint a bruttó. A fizetésből lejött a hadiadó (nem voltam katona), a szakszervezeti- és a KISZ tagdíj, akinek volt, levonták a KST részletet(50-150 Ft/hó), és lényegében előállott a nettó fizetés. Fiatalabbak kedvéért: KST=KölcsönösenSsegítő Takarékpénztár). Csak úgy megjegyzem, a Műegyetem ODRA-1204 +szuperszámítógéep" germánium tranzisztoros és ferritgyűrűs operatív memóriás volt, és RTTY 5 lyukas, OPTIMA 8 lyukas lyukszalagal, vagy lyukkártyával lehetett programozni meg adatot cserélni.
és akkor most itt van a lemezenkénti 10TB tárolóképességű winchester.... -
Gargouille
őstag
Nem egy lemezen kell tárolni, hanem a lemezeket egy RAID tömbbe rakni (sokat) és akkor teljesen mindegy, hogy valamelyik tönkremegy-e, mert nincs adatvesztés. Annyiból van értelme ennek az adatsűrűség növelésnek, hogy a szerverek, adattárolók lemezbefogadó képessége korlátos, így nem mindegy, hogy mondjuk egy 8 disket befogadó vas-ból mennyi tárhelyet tudsz kihozni. Ráadásul minden egyes újabb lemez az újabb áramfelvétel is, ezért szintén nem mindegy hány lemezből tudsz adott TB-ot kihozni.
-
Egon
nagyúr
Megfelelő redundancia kell, otthonra is.
Egyébként nem feltétlenül van rajtuk "több" adat, a szónak abban az értelmében, hogy pl. ha valaki médiatárat épít otthon, akkor a 10 évvel ezelőtt jellemző, 1 CD-s Xvid helyett, manapság már ugyebár a 4K-s mkv-k is elérhetőek, így egy film tárhelyigénye az 1 GB körüli/alatti értékről, akár 70-90 GB-ra nőtt - így ugyanannyi film tárolásához ennyiszer nagyobb háttértár szükséges. Más szavakkal: ha bedöglik egy nagy kapacitású merevlemez, nem feltétlenül veszik el több tartalom. Egyébként meg egy (adott kapacitású) 4 diszkből álló Raid5 tömb, 33%-kal drágábban hozza 3 összefűzött lemez kapacitását, lemez bedöglés ellen jelentős védelmet adva, ami így már szvsz otthonra is megfontolandó alternatíva."Bonyolult kérdésre egyszerű választ keresni helyénvaló, de ritkán célravezető megoldás" (Wayne Chapman)
-
Zotya84
őstag
+1
Hiba esetén sokkal több adat megy a levesbe, vagy nagyságrendekkel tovább tart rajta a rebuild, minthogy az adatátviteli tempót még mindig nem tudják érdemben növelni. (Bár ezekkel már talán - olvasásra. De még az sem biztos.)Mi ez a hülyeség? Nokiánál ütésállóságot nem fejszével kellene tesztelni, hanem elkezded ütni egy 3310-zel... - L3zl13
-
veterán
Azért ez nem semmi, de hol a vége, mikor ér véget amikor azt mondják nincs tovább.
duree54
-
antikomcsi
veterán
Ami ezeknek a nagy kapacitású merevlemezeknek az előnye, sajnos pontosan az a hátrányuk is. Konkrétan az, hogy sok adat fér rájuk.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Sandisk Extreme Pro microSDXC kártya 256GB
- Garanciális! Samsung 990 PRO 1TB M.2 NVMe SSD
- MP600 PRO NH 1TB M.2 NVME PCI-E 4.0 x4 - Új - 7000-6500 MBs - Eladó!
- BESZÁMÍTÁS! 1TB Samsung 870 QVO SATA SSD meghajtó garanciával hibátlan működéssel
- Új 2TB KINGSTON XS1000 hordozható SSD , USB 3.2 Gen2, 1050/1000 MB/s, fekete .
Állásajánlatok
Cég: Axon Labs Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest