Hirdetés

2019. március 20., szerda

Útvonal

Hírek » Adattároló rovat

TDK: megduplázott adatsűrűségű merevlemezek még idén?

  • (f)
  • (p)
Írta: | | Forrás: PROHARDVER!

A mágneses író/olvasó fejek gyártásával is foglalkozó vállalat lézerrel melegítené az írási felületet.

Biztosan feltűnt már a számítástechnikával foglalkozók számára, hogy a merevlemezek tárkapacitásának növekedése alaposan lelassult. Az utóbbi években a merőleges adatrögzítés elve (Perpendicular Magnetic Recording, PMR) hozott előrelépést, ami nagyobb adatsűrűséghez vezetett, de emellett a gyártók további eljárásokon dolgoznak, hogy még több adatot zsúfolhassanak még kisebb helyre.

Hirdetés

Az egyik lehetséges, akár több nagyságrendnyi előrelépést is biztosító technológia a hővel támogatott mágneses rögzítés (Heat-assisted magnetic recording, HAMR). Azért van rá szükség, mert a mágnesesen tárolt bitek fizikai méretének csökkentésével egyre erősebb mágneses térre van szükség biztonságos írásukhoz. Ha viszont az adatterületet az írás pillanatára felhevítik, akkor módosulnak mágneses tulajdonságai, ezáltal gyengébb mágneses térrel is írhatóvá válik.

A TDK augusztusban bejelentette, hogy jól halad HAMR technológiára alapozó, lézerrel melegítő mágneses rögzítőfejével, most pedig nyilvánosságra hozta, hogy még az idei évben tömeggyártásba kerülhetnek az ezzel felszerelt merevlemezek. Az elsősorban notebookokban alkalmazott, 2,5 hüvelykes tányéroknál elérhetik az 1 TB-os kapacitást, ami akár 2-3 TB-os mobil winchestereket is jelenthet. Még nagyobb növekedés várható az asztali gépektől egészen az adatközpontokig használatos, 3,5 hüvelykes modelleknél, ahol a tányéronkénti kapacitás elérheti a 4 TB-ot, akár 12-16 TB-os winchestereket eredményezve. A melegedésről, fogyasztásról, sebességről és árról egyelőre semmit nem közölt a TDK.

Gyártók, szolgáltatók

Hirdetés

Copyright © 2000-2019 PROHARDVER Informatikai Kft.